În amintirea profesorului Alexandru Boboc - coord.: Mihaela Pop
coord.: Mihaela Pop
- Scrieţi un comentariu
Cartea de față este, așadar, atât un omagiu adus aceluia care i-a ajutat să se formeze intelectual și profesional, cât și o mărturie a problemelor și temelor filosofice care l-au interesat și și-au găsit loc în cărțile și studiile celui pe care îl omagiem.
2536P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
„Academicianul Alexandru Boboc a fost vreme de mai multe decenii Profesorul câtorva zeci de generații de studente și studenți în filosofie ai Universității din București. În amintirea Profesorului lor, câțiva dintre aceștia scriu în paginile acestei cărți despre mentorul lor sau abordează teme care l-au interesat pe Profesorul Boboc. Cartea de față este, așadar, atât un omagiu adus aceluia care i-a ajutat să se formeze intelectual și profesional, cât și o mărturie a problemelor și temelor filosofice care l-au interesat și și-au găsit loc în cărțile și studiile celui pe care îl omagiem.
Astfel, un merit al Profesorului Boboc a fost acela de a introduce, în acea epocă în care marxismul dogmatic domina cercetarea și învățământul filosofic din România, teme și autori care nu aparțineau tematicii canonice standard a materialismului dialectic și istoric. Începând cu anii ’60 ai secolului trecut, prin cursurile Profesorului susținute la Universitate, neokantianismul, fenomenologia, dar și filosofia limbajului (și a lingvisticii), filosofia valorilor sau abordarea cuprinzătoare și paradigmatică a semioticii și-au făcut loc în cercetarea filosofică românească, în planurile de învățământ ale Facultății de Filosofie și – credeam și speram noi – și în mințile studenților care absorbeau aceste idei care produceau un contrast luminos și motivant cu platitudinile materialismului dialectic dogmatic.”
Mircea Dumitru
Autor | coord.: Mihaela Pop |
Format | 140 x 200 mm |
Nr. pagini | 374 |
Colecția | Filosofie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
ISBN | 978-606-748-706-0 |
Un episod ne/dorit (depinde de situare)
Despre cei petrecuţi din viaţă, numai de bine, dar ca oameni, judecata lor nefiind în rostul nostru. Ca roluri însă, da; este în puterea, chiar datoria noastră, a celor vremelnic încă trăitori.
Alexandru Boboc a fost printre cei mai de seamă profesori ai Facultăţii de Filosofie şi, mai mult decât atât, într-o vreme neprielnică iubirii-de-înţelepciune, care şi gândea, cum ar fi zis poetul, singur. Aceasta, din 1957 până în 1990, când, o cabală urzită de unul, de altul, folosindu-se de „scandalul de la Academie”, cum spunea într-un interviu, decanul de atunci, l-a marginalizat, cu un blând eufemism.
Urmând să preia şi cursul de filosofie modernă, câţiva studenţi aleşi special pentru aceasta i-au blocat intrarea în amfiteatru ca apoi să se declare, vai! criza de la catedra de istorie a filosofiei…
Problemele de la Academie, un pretext, ca şi campania jurnalistă pornită, „efemeridă” a vremii. Alexandru Boboc fusese ales membru corespondent, ceea ce n-a fost pe placul unora, nici din facultate, nici (încă) din afara ei.
De ce, putând fi şi aceia? de ce, de ce şi el?
I s-a luat şi cursul de filosofie contemporană pe care îl predase ani în şir, cu multă ştiinţă, creându-l, de fapt, la noi. Nu era singurul aplicat acesteia, dar, poate, numai asemenea lui Andrei Marga, „acoperea” mai totul, neoprindu-se la una, două filosofii, fie şi mari, Filosofia „unică” a vremii, bănuiesc că a fost de ajuns pentru a lecui de ataşamente dogmatice singulare.
„Marginalizat” ani de-a rândul, predând doar cursuri opţionale, nu ştiu cine a câştigat; cu siguranţă au pierdut studenţii, chiar şi cei ce, vremelnic, îl vor fi urmat pe un lider care a cerut scoaterea logicii din planul de învăţământ, fiind… totalitaristă.
Cu multe veacuri în urmă, unul dintre primii scolastici, Ioan Scotus Eurigena, fusese ucis de un student de al său. Interogat, de ce?, acesta a răspuns stupefiant: „Pentru că ne silea să gândim”. Nimic nou sub soare.
De-ar fi fost lăsat, profesorul Boboc ar fi fost în măsură să dea identitate şi cursului de filosofie modernă, ani în şir întregit, făcut evenimenţialist, pe ţări şi „nominalist”, trecându-se de la un filosof la altul. Când filosofia modernă, atâta de polimorfă, la „prima scufundare” la „a doua” era una prin ideea de „modernitate”. Identificarea acesteia era sarcina cursului, posibilă prin alegerea câtorva teme care o structurau: metoda, geneza şi „noeticitatea” cunoaşterii – cunoştinţei, criticismul, ca şi altele asemenea – dar n-a fost să fie.
La război ca la război; nu însă şi la revoluţie. Deşi…
Gh. Vlăduţescu
Prefață
Mircea Dumitru
Academicianul Alexandru Boboc a fost vreme de mai multe decenii Profesorul câtorva zeci de generații de studente și studenți în filosofie ai Universității din București. În amintirea Profesorului lor, câțiva dintre aceștia scriu în paginile acestei cărți despre mentorul lor sau abordează teme care l-au interesat pe Profesorul Boboc. Cartea de față este, așadar, atât un omagiu adus aceluia care i-a ajutat să se formeze intelectual și profesional, cât și o mărturie a problemelor și temelor filosofice care l-au interesat și și-au găsit loc în cărțile și studiile celui pe care îl omagiem.
Astfel, un merit al Profesorului Boboc a fost acela de a introduce, în acea epocă în care marxismul dogmatic domina cercetarea și învățământul filosofic din România, teme și autori care nu aparțineau tematicii canonice standard a materialismului dialectic și istoric. Începând cu anii ’60 ai secolului trecut, prin cursurile Profesorului susținute la Universitate, neokantianismul, fenomenologia, dar și filosofia limbajului (și a lingvisticii), filosofia valorilor sau abordarea cuprinzătoare și paradigmatică a semioticii și-au făcut loc în cercetarea filosofică românească, în planurile de învățământ ale Facultății de Filosofie și – credeam și speram noi – și în mințile studenților care absorbeau aceste idei care produceau un contrast luminos și motivant cu platitudinile materialismului dialectic dogmatic.
Pedagogia blândă a Profesorului și caracterul colocvial și relaxat al discuțiilor din seminar ne ajutau pe noi, studenții săi, să trecem uneori mai ușor peste bariera, câteodată de netrecut, a unor concepte filosofice abstruse și a unor idei de o dificultate maximă. Eseurile din acest volum sunt o mărturie a influenței modelatoare pe care Profesorul Alexandru Boboc a avut-o asupra studenților săi și, cu siguranță, asupra autorilor acestui volum.
Port cu mine și o amintire subiectivă caldă a unei experiențe care m-a legat și mai puternic de profesorul Boboc decât pasiunea împărtășită pentru filosofie. Profesorul Boboc era un om foarte muzical; în tinerețe s-a remarcat ca interpret vocal. Avea o întinsă cultură muzicală, dar era nu numai un meloman foarte avizat, care își hrănea pasiunea cu o colecție fabuloasă de înregistrări de muzică simfonică și de operă (mai ales pe clasicile discuri de vinil!). Dar îl interesa și confluența muzicii cu filosofia, iar filosofia muzicii, deși nu mă preocupa la acea vreme a studenției mele în mod deosebit, a devenit în anii din urmă un domeniu care mă atrage și care, fără îndoială, mă apropie peste ani de spiritul Profesorului meu.
Ei bine, amintirea vie este aceea a unui seminar în care am discutat legătura dintre muzica lui Wagner și filosofia lui Nietzsche și în care comentariile noastre filosofice erau ilustrate și susținute de fragmente ale muzicii lui Wagner. Acele două ore de seminar trebuie să fi fost pentru mulți un moment de stupefacție, când din sala 212 a Facultății de Filosofie (care la acea vreme funcționa la etajul întâi al actualului Palat al Facultății de Drept) se revărsau valurile mărețe ale cavalcadei walkiriilor din Tanhäuser-ul wagnerian, pentru a susține și ilustra distincția nietzsceană dintre apollinic și dionisiac. Anul era 1984. Acea amintire este încă vie și puternică în mine și mi-l aduce de fiecare dată aproape pe Profesorul meu și al nostru, Alexandru Boboc. Spiritul filosofic și cel muzical ne leagă încă și azi.
9 alte produse din aceeași categorie
Sărbătorile evreiești - Carmen Petrescu
Lucrarea de față este un modest eseu prin care am încercat să răspund unor întrebări, ceea ce a dus la apariția altora. Acesta este, însă, un lucru minunat, printre primele pe care le-am învățat cu ocazia studiului Bibliei, a culturii și civilizației ebraice.29,00 leiTăcerea narciselor. Farmecul de a fi trăit...
Cartea prezintă, cu nostalgie și cu umor, sufletul copilului și apoi al tinerei care descoperă lumea.28,00 leiDiscursul despre patrimoniul cultural -...
Cum definim patrimoniul cultural şi cui îi revine responsabilitatea de a-l proteja?29,00 leicaramele - Adrian Chivu
O selecție de aforisme care ne pun înainte adevărata față a umanității.25,00 leiUltimele trei vacanțe - Vasile Munteniță
Un volum savuros care cuprinde povestiri pline de umor din tinerețea autorului. Întâmplările încărcate de surprize prin care trec el și bunii lui prieteni, dar și situațiile inedite cărora le fac față de fiecare dată, cu haz și foarte multă veselie, confirmă cu prisosință că aproape întotdeauna „Viața… bate filmul!”52,00 lei
Metoda Metamorfoza Gândului - Cristina Glăman
Provocări avem în fiecare zi, iar tiparele inconştiente rulează fără oprire, pe pilot automat. Nu putem să schimbam totul, dar atât cat reuşim să conştientizăm, putem schimba.29,00 leiCum am înțeles Biblia și pe Dumnezeul ei....
Lucrarea încearcă să abordeze Biblia dintr-o perspectivă a detectivului literar pentru a înțelege omul comunitar și excelența umană evreiascăîn efortul dramatic și sublim de concepere, promovare și interacțiune cu Dumnezeul lor.23,80 lei 28,00 leiÎnfrigurata simțire. Micul meu infinit...
Înfrigurata simțire ne oferă cu simplitate oglindiri mai puțin cunoscute ale lumii cu tot ce există în ea din zorile anotimpurilor până departe, în amurgul lor.41,00 leiCioburi și reflexii. Mostre de filosofare...
Lucrarea cuprinde un jurnal de idei pline de spontaneitate și o selecție de eseuri despre cunoaștere și ignoranță, singurătate, cotidian și rutină, epoci și culturi, societate civilă și forme de guvernare, virtuți și vicii.35,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Cunoasterea prin tacere -vol.1-5- George...
Bine sau rău, ne intră în fire, ca, parafrazând o vorbă de-a vechilor greci, să prindem în discursivitatea noastră raţională şi iraţionalul, să zicem că ştim că nu ştim, să demonstrăm că demonstraţia nu e posibilă. În fine, să vorbim pe îndelete despre tăcere.122,40 lei 144,00 leiTimpul artistic si poetica memoriei -...
Volumul de fata al profesorului Virgil Soptereanu (Universitatea din Bucuresti) constituie o continuare a studiilor de literatura rusa prin care s-a facut cunoscut.66,73 lei 78,51 leiCunoasterea prin tacere.Tacerea ca arta....
Ca fiinţă, tăcerea nu există în abstract, inform, nedeterminat, ci numai încorporată în formele concrete ale spiritului uman.56,95 lei 67,00 leiCultura si civilizatie polona. Secolul al...
Constantin Geambașu este doctor în științe filologice, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, unde predă cursuri de literatură polonă, sec. XIX-XX, cultură și civilizație polonă, literatură comparată, imagologie și mentalități slave, teoria și practica traducerii, stilistică funcțională.56,10 lei 66,00 lei
Estetica operei de arta - Gheorghe Ceausu
Pe parcursul acestei lucrări, Gheorghe Ceaușu analizează noțiunea de operă de artă, ca obiect specific în lumea obiectelor culturale și de civilizație; ca „realitate” și „concept”.49,30 lei 58,00 leiTimp şi idealism. Metafizica timpului la...
Adrian Niță prezintă în acest studiu argumentele şi contraargumentele privitoare la timp, spaţiu, substanţă şi Dumnezeu, din perspectiva cercetării lui Kant și Leibniz asupra problematicii timpului.48,64 lei 57,22 leiPoetica imaginii. O fenomenologie a...
Poetica imaginii este o investighare a fenomenelor originare care nu se arată, care sunt încă învăluite în mister.47,60 lei 56,00 leiDimensiuni morale ale căsătoriei în...
Doctorul în filosofie,Virgil Nicolae analizează în acest vol., elementele definitorii ce compun semnificațiile, caracteristicile și conceptele istorico-morale asupra căsătoriei, în lumea islamică.47,60 lei 56,00 leiSpiritul de finete. Cincisprezece...
„În spiritul de fineţe, principiile sunt la îndemâna oricui şi în faţa ochilor tuturor. Nu e nevoie să întoarcem capul şi nici să ne străduim în vreun fel. Nu ne trebuie decât o vedere bună, dar cu adevărat bună; căci principiile sunt atât de subtile şi de numeroase încât e aproape cu neputinţă să nu ne scape câteva. ”. Blaise Pascal47,16 lei 55,49 lei
Postmodernismul. Studii, eseuri și...
Dimensiunea socială, culturală și religioasă a postmodernismului este vastă și complexă, prin urmare nu poate fi cuprinsă într-o monografie. De aceea și noi considerăm cartea pe care o propunem ca fiind o simplă introducere în temă. Ne adresăm tuturor cititorilor interesați, specialiști sau nu, să cunoască aspecte esențiale ale civilizației și culturii...78,00 leiSărbătorile evreiești - ebook - Carmen...
Lucrarea de față este un modest eseu prin care am încercat să răspund unor întrebări, ceea ce a dus la apariția altora. Acesta este, însă, un lucru minunat, printre primele pe care le-am învățat cu ocazia studiului Bibliei, a culturii și civilizației ebraice.10,00 leiNumai onlineSărbătorile evreiești - Carmen Petrescu
Lucrarea de față este un modest eseu prin care am încercat să răspund unor întrebări, ceea ce a dus la apariția altora. Acesta este, însă, un lucru minunat, printre primele pe care le-am învățat cu ocazia studiului Bibliei, a culturii și civilizației ebraice.29,00 lei
Bucătăria de vară a românului - Studii...
Două dintre cele mai apetisante volume ale cunoscutului om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman: Etnoculinarul românesc, un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand și Bucate, vinuri și obiceiuri românești, cea mai completă și savuroasă carte de bucate și povești românești.247,00 leiTăcerea narciselor. Farmecul de a fi trăit...
Cartea prezintă, cu nostalgie și cu umor, sufletul copilului și apoi al tinerei care descoperă lumea.28,00 leiDiscursul despre patrimoniul cultural -...
Cum definim patrimoniul cultural şi cui îi revine responsabilitatea de a-l proteja?29,00 leiPsihologia educației - coordanator Marin...
Cartea probează capacitatea autorului de valorificare a unui volum mare de informații științifice situate la linia de intersecție intradisciplinară și interdisciplinară existentă între psihologie (generală, a vârstelor, cognitivă, socială) și pedagogie (teoria educației, teoria instruirii, teoria curriculumului).15,00 leiNumai onlineTranscendență și imanență - Ion Popescu
Părintele Popescu vine, în această carte, ca teolog care dialoghează cu filosofia în primul rând pentru teologie, dar și în al doilea, pentru filosofia însăși.Atâta de polisemice prin diversitatea semnificărilor, transcendența și imanența nu pot fi bine înțelese decât prin exercițiu dialogal prin care părțile pe cât se instituie pe atâta se presupun...15,00 leiNumai online
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.30,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Concepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 leiDespre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.17,20 leiIisus Hristos, iubirea trădată. Vol.1:...
Într-o manieră cu totul originală, autorul propune descoperirea adevărului conform căruia oricât ar fi de falsificată și trădată, „iubirea nu cade niciodată”.60,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia23,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei