Paideia Nehru. Inventarea Indiei - Shashi Tharoor Litere 37,00 lei Mărește

Nehru. Inventarea Indiei - Shashi Tharoor

Shashi Tharoor

Lucrarea lui Shashi Tharoor cuprinde biografia și destinul politic al lui Jawaharlal Nehru, primul prim-ministru al Indiei independente și unul dintre marii reprezentanți ai naționalismului secolului XX.

Cartea a fost lansată la Clubul Biblioarte din București.

Mai multe detalii

1894P

Nou

37,00 lei cu TVA

În 1919, Jawaharlal Nehru s-a alăturat Congresului Național Indian, care lupta pentru eliberarea de sub stăpânirea britanicilor. El a fost puternic influențat de liderul organizației, M. Gandhi. În timpul anilor 1920 și 1930, Nehru a fost încarcerat în repetate rânduri de britanici pentru neascultare civilă. În 1928, a fost ales președinte al Congresului. Viziunea și implicarea sa politică avea să schimbe în mod decisiv soarta Indiei!

Nehru, în funcție de paradigmele dominante ale cercetării istorice, a fost prezentat în diferite feluri. A fost, pe de-o parte, subiect al unor studii monografice amănunțite, dar și subiect al unor abordări comportamentaliste și psihoanalitice care s-au axat prea mult pe raporturile dintre viața sa publică și cea particulară.

În acest volum, Tharoor, pornind de la moștenirea intelectuală și politică a lui Nehru, propune o nouă interpretare a personalității primului prim-ministru al Indiei independente, în context ideologic.

„Importanța acestor cărți pentru societățile postcomuniste constă în „reinventarea politicii” văzută ca rezultat al acțiunii liderilor, precum și în faptul că ele postulează nevoia de re-examinare a influenței globale a doctrinei lui Nehru după căderea comunismului. (...) În mod deosebit, cartea lui Tharoor reinterpretează personalitatea lui Nehru, „acest mare reprezentant al naționalismului secolului XX”, din perspectiva începutului de secol XXI. Cum trebuie contextualizată personalitatea lui Nehru și care este interpretarea lui Tharoor? Întorcându-se la cei patru piloni ai moștenirii politice a lui Nehru, el scrie: «Democrația e în suferință, secularismul este asediat, nealinierea este aproape complet uitată, iar socialismul abia mai rezistă»”.

Iulia Voina-Motoc

 

„Într-un moment în care o Indie aparent încă marcată de tradiția nehruvianismului pășește în secolul 22 XXI, prea puțin din moștenirea lui Nehru pare să fi rămas intactă. India s-a îndepărtat în mare parte de aceasta și la fel s-a întâmplat (în diverse forme) cu restul lumii în curs de dezvoltare căreia nehruvianismul i se adresa odinioară. Într-un moment în care India se apropie de sfârșitul celui de-al șaselea deceniu de când și-a cucerit independența de sub Administrația Britanică, s-a petrecut o transformare – încă incompletă – înlocuind, în chiar esența lor, principalele crezuri nehruviene asupra națiunii post-coloniale”. Autorul

(***)

 

„Shashi Tharoor reuşeşte să surprindă, în modul cel mai concis şi accesibil, un om de un caracter extrem de complex, o mare personalitate istorică şi politică, extrem de relevantă şi astăzi... Calitatea lui Shashi Tharoor de cetăţean al lumii şi oficial al Naţiunilor Unite, îmbinată cu talentul său literar, îl recomandă ca specialistul cel mai în măsură să contureze un portret credibil al unuia dintre conducătorii cei mai importanţi din secolul al XX-lea.”

STROBE TALBOTT

 

„Arta lui Tharoor constă în felul în care transmite cititorului dragostea lui pentru India.”

ATLANTA JOURNAL-CONSTITUTION

AutorShashi Tharoor
Specificații autorpolitician, scriitor și un fost diplomat indian
Traducator/editorMarina Elena Tătărâm și Alina Gabriela Vasile.
Anul publicării2015
Format95 x 205 mm
Nr. pagini306
ColecțiaLiteraturi
eBook1857-nehru-inventarea-indiei-shashi-tharoor-9786067480818.html
ID Hard Cover1857-nehru-inventarea-indiei-shashi-tharoor-9786067480818.html
GenLiteratura
SubgenPublicistica
LimbaRomana
Tip formatFizic
CategorieBeletristica
Sub-CategoriePublicistica
ISBN978-606-748-081-8
Nota 
2021-02-07
Nehru-Inventarea Indiei

De ce avem nevoie de o carte despre Nehru?
Pentru că analiza lui Shashi Tharoor este valabilă nu numai pentru India, ci vizează lumea noastră întreagă, făcându-ne să reflectăm mai profund la destinul modernizării, dezvoltării și democratizării impuse de către Occident lumii de dincolo.

  Scrieți-vă propria părere

  Scrieţi un comentariu

  Nehru. Inventarea Indiei - Shashi Tharoor

  Nehru. Inventarea Indiei - Shashi Tharoor

  Lucrarea lui Shashi Tharoor cuprinde biografia și destinul politic al lui Jawaharlal Nehru, primul prim-ministru al Indiei independente și unul dintre marii reprezentanți ai naționalismului secolului XX.

  Cartea a fost lansată la Clubul Biblioarte din București.

  Scrieţi un comentariu

  Categoriaemblematic  europa

  Din categoria lucrărilor catalogate Emblematic Europa fac parte cărțile din patrimoniul cultural european care sunt istoric fundamentale sau contributive și care s-au bucurat de versiuni noi de traducere, de ediții ilustrate, de forme noi de editare. Cultura română respiră și în prezent în cultura europeană pe care o asimilează specific. Capodoperele născute în epoci și culturi diferite în Europa au devenit în timp emblematice pentru spiritul continentului, considerat în istoria și întinderea lui demensurată azi pe globul pământesc. Fiecare carte din această categorie este marcată cu un timbru ilustrativ pentru perioada sau contextul în care a apărut și s-a afirmat. În cazul în care opera este considerată capodoperă, faptul este consemnat pe timbrul emblematic eu: capodoperă a culturii europene.

  Această lucrare prezintă lupta susținută de Nehru pentru libertatea Indiei. Nehru: un incoruptibil, un vizionar, un ecumenic, un politician mai presus de politică!

  Cămin al civilizației văii Indului, centrul a importante drumuri comerciale și vaste imperii, India a jucat un rol major în istoria umanității. Religii precum Hinduismul sau Budismul își au originea în India. Colonizată ca parte a Imperiului Britanic în secolul nouăsprezece, India și-a câștigat independența în 1947 ca națiune unificată după un efort susținut, depus în această direcție.

  „În cursul acestei scurte biografii, mi-am propus să arunc o privire asupra acestei personalități marcante a naționalismului secolului XX beneficiind de perspectiva oferită de începutul de secol XXI. Viața lui Jawaharlal Nehru este, în sine, o poveste fascinantă și am încercat să o spun în întregime, deoarece copilul privilegiat, adolescentul care nu s-a remarcat în mod special, tânărul naționalist înfumurat și eroul care a luptat pentru independență nu se pot separa de premierul de necontestat și de politicianul admirat de întreaga lume.

  Capitolul final analizează, dintr-o perspectivă critică, principalele elemente ale moștenirii lăsate Indiei de Nehru instituții democratice, un secularism pan-indian de neclintit, un sistem economic socialist în interior și o politică externă de nealiniere – toate părți integrante ale unei viziuni despre „indianism” foarte contestate astăzi. „Nehru: Inventarea Indiei” nu este o lucrare academică, nu se bazează pe noi cercetări în arhive nedescoperite anterior, nu are note de subsol, deși o Notă privind sursele și o Bibliografie selectivă vor ghida curioșii spre alte lecturi. Este, în schimb, o reinterpretare – a unei vieți și cariere extraordinare, precum și a moștenirii lăsate fiecărui indian. Însuși sensul noțiunii de „indian” este o zestre lăsată de Nehru, astfel încât este imposibil să-l  folosești fără a-i recunoaște acestuia meritul cuvenit: pașapoartele noastre sunt întruchiparea idealurilor sale. De unde au apărut aceste idealuri, dacă au fost sau nu realizate de către cel ce le-a creat și – în ce măsură mai sunt ele valabile astăzi – reprezintă câteva din subiectele abordate în această carte. Am început-o tot atât de împărțit între admirație și critică precum am terminat-o, însă pe măsură ce am explorat viața lui Nehru, admirația mea pentru acesta a crescut.

  Impactul lui Jawaharlal Nehru asupra Indiei este prea mare pentru a nu fi reexaminat periodic. În calitate de scriitor indian, sunt conștient că moștenirea pe care a lăsat-o ne aparține nouă tuturor, indiferent dacă suntem sau nu de acord cu tot ceea ce a susținut sau a respins. India, așa cum este ea astăzi, cu lucrurile sale bune și rele, o datorăm în mare măsură unui singur om. Aceasta este povestea lui."

  Shashi Tharoor (născut la 9 martie 1956) este un politician, scriitor și un fost diplomat internațional indian.

  Născut la Londra, Marea Britanie și crescut în India, Tharoor a absolvit Colegiul St. Stephen's, Delhi în 1975 și și-a culminat studiile în 1978 cu un doctorat în relații internaționale și afaceri de la Fletcher School of Law and Diplomacy, Universitatea Tufts.

  Tharoor a scris nouăsprezece cărți în engleză, de ficțiune și non-ficțiune, care sunt centrate pe India și istorie, cultură, politică, societate, politica externă și mai multe teme conexe. Tharoor a fost un cronicar în fiecare dintre cele trei cunoscute ziare în limba engleză din India, cel mai recent pentru The Hindu (2001-2008) și într-o coloană săptămânală, "Shashi on Sunday", în Times of India (ianuarie 2007 - decembrie) 2008). 

  Victor Mallet, din Financial Times, a declarat că Tharoor „vrea să înțelegem originile dificultăților cu care s-a confruntat India după 1947”, atribuind cea mai mare parte a colonialismului.

  Traducere de Marina Elena Tătărâm și Alina Gabriela Vasile

  Marina Elena Tătărâm este asistent universitar, Catedra de Studii Europene şi Relaţii Internaţionale,  în cadrul Facultatății de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti.

  Traduceri

  THAROOR, Shashi, Inventarea Indiei, Paideia, 2004. Traducere a ediţiei în limba engleză (Nehru. The Invention of India, Arcade Publishing, New York, 2003) cu Alina Gabriela Vasile;

  L’Italia in Europa. Profiliistituzionali e costituzionali, Il Mulino, Bologna, 2000, de Marta Cartabia şi J. H.H. Weiler, i.e., contribuţia Prof. Weiler.

  Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.

  Ediția include o introducere semnată de Iulia Voina-Motoc.

  Traducerea este realizată de Marina Elena Tătărâm și Alina Gabriela Vasile.

  10 alte produse din aceeași categorie