Rusia – o istorie complicată ebook - Litere 2 carti - Pachet ebook de vacanta

E00003017

24,00 lei cu TVA

Considerăm lucrarea binevenită pentru cititorul român în primul rând, pentru că îi poate oferi o imagine generală asupra dominantelor culturii ruse, găsind atât elementele specifice, cât și pe cele înrudite, dată fiind prezen¡a și dezvoltarea în același mare areal etno-geografic ale unor străvechi familii de popoare indo-europene.

Despre Rusia și ruși se spun și s-au spus multe lucruri, parte dintre ele neadevărate. Amplasat în răsăritul extrem al Europei, străinii au fost întotdeauna uimiți să găsească în acest ținut considerat adesea fabulos un amalgam de elemente vechi slave și orientale, alături de cele occidentale, e adevărat, apărute mai târziu. Modul original în care fondul autohton a preluat și a transformat împrumuturile stârnește și astăzi uimire, atunci când călătorul ia cunoștință de variatele mostre de cultură și civilizație rusă devenite într-adevăr simboluri elocvente ale unui popor măcinat de contradicții, firești dacă ne gândim numai la noțiunea atât de cunoscută de „suflet rus”, în care se îmbină cele mai neașteptate trăiri și reprezentări ale realității. În strânsă legătură cu sufletul rus este pusă și noțiunea de „idee rusă”. Această sintagmă acoperă un întreg sistem de reprezentări, de principii moral-psihologice, spirituale, cristalizate de-a lungul secolelor și care caracterizează sufletul poporului. Ideea de unitate, caracterul profund național, neobositele căutări ale „binelui absolut“, ale dreptății și, nu în ultimul rând, mesianismul creștinismului ortodox rus – iată numai câteva din componentele ideii ruse, care se pot recunoaște, într-o mai mare sau mai mică măsură, și în elementele de cultură și civilizație înfățișate în acest volum.

Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene. Fie ca vorbim despre Moscova sau despre Petersburg, despre semnificatia actiunilor intreprinse de tarul Ivan cel Groaznic sau despre imparatul Petru cel Mare, despre curentele mesianice care au insotit evolutia statului rus, toate acestea sunt dovezi ale acelui specific national, atat de evident pentru Rusia veche.

Pachetul contine 2 cărti ebook:

Civilizaţia rusă: Perioada veche şi modernă (e-book) - Antoaneta Olteanu

Miturile Rusiei clasice (e-book) - Antoaneta Olteanu

Scrieţi un comentariu

Rusia – o istorie complicată ebook - Litere 2 carti - Pachet ebook de vacanta

Rusia – o istorie complicată ebook - Litere 2 carti - Pachet ebook de vacanta

Scrieţi un comentariu

8 alte produse din aceeași categorie

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: