Sărbătorile evreiești - Carmen Petrescu
Carmen Petrescu
- Scrieţi un comentariu
Lucrarea de față este un modest eseu prin care am încercat să răspund unor întrebări, ceea ce a dus la apariția altora. Acesta este, însă, un lucru minunat, printre primele pe care le-am învățat cu ocazia studiului Bibliei, a culturii și civilizației ebraice.
2562P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
Adesea, când privesc spre copilărie, cea mai puternică amintire legată de bunica maternă este să o văd citind Biblia. Rar își ridica privirea spre nepoți să observe cât au mai crescut. Prin clasa a cincea îmi făcusem obiceiul de a merge în vizită la bunica, urmărind să citesc și eu Biblia, dar pentru un copil, acest lucru este un demers greu.
La maturitate, fiind creștin-ortodox practicant, am călătorit în Israel de câteva ori și, urmare lecturării Bibliei, o serie de întrebări s-au născut în mintea mea și au început să ceară răspuns.
Lucrarea de față este un modest eseu prin care am încercat să răspund unor întrebări, ceea ce a dus la apariția altora. Acesta este, însă, un lucru minunat, printre primele pe care le-am învățat cu ocazia studiului Bibliei, a culturii și civilizației ebraice.
În opinia mea, studiul iudaismului, a culturii și civilizației ebraice de la origini până în prezent sunt o condiție pentru a înțelege propria religie, o condiție pentru a înțelege prin ce se aseamănă și prin ce se deosebesc două religii monoteiste, cea mozaică (iudaismul) și cea creștin-ortodoxă, care sunt principiile lor esențiale, care este legătura dintre Vechiul și Noul Testament.
În lucrarea de față m-am oprit asupra celor mai importante sărbători evreiești.
Originea sărbătorilor evreiești se află în poruncile biblice, prescripțiile rabinice sau în istoria Israelului.
Clasificarea sărbătorilor evreiești este următoarea: sărbători istorice (Purim, Hanuca, Pesah), agricole (Șavuot, Tu Bișvat), religioase (Iom Kipur, Simhat Tora, Roș Hașana) și combinate (Sucot). Cea mai importantă sărbătoare este Șabatul.
Iudaismul este definit ca fiind credința monoteistă a evreilor și începe odată cu Avraam, considerat de tradiția evreiască primul om care a ajuns prin propriile puteri la ideea de monoteism (Wigoder Geoffrey). Iudaismul este mai mult decât o religie, este un mod de viață (Alfred Kolatch).
Pe scurt, sărbătorile evreiești, pot fi sintetizate în câteva cuvinte. Indiferent că este vorba despre perși, egipteni, romani, babiloneeni, greci, britanici, așa cum spune Amos Oz în cartea sa „Dragi fanatici”: „Ticăloșii au încercat să ne omoare pe toți, dar nu au reușit și de aceea hai să ne așezăm acum la masă”.
Autor | Carmen Petrescu |
Anul publicării | 2023 |
Format | 140 x 200 mm |
Nr. pagini | 96 |
Colecția | Caiete de antropologie |
eBook | 2686-sarbatorile-evreieti-carmen-petrescu-9786067487992.html |
ID Hard Cover | 2686-sarbatorile-evreieti-carmen-petrescu-9786067487992.html |
Gen | Antropologie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
ISBN | 978-606-748-797-8 |
PREFAȚĂ
Inițiativa autoarei, Carmen Petrescu, de a-și publica lucrarea de disertație despre sărbătorile evreiești, susținută în anul 2019 la masteratul de Cultură și Civilizație Ebraică, organizat de Centrul de Studii Ebraice al Facultății de Litere a Universității din București, este nu doar binevenită, ci chiar salutară, în condițiile în care cititorul român are la dispoziție în acest moment doar două cărți dedicate exclusiv acestui subiect: Straie de zile mari, povestea sărbătorilor evreiești a lui Gabriel Ben Meron, apărută la Editura Hasefer din București, în 2011, și, respectiv, Tradiții și obiceiuri evreiești. Ce, cum și de ce? a lui Alfred Kolatch, apărută tot la aceeași editură în 2013 (vol. 1) și 2014 (vol. 2). Desigur că informații despre modul de celebrare a sărbătorilor există și în alte volume care se ocupă de diversele aspecte ale iudaismului, iar la anticariate pot fi găsite publicații mai vechi în domeniu, însă publicul interesat de această tematică în particular se va bucura să o poată găsi concentrată într-un volum compact, simplu structurat și ușor de citit, care poate servi drept resursă imediată.
Compusă din șapte capitole, cartea începe prin a oferi câteva informații generale despre iudaism, necesare pentru contextualizare, vorbind despre locul „legii” și al lui Dumnezeu în tradiția evreiască (pornind de la un frumos citat din Alfred Kolatch, „Iudaismul este mai mult decât o religie. Este un mod de viață.”), dar și despre o serie de mișcări care au marcat istoria acestui popor, precum Kabbalah, Hasidismul și Haskalah. Tot aici, cititorul va găsi o descriere a principalelor ramuri ale iudaismului de azi (ortodox, reformat, conservator și liberal), precum și o clasificare a sărbătorilor evreiești în funcție de mai multe criterii: austere/religioase (Rosh Hashanah, Yom Kippur), de pelerinaj (Sukkot, Pesach, Shavuot), istorice (Purim, Hanukah), agricole (Tu Bishvat), moderne (Yom Haatzmaut, Yom hazikaron, Yom haShoah, Yom Yerushalaim), un loc separat fiind acordat Șabatului.
Următoarele capitole sunt dedicate diverselor sărbători (Capitolul II – Șabatului, Capitolul III – Sărbătorilor de Rosh Hashanah, Yom Kippur și Sukkot, Capitolul IV – Sărbătorii de Hanukah, Capitolul V – Purimului, Capitolul VI – Sărbătorilor de Pesach, Simchat Torah și Shavuot), iar ultimul capitol, cel de-al VII-lea, cuprinde o serie de concluzii și considerații despre actualitatea Bibliei, calendar și sinagogă. În aceste capitole, autoarea propune informații relevante, de la aspecte teoretice legate de semnificație și izvoarele biblice, până la detalii concrete despre modul de celebrare, atât din punct de vedere religios, cât și practic, inclusiv ce se mănâncă, dat fiind că masa este un element important al tuturor sărbătorilor evreiești (nu degeaba circulă gluma conform căreia „toate sărbătorile evreiești au același tipic: ei au încercat să ne omoare, noi am supraviețuit, hai să mâncăm”). Nu în ultimul rând, la finalul lucrării, este adăugată într-o anexă o colecție de poze de sărbători din arhiva Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor al Federației Comunităților Evreiești din România, care exemplifică vizual cele descrise în textul lucrării. Bazat pe o bogată și variată bibliografie, apelând la cele mai diverse surse, efortul autoarei de a prezenta sărbătorile evreiești într-o formă accesibilă, fără a renunța însă la rigorile unei abordări științifice, în care se vede cum își spune cuvântul formația ei juridică, se dovedește a fi un succes, cu o notă de originalitate. Departe de a fi o seacă trecere în revistă, așa cum poate cititorul s-ar aștepta de la o astfel de carte, volumul lui Carmen Petrescu oferă experiența unei călătorii în timp și spațiu, putând servi drept resursă la îndemână pentru cei mai diverși beneficiari, de la elevi și studenți până la jurnaliști și consultanți.
Felicia Waldman
...
Ziua de Șabat
Șabatul este cea mai prolifică sărbătoare a iudaismului, o zi de bucurie, de reculegere, de odihnă și studiu, în care încetează ocupațiile obișnuite din timpul săptămânii. La masă sunt servite feluri deosebite de mâncare, relațiile conjugale sunt încurajate. Există o listă cu treizeci și nouă de munci de bază, care sunt interzise în această zi.
Nimeni nu poate munci fără odihnă. Odihna redă respectul de sine, demnitatea. S-a spus că Șabatul este cea mai importantă lege socială din istoria omenirii. Ea a intervenit și în instituția sclaviei: pentru o zi sclavul nu depindea de stăpân, ci de Dumnezeu. Această zi înseamnă abținerea de la muncă și dedicarea scopurilor spirituale, ținerea sfântă a zilei de Șabat.
Din perspectiva gândirii rabinice munca are drept scop desăvârșirea creației divine, care, deși perfectă, calificată de Dumnezeu ca fiind „bună”, se completează prin aportul omului. În cea de-a șaptea zi, Dumnezeu a încetat lucrarea sa, iar omul, a cărui activitate contribuie la desăvârșirea creației divine, se cuvine, de asemenea, a șaptea zi să înceteze munca sa. În acest context, înainte de toate, Șabatul amintește de actul creației divine și oferă omului șansa libertății, de a fi propriul său suveran și nu aservit muncii, șansa de a fi alături de Dumnezeu. În același timp, respectând Șabatul, omul are privilegiul de a se asemui cu Dumnezeu, este stăpân pe el însuși, pe ceea ce creează. Tot ceea ce gândește evreul, tot ceea ce vede, spune și face în cursul săptămânii este sub semnul Șabatului, în numele, în cinstea acestuia, deoarece Șabatul abundă de bunuri și de sfințenie rezervate omului și în care omul își pune speranța.
În aceeași idee este afirmația potrivit căreia iudaismul este o religie a timpului,în sensul că Biblia percepe natura variată a timpului, iar prin Șabat se intră în armonie cu sfințenia timpului, se trăiește împreună cu veșnicia, orientarea omului este către creația lumii, lăsând rutina zilnică. Iată de ce evreii nutresc sentimente de dragoste față de Șabat. Pentru a trăi bucuria, sfințenia, trebuie abandonate preocupările obișnuite.
A pune deoparte o zi a săptămânii înseamnă a câștiga independență față de muncă și de tot ce este legat de aceasta, înseamnă a câștiga libertatea. Șabatul oferă posibilitatea apropierii omului de sfințenie, posibilitatea ca ceea ce este dedesubt să se unească cu ceea ce este deasupra. Lumea a fost creată în șase zile, dar supraviețuirea ei depinde de sfințenia celei de a șaptea zile, care este Șabatul. „În calendarul iudaic, toate zilele încep la apus (în seara dinaintea zilei respective) și durează 24 de ore. Pentru a nu se încălca din greșeală Șabatul, calculând eronat când apune soarele, a apărut obiceiul de a aprinde lumânările de Șabat mai devreme, de regulă cu 18 minute înainte de apus, cu aproximativ 40 de minute înainte de lăsarea nopții. Șabatul se încheie sâmbătă seara, la aproximativ douăzeci de minute după înserare, atunci când are loc ceremonia de Havdala.”Deci, Șabatul începe vineri, la asfințitul soarelui. Cu aproximativ douăzeci de minute înainte de apusul soarelui stăpâna casei aprinde două lumânări și rostește: „Binecuvântat ești Tu, Doamne, Dumnezeul nostru, Regele Universului, care ne-ai sfințit prin poruncile Tale și ne-ai poruncit să aprindem lumina de Șabat”.
Aprinderea lumânărilor este un element foarte important al ritualului de Șabat.Această sarcină revine femeilor, explicația tradițională fiind aceea că femeia a cauzat decăderea omului și, prin aceasta, o scădere a luminii în lume. După aprinderea lumânărilor, femeile își acoperă ochii și rostesc binecuvântarea, pentru a se putea concentra și a se putea bucura de lucrul binecuvântat, după rostirea binecuvântării.
În unele comunități neortodoxe, unde serviciul religios are loc vineri seara târziu, după începerea Șabatului, lumânările se aprind la sinagogă, în timpul serviciului religios, iar textul binecuvântării este același.
Mișna recomandă aprinderea unei lumânări, tradiția este de a se aprinde două lumânări, iar cabaliștii aprind șapte lumânări, câte una pentru fiecare zi a săptămânii.
Întâmpinarea (acceptarea) Șabatului este un serviciu religios kabalat Șabat are loc vinerea, înainte de serviciul obișnuit de seară – maariv – și se desfășoară la asfințit, nu mai târziu de o jumătate de oră după apusul soarelui.
La sefarzi, kabalat Șabat constă în Psalmul 29, urmat de Leha Dodi, la așchenazi se rostesc întâi Psalmii 95-99, apoi Leha Dodi, urmat de Psalmii 92-93, fiind astfel mici diferențe între cele trei curente principale, respectiv iudaismul ortodox, iudaismul reformat și iudaismul conservator (conservativ).
CARMEN PETRESCU este magistrat. După Liceul teoretic Ion Creangă București – secția uman (limbi clasice) a urmat Facultatea de Drept București, un curs post-universitar și numeroase cursuri de perfecționare profesională în domeniul său de activitate. Este interesată de cultura, civilizația și istoria poporului evreu, pasiune izvorâtă din profilul cultural umanist solid, având la bază cunoașterea limbilor clasice, latină și elină, și care se împletește cu preocuparea pentru muzică, lectură, teatru, călătorii, limbi străine. A absolvit masterul Cultură și civilizație ebraică, din cadrul Facultății de Litere – Universitatea București.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent, aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
9 alte produse din aceeași categorie
L’Europe Unie. De l’idée à la foundation -...
Volumul de fațã reprezintă, fără nici o îndoială, un eveniment editorial unic în peisajul publicisticii românești, comparabil doar cu opera similară și pe același tărâm a lui Grigore Gafencu.120,00 leiEtnoculinarul românesc. Preparate de pește...
Cunoscutul om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman, ne pune înainte o savuroasă trecere în revistă a celor mai apetisante rețete de mâncăruri românești, dimpreună cu povestea lor. Un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand.150,00 leiL’Empereur Titus - Eugen Cizek
Volumul prezent este invitația concretă pentru o lectură deosebit de interesantă, totodată un periplu elegant prin aristocrația imperiului roman, influențată de monarhiile orientale, dintre care numim ca modele pe Alexandru cel Mare, și Marcus Antonius.80,00 leiCartea ceaiului 1921-1925 - Okakura...
Filosofia ceaiului nu e numai estetică, în înţelesul obişnuit al cuvântului, căci vădeşte, în legătură cu morala şi religia, întregul nostru punct de vedere faţă de om şi de Fire... Ea înfăţişează duhul adevărat al democraţiei răsăritene, făcând din toţi credincioşii săi aristocraţi de gust.29,00 leiDocumente Istorice Inedite II. Mişcarea...
Scrisorile, Jurnalele și Rapoartele (Briefe, Diaria und Berichte) celor doi frați de viață comună („Unitas Fratrum”) Andreas Jäschke și Zacharias Hirschel, care au călătorit prin Țările Române.29,00 lei
Documente Istorice Inedite I. Piestismul...
Scrisorile, Jurnalele și Rapoartele (Briefe, Diaria und Berichte) celor doi frați de viață comună („Unitas Fratrum”) Andreas Jäschke și Zacharias Hirschel, care au călătorit prin Țările Române.35,00 leiWines from România – Radu Anton Roman
Cunoscutul om de televiziune și scriitor Radu Anton Roman ne pune înainte povestea vinurilor românești. Un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui pasionat de vinuri.160,00 leiPrecum fumul - Radu Anton Roman
Am scris Precum fumul destins, într-o deplină libertate interioară, încercând să adun într-o carte tot ce mă obseda. O să vi se pară ciudat, dar învățam să trăiesc, scriind.102,00 leiBucătăria de vară a românului - Studii...
Două dintre cele mai apetisante volume ale cunoscutului om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman: Etnoculinarul românesc, un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand și Bucate, vinuri și obiceiuri românești, cea mai completă și savuroasă carte de bucate și povești românești.247,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Critica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.162,00 lei 180,00 leiActul creației - Arthur Koestler,...
Cartea are drept punct de pornire un fenomen care este în același timp simplu și complex, în care un proces intelectual subtil este semnalat printr-un reflex fiziologic vulgar: fenomenul râsului. Umorul este un lucru evaziv, ca și curcubeul; și totuși, studiul spectrului colorat a furnizat repere pentru structura elementară a materiei151,20 lei 168,00 leiPlaton.Operele platonice. Perioadele a...
Este o exegeza savantă a operei lui Platon in trei volume. Marele clasicist german, in primul volum, priveste platonismul din perspectiva celor mai interesanti termeni dezvoltati in dialogurile de tinerete si maturitate ( )…. Este o sinteză nemaivăzută pâna aici, erudită, bine gândită, inspirată.129,60 lei 144,00 leiPlaton.Adevărul ființei și realitatea...
Este o exegeza savantă a operei lui Platon in trei volume. Marele clasicist german, in primul volum, priveste platonismul din perspectiva celor mai interesanti termeni dezvoltati in dialogurile de tinerete si maturitate ( )…. Este o sinteză nemaivăzută pâna aici, erudită, bine gândită, inspirată.106,20 lei 118,00 leiPaideia volumul I - Werner Jaeger, trad....
Paideia este o operă savantă vestită între europeni; ea ne arată cum s-a format spiritul grec, sedus de poezia Iliadei, de povestea Războiului Troiei în care se glorifică olimpianismul, virtuțile si regulile aristrocratiei militare ahee. Sunt descrise evoluțiile lor în panelenismul așa format, prin aspirație la perfecționism și educatie, prin paideia.102,60 lei 114,00 lei
Platon.Operele platonice. Prima perioadă...
Este o exegeza savantă a operei lui Platon in trei volume. Marele clasicist german, in primul volum, priveste platonismul din perspectiva celor mai interesanti termeni dezvoltati in dialogurile de tinerete si maturitate ( )…. Este o sinteză nemaivăzută pâna aici, erudită, bine gândită, inspirată.97,20 lei 108,00 leiCritica puterii de judecare - Immanuel Kant
Critica puterii de judecare completează proiectul critic al lui Kant și abordează problemele de estetică dintr-o perpectivă care este în continuare actuală și relevantă. Lucrarea include o imagine de ansamblu asupra întregului sistem critic al lui Kant, aranjat în forma sa finală.87,30 lei 97,00 leiCritica raţiunii practice - Immanuel Kant
Critica rațiunii practice este una dintre lucrările majore ale lui Kant asupra teoriei morale și un text esențial în istoria eticii. Kant năzuieşte să împrăştie orice nedumerire şi să dea doctrinei sale o formă definitivă, sistematică. El face încercarea de a fundamenta morala în acelaşi mod cum asigurase temeliile ştiinţei în Critica raţiunii pure.58,50 lei 65,00 leiAutomutilarea. Psyche on the Skin (e-book)...
Mica istorie culturală a tatuajului Evoluția surprinzătoare a acestei practici de automutilare de-a lungul timpului și de-a latul culturilor a făcut din tatuare unul dintre cele mai paradoxale fenomene.31,50 lei 35,00 leiNumai onlineCititul. A history of reading (e-book) -...
Cititul. A history of reading este o poveste captivantă, pe care autorul o relatează clar și cronologic, pornind din Epoca bronzului și până la e-mailurile moderne și posibilul viitor al cărților electronice.31,50 lei 35,00 leiNumai online
Secretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Prin opera sa, Watteau ne face să întrevedem care îi era sufletul: pentru acest ftizic singuratic, restul era tăcere, iar viața o taină pe care și-o ținea ascunsă chiar față de puținii săi prieteni. Ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pămînt visând cu intensitate și avînd foarte puține legături adevărate cu epoca.20,00 leiNumai onlineViața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
În această lucrare, atît eseu, cît și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit firii sale de artist.18,00 leiNumai onlineViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
„Pieter își mai privi o dată atelierul. Văzu din nou lupta dintre Grași și Slabi, un proiect pentru „Drumul Calvarului”, o schiță pentru „Uciderea Pruncilor” și într-un ungher un portret în peniță al lui Jan Nagel. Îl luă de pe perete, îl puse în buzunar și ieși pe neașteptate. Odată urcat în diligența care avea să-l lase la Bruxelles, desfăcu portretul...25,00 leiNumai online„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiSecretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Watteau ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pământ visând cu intensitate și având foarte puține legături adevărate cu epoca. Vom vedea cât de puțin l-au înțeles contemporanii, chiar atunci când îl lăudau.38,00 lei
Viața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
Pe nici un alt creator nu l-a așezat posteritatea atât de sus ca pe Michelangelo. Nici unul nu se potrivește mai bine ca el imaginii pe care ne-o facem despre geniu. Dar cine ar putea spune că a pătruns înțelesul adânc al operelor lui cele mai celebre? În această lucrare, atât eseu, cât și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit...34,00 leiViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
Piersicul înflorit scînteia în soare cu miile lui de picături de ploaie. Un curcubeu se desena la orizont, cuprinzînd în arcul său satul Bruegel, unde, la hanul «Pămîntul Făgăduinței», venea pe lume Pieter. Imaginea satului se reflecta în ochii lui și el îi simțea frumusețea de la vârsta cea mai fragedă.41,00 leiMutația semnelor - René Berger
Luând, așadar, act de mutațiile și deplasările extraordinare ce s-au produs în sfera culturii și civilizației contemporane, René Berger și-a propus să exploreze legăturile dintre artă și lumea științei și tehnicii, efectele inedite care apar în raporturile artei cu mijloacele comunicării de masă îndeosebi.68,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.162,00 lei 180,00 lei
Psihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale și se regăsește și în Spațiul și timpul.115,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.24,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei