Din amintirile Elencutei Vacarescu, editia a II-a revazuta - Mariuca Vulcanescu si Ioana Falcoianu
Mariuca Vulcanescu si Ioana Falcoianu
Publicarea unor amintiri intime, ca acestea, reînvie sentimentul unor răni nevindecate.Pe cititorul care va binevoi să parcurgă aceste amintiri îl rog să le iubească cu o încredere pe care memorialiştii obişnuiţi nu sunt nevoiţi să o ceară.
2254P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
- Descriere
- Date tehnice
- Comentarii
- Prezentarea editiei
- Date editoriale
- Subiectul
- Despre autor
- Editare / Traducere
Născută în 1864, scriitoarea Elena Văcărescu a fost o ambasadoare a culturii românești, fiind prima femeie primită în Academia Română. Meritele sale culturale au fost recunoscute și de către poporul francez, aceasta primind de două ori Premiul Academiei Franceze.
Memoriile scriitoarei Elena Văcărescu sunt despre copilăria sa, viața alături de suvernanii României, relația cu Prințul Ferninand sau anii petrecuți la Paris, dedicați scrisului – apărute postum în revista „Revue des deux mondes” și traduse de Mariuca Vulcanescu si Ioana Falcoianu.
În prim plan apar figuri culturale de marcă, care au influențat cultura europenă iar cititorii vor afla informații inedite despre educația scriitoarei, scurte referințe istorice cu privire la situația războiului ruso-turc, din 1877, viața la țară, în acele vremuri, viața în compania suveranilor, la Curtea Regală, despre modul în care decurgeau serile de iarnă la Palat sau verile petrecute la castelul Sinaia, amintirile legate de Prințul Ferninand, precum și o trecere în revistă a activității sale publicistice.
”Aceste amintiri nu vor apărea decât după moartea mea: le închin memoriei părinţilor mei iubiţi şi Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva). Le scriu cu deplina sinceritate a unui suflet pe care viaţa l-a tulburat în fel şi chip, dar pe care nu a reuşit nici să-l înăcrească, nici să-l doboare. Acest suflet a rămas profund credincios. Voi spune adevărul, voi spune cu duioşie sau cu vehemenţă întâmplările al căror suflu m-a luat cu sine sau doar m-a atins. Ca sarea din talazurile mării m-am aflat alături de alte existenţe, luminoase sau neştiute, şi fiecare mi-a dat lacrima sau cântecul său. Am trăit în dulceaţa câmpiilor valahe însingurate şi minunate, pe sub frunzişuri, în freamătul lanurilor de porumb, care, în copilăria mea, se arcuiau în bolţi deasupra-mi; dar am trăit şi în lumina primejdioasă a aurei tronurilor. Am înţeles şi am iertat multe lucruri. Le-am îndrăgit însă pe toate, chiar şi pe acelea care m-au rănit cel mai mult. Am luat parte la cenaclurile literare ale Parisului, în societatea – pe atunci închisă – a celor mai mari capitale. Pe cititorul care va binevoi să parcurgă aceste amintiri îl rog să le iubească cu o încredere pe care memorialiştii obişnuiţi nu sunt nevoiţi să o ceară”
Autor | Mariuca Vulcanescu si Ioana Falcoianu |
Specificații autor | traducatori |
Anul publicării | 2018 |
Format | 95 x 205 mm |
Nr. pagini | 152 |
Colecția | Literaturi |
eBook | 2031-din-amintirile-elencutei-vacarescu-ediia-a-ii-a-revazuta-9786067482515.html |
ID Hard Cover | 2031-din-amintirile-elencutei-vacarescu-ediia-a-ii-a-revazuta-9786067482515.html |
Gen | Literatura |
Subgen | Memorii |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Beletristica |
Sub-Categorie | Biografii, memorii si jurnale |
ISBN | 978-606-748-251-5 |
Din amintirile Elencuței
Cine este Elena Văcărescu? O scriitoare de origine română stabilită în Franța, membră de onoare a Academiei Române, despre care, astăzi, nu prea se mai discută. Salutară inițiativa editurii Paideia, de a aduce în atenția publicului o figură marcantă a culturii românește și europene!
Categoria: emblematic romania
În categoria Emblematic România se înscriu toate lucrările publicate de editura Paideia care sunt întru totul reprezentative sau semnificative pentru cultura română și formarea intelectuală a românilor.
Elena Văcărescu, după despărțirea de Prințul Ferdinand se stabilește la Paris, perioadă în care își va dedica timpul scrisului și vieții culturale. Toate amănuntele importante, care i-au definit personalitatea și viața se vor regăsi în consemnările tipărite, postum, de revista „Revue des deux mondes” și traduse și publicate de Editura Paideia, sub titlul Din amintirile Elencuței Văcărescu.
Nota traducătorului
La 17 februarie 1997 se va fi împlinit o jumă tate de veac de când sufletul înaripat al poetei Elena Văcărescu s-a desprins de haina sa pămân tească. Cu acest prilej, pentru a o readuce în mintea şi inima celor care alcătuiesc azi neamul pe care l-a iubit mai presus de sine, ne-am încumetat să traducem şi să publicăm aceste câteva amintiri apărute postum în revista franceză Revue des deux mondes, prin grija Alexandrei Fălcoianu, verişoara şi legatara sa testamentară, cea care a însoţit-o până în ultima clipă cu afecţiune şi devotament. Publicarea unor amintiri intime, ca acestea, reînvie sentimentul unor răni nevindecate. Cu toate că s-ar putea spune că nu este niciodată momentul să destăinui ochiului crud al lumii tainele acestor răni, am îndrăznit totuşi azi să le redăm tiparului, în româneşte, cu toată dra gostea şi cinstirea pe care i le datorăm autoarei, nădăjduind că cele dezvăluite aci vor reaminti generaţiilor de azi puterea de sacrificiu a unui suflet mare, sufletul Elenei Văcărescu.
Mariuca Vulcănescu
Povestea unui Prinţ moştenitor
La Sinaia se răspândi vestea că Regina Elisabeta a României va face o vizită Reginei Victoria la Balmoral în Anglia, după ce va fi petrecut trei săptămâni în Germania, alături de mama sa. Invitaţia pe care bătrâna suverană a Angliei o trimisese Reginei Carmen Sylva îl măgulea pe Rege. Trecuse timpul în care ducele de Edinbourgh scrisese cu mâna sa pe plicul destinat domnitorului României, următoarea adresă: „Bucureşti – Bukhara”. Într-un târziu ne vorbi şi Regina despre această călătorie, la gândul căreia ne bucurarăm cu toţii. Urma să plecăm în acelaşi timp cu Prinţul moştenitor şi poate chiar şi cu Regele, ei trebuind să se oprească la München, iar noi, după o şedere la Neuwied, la mama Reginei, să luăm vaporul de la Flessing până la Newhaven, unde ne aştepta o primire oficială. La München, serate muzicale încântătoare, vizitarea muzeelor şi a câtorva ateliere de pictori – cel al lui Lenbach printre altele – ne luară tot timpul. În această capitală a artelor şi a berii, Prinţul îşi regăsise câţiva camarazi din regimentul său, aşa încât nu-l văzurăm aproape deloc în acest răstimp. De abia la gară Regina şi cu mine am fost izbite de surâsul lui silit şi de un fel de stânjenire în felul său de a se purta.
Regina îl tachină pentru asta, şi eu aşijderea, căci în cercul restrâns de la Curte se ştia că suverana noastră întreprinsese această călătorie având ca ţintă Scoţia sau Ţara Galilor, cu scopul de a vorbi Reginei Victoria despre un proiect de căsătorie între Prinţul moştenitor şi una din nepoatele Reginei Angliei...
Regina Victoria stă în picioare în clipa în care intră Regina României înaltă şi surâzătoare, îmbrăcată în rochia pe care i-o trimisese de la Paris Casa Felix, o rochie brună de catifea, pe corsajul căreia se leagănă trei rânduri de perle şi lănţişorul subţire cu diamante, de care sunt prinşi ochelarii cu mâner pe care îi foloseşte uneori. Cu un gest matern, Victoria o conduce pe Regină spre canapea. Se aşază amândouă şi încep să vorbească. Deodată, îşi dau seama că m-au uitat. Intimidată, rămăsesem în prag. Regina Victoria mă cheamă cu un gest,
şi-mi arătă un scăunaş. Eu tac şi ascult. – Da, my dear, începe maiestatea sa britanică, mi s-a spus că vii la mine nu doar pentru plăcerea de a mă vedea, dar şi cu un alt scop. – Avem un băiat de însurat, răspunde Carmen Sylva. – Şi eu, multe fete de măritat, răspunde pe dată Regina Victoria. – Am fi fericiţi şi onoraţi, atât noi, cât şi întreaga Românie, dacă ne-aţi da una din aceste nepoţele. – Cum de nu, my dearl Atâta doar ca tânărul să o accepte aşa cum i-o oferim: drăguţă, bine crescută, modestă, blândă şi cultivată. Fata mea Helen s-a ocupat mult de copiii săi. Regina Elisabeta schiţează o uşoară expresie de crispare, dar îşi revine numaidecât. Ea nu venise să vorbească despre fetele Prinţesei de SchleswiegHolstein; Regele dorea pentru Principele Ferdinand o altă căsătorie, tot în familia regală a Angliei, dar nu asta. Şi pentru a ieşi din încurcătură, Carmen Sylva începe să facă elogiul Prinţului, vorbind despre sensibilitatea, delicateţea şi bunăvoinţa sa, ca şi despre devotamentul său pentru ţara peste care va domni într-o bună zi; şi scoate din pungă fotografia candidatului ei, care-o impresionează foarte plăcut pe Regina Victoria.
Elena Văcărescu s-a născut în 1864, într-o casa din București, unde mai târziu s-a construit Bulevardul Regina Maria. Tatal ei provenea dintr-o veche familie de boieri munteni, ce-l dăduseră pe cultivatul Ienachiță Văcarescu. Mama sa provenea dintr-o alta veche familie de boieri, cea a Falcoienilor, boieri olteni cunoscuți din timpul lui Mihai Viteazul.Elencuța, asa cum i se spunea in familie, si-a petrecut copilaria la moșia bunicilor săi de la Falcoi și la conacul de la Vacareștii Damboviței. Aici descoperă placerea lecturii.
Elena Văcărescu a fost o scriitoare de orgine română stabilită în Franța. A fost membră de onoare a Academiei Române și laureată în două rânduri cu premiul Academiei Franceze. A avut o bogată activitate politică și literară la Paris.
La 1 iulie 1933 s-a născut, la București Ioana Maria Vulcănescu, fiica lui Mircea și a Margaretei. Bunicii din partea tatălui – Mihail și Maria (născută Tonescu), originari din Oltenia − au cumpărat la un moment dat un teren în București și au construit succesiv două case pentru copii. Maria Vulcănescu era casnică, dar făcea parte din Comitetul Femeilor Ortodoxe Române, aflat sub conducerea Alexandrei (Didina) Cantacuzino, instituție care avea ca scop ajutorarea tinerelor care se aflau în situații mai grele, orfane sau foarte sărace. Bunicul era contabil la minele din Petroșani, „foarte apreciat pentru corectitudinea sa”.
După terminarea liceului, în vara anului 1951, s-a înscris la cursul de pregătire de la Arhitectură. După câteva luni a sosit și momentul examenului, înainte de care fusese chemată la rectorat și chesonată despre situația părintelui.
„Am întrebat atunci și eu dacă în situația dată aveam dreptul să candidez la admitere. Mi s-a răspuns că da. A doua zi, urcând scările spre sala unde se ținea examen scris, am fost întâmpinată de colega mea de liceu care, din capul scării, m-a anunțat că eram ștearsă de pe listă. La această lovitură de trăznet m-am refugiat la Biserica „Dintr-o Zi” aflată lângă facultate și acolo am reușit să-mi revin din șoc”.
Au urmat încercări de angajare ca desenator la diferite instituții, printre care și I.P.C., în atelierul arhitectului Octav Doicescu, cel care tocmai proiecta clădirea Operei. A petrecut cele 15 zile de probă într-un mediu foarte plăcut, alături de tineri ahitecți precum Valentin Iorga și alții. După o perioadă, a fost chemată la serviciul de cadre de către o persoană „care curând după aceea a plecat în Israel“ 8, punându-i-se în vedere că „nu este omul potrivit la locul potrivit“ și că trebuie să-și găsească un rost în altă parte. Beneficiind de intervenția unui prieten de familie, a fost primită la Institutul de Proiectări Miniere, cu sediul în pasajul care leagă Calea Victoriei de strada Academiei, unde a început un nou stagiu de probă, cu perspecva de a fi angajată datorită recomandării.
10 alte produse din aceeași categorie
Romanele lui Augustin Buzura – tăcere și...
Vom ști mult mai târziu dacă s-a pierdut ceva din sufletul oamenilor sau s-a câștigat. Eu cred că deocamdată zidurile astea frumoase, hainele oamenilor, zâmbetul și glumele lor sunt în realitate un fel de fețe ale tăcerii. Augustin Buzura25,00 leiCuvinte de Baba-Oarba - Mihai Licu Ungureanu
Ironia amară, interogaţia circumspectă sau ludică asigură între canonul clasic şi exacerbările postmoderniste o manieră vie.22,00 leiCharlas. Întrețineri. Opere inedite -...
Inegalabilul Borges a susținut aceste prelegeri în 1977 la Teatrul Coliseo din Buenos Aires. În decursul a șapte nopți, Borges a vorbit despre șapte subiecte care erau aproape obsesii pentru el.50,00 leiOdysseia - Homer
Odiseea este una dintre cele mai vechi și renumite opere literare din mitologia antică. Ea prezintă peripețiile regelui Odiseu (Ulise) și ale însoțitorilor lui din Itaca pe drumul de întoarcere acasă, după războiul troian.100,00 leiEneida - Publius Vergilius Maro
Eneida – palpitantă, terifiantă și tulburătoare – a inspirat secole de artiști, scriitori și muzicieni.105,00 lei
Umorul poporului roman in faza terminala a...
În acest volum, Călin Bogdan Ștefănescu dezvăluie esența umorului politic din timpul socialismului: „Prin 1979, mi-a venit ideea să notez într-un caiet bancurile politice pe care le auzeam... A fost un mod de-a face opoziţie dictaturii, pe de-o parte, dar şi de a defula, pe de altă parte, cum a fost un fel de cronică a vieţii noastre cotidiene”.36,00 leiUmorul poporului roman in faza terminala a...
Bancurile adunate de Călin Bogdan Ștefănescu, în perioada 1979-1989 – de la diferite persoane, în diferite circumstanțe și locuri – reflectă realitatea românilor din timpul comunismului.60,00 leiRomeo si Julieta - William Shakespeare
Cele mai cunoscute opere ale faimosului poet dramatic engleza, in versiunea lor originala: Hamlet, King Lear, Romeo and Juliet, The Tempest, The Sonets, As you like it, Henry VIII.304,00 leiBestiar - Harmony
Descrierea animalelor si pasarilor, reale si fantastice, din Istoria Hieroglifica, prin care Dimitrie Cantemir portretizeaza de fapt, tipuri umane si implicit pe contemopranii sai.520,00 leiBestiar comentat de Dimitie Cantemir
Descrierea animalelor si pasarilor, reale si fantastice, din Istoria Hieroglifica, prin care Dimitrie Cantemir portretizeaza de fapt, tipuri umane si implicit pe contemopranii sai.341,00 lei
Dicționarul lui Aristotel – Ghe. Vlăduţescu
„Limbajul” – argumentează autorul, în acest volum – este aristotelician, cam aşa cum, la limită, limbajul filosofiei este acela grecesc, în mai mare măsură formal decât material. Poate în aceeaşi măsură ca în logică şi în metafizică, Aristotel era astral şi în consacrarea limbajului filosofiei, precizează Ghe. Vlăduțescu.33,00 leiDimensiuni morale ale căsătoriei în...
Mai mult, realitățile islamului primar sunt în mare parte ignorate, deși Coranul tocmai acestora le răspunde într-o primă instanță.56,00 leiRuine moderne. Ruinele comunismului -...
Cosmina Nidelea este arhitect de interior și doctor în arhitectură – cartea „Ruine moderne. Ruinele comunismului” fiind o sinteză a tezei de doctorat.35,00 leiRomanele lui Augustin Buzura – tăcere și...
Vom ști mult mai târziu dacă s-a pierdut ceva din sufletul oamenilor sau s-a câștigat. Eu cred că deocamdată zidurile astea frumoase, hainele oamenilor, zâmbetul și glumele lor sunt în realitate un fel de fețe ale tăcerii. Augustin Buzura25,00 leiFragmentarium: Cum tace un pește. Proză...
Pe urmele lui Ţuţea – dar mult mai puţin încâlcit şi mai precis în delegarea cuvintelor, teoreticianul îşi distribuie ideile şi conceptele în proze scurte şi scenete.25,00 lei
Cuvinte de Baba-Oarba - Mihai Licu Ungureanu
Ironia amară, interogaţia circumspectă sau ludică asigură între canonul clasic şi exacerbările postmoderniste o manieră vie.22,00 leiCler și cultură în principatele dunărene...
Deschiderea deosebită pe care oamenii acestor meleaguri au avut-o pentru viaţa duhovnicească, şi, în special, pentru forma ei cea mai înaltă, monahismul, nu s-a datorat, nicidecum, bigotismului, şi cu atât mai puţin fanatismului religios, total străin structurii psihice româneşti, ci unei sincere şi profunde trăiri creştine.53,00 leiAntonescu–Hitler Caucazul și Crimeea -...
Peninsula Crimeea, readusă în actualitate de rivalitatea dintre Rusia și Ucraina de după prăbușirea comunismului și a blocului sovietic, merită o atenție particulară din partea publicului cititor din țara noastră.38,00 leiCharlas. Întrețineri. Opere inedite -...
Inegalabilul Borges a susținut aceste prelegeri în 1977 la Teatrul Coliseo din Buenos Aires. În decursul a șapte nopți, Borges a vorbit despre șapte subiecte care erau aproape obsesii pentru el.50,00 leiOdysseia - Homer
Odiseea este una dintre cele mai vechi și renumite opere literare din mitologia antică. Ea prezintă peripețiile regelui Odiseu (Ulise) și ale însoțitorilor lui din Itaca pe drumul de întoarcere acasă, după războiul troian.100,00 lei
O poetica a artei actorului - Analiza...
Poetică sau poetică a artei actorului? Ce reprezintă arta actorului? Care sunt principiile călăuzitoare din spatele apariţiilor teatrale? Ion Cojar a fost cel care a fondat școala românească de metodă în arta actorului, călăuzit de principiul „procesul, nu succesul”.20,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.30,00 leiConcepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.78,96 leiBucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).150,00 lei
Iisus Hristos, iubirea trădată. Vol.1:...
Cartea "Iisus Hristos, iubirea trădată" este scrisă de un teolog universitar, specialist în telogie dogmatică.50,00 leiDespre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiPsihosomatica între medicină şi cultură -...
Oltea Joja, doctor în psihologie, psiholog clinician și cercetător științific la Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon din București, este profesor asociat la Universitatea Titu Maiorescu și deține titlul de Grandparent în psihoterapie cognitiv-comportamentală al Federației Române de Psihoterapie.30,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.122,00 leiCodul Anticlasic (limbajul modern al...
Potrivit autorului, arhitectura modernă, născută în polemica susținută cu neoclasicismul, dacă nu este structurată ca limbaj, riscă să regreseze către arhetipuri beaux-arts-iste uzate de îndată ce se va fi încheiat ciclul avangardei.14,40 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...28,80 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.35,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia23,12 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.34,68 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.25,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.24,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.45,60 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei