În căutarea fericirii : îndrumar pentru Omul Gândirii Vestice - Octavian Lecca
Octavian Lecca
- Scrieţi un comentariu
Metodă de investigație propusă aici se referă la: găsirea propriului EU – identificare propriei lumi și a modului unic în care privesc viața, identificarea lumii pentru care sunt făcut și descrierea propriei mele fericiri în acea lume, construirea drumului către lumea în care îmi voi putea găsi fericirea.
2596P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
Drumul Fericirii este un drum în spirală cu patru nivele ale fericirii. Ar putea fi și mai multe și m-ar bucura dacă alții vor putea vedea mai departe decât am văzut eu.
Din America până în China și de la Polul Nord la Polul Sud, cu toții vrem să fim fericiți. Nu există nimic mai presus de fericire pentru că tot ce vrem face parte din ea. Vrem bani și putere ca să fim fericiți și vrem dragoste tot ca să fim fericiți.
Dar dacă fericirea dată de Putere este efemeră, fericirea dată de Dragoste este permanentă. Dar oricare ar fi ea, adevărată sau falsă, fericirea este busola care ne arată drumul, fie el bun sau rău. Ca să-ți găsești adevărata busolă, adică propria Fericire, trebuie, mai întâi, să știi cine ești.
Nu este ușor pentru că societatea noastră Vestică ne-a convins că adevărata busolă este Puterea. Este o busolă rea pentru că Puterea mă poate face doar mai puțin nefericit, dar nu mă face fericit, mă ține legat de societate, nu-mi permite să văd și în afara ei și mă face să uit cine sunt și ce vreau.
Cartea se adresează în special tinerilor, cei care, încă, își cer dreptul la fericire, dar și românilor care, fără să știe, au deja o lume la dispoziție în care pot fi fericiți. Cartea nu se adresează celor care cred, pe drept sau pe nedrept, că și-au găsit deja fericirea.
„De multe mii de ani am experimentat două feluri de civilizații – cei care se leagă cu Cerul – pentru a fi fericiți, cu precădere în Est, și cei care se leagă cu Universul – pentru a nu mai fi nefericiți, cu precădere în Vest. Până acum nu am reușit să le legăm într-o fericire comună – cu toate că ideea de urbanism este de mult. De aceea, confruntarea mocnită de secole a izbucnit astăzi în forme violente.
Cartea propune un echilibrul între cele două Civilizații, mai ales că Lumea care le leagă ne este la îndemână. Pentru a înlocui lupta cu simbioza, ar trebui ca oamenii să-și caute adevărata lor fericire, cea care îi îndeamnă la simbioză și să nu se mulțumească cu o fericire de împrumut.”
Octavian Lecca
Autor | Octavian Lecca |
Anul publicării | 2024 |
Format | 140 x 200 mm |
Nr. pagini | 300 |
Colecția | Literaturi |
Gen | Publicistica |
Subgen | Eseu |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
ISBN | 978-606-748-883-8 |
Preambul
Problema cu care m-am confruntat de la bun început a fost o problemă de pedagogie: cum să transmiți un mesaj, în mare parte nedorit pentru că te scoate din falsul confort al societății noastre dar dorit în adâncurile sufletului, un mesaj care te pune în conflict cu mecanismul de autoprotecție contra schimbării, cel care te face să nu vezi ce ar trebui să vezi și să nu înțelegi ce ar trebui să înțelegi. Mai ales când „pastila magică” ne este la îndemână. Este plină piața de „specialiști” și de cărți care-ți spun cum să devii fericit în zece pași sau cum să „gândești pozitiv”, cum să-ți iubești aproapele sau cum să te rogi ca să te ajute Dumnezeu, fără să-ți spună ce este fericirea, gândirea, iubirea sau rugăciunea. De ce să te apuci de treabă ca să știi cine ești tu, cel unic, și să-ți găsești propriul Drum spre Fericire, când ai soluții atât de simple la îndemână și valabile pentru toți? Mai ales că avem speranța atunci când nu putem da răspunsuri.
De aceea, m-am gândit că ar fi bine să vă spun de la început că Drumul spre Fericire nu este un drum ușor și că începutul este lucrul cel mai greu. Este greu, pentru că începutul începe cu schimbarea percepției asupra lumii. Despre această percepție vreau să vă vorbesc acum.
Societatea Vestică vede lumea prin intermediul gândirii științifice. Astfel, am definit lumea matematicii, a medicinii, astronomia, dar și biologia, filosofia, muzica, și lista este nesfârșită. Bine, bine, dar cum le punem împreună? Nu știm. Și pentru că nu știm, ne limităm să vedem lumea formată dintr-o mulțime de micro-lumi pe care tot încercăm să le legăm dar nu reușim. Și căutăm științe noi care, la fel ca la jocul de puzzle, să „lege” piesele existente. În afara acestei lumi unitare, mult-cuprinzătoare și segmentată, nu există nimic. De aceea, lumea unitară a Vestului (care, de fapt, nu este de loc unitară) este o lume din care nu se poate ieși, pentru că totul este în interiorul ei. Este adevărat ca granițele ei pot fi împinse la nesfârșit și asta face știința, dar, în afara granițelor ei nu putem vedea și, deci, nu există nimic.
Pentru restul civilizațiilor, realitatea este diferită și așa a fost și pentru noi nu cu mult timp în urmă. Biblia ne spune că lumea este altfel decât o vedem noi. „La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul”, așa începe Biblia. Cerul și pământul sunt lumi diferite, nu pot fi amestecate și Geneza ne spune cum au fost ele create și legate de Dumnezeu prin lumea vieții. Același lucru îl spune și gândirea Asiatică prin conceptul Yin -Yang, forțele primordiale și complementare care compun universul. Nu ar trebui să fie nimic nou pentru români, întrucât cultura românească vede lumea dual atunci când spune, în Miorița, „pe un picior de plai, pe-o gură de rai”. Dar trebuie să simți românește ca să poți lega plaiul cu raiul, adică pământul cu cerul.
Este curios că însăși gândirea științifică acceptă lumea duală prin conceptul de materie și anti-materie care coexistă dar nu se pot atinge. De aceea anti-materia nu a putut fi descrisă, pentru că este în afara granițelor gândirii Vestice, cu toate că numerele complexe, baza matematicii moderne, sunt formate din numere reale și numere imaginare definite exact pe dos și legate tot într-o relație Yin – Yang. Lumea vieții, spune biologia, este o lume a legării contrariilor atunci când leagă simbioza cu parazitismul. Freud a spus de mult că poți simți, pentru aceeași persoană și în același timp, atât dragoste cât și ură. Cu toate succesele lui, ideea de dualitate nu s-a extins pentru că era în opoziție cu esența gândirii Vestice.
Pentru a găsi o explicație „științifică” dualității în Lumea Vieții, trebuie identificat ce este „pe dos” în viață și coexistă? Știm că viața înseamnă reacții chimice „controlate și organizate” de ceva misterios. Aici trebuie căutat, mai ales că separăm chimia în chimia anorganică și chimia organică. Ce să fie „pe dos” în viață și coexistă?
În cadrul universului reacțiile chimice sunt guvernate de legea creșterii entropiei (e). În cadrul vieții este mai ciudat: entropia poate fie să crească, fie să descrească. Ar însemna că viața este parte din univers dar este parte și din altceva, un altceva definit prin scăderea entropiei, pe dos decât în Univers. Atunci, dacă entropia ar fi elementul dual de legătură, viața ar lega universul cu o lume definită prin scăderea entropiei. Ce ar fi să numim această lume, ca pe vremuri - lumea Cerului? Să încercăm să o definim.
Ce înseamnă creșterea entropiei în univers? Înseamnă stabilitate. Tendința universului este direcția creșterii stabilității. Ce înseamnă scăderea entropiei în lumea cerului? Nu putem răspunde direct pentru că lumea cerului nu ne-a interesat, dar putem răspunde indirect prin efectul variației entropiei în cadrul vieții. Ei bine, scăderea entropiei se întâmplă la nivel genetic și cromozomial și al formării organelor și reprezintă creșterea complexității pentru ceea ce viața a definit ca „unitate în unicitate”. Atunci, lumea cerului, ar avea ca tendință ideea de Unitate. (...) Scopul nostru este să unim totul în stabilitate. Este ceea ce fac societățile arhaice și ceea ce se feresc să facă societățile Vestice. Iubirea aproapelui, propovăduită de Iisus, începe să aibă sens. De fapt, această viziune duală ne-o formăm încă din primele zile de viață, atunci când învățăm să legăm gustul cu văzul.
Dar mai înseamnă ceva. Înseamnă că, dacă societatea Vestică ar accepta principiul dualității, societatea s-ar putea transforma într-o societate „naturală”, condusă după legile vieții și nu după „valori democratice” care pot fi interpretate după voie. Singura parte din social unde lumea duală nu se regăsește de loc, este discursul politic. Or, schimbarea discursului politic, mai ales în urma ultimilor evenimente internaționale, este imperios cerută de către majoritatea cetățenilor. Gândirea Vestică nu poate supraviețui în singurătate, ea trebuie să învețe să se lege cu gândirile din jurul ei.
Și acum, un mic rezumat al cărții pentru a se înțelege firul logic.
CARTEA ÎNTÂIA arată greșeala majoră a societății Vestice, cea care-i dă Gândirii rolul de conducător absolut, fără să-și dea seama că Gândirea nu este independentă, în spatele ei fiind o Temă care-i spune cum trebuie să gândească. Se pregătește astfel ieșirea din Lumea Gândirii Vestice către Lumea duală a Vieții, lumea în care fericirea mea este diferită de a celorlalți.
CARTEA A DOUA descrie Lumea Vieții, o lume despre care societățile Vestice s-au interesat numai marginal. Se definește Tema Vieții – unitate în stabilitate, temă care generează Gândirea Naturală. Descriem Lumea Vieții punând împreună științele care s-au interesat de ea, în special biologia, religia, filosofia, sociologia, psihologia. Se ajunge la nivelul lui Adam și Eva înainte de a li se da un nume și înainte de „păcat”, atunci când misiunea lor era extinderea „Grădinii lui Dumnezeu”.
CARTEA A TREIA îl arată pe Om în fața unei răscruci de lumi la ieșirea din Grădină. Poți ieși din Grădină trântind ușa după tine, așa cum au făcut urmașii lui Adam și Eva, cei care au construit lumea Vestică fără nici o legătură cu Grădina, sau, poți lăsa ușa întredeschisă pentru a nu se pierde legătura. Din fericire, există o asemenea lume în care ne-am putea refugia și unde ne-am putea găsi fericirea. Este vorba de un spațiu cultural definit ca o extindere a Grădinii dar care, fiind o cultură duală, a reușit să construiască legături și cu Lumea Vestică.
Nu am inventat nimic și nu am descoperit nimic nou în această lucrare, tot ce am făcut a fost să găsesc un context – lumea vieții, in care toate piesele de puzzle pe care Omul le-a descoperit să poată fi legate într-o imagine unitară, un Spațiu care are ca Temă găsirea fericirii.
Mă veți întreba cine sunt eu să vă vorbesc despre fericire și să vă călăuzesc în căutarea ei. Eu sunt unul dintre cei care au ajuns la ea pornind de la o nefericire profundă. Și nu am fost privilegiat. Am început și eu ca toată lumea: credeam că succesul social este măsura fericirii, că părerea mea despre mine și ceilalți este cea bună și că nimeni nu-mi poate influența gândirea; credeam că ce văd este realitatea absolută; credeam că civilizația noastră este cea mai grozavă civilizație dintre toate cele care au existat pe pământ; credeam că ceilalți sunt ca mine și că eu sunt ca ei; credeam că există un bine și un rău suprem; credeam că trebuie să te adaptezi societății și să joci rolul care ți se cere. Mai mult, am pornit handicapat, pentru că nu am avut parte de dragostea maternă. Așa că am făcut ce mi s-a spus să fac: am învățat jocul, l-am jucat cu succes și am obținut tot ce mi-a spus societatea că trebuie să obțin pentru a fi fericit. Dar n-am fost fericit. Mai mult, nici măcar nu știam care-mi este fericirea și unde să o caut pentru că, până atunci, mă ocupasem numai de nefericire. Și atunci, mi-am zis că trebuie să-mi caut fericirea în altă parte.
A fost un drum lung, a trebuit să dezleg felurile diferite în care am fost învățat să privesc și să leg lumea până când mi-am găsit propria viziune asupra lumii și a oamenilor. A trebuit să re-învăț tot ce am învățat și a trebuit să mai învăț multe lucruri importante dar care erau declarate neimportante și a trebuit să leg totul cu propriile mele legături și nu cu legături preluate de la alții, un lucru cu care nu eram obișnuit. Apoi, a trebuit să învățat să mă leg de ceilalți oameni. Așa am învățat să meditez în Tibet, să sun gongul în Burma, să mă uit in ochii oamenilor în Thailanda, să simt „satori” în Japonia, să ajung la ceruri în Munții Sfinți din China, să înțeleg simbioza și felul cum se fac legăturile în junglă. Mi-am zis, atunci, că și alții ar putea beneficia de învățătura mea.
Desigur, de scris poți scrie orice și lumea este suspicioasă atunci când le propui schimbarea. Numai că drumul meu spre fericire este documentat: de la 63 de ani, din 2009, atunci când am hotărât să fiu eu însumi și să-mi urmez calea fără nici un fel de compromis, și până în prezent, în februarie 2024, nu am făcut nici măcar o răceală (în afară de COVID, în 2022 pentru că am vrut să-l fac fiind o variantă mai puțin agresivă). În ciuda faptului că am tare serioase pe care le trag după mine: am la activ o congestie cerebrală, un cancer și două stent-uri pe inimă și, înainte, mă îmbolnăveam de câteva ori pe an. Din 2009 n-am mai știut ce este boala, cu toate că vreme de nouă ani, cât timp am bântuit prin lume, absolut singur și fără să știu nici o limbă locală, mâncam ce se nimerea și dormeam pe unde apucam. Iar când aveam nevoie de bani, făceam bani: am predat engleza și franceza în China, matematica în Thailanda și pianul în Filipine. Înainte, nici nu mi-ar fi trecut prin minte că așa ceva ar fi posibil. Dar, dacă-ți urmezi calea, multe lucruri devin posibile pentru că vezi toate răscrucile din fața ta. Ce vă spun este documentat, nu sunt vorbe. Așa că eu sunt un exemplu viu de ce înseamnă să-ți urmezi propriului drum spre fericire. Iar când îndemn la munca uriașă de aflare a fericirii, este pentru că merită cu toate că este un preț greu de plătit.
Metodă de investigație propusă aici se referă la:
- găsirea propriului EU – identificare propriei lumi și a modului unic în care privesc viața,
- identificarea lumii pentru care sunt făcut și descrierea propriei mele fericiri în acea lume,
- construirea drumului către lumea în care îmi voi putea găsi fericirea.
De menționat că Drumul Fericirii este un drum în spirală cu patru nivele ale fericirii. Ar putea fi și mai multe și m-ar bucura dacă alții vor putea vedea mai departe decât am văzut eu.
Am scris această carte-îndrumar pentru că ar fi păcat să se piardă tot ce am aflat, mai ales că, după ce am bâjbâit zeci de ani după fericire, de abia acum văd drumul drept.
Și acum, un mic rezumat al cărții pentru a se înțelege firul logic.
CARTEA ÎNTÂIA arată greșeala majoră a societății Vestice, cea care-i dă Gândirii rolul de conducător absolut, fără să-și dea seama că Gândirea nu este independentă, în spatele ei fiind o Temă care-i spune cum trebuie să gândească. Se pregătește astfel ieșirea din Lumea Gândirii Vestice către Lumea duală a Vieții, lumea în care fericirea mea este diferită de a celorlalți.
CARTEA A DOUA descrie Lumea Vieții, o lume despre care societățile Vestice s-au interesat numai marginal. Se definește Tema Vieții – unitate în stabilitate, temă care generează Gândirea Naturală. Descriem Lumea Vieții punând împreună științele care s-au interesat de ea, în special biologia, religia, filosofia, sociologia, psihologia. Se ajunge la nivelul lui Adam și Eva înainte de a li se da un nume și înainte de „păcat”, atunci când misiunea lor era extinderea „Grădinii lui Dumnezeu”.
CARTEA A TREIA îl arată pe Om în fața unei răscruci de lumi la ieșirea din Grădină. Poți ieși din Grădină trântind ușa după tine, așa cum au făcut urmașii lui Adam și Eva, cei care au construit lumea Vestică fără nici o legătură cu Grădina, sau, poți lăsa ușa întredeschisă pentru a nu se pierde legătura. Din fericire, există o asemenea lume în care ne-am putea refugia și unde ne-am putea găsi fericirea. Este vorba de un spațiu cultural definit ca o extindere a Grădinii dar care, fiind o cultură duală, a reușit să construiască legături și cu Lumea Vestică.
Nu am inventat nimic și nu am descoperit nimic nou în această lucrare, tot ce am făcut a fost să găsesc un context – lumea vieții, in care toate piesele de puzzle pe care Omul le-a descoperit să poată fi legate într-o imagine unitară, un Spațiu care are ca Temă găsirea fericirii.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent, aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
10 alte produse din aceeași categorie
Secretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Watteau ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pământ visând cu intensitate și având foarte puține legături adevărate cu epoca. Vom vedea cât de puțin l-au înțeles contemporanii, chiar atunci când îl lăudau.38,00 leiViața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
Pe nici un alt creator nu l-a așezat posteritatea atât de sus ca pe Michelangelo. Nici unul nu se potrivește mai bine ca el imaginii pe care ne-o facem despre geniu. Dar cine ar putea spune că a pătruns înțelesul adânc al operelor lui cele mai celebre? În această lucrare, atât eseu, cât și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit...34,00 leiViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
Piersicul înflorit scînteia în soare cu miile lui de picături de ploaie. Un curcubeu se desena la orizont, cuprinzînd în arcul său satul Bruegel, unde, la hanul «Pămîntul Făgăduinței», venea pe lume Pieter. Imaginea satului se reflecta în ochii lui și el îi simțea frumusețea de la vârsta cea mai fragedă.41,00 leiMutația semnelor - René Berger
Luând, așadar, act de mutațiile și deplasările extraordinare ce s-au produs în sfera culturii și civilizației contemporane, René Berger și-a propus să exploreze legăturile dintre artă și lumea științei și tehnicii, efectele inedite care apar în raporturile artei cu mijloacele comunicării de masă îndeosebi.68,00 lei
Un român - împărat al Ţării de Foc -...
ROMÂNII ÎN ISTORII EXTRAVAGANTE Julius PopperUn român - împărat al Țării de Foc140,00 leiSur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.150,00 leiL’Europe Unie. De l’idée à la foundation -...
Volumul de fațã reprezintă, fără nici o îndoială, un eveniment editorial unic în peisajul publicisticii românești, comparabil doar cu opera similară și pe același tărâm a lui Grigore Gafencu.120,00 leiCraii de curtea – veche. Gallants of the...
„Una din acele cărți rare care i-au pus în mare încurcătură pe criticii literari. (...) Compus din mai multe narațiuni paralele, romanul sfida toate clișeele genului asa cum îl interpreta critica interbelică. (...) Nu vă spun cine și câți sunt Craii. Formați-vă singuri o părere, dupa ce citiți romanul!” (Nicolae Manolescu)80,00 leiEtnoculinarul românesc. Preparate de pește...
Cunoscutul om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman, ne pune înainte o savuroasă trecere în revistă a celor mai apetisante rețete de mâncăruri românești, dimpreună cu povestea lor. Un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand.150,00 lei
Critica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.162,00 lei 180,00 leiFilosofia în Grecia veche - Gheorghe...
Filosofia în Grecia veche prezintă în mod special acei termeni care, puşi în semnificaţie de antici, aveau să constituie „fondul de bază” al limbajului filosofic european. Este o realizare deosebită, unică până acum, ce va fi apreciată de către iubitorii de filosofie.161,10 lei 179,00 leiDespre viețile și doctrinele filozofilor -...
Unicitatea cărții constă în faptul că este una dintre puținele operele care s-au păstrat de la înțelepții Antichității eline; mai mult, ea cuprinde numeroase mărturii – bazate pe izvoare originale sau directe – despre autori ale căror texte fie s-au pierdut, fie s-au transmis fragmentar.153,00 lei 170,00 leiActul creației - Arthur Koestler,...
Cartea are drept punct de pornire un fenomen care este în același timp simplu și complex, în care un proces intelectual subtil este semnalat printr-un reflex fiziologic vulgar: fenomenul râsului. Umorul este un lucru evaziv, ca și curcubeul; și totuși, studiul spectrului colorat a furnizat repere pentru structura elementară a materiei151,20 lei 168,00 leiIstoria filosofiei în texte alese –...
Cartea așează cronologic filosofii și filosofi, citând texte semnificative. Ne pune în contact direct cu ideile și limbajul filosofiilor antice și medievale, cu esențialul doctrinelor. Avem aici o mare artă a compunerii erudite, un îndemn și o cale de formare intelectuală.145,80 lei 162,00 lei
Platon.Operele platonice. Perioadele a...
Este o exegeza savantă a operei lui Platon in trei volume. Marele clasicist german, in primul volum, priveste platonismul din perspectiva celor mai interesanti termeni dezvoltati in dialogurile de tinerete si maturitate ( )…. Este o sinteză nemaivăzută pâna aici, erudită, bine gândită, inspirată.129,60 lei 144,00 leiPlaton.Adevărul ființei și realitatea...
Este o exegeza savantă a operei lui Platon in trei volume. Marele clasicist german, in primul volum, priveste platonismul din perspectiva celor mai interesanti termeni dezvoltati in dialogurile de tinerete si maturitate ( )…. Este o sinteză nemaivăzută pâna aici, erudită, bine gândită, inspirată.106,20 lei 118,00 leiMetafizica - Aristotel, traducere Gheorghe...
Metafizica este una din lucrările principale ale lui Aristotel și o operă esențială a filosofiei europene. Cartea a avut o influență majoră în istoria ideilor și, alături de alte scrieri ale lui Aristotel, a stat la baza gândirii europene occidentale.106,20 lei 118,00 leiDespre cer – Aristotel
Ediție bilingvă a tratatulului cosmologic principal al lui Aristotel care conține teoria sa astronomică care a dominat istoria timp de nouăsprezece secole.106,20 lei 118,00 leiPaideia volumul I - Werner Jaeger, trad....
Paideia este o operă savantă vestită între europeni; ea ne arată cum s-a format spiritul grec, sedus de poezia Iliadei, de povestea Războiului Troiei în care se glorifică olimpianismul, virtuțile si regulile aristrocratiei militare ahee. Sunt descrise evoluțiile lor în panelenismul așa format, prin aspirație la perfecționism și educatie, prin paideia.102,60 lei 114,00 lei
Providenţa Divină - George Remete
Această lucrare este, probabil, prima monografie în limba română privind purtarea de grijă a lui Dumnezeu față de om și față de lume.54,00 leiSecretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Prin opera sa, Watteau ne face să întrevedem care îi era sufletul: pentru acest ftizic singuratic, restul era tăcere, iar viața o taină pe care și-o ținea ascunsă chiar față de puținii săi prieteni. Ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pămînt visând cu intensitate și avînd foarte puține legături adevărate cu epoca.18,00 lei 20,00 leiNumai online Preț redus!Viața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
În această lucrare, atît eseu, cît și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit firii sale de artist.18,00 leiNumai onlineViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
„Pieter își mai privi o dată atelierul. Văzu din nou lupta dintre Grași și Slabi, un proiect pentru „Drumul Calvarului”, o schiță pentru „Uciderea Pruncilor” și într-un ungher un portret în peniță al lui Jan Nagel. Îl luă de pe perete, îl puse în buzunar și ieși pe neașteptate. Odată urcat în diligența care avea să-l lase la Bruxelles, desfăcu portretul...25,00 leiNumai online
„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiSecretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Watteau ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pământ visând cu intensitate și având foarte puține legături adevărate cu epoca. Vom vedea cât de puțin l-au înțeles contemporanii, chiar atunci când îl lăudau.38,00 leiViața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
Pe nici un alt creator nu l-a așezat posteritatea atât de sus ca pe Michelangelo. Nici unul nu se potrivește mai bine ca el imaginii pe care ne-o facem despre geniu. Dar cine ar putea spune că a pătruns înțelesul adânc al operelor lui cele mai celebre? În această lucrare, atât eseu, cât și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit...34,00 leiViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
Piersicul înflorit scînteia în soare cu miile lui de picături de ploaie. Un curcubeu se desena la orizont, cuprinzînd în arcul său satul Bruegel, unde, la hanul «Pămîntul Făgăduinței», venea pe lume Pieter. Imaginea satului se reflecta în ochii lui și el îi simțea frumusețea de la vârsta cea mai fragedă.41,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.162,00 lei 180,00 lei
Calendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale și se regăsește și în Spațiul și timpul.115,00 leiPsihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.24,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei