Proză senzuală: (scriitori români) Antologie întocmită de Petre D. Anghel
dr. Petre D. Anghel
- Scrieţi un comentariu
Senzualitate. Candoare. Dorințe. O lume a patimilor – ce descrie înfrângerile și vulnerabilitățile naturii umane – este explorată din perspective diferite, de mari scriitori ai literaturii române. De la Mihai Eminescu la Marin Preda, dr. Petre D. Anghel reunește în această antologie texte ce au ca teme comune erotismul, mirajul iubirii și decadența.
2422P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
Cum au tratat Constantin Negruzzi, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Mihail Sadoveanu, Victor Papilian, Marin Preda sau Radu Rosetti – în scrierile lor – subiecte precum senzualitatea și erotismul?
Mihai Eminescu, în „Amalia”, – de exemplu – ne va dezvălui patima unui tânăr îndrăgostit de o femeie căsătorită, iar Victor Papilian, în „Manole, Manole, Meșterul Manole”, ne va prezenta mitul jertfei zidirii din perspectiva unui tânăr care trăiește o poveste de iubire cu soţia unui arhitect.
„Camera avea aspect de budoar rafinat și intim. Perdele grele pe la ferestre, un perete acoperit cu draperii albastre de pluș, celălalt cu un covor persan, un divan acoperit cu perne de mătase, apoi o mobilă japoneză joasă, pentru ceai, și veioze cu abajururi de diferite culori.
– Îţi place la mine? Nu-i așa că e intim?
Răspunsei zăpăcit niște cuvinte fără sens și fără legătură”.
Manole, Manole, Meșterul Manole – Victor Papilian.
Autor | Petre D. Anghel |
Specificații autor | editor şi critic literar |
Anul publicării | 2021 |
Format | 95 x 205 mm |
Nr. pagini | 106 |
Colecția | Literaturi |
eBook | 2470-proza-senzuala-scriitori-romani-antologie-intocmita-de-petre-d-anghel-9786067484571.htm |
ID Hard Cover | 2470-proza-senzuala-scriitori-romani-antologie-intocmita-de-petre-d-anghel-9786067484571.htm |
Gen | Literatura |
Subgen | Publicistica |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Beletristica |
Sub-Categorie | Publicistica |
ISBN | 978-606-748-457-1 |
Categoria: emblematic romania
În categoria Emblematic România se înscriu toate lucrările publicate de editura Paideia care sunt întru totul reprezentative sau semnificative pentru cultura română și formarea intelectuală a românilor.Însemnul editurii prin care este indicată această categorie este un timbru a cărui grafică sugerează domeniul în care lucrarea poate fi considerată ca emblematică. Dacă este o operă de primă mărime și importanță se adugă în timbru specificația capodoperă a culturii române.
Lucrarea prezintă modul de manifestare al imaginarului erotic în textele unor scriitori precum: Constantin Negruzzi, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Mihail Sadoveanu, Victor Papilian, Marin Preda și Radu Rosetti.
Această antologie reunește texte ce tratează erotismul, din perspectiva unor mari scriitori români.
Forma culturală a erosului cu cel mai mare impact în imaginarul erotic european se dovedește a fi, după mulțimea literaturii care a perpetuat-o – iubirea-pasiune. Hermeneuții erosului, Julius Evola, Ortega y Gasset, Denise de Rougemont o consideră în unison fața autentică a iubirii.
Iubirii-pasiune i s-au dedicat numeroase studii, cea mai importantă este considerată și l aora actuală celebra carte a lui Denise de Rougemont, Iubirea și occidentul. Contestat mai cu seamă în ceea ce privește originea erosului curtenesc atribuită ereziei catharilor sau a confuziilor pe care le trezesc raportările autorului la dialectica pasiunii cu agapé , Rougemont oferă, fără îndoială, cea mai amplă panoramare a evoluției imaginarului erotic în Europa, pornind de la lirica trubadurilor și a romanului curtenesc, în speță a lui Tristan și Isolda, sec. XII. El precizează că „Iubirea - pasiune a apărut în Occident ca o represiune a creştinismului (şi în special a doctrineisale referitoare la căsătorie) asupra sufletelor în care subzistă un păgânism firesc sau moştenit”.
Așadar, de la bun început iubirea-pasiune își confirmă caracterul păgân și eretic, „o erezie creştină, istoric determinată”.
(sursa: Nina CORCINSCHI, Imaginarul erotic în romanul românesc postbelic)
AMALIA
Mihai Eminescu
1850-1889
Umorul lui cel dentăi fusese foarte sensual. Pierdut păn-atunci într-un platonism deșert și cufundat cu capul în curiozități romantice și subtilități filosofice, se-ntâmplă să ia o odăiță la o femeie măritată, care avea o fetiță de 12 ani și un bărbat ce toată ziua nu era acasă. Amalia o chema pe femeie. Era naltă, plină la făptură, cu părul blond și ochii mari, verzi. Cuminte nu era tocma, dar nasul avea ceva moqueuse și era nespus de grațios, asemenea gura. El, având bani, făcea cu dânsa escursiuni în păduri și pe la birturi de vară împrejurul orașului universitar, împreună cu fata, care era mare piedecă încât nu putea vorbi decât cu ochii. Într-o sară, pe când rătăceau în pădure, el îi spuse c-ar fi având o taină a-i spune, pe care ea o știa altfel de mult. Apoi se suiră în trăsură – ei în fund, fata pe banca dinainte. Înnoptase bine. El puse brațul împrejurul taliei ei și o strânse tare, ea nu zise nimic. Venind acasă, fata plânse puțin în altă odaie și ea căuta chibrituri să aprindă lumânarea. În întuneric el o cuprinse și o sărută pe gură. Când s-aprinse lumina amândoi aveau un aer foarte fericit.
Dar ea urma iară să plece la țară, și el se topea din picioare, căci bogățiile ei trupești erau într-adevăr admirabile. Având cunoștința acestor bogății, ea purta o rochie neagră de tul subțire, care lăsa să se-ntrevadă niște sâni de albeața marmurei, plini și rotunzi, și brațele rotunzi și pline se vedeau păn subsuori. În sfârșit, într-o zi înainte de-a pleca, el o zăvorî într-o odăiță, o ridică în brațe, o așeză pe o mesuţă naltă de noapte, îi desfăcu cu putere picioarele unul de altul și se-ntâmplă păcatul de două ori.
Ea plecă a doua zi la țară cu fetiță cu tot și el îi scrise.
Peste patrusprezece zile veni-napoi și începu o viață vinovată. Noaptea fetița dormea la pământ; atunci ea intra numa-n cămașă în odaia lui și sau pe jos, sau de-a-n picioarele el se-mbăta de frumusețile ei. A-i cuprinde șalele, a ține mâna la acele rotunzimi perfecte și pline era deja o fericire nemaipomenită, nouă încă, apoi ea mai era și rușinoasă, încât actul amorului o făcea să tremure, să țipe, să leșine, ceea ce-i adăuga și mai mult fericirea.
FÂNTÂNA DINTRE PLOPI
Mihail Sadoveanu 1880-1961
Soarele bătea pieziș în hanul Ancuţei, scânteind în geamurile zăbrelite. Lăutarii se sculaseră din cotloanele lor și-și sticleau dinții; Ancuţa cea sprâncenată ațâța iar focul în covrul vechi de spuză; noi, gospodarii și cărăușii din Ţara de Sus, ne uitam numai cu coada ochiului la oalele goale înșirate pe lângă proțapuri. Dar scripcile și cobzele încă n-aveau cătare. și nici comisul Ioniţă de la Drăgănești nu-și începu povestea pe care o așteptam. Căci pe șleahul Romanului se vedea venind un călăreț, învăluit în lumină și-n pulberi. Calu-i pag, cu grumazul încordat și cu coama fluturând, în buiestru iute, luneca spre noi.
Înspre munți erau pâcle neclintite; Moldova curgea lin în soarele auriu într-o singurătate și-ntr-o liniște ca din veacuri; și câmpurile erau goale și drumurile pustii în patru zări; iar călărețul pe cal pag parcă venea spre noi de demult, de pe depărtate tărâmuri. Şi cum ajunse drept la han coti, căci aici îi erau sorții să se oprească, își scoase pălăria de pâslă neagră și ne pofti la toți bună ziua și noroc bun.
Era om ajuns la cărunteţă, dar se ținea drept și sprinten pe cai. Purta ciubote de iuft cu turetci nalte ș-un ilic de postav civit, cu nasturi rotunzi, de argint. Pe umeri, ținută numa-ntr-un lănţujel, atârna o blăniţă cu guler de jder. Avea torbă de piele galbănă la șold și pistoale la coburi. Obrazu-i smad, cu mustăcioară tunsă și barbă rotunjită, cu nas vulturesc și sprâncene întunecoase, arăta încă frumuseţă și bărbăție, deși ochiul drept stâns și închis îi dădea ceva trist și straniu.
Cum coborî de pe cal, zâmbind cu prietinie și privindu-ne cu ochiu-i limpede și albastru, comisul Ioniţă îl cunoscu și se și repezi din locul lui, înălțând brațele și strigând cu mare glas:
– Oare mă-nșel? Nu ești Domnia ta prietinul meu, Neculai Isac, căpitan de mazâli?
Zâmbetul călărețului pieri și ochiu-i crescu, rotund și ațintit.
– Da, răspunse el cu glas moale și blând; eu sunt Isac. Acuma te cunosc și eu. Dumneata ești comisul Ioniță de la Drăgănești. Cu mare plăcere văzui pe cei doi oameni îmbrățișându-se. Şi tovarășii ceilalți erau mulțămiți de asta. Şi ochii Ancuţei se înduioșară.
Iapa cea bătrână și slabă a comisului rânji și râncheză în dosul hanului.
– Aista-i cal din calul meu din tinereţă, zise comisul, semețind capul și desfăcând brațele.
Străinul își întoarse ochiul spre dihania cea bătrână și zâmbi ușor, fără să pară prea mirat.
– Cu asta am umblat eu o ţară, urmă comisul. Amândoi, îţi aduci aminte? am bătut drumurile și ne-am părăduit tinerețele!
– De când ne-am despărțit însă, văd că ai pierdut o lumină.
– Da, răspunse călătorul cu glasu-i blând. Am pierdut. Am avut o întâmplare năprasnică... și Dumnezeu m-a întors iarăși prin locurile acelei dureri...
– Cum se poate? Aici ai avut această întâmplare?
– Da, prietine. Îngăduie-mi numai să-mi duc calul la adăpost, să-l grijesc și să-i dau grăunțe. Pe urma om bea un pahar de vin și ţi-oi povesti ce nu știi...
Pășind sprinten, mazâlul trecu spre grajd, ducându-și calul de căpăstru. Ancuţa, răsărind ca dintr-o amintire, privi după el și grăi în șoaptă spre comis:
– Aista-i omul cel din Țara de Jos de care vorbea maică-mea când eram copilă?
– Da, răspunse comisul, Neculai Isac de la Bălăbănești din ținutul Tutovei. Am fost prietini buni în tinereţele noastre.
– Spunea maică-mea, urmă Ancuţa, că a avut mare val și erau să-l omoare niște țigani aici, la vad la Tupilaţi. Era o poveste înfricoșată, de care nu-mi mai aduc aminte.
– Atuncea are să ne-o spuie singur căpitanul Neculai, cuvântă cu mare mulțămire răzășul. Să știi dumneata, dragă Ancuţă, că acest mazâl de la Bălăbănești, care se uita acum liniștit la noi și grăiește așezat, a fost un om cum nu erau mulți în Ţara Moldovei. Voinic și frumos, și rău. Bătea drumurile, căutându-și dragostele; se suia la mănăstiri și cobora la podgorii. Şi pentru o muiere care-i era dragă, își punea totdeauna viața. Așa om a fost. ș-a avut ibovnice cătră toate zările. Ş‑adulmeca pe drumuri fără hodină și fără astâmpăr...
Cuprins
AU MAI PĂŢIT-O ŞI ALŢII
de Constantin Negruzzi
AMALIA
de Mihai Eminescu
POVESTEA LUI IONICĂ CEL PROST
de Ion Creangă
CALUL DRACULUI
de Ion Luca Caragiale
FÂNTÂNA DINTRE PLOPI
de Mihail Sadoveanu
MANOLE, MANOLE, MEŞTERE MANOLE
de Victor Papilian
UN POPĂ ROMÂN LA CURTEA
PAPEI BORGIA
de Victor Papilian
LA CÂMP
de Marin Preda
PĂŢANIA CUCOANEI ILENUŢA
de Radu Rosetti
Antologie întocmită de Petre D. Anghel
Petre D. Anghel (27 iulie 1940, Ciorogârla, judeţul Ilfov) – editor şi critic literar, este fiul lui Dumitru şi al Anghelinei Anghel, ţărani. Absolvent al Liceului „Spiru Haret” din Bucureşti (1958), a urmat cursurile Facultăţii de Filologie ale Universităţii din Bucureşti (1958-1963). A devenit, în 1963, cadru didactic la Catedra de limbi moderne a Universităţii Politehnica din Bucureşti. Şi-a luat doctoratul în ştiinţe filologice în 1984, cu o teză despre publicaţiile conduse de George Călinescu.
A colaborat cu studii, articole, cronici şi recenzii la „Revista de istorie şi teorie literară”, „Forum”, „Limbă şi literatură”, „Orizont”, „Caiete critice” şi „Luceafărul”, fiind preocupat îndeosebi să comunice informaţii noi şi texte mai puţin cunoscute despre George Călinescu, Tudor Arghezi şi Constantin Noica şi să recenzeze cărţile unor critici şi istorici literari de prestigiu.
Volumul „Istoria literaturii române de la origini până în prezent” de G. Călinescu. Dosarul critic (1993), prefaţat de un amănunţit itinerar al receptării, antologhează documentele referitoare la etapele elaborării monumentalei opere călinesciene – desprinse din corespondenţa autor-editor – şi reface traseul spiritual al acesteia, de la explozia apariţiei, perplexitatea comilitonilor şi scandalul pro şi contra la interzicerea ei în perioada comunistă, bătălia reeditării şi triumful final. Preluând o ipoteză lansată de Alexandru Piru cu privire la intenţiile lui Eminescu de a scrie un roman cu tema bogăţie-putere-amor, Anghel a concretizat-o în ediţia Aur, mărire şi amor (1992), fragmentele eminesciene alcătuitoare, selectate din manuscrise, sugerând ideea unui fir epic romanesc.
A mai restituit textul integral al primei ediţii din Hronicul măscăriciului Vălătuc, de Al. O. Teodoreanu (1992), însoţit de un glosar şi o amplă postfaţă, în care sunt evidenţiate valoarea şi unicitatea scrierii în contextul literar interbelic.
O antologie de texte din literatura română, de la Costache Negruzzi la Marin Preda, având ca dominantă erotismul, este volumul Au mai păţit-o şi alţii (2001), conceput ca un „decameron românesc”. Preocupările de cercetător ale lui Anghel sunt evidenţiate şi de editarea, în colaborare, a lucrării Basme române (1996) de G. Dem. Teodorescu, într-o lecţiune nouă a manuscrisului, însoţită de un glosar şi o amănunţită notă filologică.
Opera literară:
„Istoria literaturii române de la origini vână în prezent” de G. Călinescu. Dosarul critic (în colaborare cu Rodica Pandele), Bucureşti, 1993; Şi Domnul a zis, Bucureşti, 2003.
Ediţii:
Al. O. Teodoreanu, Hronicul măscăriciului Vălătuc, postfaţa editorului, Bucureşti, 1992; Un porc de câne, Bucureşti, 1992; Mihai Eminescu, Aur, mărire şi amor, Craiova, 1992; G. Dem. Teodorescu, Basme române, Bucureşti, 1996 (în colaborare).
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
10 alte produse din aceeași categorie
Dorul - condiţia românească a fiinţei -...
Dacă până acum aproape toți comentatorii dorului l-au afirmat și tratat numai ca valoare artistică, noi îl credem și-l afirmăm ca ființă artistică, filosofică și teologică în același timp.42,00 leiEpistemologia matematicii - Jean-Pierre Cléro
O serie de texte de matematică, de istoria matematicii și de filosofie a matematicii scrise de cunoscutul profesor Jean-Pierre Cléro de la Universitatea din Rouen.19,60 lei 28,00 leiCum am înțeles Biblia și pe Dumnezeul ei....
Lucrarea încearcă să abordeze Biblia dintr-o perspectivă a detectivului literar pentru a înțelege omul comunitar și excelența umană evreiascăîn efortul dramatic și sublim de concepere, promovare și interacțiune cu Dumnezeul lor.19,60 lei 28,00 leiÎnfrigurata simțire. Micul meu infinit...
Înfrigurata simțire ne oferă cu simplitate oglindiri mai puțin cunoscute ale lumii cu tot ce există în ea din zorile anotimpurilor până departe, în amurgul lor.41,00 leiRisipitorul de talent: Ilie Cristoloveanu,...
Volumul este prima monografie dedicată artistului și filologului Ilie (Elie) Cristoloveanu (Christoloveanu, Christo-Loveanu) (1893-1964), stabilit din 1922 în SUA, la New York, unde a avut mai multe expoziții de pictură.100,00 lei
Cioburi și reflexii. Mostre de filosofare...
Lucrarea cuprinde un jurnal de idei pline de spontaneitate și o selecție de eseuri despre cunoaștere și ignoranță, singurătate, cotidian și rutină, epoci și culturi, societate civilă și forme de guvernare, virtuți și vicii.35,00 leiStrada Brașoveni. Poker, murături și vin -...
Un volum savuros care cuprinde povestiri romanțate şi pline de umor din Brăila de odinioară.40,00 leiDescartes - Viorel Vizureanu
O excelentă trecere în revistă a conceptelor și ideilor lui Descartes, dimpreună cu un autoportret al filosofului francez și o prezentare a percepției atât în epocă, cât și în secolele următoare, a sistemului filosofic și a ideilor științifice carteziene.30,00 lei 40,00 leiPreț redus!Dialog despre artă - Anatoli Lunaciarski
Anatoli Vasilievici Lunacearski a fost un revoluționar marxist rus, critic de artă și ziarist, primul Comisar al Poporului pentru Instrucția Publică, responsabil de sectorul cultură și educație.Prin scrierile sale, a analizat valorile actului creator și a promovat valorificarea tradițiilor progresiste artistice cu caracter teoretic și estetic, precum și...33,00 lei 44,00 leiPreț redus!Expresivitate publicitară - Costin Popescu
Destinată celor studioşi – cercetători, studenţi, pasionaţi de expresivitate oricare i-ar fi domeniul de manifestare –, cartea invită cititorul spre o înţelegere proprie a fenomenului publicitar, atât de important astăzi în ceea ce numim cultura de masă.43,00 lei
Pachet Regele Carol I
Un important fond arhivistic de copii dactilografiate de către istoricul Octavian Beu, aflate la Arhivele Statului din Bucureşti şi la Secţia de Manuscrise a Bibliotecii Academiei Române, care cuprinde rapoartele diplomaţilor austro-ungari acreditaţi la Bucureşti în perioada anilor 1877 – 1916.306,00 lei 510,00 leiPreț redus!Pachet Istoria României - Domnitori și...
Domnitorii Țării Românești și ai Moldovei și Principii Transilvaniei care se bucură de o iconografie stabilită, având fiecare o notă minuțioasă de prezentare.Familii de boieri mari şi mici din Valahia, vol. ce privește, în fapt, istoria politicii premoderne.Istoria familiilor boierești din Moldova – o incursiune în istoria politicii premoderne, amănunt...132,00 lei 220,00 leiPreț redus!Pachet Regele Ferdinand I - Monarhia si...
O abordare de natură cronologică încearcă să treacă în revistă o „sintagmă” de valoare istorică: instituția monarhiei moderne și contemporane (o continuitate constituțională de la Alexandru Ioan Cuza și casa de Hohenzollern-Sigmaringen la regii interbelici ai României).119,40 lei 199,00 leiPreț redus!Pachet Liberalismul în România
Dumitru Bratianu diplomatul, doctrinarul liberal si omul politic cuprinde prima monografie completă a diplomatului, un reprezentant de marcă al vieții politice românești și al democrației europene. O antologie a liberalismului românesc s-a vrut un „florilegiu” de texte privind comprehensiunea gândirii (ideologiei, doctrinei) liberale – mai cu seamă...95,40 lei 159,00 leiPreț redus!Odysseia - Homer
Odiseea este una dintre cele mai vechi și renumite opere literare din mitologia antică. Ea prezintă peripețiile regelui Odiseu (Ulise) și ale însoțitorilor lui din Itaca pe drumul de întoarcere acasă, după războiul troian.90,00 lei 100,00 leiPreț redus!
Pachet Regele Carol al II-lea -...
Legea Serviciului Social – promulgată de Carol al II-lea și elaborată de Dimitrie Gusti, Henri H. Stahl și Octavian Neamțu – impunea realizarea serviciului de tip social pentru toți tinerii care terminau o facultate sau o școală superioară.80,40 lei 134,00 leiPreț redus!O istorie a teoriilor despre artă (Sec....
O lucrare fascinantă despre marii maeștri ai ultimeleor cinci secole, al cărei liant filozofic este chiar funcţia de cunoaştere a artei şi prin artă.48,00 lei 64,00 leiPreț redus!Velásquez • Goya - José Ortega y Gasset
O analiză fascinantă a operei celor doi mari pictori făcută de unul dintre cei mai originali filozofi ai secolului trecut.48,00 lei 64,00 leiPreț redus!Romii - Becky Taylor
Lucrarea prezintă traseul romilor în timp și spațiu, de la rădăcinile lor în subcontinentul indian, până la migrația în vestul Europei și în America și arată că locul romilor rămâne la fel de contestat și incert astăzi, așa cum a fost la prima lor sosire în Europa în secolul al XV-lea.45,00 lei 60,00 leiAutomutilarea. Psyche on the Skin - Sarah...
În acest volum, Sarah Chaney explorează modelele psihiatrice ale autovătămării (castrarea, practica lăsării de sânge, practica tatuării, flagelarea comunitară etc.) de la preistoria acestei practici până în zilele noastre – fără a urma, însă, o cronologie liniară – și având ca scop reinterpretarea autovătămării, ca o categorie medicală universală.45,00 lei 60,00 lei
Dorul - condiţia românească a fiinţei -...
Dacă până acum aproape toți comentatorii dorului l-au afirmat și tratat numai ca valoare artistică, noi îl credem și-l afirmăm ca ființă artistică, filosofică și teologică în același timp.42,00 leiEpistemologia matematicii - Jean-Pierre Cléro
O serie de texte de matematică, de istoria matematicii și de filosofie a matematicii scrise de cunoscutul profesor Jean-Pierre Cléro de la Universitatea din Rouen.10,00 leiNumai onlineOrdine şi armonie: Proporţii în natură şi...
Andra Panduru este lector univ. la Catedra de Tehnico-Teoretice, Disciplina Anatomie Aristică a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, doctor în Estetica Artelor Plastice.25,00 leiNumai onlineCum am înțeles Biblia și pe Dumnezeul ei....
Profesiunea mea de credință este următoarea: Un cercetător de bună-credință, neevreu și laic, practicând o lectură rațională și umană, poate trece mai ușor peste frontiere religioase, politice, ideologice sau psihologice, pentru a reconstitui o imagine coerentă a creației spirituale originare și originale a poporului evreu.10,00 leiNumai onlineArhitectură, etică și estetică - Raluca...
Cartea încearcă să definească graniţele teoriei de arhitectură și să găsească un nou companion dintre filosofii, în persoana filosofiei analitice, împreună cu care ar refonda dimensiunea etică a arhitecturii, mai degrabă decât pe aceea estetică.38,00 lei
Etnosofia - Petru Ursache Ediția a II-a
O fascinantă incursiune în domeniul filosofiei populare, în încercarea de a surprinde variatele aspecte ale modului de a gîndi și a privi lumea al locuitorilor din satul românesc tradițional.15,00 leiNumai onlineEtnosofia - Petru Ursache Ediția a II-a
O fascinantă incursiune în domeniul filosofiei populare, în încercarea de a surprinde variatele aspecte ale modului de a gîndi și a privi lumea al locuitorilor din satul românesc tradițional.35,00 leiEpistemologia matematicii - Jean-Pierre Cléro
O serie de texte de matematică, de istoria matematicii și de filosofie a matematicii scrise de cunoscutul profesor Jean-Pierre Cléro de la Universitatea din Rouen.28,00 leiCum am înțeles Biblia și pe Dumnezeul ei....
Lucrarea încearcă să abordeze Biblia dintr-o perspectivă a detectivului literar pentru a înțelege omul comunitar și excelența umană evreiascăîn efortul dramatic și sublim de concepere, promovare și interacțiune cu Dumnezeul lor.28,00 leiÎnfrigurata simțire. Micul meu infinit...
Înfrigurata simțire ne oferă cu simplitate oglindiri mai puțin cunoscute ale lumii cu tot ce există în ea din zorile anotimpurilor până departe, în amurgul lor.41,00 lei
Carte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.30,00 leiBucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).150,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.122,00 leiConcepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 lei
Despre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.17,20 leiIisus Hristos, iubirea trădată. Vol.1:...
Într-o manieră cu totul originală, autorul propune descoperirea adevărului conform căruia oricât ar fi de falsificată și trădată, „iubirea nu cade niciodată”.60,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia23,12 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei