Povestea lumii de demult. Pământul. Sfârșitul lumii după credințele poporului român - Tudor Pamfile
Tudor Pamfile
- Scrieţi un comentariu
Volumul dezvăluie viziunea deosebit de amplă a lumii țărănești, o viziune profund mitologică, în care sunt integrate credințe, legende cu caracter mitologic și superstiții.
2438P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
- Descriere
- Date tehnice
- Comentarii
- Date editoriale
- Subiectul
- Despre autor
- Editare / Traducere
- Dosarul cartii
În Povestea lumii de demult, Tudor Pamfile descrie tabloul coerent al Creației, pe care îl surprinde amănunțit în cele mai reprezentative legende cosmogonice ale mitologiei române, El reconstituie un vast sistem de gândire, un univers perfect închegat, în care niciunul din amănuntele surprinse în legende nu este întâmplător.
Structura volumului este deosebit de interesantă – creatori, actul concret al creației, ziua creației, elementele componente ale pământului, apariția omului, momentele importante din evoluția pământului (potopul) – și, pornind de la momentul creației propriu-zise a pământului, se dovedește a fi o icoană a lumii trecute, căreia Pamfile îi prezintă principalele evenimente.
Putem remarca prezența unor motive mitice deosebite: Dumnezeu născut dintr-un vârtej de spumă; zapisul „de colaborare” încheiat între cei trei creatori (Dumnezeu, Sf. Petru și Faraon), prezența cuplului atât de contrastat Dumnezeu/Diavolul (Fârtatul/Nefârtatul).
Unul dintre motivele fundamentale ale cosmogoniei românești este crearea pământului și a formelor de relief. Cel mai adesea formele de relief sunt explicate ca apărând printr-o greșeală aparținând creatorului, depășit de sarcina creației. Uneori însă nu se pomenește de greșeala de calcul a dimensiunii pământului: „Dracul s-a chinuit în chipul acesta toată noaptea, tot rostogolind pe Dumnezeu în toate părțile, așa că pământul nostru, din mărimea unui pat cât era la început, a ajuns să fie atât de mare, cât îl vedem în zilele noastre”. În acest sens, apariția munților este explicată tot ca un exces, dar, de această dată, din vina Nefârtatelui: „... Când a văzut acesta că [pământul ascuns de el, fără știrea Fârtatelui] nu-i mai încape în gură, a scuipat în toate părțile; și unde a căzut scuipatul, au crescut munți”.
În afară de celebrul cuplu de creatori Fârtatul/Nefârtatul, numeroase legende aduc în prim-plan o serie de animale care par a fi mai degrabă mai vechi divinități zoomorfe și nu creaturi ale Fârtatului, dovadă prezența lor la actul creației, mult înaintea apariției celorlalte viețuitoare.
Așa cum era firesc, orice creație își are sfârșitul ei. După ce am aflat povestea pământului și a lumii de demult, Pamfile ne oferă Sfârșitul lumii după credințele poporului român, o apocalipsă sumară, care pare a fi, mai degrabă, un episod din lungul șir al creațiilor succesive, ai căror martori am fost în volumele precedente: „După ardere, pământul se va înturna cu partea cea de dedesubt în sus, adică cu partea cea curată, iar Domnul Hristos se va pogorî pe el și va face doi oameni, care vor porni lumea cea nouă, cum a fost odată cu Adam și Eva. Alții cred că, întorcându-se pământul cu fața cea curată în sus, vor veni pe lume romanii”.
Autor | Tudor Pamfile |
Specificații autor | scriitor, etnolog și folclorist român |
Traducator/editor | Ediție îngrijită și cuvânt înainte de Antoaneta Olteanu |
Specificatii traducator/editor | profesor la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București |
Anul publicării | 2021 |
Format | 95 x 205 mm |
Nr. pagini | 456 |
Colecția | Cărţilor de referinţă |
eBook | 2440-povestea-lumii-de-demult-pamantul-sfaritul-lumii-dupa-credinele-poporului-roman-tudor-pamfile-9786067484953.html |
ID Hard Cover | 2440-povestea-lumii-de-demult-pamantul-sfaritul-lumii-dupa-credinele-poporului-roman-tudor-pamfile-9786067484953.html |
Gen | Antropologie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Sociologie si filozofie |
ISBN | 978-606-748-495-3 |
Textele incluse în această ediție sunt cele ale edițiilor princeps – Povestea lumii de demult. După credințele poporului român, de Tudor Pamfile, Academia Română, Colecția „Din viața poporului român. Culegeri și studii”, vol. XIII, București-Lepizig-Viena, 1913, 187 p., Pământul. După credințele poporului român, Academia Română, Colecția „Din viața poporului român. Culegeri și studii”, vol. XXXII, Cultura Națională, 1924, 61, p. și Sfârșitul lumii. După credințele poporului român, Bârlad, Colecția revistei „Ion Creangă”, nr. 1, 1911, 80 p. Ediția noastră reproduce integral textele edițiilor princeps.
Prezenta ediție păstrează particularitățile lingvistice (fonetice și morfologice) ale textelor. În transcriere am aplicat principiul interpretativ, respectând ceea ce considerăm a reprezenta pronunție, modificând ceea ce ține de grafie:
– e a fost transcris ie în grafii ca: trebue, voesc, pue ea a fost transcris a în grafii ca: vieața, iea;
– ea a fost transcris ca ia în grafii ca: cheltueală, orânduească;
– i a fost transcris e în grafii ca: marția;
– ia a fost transcris ea în grafii ca: plutiea, chiamă, ghiață;
– s a fost transcris z în grafii ca: desbatere, svârle;
– ș a fost transcris și în grafii ca: aceeaș, iarăș, totuș ș a fost transcris j în grafii ca: bâșbâim;
– z a fost transcris s în grafii ca: repauz;
– m a fost transcris n în grafii ca: îmmulțit, îmmormântare;
– s-a eliminat u final în grafii ca: obiceiu, paiu, ariciu, oiu aduce;
– am eliminat accentele inutile: puteà, zăbovì, așà, cinevà;
– unele cuvinte compuse au fost scrise conform ortografiei în vigoare: dela > de la, pentrucă > pentru că, ceeace > ceea ce, decum > de cum; la olaltă > laolaltă, câte odată > câteodată, de sigur > desigur, numai decât > numaidecât; ci-că > cică; deapururi > de-a pururia m folosit minuscule pentru redarea denumirilor unor popoare: români, greci.
Am completat și unificat sistemul de notare, indicând, la prima apariție, datele complete ale cărții citate.
A.O.
Tudor Pamfile, prin importantele sale culegeri de mitologie populară, a reprezentat un moment esențial în cercetarea vechilor credințe populare, ca parte integrantă a unui sistem de reprezentări mitologice bine conturat. Studiile sale, numeroase și bogate în informație, acoperind o bună parte a mitologiei populare, au început să apară în 1911: Sfârșitul lumii. După credințele poporului român (Bârlad, 1911), Povestea lumii de demult. După credințele poporului român (1913), Diavolul învrăjbitor al lumii. După credințele poporului român (1914), Cerul și podoabele lui. După credințele poporului român (1915), Văzduhul. După credințele poporului român (1916), Mitologie românească, I, Dușmani și prieteni ai omului (1916), Mitologie românească, II, Comorile (1916), Mitologie românească, III, Pământul. După credințele poporului român (1924).
Volumele conțin un bogat material prezentat in extenso, descriptiv, fără comentarii critice comparatiste. Cum aprecia Ovidiu Papadima, Tudor Pamfile „a făcut o admirabilă operă de folclorist culegător și sistematizator, lăsând viitorimii sarcina da a interpreta întreaga viață atât de diversă a mitologiei noastre”.
Informație cu caracter mitologic se găsește și în alte studii ale lui T. Pamfile, dedicate obiceiurilor, calendarului popular, subliniindu-se un anumit model al gândirii populare, o viziune specifică asupra lumii, „cu privire la caracterul religiunii ce stăpânește poporul român”: Sărbătorile de vară la români. Studiu etnografic (1910), Sărbătorile la români. Crăciunul. Studiu etnografic (1914), Sărbătorile de toamnă și postul Crăciunului. Studiu etnografic (1914).
...
În afară de celebrul cuplu de creatori Fârtatul/Nefârtatul, numeroase legende aduc în prim-plan o serie de animale care par a fi mai degrabă mai vechi divinități zoomorfe și nu creaturi ale Fârtatului, dovadă prezența lor la actul creației, mult înaintea apariției celorlalte viețuitoare („Când a urzit Dumnezeu pământul cu broasca și cu ariciul”... – p. 84). Motivul „greșeala ariciului” care urzește prea mult ne trimite cu gândul la faptul că ariciul trebuie văzut ca un dublu al creatorului, care are puteri depline: „Dumnezeu a chemat pe arici și i-a zis: – Pe tine, arice, am să te pun să urzești pământul.
– Cum? Pentru ce, Doamne? Cum să urzesc eu, așa de mic, un pământ așa de mare, cu văi, cu dealuri, cu munți, cu ape? – Ce-ți pasă? ți-ajut eu” (p. 64). Nu întâmplător Dumnezeu apelează la confratele său supărat – retras în locuința lui, departe de cea divină, și purtându-i pică divinității care i-a uzurpat locul. În felul acesta trebuie înțeleasă șiretenia ariciului, probabil ofensat (asemeni Nefârtatelui): „Ariciul, șiret, vrând să facă pe Dumnezeu să greșească, când vedea că Dumnezeu se apropie de el cu zidirea pământului, desfășura câte puțin ață de pe ghem, așa că tocmai la urmă, când Dumnezeu a văzut că ariciul este mai mare decât cerul, a priceput că ariciul i-a stricat țancul” (p. 64). Aceeași inteligență și putere superioară pe care o are ariciul poate fi văzută în altă legendă: „Pământul era neted ca o masă, fără nici un pic de ridicătură pe el (...). Văzând aceasta Dumnezeu și neștiind cum să facă spre a îndrepta răul, se duse la arici și-i zise: – Ei, îți place cum am făcut cu pământul? – Îmi place, răspunse ariciul; numai un lucru nu l-ai nimerit. Cum vor trăi pe el ierburile, dobitoacele și oamenii fără o picătură de apă?// Iar Dumnezeu, după ce se gândi puțin, zise: – Atunci fă și tu cum te pricepi; eu atât am știut, atâta am făcut.// Ariciul, cum căpătă această învoire, îndată se vârî sub pământ și cu spinarea începu a ridica munți și dealuri, în alte părți îi prăbuși, așa că apa care se află în pământ începu să iasă prin văi și locurile mai joase, sub chip de gârle, lacuri, mări și fântâni” (p. 82). În felul acesta se justifică nemulțumirea ariciului, uitat de lume, de care Dumnezeu își aduce aminte numai la nevoie. Este de amintit legenda în care este trimis un mesager (albina, musca), cu rugămintea de a afla soluția pentru surplusul de pământ rezultat în urma creației. Uneori din monologul ariciului reiese această rivalitate a celor doi creatori; alteori este vorba de o simplă lipsă de respect, pe care ariciul i-o impută lui Dumnezeu: „Și, la urma urmei, dacă Dumnezeu nu știe cum să facă pământul mai mic și s-a gândit să încerce priceperea unui ghemuț ca mine, să mă fi chemat el, să fi venit el la mine și cel puțin să fi trimis pe cineva mai ca oamenii ca să mă ispitească, și nu o muscă uricioasă!” (p. 76).
Oricum, trebuie remarcată în mod deosebit structura volumului Povestea lumii de demult, deosebit de interesantă – creatori, actul concret al creației, ziua creației, elementele componente ale pământului, apariția omului, momentele importante din evoluția pământului (potopul) –, care, pornind de la momentul creației propriu-zise a pământului (cosmos, oameni), se dovedește a fi, așa cum își propusese Pamfile, o icoană a lumii trecute, căreia îi prezintă principalele evenimente. În completarea acestui volum vine cel intitulat Pământul după credințele poporului român, care intră și mai mult în amănunt în ceea ce privește actul creației lumii, sau, mai bine zis, al lumilor succesive. Pe lângă pământul cunoscut, populat de oameni, mai există numeroase universuri: „Sub pământul rohmanilor este un alt pământ, pe care îl locuiește un soi de oameni numit Dușmanii, și sub lumea Dușmanilor un alt neam de oameni, ce au capul de porc, pântecele mare și sunt îmbrăcați ca domnii...” (p. 255). Demnă de remarcat, pentru acest volum, este o anumită împletire a planurilor mitologice. Astfel, timpul mitic era a) cel de la facerea lumii, b) de dinainte de potop, c) pe vremea Mântuitorului. În postură de creator apare și Hristos, personaj al mitologiei de sorginte creștin-populară: „Demult, pământul era neted; nu erau ca amu dealuri și văi, munți, dar când fugea Domnul Hristos de jidani, după ce a scăpat de e cruce, ca să nu-l prindă, gândea să se facă între el și jidani munți, văi, să-l aciuiască, și de atunci au rămas până astăzi” (p. 231).
Așa cum era firesc, orice creație își are sfârșitul ei. După ce am aflat povestea pământului și a lumii de demult, Pamfile ne oferă Sfârșitul lumii după credințele poporului român, o apocalipsă sumară, care pare a fi, mai degrabă, un episod din lungul șir al creațiilor succesive, ai căror martori am fost în volumele precedente: „După ardere, pământul se va înturna cu partea cea de dedesubt în sus, adică cu partea cea curată, iar Domnul Hristos se va pogorî pe el și va face doi oameni, care vor porni lumea cea nouă, cum a fost odată cu Adam și Eva.// Alții cred că, întorcându-se pământul cu fața cea curată în sus, vor veni pe lume rohmanii” (p. 331).
Dincolo de tabloul coerent al Creației, pe care îl surprinde amănunțit în cele mai reprezentative legende cosmogonice ale mitologiei române, Tudor Pamfile a reușit să reconstituie un vast sistem de gândire, un univers perfect închegat, în care nici unul din amănuntele surprinse în legende nu este întâmplător.
Antoaneta Olteanu
Tudor Pamfile (n. 11 iunie 1883, comuna Țepu, județul Tecuci, în prezent județul Galați – d. 21 octombrie 1921, Chișinău) a fost un scriitor, etnolog și folclorist român, laureat al premiul„Neuschotz” al Academiei Române în anul 1909.
A urmat la Tecuci cursurile ultimelor două clase primare, precum și studiile gimnaziale. Studiile liceale le-a realizat la Școala fiilor de militari (Liceul Militar) din Iași (1899-1904) după care a urmat Școala de ofițeri de infanterie și cavalerie din București (1904-1906).
După terminarea Școlii de Ofițeri, a fost repartizat la Regimentul 3 Roșiori din Bârlad. Aici a scos revistele Ion Creangă și Miron Costin. A sprijinit îndeaproape apariția revistei Freamătul, care a apărut la Tecuci în anul 1911, după care, din lipsă de colaboratori, i-a mutat redacția la Bârlad. Numai culegerile și studiile apărute sub egida Academiei Române însumează peste 4.200 pagini.
În 1915, un grup de trei intelectuali bârlădeni format din Tudor Pamfile, poetul George Tutoveanu și preotul Toma Chiricuță a decis înființarea unei societăți culturale pe care au numit-o „Academia Bârlădeană”.
Începând cu anul 1918 Tudor Pamfile se stabilește la Chișinău și conduce, până în anul 1920, publicația Cuvântul Moldovei.
Ediție îngrijită și cuvânt înainte de Antoaneta Olteanu.
Antoaneta Liliana Olteanu (n. 22 ianuarie 1968, București) este profesor de limbă și literatură rusă, etnolog și traducător român.
Antoaneta Olteanu este membru al Asociației Profesorilor de Limba și Literatura Rusă din România din 1991 (în perioada 1995-1997 a fost secretar-general al acesteia), membru al Asociației Slaviștilor din România (membru din 2004, vicepreședinte din 2006, iar din 2016 - președinte al asociației), membru-reprezentant al României în Comitetul Internațional al Slaviștilor, din 2009, precum și membru al altor organizații profesionale: membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala de Traduceri Literare, din 2009, iar, peste trei ani, membru în Consiliul de coordonare a Filialei de traduceri literare a USR; membru al ASER (Asociația de Științe Etnologice din România), al SEEFA (Slavic and East European Folklore Association), ISFNR (International Society for Folk Narrative Research), membru al EASA (European Association of Social Anthropologists) din 2008.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent, aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
10 alte produse din aceeași categorie
L’Europe Unie. De l’idée à la foundation -...
Volumul de fațã reprezintă, fără nici o îndoială, un eveniment editorial unic în peisajul publicisticii românești, comparabil doar cu opera similară și pe același tărâm a lui Grigore Gafencu.120,00 leiEtnoculinarul românesc. Preparate de pește...
Cunoscutul om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman, ne pune înainte o savuroasă trecere în revistă a celor mai apetisante rețete de mâncăruri românești, dimpreună cu povestea lor. Un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand.150,00 leiL’Empereur Titus - Eugen Cizek
Volumul prezent este invitația concretă pentru o lectură deosebit de interesantă, totodată un periplu elegant prin aristocrația imperiului roman, influențată de monarhiile orientale, dintre care numim ca modele pe Alexandru cel Mare, și Marcus Antonius.80,00 leiCartea ceaiului 1921-1925 - Okakura...
Filosofia ceaiului nu e numai estetică, în înţelesul obişnuit al cuvântului, căci vădeşte, în legătură cu morala şi religia, întregul nostru punct de vedere faţă de om şi de Fire... Ea înfăţişează duhul adevărat al democraţiei răsăritene, făcând din toţi credincioşii săi aristocraţi de gust.29,00 leiDocumente Istorice Inedite II. Mişcarea...
Scrisorile, Jurnalele și Rapoartele (Briefe, Diaria und Berichte) celor doi frați de viață comună („Unitas Fratrum”) Andreas Jäschke și Zacharias Hirschel, care au călătorit prin Țările Române.29,00 lei
Documente Istorice Inedite I. Piestismul...
Scrisorile, Jurnalele și Rapoartele (Briefe, Diaria und Berichte) celor doi frați de viață comună („Unitas Fratrum”) Andreas Jäschke și Zacharias Hirschel, care au călătorit prin Țările Române.35,00 leiWines from România – Radu Anton Roman
Cunoscutul om de televiziune și scriitor Radu Anton Roman ne pune înainte povestea vinurilor românești. Un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui pasionat de vinuri.160,00 leiPrecum fumul - Radu Anton Roman
Am scris Precum fumul destins, într-o deplină libertate interioară, încercând să adun într-o carte tot ce mă obseda. O să vi se pară ciudat, dar învățam să trăiesc, scriind.102,00 leiSărbătorile evreiești - Carmen Petrescu
Lucrarea de față este un modest eseu prin care am încercat să răspund unor întrebări, ceea ce a dus la apariția altora. Acesta este, însă, un lucru minunat, printre primele pe care le-am învățat cu ocazia studiului Bibliei, a culturii și civilizației ebraice.29,00 leiBucătăria de vară a românului - Studii...
Două dintre cele mai apetisante volume ale cunoscutului om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman: Etnoculinarul românesc, un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand și Bucate, vinuri și obiceiuri românești, cea mai completă și savuroasă carte de bucate și povești românești.247,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiSecretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Prin opera sa, Watteau ne face să întrevedem care îi era sufletul: pentru acest ftizic singuratic, restul era tăcere, iar viața o taină pe care și-o ținea ascunsă chiar față de puținii săi prieteni. Ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pămînt visând cu intensitate și avînd foarte puține legături adevărate cu epoca.38,00 leiViața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
În această lucrare, atît eseu, cît și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit firii sale de artist.34,00 leiViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
„Pieter își mai privi o dată atelierul. Văzu din nou lupta dintre Grași și Slabi, un proiect pentru „Drumul Calvarului”, o schiță pentru „Uciderea Pruncilor” și într-un ungher un portret în peniță al lui Jan Nagel. Îl luă de pe perete, îl puse în buzunar și ieși pe neașteptate. Odată urcat în diligența care avea să-l lase la Bruxelles, desfăcu portretul...41,00 lei
Mutația semnelor - René Berger
Lectura operează astfel simultan pe două piste, tocmai cum primim şi noi mesajele mediului înconjurător, prin verb şi imagine. Pe de altă parte, exemplele sînt destinate mai puţin să ilustreze, să confirme sau să precizeze o demonstraţie, cît să orienteze observaţia şi cercetarea.68,00 leiParmenide Texte și comentarii - Ediție...
Parmenide este recunoscut ca fiind primul gânditor din istoria culturii occidentale care a exprimat clar dualismul fundamental existent în Univers între Ființă și Aparență. Căile lui Parmenide au căpătat un sens simbolic și, de la Platon la Beaufret, formează un topos nobil frecventat atât de savanții acribici, cât și de filosofii speculativi sau eseiștii...50,00 leiNumai onlineSur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.60,00 leiNumai online
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Calendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale și se regăsește și în Spațiul și timpul.115,00 leiPsihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.24,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei