Povestea țuicii românești – ediție alcătuită de Radu Lungu și Alexandra Grigore
- Scrieţi un comentariu
Ţuica a însoţit ţăranul român, şi nu numai, în trecerea lui prin vremelnicia vieţii (botez, nuntă, pomana mortului), de Paşti și de Crăciun, în nădejdea adeverită a unui Nou An care va fi fost trecut cu bine (pe câmp, în bâlciuri, la hore) şi în tovărăşia celor apropiaţi.
2461P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
„Țuica”, „pălinca”, „horinca”, „vinarsul”, „rachiul” sunt numite, pe bună dreptate, „udături” tradiționale și nu ar trebui să lipsească de la nici un ospăț românesc. Cartea de față prezintă o istorie accesibilă și savuroasă a acestor licori „naționale”, a căror faimă a ajuns dincolo de hotarele țării. Cititorul va descoperi povești de altă dată în care alcoolul a jucat un rol principal, cum ar fi „bătălia țuicii” din 17 septembrie 1788 și detalii neștiute despre prepararea băuturilor distilate și despre transmiterea acestui obicei din moși-strămoși. Nu lipsesc nici mărturiile pălincarilor din zilele noastre, cât și o prezentare succintă a celor mai gustoase varietăți de țuici disponibile azi.
O poveste de demult despre țuică:
În contextul crizei în care intrase Imperiul Otoman ca urmare a asediului ratat al Vienei (1683) şi al ofensivei armatei habsburgice, Principatele Române deveniseră teatrul operațiunilor militare. Se întâmpla în vremea războiului din 1787-1791, purtat de Rusia țaristă şi Imperiul Habsburgic contra Semilunei. Pe fondul acestui conflict militar european are loc un episod interesant petrecut în Banat, la Caransebeş. Iată ce se spune despre „bătălia ţuicii” din 17 septembrie 1788.
Armata austriacă de aproximativ 100.000 de soldați şi-a stabilit tabăra în preajma Caransebeşului. Avangarda, constituită dintr-un contingent de husari, a trecut Timişul pentru a verifica prezența armatei otomane. Neexistând nici un semn despre prezența turcilor, husarii au dat în schimb de un grup de ţigani, care s-au oferit să le vândă nişte schnapps (rachiu, palincă sau ţuică). Ostaşii călare au cumpărat schnapps-ul şi au încept să bea. Îndată după aceea a trecut râul şi un grup de infanterişti habsburgici.
Când au văzut ce petrecere s-a pus la cale, infanteriştii au vrut şi ei alcool. A urmat o discuţie încinsă, între cele două tabere încingându-se o bătaie soră cu moartea. În toiul „luptei”, câţiva infanterişti au început să strige „Turcii! Turcii!”, făcându-i pe husari să dea bir cu fugiţii, convinşi fiind că atacul armatei otomane este iminent. Cea mai mare parte dintre infanterişti a început de asemenea să se împrăştie. Explicaţia este că armata habsburgică era alcătuită din tot felul de „etnii” care nu stăpâneau neapărat germana. Situaţia s-a înrăutăţit atunci când ofiţerii, în încercarea lor de a restabili ordinea, au început să strige „Halt! Halt!”, ceea ce a fost „tradus” în „Allah! Allah!” Observând goana husarilor prin tabăra habsburgică, unul dintre comandanţi s-a gândit că este o şarjă de cavalerie a armatei otomane, drept care a ordonat deschiderea focului. Trupele de artilerie deschideau focul asupra oricărei umbre. Două zile mai târziu, turcii descopereau o „avangardă moartă”...
Traducator/editor | ediție alcătuită de Radu Lungu și Alexandra Grigore |
Anul publicării | 2022 |
Format | 95 x 205 mm |
Nr. pagini | 126 |
Colecția | Emblematic România,Cărți de Referință. Etnologie |
eBook | 2516-povestea-uicii-romaneti-ediie-alcatuita-de-radu-lungu-i-alexandra-grigore-9786067486100.html |
ID Hard Cover | 2516-povestea-uicii-romaneti-ediie-alcatuita-de-radu-lungu-i-alexandra-grigore-9786067486100.html |
Gen | Literatura |
Subgen | Publicistica |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Beletristica |
Sub-Categorie | Publicistica |
ISBN | 978-606-748-611-7 |
Categoria: emblematic romania
În categoria Emblematic România se înscriu toate lucrările publicate de editura Paideia care sunt întru totul reprezentative sau semnificative pentru cultura română și formarea intelectuală a românilor.
O descriere accesibilă și savuroasă a „udăturilor” tradiționale românești care nu ar trebui să lipsească de la nici un ospăț românesc. Cartea cuprinde detalii despre fabricarea țuicii pe teritoriul României, povești interesante din trecut, cât și mărturii ale pălincarilor din zilele noastre, dimpreună cu o prezentare succintă a celor mai gustoase varietăți de țuici disponibile azi.
În vremurile de demult, distilarea (separarea produselor prin încălzire şi apoi prin răcire) era o îndeletnicire des întâlnită, folosită mai ales la pregătirea de uleiuri volatile şi a balsamurilor (parfumurilor). La începuturi, tehnica era relativ simplă. Iată ce ne „povesteşte” Dumitru Beceanu, un învăţat în ale poamelor de tot felul (horticultor): într-un vas care conţinea plante sau diferite produse volatile era pus un strat de lână, care conţinea lanolină; pe acest substrat aderau vaporii aromaţi; lâna se storcea apoi şi astfel curgea uleiul înmiresmat. În Alexandria, în Egiptul ptolemeic (323-30), mai ales în jurul vestitei Biblioteci, exista un nivel foarte ridicat de cunoştinţe şi convieţuiau renumiţi alchimişti ai Antichităţii care foloseau un vas numit ambix; arabii au preluat aceste cunoştinţe (al-anbīq, alambic) şi de aceea li se atribuie etapa imediat următoare a distilării.
În Ţările Române, alcoolul distilat a apărut, se pare, în secolul al XIV-lea, în farmaciile care existau în Sibiu (Hermannstadt), Cluj (Klausenburg) şi, mai ales, în Braşov (Kronstadt), adică în oraşele din Siebenbürgen-ul săsesc; aici se produceau medicamente care aveau la bază distilatele alcoolice.
O cronică din vremurile lui Ştefan cel Mare (Letopiseţul de la Bistriţa) povesteşte că zugravilor mănăstirilor ctitorite de domnul Moldovei (1457-1504) li se trimiteau, periodic, butoaie cu ţuică de prune. Se spune că era folosită la tencuiala pereţilor şi la amestecul culorilor... Oare numai la aceasta?...
Numele de „ţuică”
Numele de „țuică” apare în toate cele trei principate istorice: înpărţile de miazăzi ale României este rostit cu o duioşie ce creşte pe măsura deprinderii cu butelca, iar cu cât ne îndreptăm spre miazănoapte se preface în „tărie” şi capătă denumiri ce hotărnicesc deosebiri regionale şi scot la iveală o fărâmă din multiculturalitatea transilvană (palincă, horincă, turţ). Cât despre cuvântul „rachiu”, aproape se confundă cu toate aceste denumiri de „udături” neaoşe.
Luând aminte la spusele cărturarului lingvist, putem să „înfăţişăm” ţuica ca pe o udătură spirtoasă dobândită prin„dospirea” (fermentarea) prunelor (dar şi a altor poame) şi, apoi, prin distilarea lor (adică prin răcirea/condensarea aburilor ieşiţi din „fiertura” de prune „dospite” aflată pe foc). Însă, de-ar fi s-o spunem p-aia dreaptă, numele de „ţuică” ar trebui dat numai alcoolului distilat de prune (sau de corcoduşe – înMuntenia, Oltenia, zarzăre – în Transilvania); asta nu ne împiedică însă să mai bem din când în când câte o „ţuică de prune”.
În fapt, dicționarele explicative ale limbii române nu poartă etimologii vădite cu privire la numele acestei îndrăgite „udături” a românilor; astfel, suntem „trimişi” la numele sârbo-croat de cujka, care, după spusele unora, s-ar „trage” din neaoşul românesc „ţuică”. Așadar, se pare că „ţuica” este un cuvânt neaoş românesc, care ar fi trecut de la noi la sârbi.
Nepăsători faţă de neliniştile etimologice, tovarăşii de drum ai ţuicii o „mângâie”, privind-o drăgăstos în cei „doi ochi albaştri”, cu alintături de tot felul: „ţuiculiţă”, „ţuiculeană”, „ţuicuşoară”... De atâtea dezmierdări pe vreme de „ţuică-reală” („ţuicuială”), „ţuicarul” îşi alege cu greu cuvintele: „ţuicăresc” sau„ţuicuiesc”?
Ţuica este numele celei mai îndrăgite şi cinstite băuturi populare, fiind legată de mirosurile ogrăzilor săteşti şi ale cârciumilor de mahala, „luată” de vâltoarea vieţii şi „bănuită” de iscarea veseliei, dar şi a simţământului de dor, printre comeseni.
Învechirea ţuicii
În Transilvania, butoaiele de salcâm se folosesc numai de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Originar din America, salcâmul a fost plantat pentru prima dată în 1852, la Băileşti (jud. Dolj), pentru ca ulterior să fie plantat în Oltenia, pe nisipurile mişcătoare, în Bihor (Valea lui Mihai) şi în alte regiuni ale ţării. Înainte de sosirea salcâmului, doagele erau meşterite din lemn de stejar, de dud şi de castan.
Învechirea se poate face şi în butoaie de cireş şi chiar în damigene de sticlă...
Pivniţe şi butoiaşe
De la povarnă sau din beci la negustorii de spirtoase
Nu de multă vreme (între cele două războaie), în Dâmboviţa, într-un sat de la poalele Bucegilor, ţuica de prune era scursă în „butini” (sic) de stejar şi „cărată” cu căruţele până la Titu sau Bucureşti, la negustorii de spirtoase. „Butinile” trebuie să fi fost nişte „putini” sau „buţi” (butoaie) de transportat alcoolul la distanţă.
Butoiaşe şi butelci
Ţuica tânără sauînvechită, „stăpânită” sau târguită, trebuie să se „odihnească” în butelci (din ucr. butelka), nişte damigene mici cu gâtul strâmt, plămădite din pământ ars, dar mai cu seamă în butoiaşe (diminutiv al lui butoi, bute, lat.buttis, buttis, recipient pentru vin), nişte vase făcute din doage de lemn de salcâm, stejar, dud sau castan. Şi trebuie să rămână acolo ceva vreme (luni bune, chiar ani), nădăjduind să nu avem prin preajmă vreun „butoi fără fund”...
Ţuici
După spusele Ordinului 362/2008, ţuica tradiţională românească este un distilat de prune obţinut la cazane de cupru cu foc direct, prin simplă distilare, provenind dintro zonă situată în Subcarpaţii Munteniei.
În funcţie de regiunea în care au fost produse prunele şi de tehnologia folosită, fermentarea acestor poame (între 6 şi 8 săptămâni) se face în căzi de lemn, putine de fermentare şi vase inoxi-dabile; distilarea se face deci în cazane de cupru, la foc deschis (cu lemne) sau în echipamente de distilat, cu o concentrare de alcool de maximum 86%, astfel încât produsul distilat să păstreze gustul şi aroma de fruct. Pentru fabricarea ţuicii este autorizată folosirea produselor îndulcitoare, a substanţelor aromate, a coloranţilor; folosirea alcoolului etilic de origine agricolă nu este permisă; amestecarea este permisă.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent, aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
10 alte produse din aceeași categorie
Ouale de Pasti - Artur Gorovei
Volumul de faţă reprezintă o primă încercare semnificativă de cercetare comparată a tradiţiilor populare. Având ca punct de plecare prezenţa ouălor de Paşti, a ouălor roşii, în folclorul românesc, autorul realizează incursiuni în etnologia europeană şi asiatică pentru a contura valenţe nebănuite ale unui obicei devenit simbol central al creştinătăţii.35,00 leiMiniaturi ortodoxe românești de Paști din...
Miniaturi ortodoxe Românești, imprimate pe hârtie manuală - Ioan250,00 leiMiniaturi ortodoxe românești de Paști din...
Miniaturi ortodoxe Românești, imprimate pe hârtie manuală - Luca200,00 leiMiniaturi ortodoxe românești de Paști din...
Miniaturi ortodoxe românești de Paști din Sfânta Evanghelie după Luca65,00 lei
Miniaturi ortodoxe românești de Paști din...
Miniaturi ortodoxe Românești, imprimate pe hârtie manuală - Matei200,00 leiMiniaturi ortodoxe românești de Paști din...
Miniaturi ortodoxe românești de Paști din Sfânta Evanghelie după Matei65,00 leiMiniaturi ortodoxe românești de Paști din...
Miniaturi ortodoxe Românești, imprimate pe hârtie manuală - Marcu200,00 leiMiniaturi ortodoxe românești de Paști din...
Miniaturi ortodoxe românești de Paști din Sfânta Evanghelie după Marcu65,00 leiMiniaturi ortodoxe românești de Paști din...
Miniaturi ortodoxe românești de Paști din Sfânta Evanghelie după Marcu,Matei,Luca,Ioan150,00 lei
Pachet Regele Carol I
Un important fond arhivistic de copii dactilografiate de către istoricul Octavian Beu, aflate la Arhivele Statului din Bucureşti şi la Secţia de Manuscrise a Bibliotecii Academiei Române, care cuprinde rapoartele diplomaţilor austro-ungari acreditaţi la Bucureşti în perioada anilor 1877 – 1916.306,00 lei 510,00 leiPreț redus!Pachet Istoria României - Domnitori și...
Domnitorii Țării Românești și ai Moldovei și Principii Transilvaniei care se bucură de o iconografie stabilită, având fiecare o notă minuțioasă de prezentare.Familii de boieri mari şi mici din Valahia, vol. ce privește, în fapt, istoria politicii premoderne.Istoria familiilor boierești din Moldova – o incursiune în istoria politicii premoderne, amănunt...176,00 lei 220,00 leiPreț redus!Pachet Regele Ferdinand I - Monarhia si...
O abordare de natură cronologică încearcă să treacă în revistă o „sintagmă” de valoare istorică: instituția monarhiei moderne și contemporane (o continuitate constituțională de la Alexandru Ioan Cuza și casa de Hohenzollern-Sigmaringen la regii interbelici ai României).159,20 lei 199,00 leiPreț redus!Pachet Liberalismul în România
Dumitru Bratianu diplomatul, doctrinarul liberal si omul politic cuprinde prima monografie completă a diplomatului, un reprezentant de marcă al vieții politice românești și al democrației europene. O antologie a liberalismului românesc s-a vrut un „florilegiu” de texte privind comprehensiunea gândirii (ideologiei, doctrinei) liberale – mai cu seamă...127,20 lei 159,00 leiPreț redus!Etica în afaceri. Concepte, teorii,...
Această carte prezintă mai multe argumente care susţin necesitatea unui comportament moral în afaceri şi pertinenţa criteriilor etice în adoptarea deciziilor manageriale.126,65 lei 149,00 lei
Istoria românilor în secolul XX...
Secolul al XX-lea are cea mai bogată istorie din întreaga existenţă a omenirii. Volumul de față tratează cu luciditate prima partea a secolului, în care România a parcurs o evoluţie extrem de importantă şi contradictorie, care merită să fie cunoscută de toţi cei interesaţi de propriul trecut, de înţelegerea locului şi a rolului românilor în istoria Europei.126,65 lei 149,00 leiVademecum în pneumologie – Nicolae Ursea,...
Un volum concis și accesibil despre noțiunile de bază ale pneumologiei, redactat de doi dintre cei mai reputați medici români.119,00 lei 140,00 leiIstoria creşterilor şi a descreşterilor...
Istoria creșterilor si a descreșterilor Curții Othmannice de Dimitrie Cantemir cuprinde istoria Іmpеrіuluі Otoman, de la formarea lui până la anul 1711. Această excepțională traducere este prima după originalul latin, fiind o faptă de înaltă ştiinţă săvârşită de către profesorul Dan Sluşanschi.114,75 lei 135,00 leiCatalog Emblematic Romania Centenarul...
Un Eveniment precum înfăptuirea Marii Uniri — sinonimă alcătuirii României Mari — se cade să fie tratat de o manieră evenimențială.110,50 lei 130,00 leiPachet Regele Carol al II-lea -...
Legea Serviciului Social – promulgată de Carol al II-lea și elaborată de Dimitrie Gusti, Henri H. Stahl și Octavian Neamțu – impunea realizarea serviciului de tip social pentru toți tinerii care terminau o facultate sau o școală superioară.80,40 lei 134,00 leiPreț redus!
Înfrigurata simțire. Micul meu infinit...
Înfrigurata simțire ne oferă cu simplitate oglindiri mai puțin cunoscute ale lumii cu tot ce există în ea din zorile anotimpurilor până departe, în amurgul lor.41,00 leiPachet Regele Carol al II-lea -...
Legea Serviciului Social – promulgată de Carol al II-lea și elaborată de Dimitrie Gusti, Henri H. Stahl și Octavian Neamțu – impunea realizarea serviciului de tip social pentru toți tinerii care terminau o facultate sau o școală superioară.80,40 lei 134,00 leiPreț redus!Pachet Liberalismul în România
Dumitru Bratianu diplomatul, doctrinarul liberal si omul politic cuprinde prima monografie completă a diplomatului, un reprezentant de marcă al vieții politice românești și al democrației europene. O antologie a liberalismului românesc s-a vrut un „florilegiu” de texte privind comprehensiunea gândirii (ideologiei, doctrinei) liberale – mai cu seamă...127,20 lei 159,00 leiPreț redus!Pachet Istoria României - Domnitori și...
Domnitorii Țării Românești și ai Moldovei și Principii Transilvaniei care se bucură de o iconografie stabilită, având fiecare o notă minuțioasă de prezentare.Familii de boieri mari şi mici din Valahia, vol. ce privește, în fapt, istoria politicii premoderne.Istoria familiilor boierești din Moldova – o incursiune în istoria politicii premoderne, amănunt...176,00 lei 220,00 leiPreț redus!Pachet Regele Ferdinand I - Monarhia si...
O abordare de natură cronologică încearcă să treacă în revistă o „sintagmă” de valoare istorică: instituția monarhiei moderne și contemporane (o continuitate constituțională de la Alexandru Ioan Cuza și casa de Hohenzollern-Sigmaringen la regii interbelici ai României).159,20 lei 199,00 leiPreț redus!
Pachet Regele Carol I
Un important fond arhivistic de copii dactilografiate de către istoricul Octavian Beu, aflate la Arhivele Statului din Bucureşti şi la Secţia de Manuscrise a Bibliotecii Academiei Române, care cuprinde rapoartele diplomaţilor austro-ungari acreditaţi la Bucureşti în perioada anilor 1877 – 1916.306,00 lei 510,00 leiPreț redus!Ghid de sănătate urbană - Dr. Adina Alberts
Conform statisticilor, în mai puțin de un deceniu, în fiecare familie va exista un bolnav de cancer. Pentru a evita împlinirea acestui pronostic sumbru, omul din mediul urban trebuie să învețe să identifice și să se ferească de tot ceea ce este nociv în jurul lui.48,00 leiVademecum în pneumologie – Nicolae Ursea,...
Un volum concis și accesibil despre noțiunile de bază ale pneumologiei, redactat de doi dintre cei mai reputați medici români.119,00 lei 140,00 leiOuale de Pasti - Artur Gorovei
Volumul de faţă reprezintă o primă încercare semnificativă de cercetare comparată a tradiţiilor populare. Având ca punct de plecare prezenţa ouălor de Paşti, a ouălor roşii, în folclorul românesc, autorul realizează incursiuni în etnologia europeană şi asiatică pentru a contura valenţe nebănuite ale unui obicei devenit simbol central al creştinătăţii.35,00 leiConstituția României audiobook
Constituția României este legea fundamentală a statului român care reglementează, printre altele, principiile generale de organizare a statului, drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor și autoritățile publice fundamentale.
Carte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.30,00 leiBucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).150,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.122,00 leiConcepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.52,70 lei 62,00 lei
Despre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.17,20 leiIisus Hristos, iubirea trădată. Vol.1:...
Într-o manieră cu totul originală, autorul propune descoperirea adevărului conform căruia oricât ar fi de falsificată și trădată, „iubirea nu cade niciodată”.60,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia23,12 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.25,50 lei 30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei