Sacrul monstruos. Mitologie, mitistorie, folclor românesc - Luiza Maria Dumitru
Luiza Maria Dumitru
- Scrieţi un comentariu
„Obiectul esențial al cercetării întreprinse de Maria-Luiza Dumitru îl constituie folclorul, chiar dacă pregnant literaturizat, cum este cazul literaturii latine, dat fiind că românii, cum reliefează și autoarea, nu au avut o adevărată mitologie, ci numai mitistorie (termen vehiculat încă din antichitate de Historia Augusta).” (Eugen Cizek)
1014P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității: 2015-03-31
Cartea Mariei-Luiza Dumitru oferă interpretări inedite ale unor texte literare aparţinând spaţiilor culturale roman, grec şi românesc, pentru a identifica arhetipurile prezente în aceste culturi şi pentru a face o clasificare a lor în funcţie de relaţiile funcţionale pe care le presupun între planul uman şi cel sacru. Arhetipurile studiate aparţin domeniului sacru, fiind arhetipuri ale monstruosului (reprezentări ale Morţii şi ale monştrilor antropofagi), fenomen sacru prin excelenţă.
Lucrarea se structurează astfel: după prezentarea conceptelor teoretice de bază pentru cercetare, precum şi a paradigmelor culturale reprezentative ale Bazinului Mediteraneean şi ale regiunii culturale tradiţionale româneşti, autoarea dezbate, în „Secţiunea a II-a“, paradigma culturală elină, aşa cum apare ea conturată în epica greacă arhaică şi în tragedia greacă. Discuţia urmărește arhetipurile prezentate în secţiunea teoretică şi include arhetipul răufăcătorului, arhetipul justiţiarului pedepsitor sau răsplătitor şi arhetipul maestrului de iniţiere. „Capitolul VI“ include analiza unor texte care cuprind arhetipuri multiple deopotrivă de relevante în context. „Secţiunea a III-a“ este dedicată paradigmei culturale romane aşa cum apare ea în literatura latină din perioada clasică. Capitolele incluse în această secţiune tratează, fiecare, despre unul din cele trei arhetipuri principale, menţionate mai sus. Un capitol suplimentar, „Capitolul X“, tratează cazuri care reunesc mai multe arhetipuri relevante în aceeaşi măsură în contextul discutat. „Secţiunea a IV-a“ tratează, pentru folclorul românesc, în cele trei capitole ale sale, fiecare din cele trei arhetipuri principale pe care le-am regăsit şi în celelalte două literaturi, greacă şi latină. De asemenea, găsim şi în folclorul românesc texte literare care includ arhetipuri multiple („Capitolul XIV“). Discuţia arhetipurilor şi a felului în care ele se manifestă în cele trei spaţii culturale (grec, roman şi românesc) va fi sintetizată, la sfârşitul fiecărui subcapitol, printr-o schemă arhetipală şi printr-o schemă relaţională. Lucrarea se încheie cu un capitol de sinteză („Concluzii“), în care sunt puse în evidenţă diferenţele existente între cele trei paradigme, aşa cum rezultă ele din textele literare analizate.
Autor | Luiza Maria Dumitru |
Specificații autor | lingvist și conferențiar la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București |
Anul publicării | 2007 |
Format | 140 x 200 mm |
Nr. pagini | 320 |
Colecția | Studii si eseuri - Antropologie |
ISBN | 978-973-596-363-7 |
Lucrarea Mariei-Luiza Dumitru oferă interpretări inedite ale unor texte literare aparţinând spaţiilor culturale roman, grec şi românesc, pentru a identifica arhetipuri ale monstruosului prezente în aceste culturi şi pentru a face o clasificare a lor în funcţie de relaţiile funcţionale pe care le presupun între planul uman şi cel sacru.
Ne propunem, în lucrarea de faţă, să interpretăm texte literare aparţinând spaţiilor culturale roman, grec şi românesc, pentru a identifica arhetipurile prezente în aceste culturi şi pentru a face o clasificare a lor în funcţie de relaţiile funcţionale pe care le presupun între planul uman şi cel sacru. Arhetipurile studiate aparţin, aşadar, domeniului sacru, mai exact, ele sunt arhetipuri ale monstruosului (reprezentări ale Morţii şi ale monştrilor antropofagi), fenomen sacru prin excelenţă. Lucrarea nu presupune o abordare exhaustivă a fenomenului monstruos în literaturile menţionate; am ales să discutăm despre manifestări ale Sacrului aşa cum apar ele descrise mai ales în literatura latină a perioadei augustane, în literatura epicii şi tragediei greceşti şi în folclorul românesc.
Textele literare eline au fost selectate din perioada arhaică, în principal din epopeile homerice (Iliada şi Odysseia) şi din poemele hesiodice (Munci şi zile, Theogonia), dar şi din unele opere ale unor tragediografi antici precum Euripide, Sofocle, Eschil, şi, în rare ocazii, din autOr mai târzii (Plutarh, Apollonios din Rhodos).
Textele literare latine au fost selectate din perioada clasică (Cicero, Titus Livius, Horatius, Ovidius, Vergilius), dar referinţe se vor face şi la autOr mai târzii (Florus, Sf. Augustin, Columella etc.). Traducerile textelor ne aparţin integral. Textele folclorice au fost selectate din antologii (T. Pamfile, L. Şăineanu, A. Gorovei etc.), după cum descriu, cât mai detaliat, monştrii antropofagi şi reprezentări ale Morţii.
Lucrarea se structurează în felul următor: după prezentarea, în „Secţiunea I: Cadrul Teoretic“, a conceptelor teoretice de bază pentru cercetarea noastră („Capitolul I: Contacte cu Sacrul“), precum şi a paradigmelor culturale reprezentative ale Bazinului Mediteraneean şi ale regiunii culturale tradiţionale româneşti („Capitolul II: Paradigme Culturale“), vom discuta, în „Secţiunea a II-a“, paradigma culturală elină, aşa cum apare ea conturată în epica greacă arhaică în special, dar şi în tragedia greacă. Cele trei capitole principale (III, IV şi V) incluse în această secţiune tratează, fiecare, despre unul din cele trei arhetipuri principale, menţionate mai sus. „Capitolul VI“ va include analiza unor texte care include arhetipuri multiple deopotrivă de relevante în context. „Secţiunea a III-a“ este dedicată paradigmei culturale romane aşa cum apare ea în literatura latină din perioada clasică, în principal. Discuţia va urmări arhetipurile prezentate în secţiunea teoretică şi va include arhetipul răufăcătorului („Capitolul VII“), arhetipul justiţiarului pedepsitor sau răsplătitor („Capitolul VIII“) şi arhetipul maestrului de iniţiere („Capitolul IX“). Un capitol suplimentar, „Capitolul X“, se va ocupa de cazuri care reunesc mai multe arhetipuri relevante în aceeaşi măsură în contextul discutat. „Secţiunea a IV-a“ tratează, pentru folclorul românesc, în cele trei capitole ale sale (XI, XII şi XIII), fiecare din cele trei arhetipuri principale pe care le-am regăsit şi în celelalte două literaturi, greacă şi latină. De asemenea, găsim şi în folclorul românesc texte literare care includ arhetipuri multiple („Capitolul XIV“). Discuţia arhetipurilor şi a felului în care ele se manifestă în cele trei spaţii culturale (grec, roman şi românesc) va fi sintetizată, la sfârşitul fiecărui subcapitol, printr-o schemă arhetipală şi printr-o schemă relaţională. Lucrarea se va încheia cu un capitol de sinteză („Concluzii“), în care vor fi puse în evidenţă diferenţele existente între cele trei paradigme, aşa cum rezultă ele din textele literare analizate. Lectura acestui capitol de sinteză va fi uşurată dacă vor fi examinate, simultan, tabelele sinoptice din Anexa 1, care rezumă structura arhetipală şi relaţională pentru fiecare text literar discutat: „Scheme Relaţionale cu Sacrul“ (în Literatura Greacă, în Literatura Latină şi în Foclorul Românesc) şi „Arhetipuri ale Sacrului“ (în Literatura Greacă, în Literatura Latină şi în Foclorul Românesc). „Anexa 2: Texte“ cuprinde texte literare care au servit drept punct de plecare în discuţii şi pe baza cărora am realizat tipologia arhetipală şi relaţională în literaturile din cele trei spaţii culturale.
...
Mit și mitologie
Comunitatea umană se află în contact neîntrerupt cu Sacrul, interpretat ca divinitate, fatalitate, sau forme de existenţă şi de expresie supraumane, peste fire, inclusiv fenomene naturale şi meteorologice inexplicabile. În general, o cultură încearcă să-şi explice într-un fel manifestările Sacrului, să-l socializeze (incluzându-l în paradigme culturale) în diferite moduri. Grecii au rămas în istorie pentru felul specific în care au făcut-o: inventând o lume a zeilor ca imagine a lumii pământeşti. Aşa s-au născut miturile, povestiri extraordinare în care zeii grecilor sunt personaje care acţionează în Olimp (zeii olimpieni) sau în lumea subpământeană (zeii chtonieni), precum şi în lumea pământeană: zeii şi zeiţele îşi impun voinţa în anumite împrejurări (aleg învingătorul în lupte, aleg anumiţi urmaşi la tronurile regeşti sau îşi aleg chiar soţi şi soţii pământene). Fiecare zeu îşi are propriile funcţii şi un anumit domeniu de suveranitate; această încercare a imaginarului colectiv grec de a circumscrie domeniul de manifestare al divinităţilor sau, dacă privim invers, această încercare a grecilor de a atribui fenomenelor inexplicabile divinităţi răspunzătoare (discreţionare) bine definite este o tentativă de socializare a Sacrului.
Mit şi magie
Mitul este diferit de magie; el se conturează atunci când dispare comuniunea mistică. În poveştile primitive, cuvintele sunt ele însele realităţi supranaturale care determină un câmp de forţă. Cei care le ascultă îşi imaginează realităţi, fac conexiuni pe care le trăiesc pur şi simplu. Mitul ca gen clasic, în care ni se povestesc întâmplări în fraze care conturează un fir epic, apare odată cu reprezentările, ce se disociază astfel de trăirile de prim ordin. Un pas mai departe este încercarea de a elimina complet mitul, odată cu dezvoltarea unei societăţi avansate, care nu mai are nevoie de reprezentări fantastice şi monstruoase, ci de modele. În jurul anului 530, de pildă, Xenofon condamna poveştile despre titani, uriaşi, centauri, precum şi cele cuprinse la Homer şi Hesiod, ca fiind scandaloase, pure ficţiuni (plasmata – pl£smata) şi simple reproduceri, în plan divin, ale unor fapte abuzive în plan uman; Xenofon declară asemenea poveşti înfricoşătoare ca barbare, străine de mentalitatea greacă. Dacă iniţial termenul de 'mit' se referea la naraţiuni epice, el capătă mai apoi sensul de 'plăsmuire'; Anacreon din Samos (524 î.Chr.) îi denumeşte pe revoluţionarii samieni, ridicaţi împotriva tiraniei lui Polycrates, mythietai – muqihta… („căutătOr de pricină, arţăgoşi“). Este o dezvoltare semantică caracteristică secolului al V-lea, şi care apare în lexicul lui Pindar şi Herodot; cuvântul 'mit' desemnează acum discursul iluzoriu, fantasmagoric şi chiar prostesc.
...
Moartea şi Monştrii Antropofagi în Iran, Persia Ahemenidă, India
Iran
Unul din principalele mituri iraniene de origine îl menţionează pe Yima ca fiind zeul Morţii, suveran peste ţinutul infernal. Se spune că mortul ducea o existenţă precară sub pământ, deşi trebuia să-şi cumpere, în prealabil, favoarea de a locui sub pământ cu un sacrificiu oferit lui Yima (Herodot, VII, 114). Deducem că pentru iranieni, care practicau înhumarea, moartea era o trecere către un alt tărâm presupunând, în acelaşi timp, un gest tranzacţional cu Moartea însăşi (în persoana zeului Yima).
Persia Ahemenidă şi India
Spre deosebire de zona iraniană, unde se practica înhumarea, în Persia Ahemenidă şi, mai apoi, în India moartea este asimilată existenţei pământeşti. Moartea fizică şi incinerarea duceau la o schimbare de statut a celui viu. Văzută astfel, moartea reprezintă tot o trecere, de la un plan fizic, la unul spiritual care, însă, presupune în prealabil o ruptură radicală. Există o legătură, spune Mary Boyce, între practicile funerare (expunerea cadavrelor, incinerarea) şi supravieţuirea celestă în soare, lună sau stele. Practicile funerare asigurau defunctului accesul la o existenţă adevărată; făcând să dispară învelişul trupesc (inclusiv oasele), credem că riturile funerare se asimilează unui gest oblativ prin care mortul este redat unui spaţiu nelimitat, asemeni fluviului care înghite cenuşa. În opinia noastră, acest spaţiu nelimitat şi haotic în care sufletul se pierde nu poate fi altceva decât intuiţia unui Sacru nediferenţiat, haotic şi confuz. De altfel, tocmai pentru a-şi arăta nepăsarea faţă de această lume, indienii nu construiesc morminte; morţii nu continuă să locuiască pământul şi lumea celor vii. Prin urmare, existenţa cei vii nu îşi află rădăcinile într-un cult al strămoşilor, în solul în care aceştia ar fi putut fi îngropaţi, ci în lumea de dincolo. Aşadar deducem că, pentru perşi ca şi pentru indieni, Moartea este un orizont, o poartă către existenţa însăşi, definită prin direcţie, sens şi valoare, adică prin atributele fiinţei pe care lumea pământească nu le posedă.
Persia Ahemenidă îl prezintă pe zeul morţii, Yama, drept o călăuză a sufletelor în infern şi totodată stăpân peste lăcaşul subpământean. Deşi la indieni Yama este aproape un zeu, având legătură doar cu lumea morţilor, Yima iranic nu împărtăşeşte această condiţie divină; el este un muritor înzestrat cu funcţia socială de rege. Întreaga poveste a lui Yima se leagă de viaţa terestră, nu de cea subpământeană. Ulterior însă, din cauză comiterii unei hybris (păcatul orgoliului), Yima ajunge să ducă o existenţă subpământeană: „Şi, copleşit de duşmani, rămase ascuns sub pământ“. În timpul vieţii sale pământeşti ca rege, Yima a întemeiat clasele sociale (preoţi, războinici, crescătOr de vite – agricultori, meşteşugari). Pe timpul domniei sale, bătrâneţea şi moartea au fost anulate, belşugul devine preponderent. Sub pământ, Yima ajunge stăpân peste vara, un domeniu în care sălăşluiesc germenii umanităţii. Aşadar, Yima nu pare a fi un stăpân al morţii, ci mai degrabă al vieţii în germene, aflată în lumea de dincolo, nu în plan terestru – care va ajunge să fie dominat de bătrâneţe şi moarte. El ia cu sine în această vara întreaga viaţă cosmică. Prin urmare, nu numai în religia hindusă, dar şi în cea iraniană, Moartea este adevărata viaţă, iar viaţa pământească este Moarte.
...
Balaurii 2, Crasnicii, Zmeii 2, Zgripţorii 2, Zburătorul
Vom numi Balaur 2, Zmeu 2, Zgripţor 2, acei monştri răufăcătOr prin excelenţă, cărora li se adaugă Crasnicul şi Zburătorul, în contrast cu Balaur 1, Zmeu 1, Zgripţor 1, care sunt reprezentanţi ai justiţiarului (pedepsitor sau răsplătitor) şi care vor fi discutaţi într-o secţiune ulterioară.
Balaurii manifestă un comportament ambivalent; ei sunt asociaţi fertilităţii, bogăţiei, focului uranian, dar la fel de bine pot întruchipa răul absolut, Diavolul. Ca entitate negativă, balaurul se înfăţişează ca un monstru „cu şapte capete“ care îşi află sălaşul într-o fântână şi cere oamenilor, în schimbul apei de băut, „un suflet de fecior sau fecioară“. Balaurul este ucis fie de Făt-Frumos, fie de sfinţi ai creştinătăţii, precum arhanghelul Mihail sau Sfântul Gheorghe. Folclorul românesc aduce în prim plan şi balauri care făuresc pietre scumpe, sau chiar şerpi cu virtuţi asemănătoare. Distingem următoarele categorii de balauri: de apă (fac să cadă violent grindina); de foc (provoacă o sexualitate aberantă, manifestă o mânie exacerbată, varsă foc pe gură sau se înfăţişează sub forma falică a unui sul de foc); de aer (stârnesc furtuni); de pământ (iscă cutremure, stârnesc o fertilitate telurică violentă, simbolizată de buzdugan sau măciucă – arma lor predilectă).
Termenul de zmeu derivă de la o rădăcină slavă cu sensul de 'pământ'. Prin însuşirile lor uraniene şi pirice, zmeii se apropie de balauri: au aripi, varsă foc pe gură sau apar sub forma unui sul de foc, poartă o nestemată care „străluceşte ca soarele“.
Spre deosebire de Zburător şi de Crasnic, Zmeul este mai curând un demon chtonian. De cele mai multe ori, el se prezintă sub chipul unui monstru cu chip de om, coadă şi trup solzos. Umblă pe cai năzdrăvani şi întotdeauna se află în luptă cu eroii (Făt-Frumos etc.). De multe ori, zmeul îl înghite pe erou pentru ca, mai apoi, să-l scuipe. Arma predilectă a zmeului este buzduganul (măciuca), fapt ce denotă apartenenţa sa la categoria daimonilor fertilităţii. Sălaşul zmeilor este întotdeauna tărâmul celălalt, unde aceste fiinţe monstruoase îşi au palate somptuoase şi strălucitoare. Zmeii răpesc fete frumoase, prinţese, închizându-le ca pe nişte comOr în palate, de unde nu le poate elibera decât Făt-Frumos.
CONCLUZII
Scopul acestei lucrări a fost acela de a identifica principalele arhetipuri ale Sacrului şi, de asemenea, tipurile de comunicare dintre planul sacru şi planul uman, pe care le-am numit „scheme relaţionale“, care subsumează schemele tranzacţionale de tipul sacrificiului. Schemele arhetipale sunt independente de cele relaţionale (tranzacţionale), însă nu toate schemele arhetipale sunt compatibile cu orice schemă relaţională, după cum se poate observa din compararea tabelelor sinoptice („Scheme relaţionale ale Sacrului“ şi „Arhetipuri ale Sacrului“).
MARIA-LUIZA DUMITRU OANCEA este lingvist și conferențiar la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, secția de Filologie Clasică. Domenii de competență: morfologie și sintaxă greacă veche, civilizație greacă, studii homerice, mitologie și folclor. Este autoare a unor volume precum Limba greacă veche. Sintaxa cazurilor. O nouă teoretizare, Mentalități și instituții mediteraneene și indo-europene în scrierile eline, Apollonius Rhodius, Mitologie greco-romană. Curs atelier, Sacrul monstruos. Mitologie, mitistorie, folclor românesc, a unui număr de peste 30 de studii pe teme de mitologie și folclor, de literatură greacă și latină, precum și de limbă greacă veche. Este, de asemenea, autoare a unui număr de 7 manuale de limbă greacă veche, unice în România, apărute la Editura Humanitas. A coordonat un număr de 10 volume de studii și articole de specialitate, printre care și seria de volume dedicate conferințelor internaționale anuale de Mitologie și Folclor (Mythology and Folklore. Myth, Symbol, and Ritual : ElucidatoryPaths to Fantastic Unreality). A inițiat și organizat toate edițiile Școlii Anuale de limbă greacă veche, egiptologie și limbi orientale. A tradus din greaca veche după manuscrisul Frankfurt Cântarea Cântărilor (în Monumenta Linguae Daco-romanorum. Biblia 1688. Pars XII, coord. Eugen Munteanu; coord. volumului Mădălina Ungureanu; 2015) și 6 epistole ale Fericitului Ieronim (vol. I, ediție îngrijită de Ana-Cristina Halichias și Ierom. Policarp Pârvuloiu, Editura Basilica a Patriarhiei Române).
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent, aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
10 alte produse din aceeași categorie
Aurul la români - Radu Lungu
Teritoriul actual al Romaniei a fost binecuvantat cu imbelsugate zacaminte de aur, cu unele dintre cele mai bogate resurse de sare din lume, precum si cu indestulatoare panze „freatice” de naft (țiței).32,25 lei 43,00 leiVinuri din România – Radu Anton Roman
Cunoscutul om de televiziune și scriitor Radu Anton Roman ne pune înainte povestea vinurilor românești. Un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui pasionat de vinuri.150,00 leiVlad Țepeș zis Dracula - mărturii, cronici...
Povestea voievodului Vlad Țepeș, din cronici medievale si povestiri germane, și legenda țesută în jurul numelui său, într-un album complet ilustrat cu imagini de epocă.127,50 lei 150,00 leiPreț redus!Delta Dunării - o istorie prezentată de...
Un album bogat în imagini inedite despre Deltă (atât de epocă, cât și contemporane), caresurprinde bogăția acestui tărâm de poveste, plin de legende și de aventuri.127,50 lei 150,00 leiPreț redus!Etnoculinarul românesc - Radu Anton Roman
Cunoscutul om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman, ne pune înainte o savuroasă trecere în revistă a celor mai apetisante rețete de mâncăruri românești, dimpreună cu povestea lor. Un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand.127,50 lei 150,00 leiPreț redus!
Radu Anton Roman - Litere 2 carti - Pachet...
Radu Anton Roman (1948, Făgăraș - 2005, București) a fost un jurnalist, scriitor și realizator TV, cunoscut mai ales pentru emisiunile pe teme culinare.20,00 leiNumai onlinePovești de vacanță - Pachet ebook de vacanta
Subiectele vin din multe arii de interes (etnologie, antropologie culturală, arheologie culturală, studii de caz şi monografii locale, cultura hranei în vechime, cultura orală şi interferenţa tradiţiilor cu mediile culturilor tehnologice noi).40,00 leiNumai onlineEtnosofia - Petru Ursache Ediția a II-a
O fascinantă incursiune în domeniul filosofiei populare, în încercarea de a surprinde variatele aspecte ale modului de a gîndi și a privi lumea al locuitorilor din satul românesc tradițional.45,00 leiOuale de Pasti - Artur Gorovei
Volumul de faţă reprezintă o primă încercare semnificativă de cercetare comparată a tradiţiilor populare. Având ca punct de plecare prezenţa ouălor de Paşti, a ouălor roşii, în folclorul românesc, autorul realizează incursiuni în etnologia europeană şi asiatică pentru a contura valenţe nebănuite ale unui obicei devenit simbol central al creştinătăţii.35,00 leiMiniaturi ortodoxe românești de Paști din...
Miniaturi ortodoxe Românești, imprimate pe hârtie manuală - Ioan250,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Vlad Țepeș zis Dracula - mărturii, cronici...
Povestea voievodului Vlad Țepeș, din cronici medievale si povestiri germane, și legenda țesută în jurul numelui său, într-un album complet ilustrat cu imagini de epocă.127,50 lei 150,00 leiPreț redus!Delta Dunării - o istorie prezentată de...
Un album bogat în imagini inedite despre Deltă (atât de epocă, cât și contemporane), caresurprinde bogăția acestui tărâm de poveste, plin de legende și de aventuri.127,50 lei 150,00 leiPreț redus!Etnoculinarul românesc - Radu Anton Roman
Cunoscutul om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman, ne pune înainte o savuroasă trecere în revistă a celor mai apetisante rețete de mâncăruri românești, dimpreună cu povestea lor. Un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand.127,50 lei 150,00 leiPreț redus!Secolul coanei Lizica. Convorbiri din anii...
Noutatea acestui volum de istorie orală constă în completarea relatărilor caracterizate prin remarcabilul talent evocator al Elisabetei Odobescu-Goga cu însemnările din jurnalul ei inedit, din timpul ocupației germane a Capitalei, din 1916-1918.44,20 lei 52,00 leiPreț redus!Europa. The Europe illusion - Stuart Sweeney
O descriere magistrală a modului în care Europa a fost modelată de relațiile dintre britanici, francezi și germani. El îndepărtează straturile istorice ale Europei ca un adevărat arheolog: migrațiile, economia integrată a naționalismului, naționalismul și suveranitatea, războaiele, diplomația, toate crizele clocotitoare ale momentului sunt urmărite de-a...42,00 lei 60,00 lei
Cititul. A history of reading - Steven...
Cititul. A history of reading este o poveste captivantă, pe care autorul o relatează clar și cronologic, pornind din Epoca bronzului și până la e-mailurile moderne și posibilul viitor al cărților electronice.42,00 lei 60,00 leiAutomutilarea. Psyche on the Skin - Sarah...
În acest volum, Sarah Chaney explorează modelele psihiatrice ale autovătămării (castrarea, practica lăsării de sânge, practica tatuării, flagelarea comunitară etc.) de la preistoria acestei practici până în zilele noastre – fără a urma, însă, o cronologie liniară – și având ca scop reinterpretarea autovătămării, ca o categorie medicală universală.42,00 lei 60,00 leiRomii - Becky Taylor
Lucrarea prezintă traseul romilor în timp și spațiu, de la rădăcinile lor în subcontinentul indian, până la migrația în vestul Europei și în America și arată că locul romilor rămâne la fel de contestat și incert astăzi, așa cum a fost la prima lor sosire în Europa în secolul al XV-lea.42,00 lei 60,00 leiAurul la români - Radu Lungu
Teritoriul actual al Romaniei a fost binecuvantat cu imbelsugate zacaminte de aur, cu unele dintre cele mai bogate resurse de sare din lume, precum si cu indestulatoare panze „freatice” de naft (țiței).32,25 lei 43,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.31,50 lei 42,00 leiPreț redus!
Educația diferențiată la Aristotel și în...
Învățăturile despre educație și formarea umană a cetățeanului grec pe care le desprindem din opera aristotelică sunt diferențiate și foarte potrivite pentru înțelegerea și tratarea situațiilor generate în lumea contemporană.30,00 leiNumai onlineÎn amintirea profesorului Alexandru Boboc...
Cartea de față este, așadar, atât un omagiu adus aceluia care i-a ajutat să se formeze intelectual și profesional, cât și o mărturie a problemelor și temelor filosofice care l-au interesat și și-au găsit loc în cărțile și studiile celui pe care îl omagiem.40,00 leiArta astrală (e-book) - Corneliu Mircea
Ce este arta? Ce semnificație are obiectul numit „operă de artă” și de ce îl numim astfel? De ce vorbim despre „frumos” și ce semnificație are? Cu alte cuvinte, ce înseamnă, de fapt, frumusețea?15,00 leiNumai onlineArta astrală - Corneliu Mircea
Ce este arta? Ce semnificație are obiectul numit „operă de artă” și de ce îl numim astfel? De ce vorbim despre „frumos” și ce semnificație are? Cu alte cuvinte, ce înseamnă, de fapt, frumusețea?39,00 leiLa un moment dat.De jur împrejurul...
Textele ce urmează sunt rezultatul scris al unor gânduri iscate după ce privirea unui arhitect practicant s-a rotit de jur împrejurul faptelor arhitecturii, a locurilor unde ea s-a asezat și a întâmplărilor – economice, sociale, politice, culturale - asociate.15,00 leiNumai online
caramele (e-book) - Adrian Chivu
O selecție de aforisme care ne pun înainte adevărata față a umanității.10,00 leiNumai onlineLoc în dialog : spaţiu public -...
Volumul cuprinde o varietate de interviuri inedite pe teme de urbanologie, starea orașului, spațiu sacru și arhitectură religioasă și poezie.10,00 leiNumai onlineLa un moment dat. De jur împrejurul...
O lucrare modernă care încearcă să răspundă la întrebări despre relația arhitecturii cu istoria, cu orașul și cu teritoriul, cu puterea și cu libertatea, cu constructorii, cu materialele, cu măgarii și cu oamenii, cu ochiul dracului, cu plăcerea, cu legile sacre și profane, cu norii, cu vânturile și cu valurile, cu gândul, cu mic și mare.45,00 leicaramele - Adrian Chivu
O selecție de aforisme care ne pun înainte adevărata față a umanității.25,00 leiEducația diferențiată la Aristotel și în...
Învățăturile despre educație și formarea umană a cetățeanului grec pe care le desprindem din opera aristotelică sunt diferențiate și foarte potrivite pentru înțelegerea și tratarea situațiilor generate în lumea contemporană.94,08 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.30,00 leiMihnea Constantinescu - Emblematic România
S-a lansat primul volum al trilogiei "Mihnea Constantinescu-Emblematic România". Coord. proiect: Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu Asociația Emblematic România; Coord. ed.: Elena Ratcu75,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 lei
Concepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 leiDespre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.17,20 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia23,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.31,50 lei 42,00 leiPreț redus!Poeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.24,65 lei 29,00 leiPreț redus!Confesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei