Vlad Țepeș zis Dracula - mărturii, cronici și povestiri prezentate de Radu Lungu
Radu Lungu
- Scrieţi un comentariu
Povestea voievodului Vlad Țepeș, din cronici medievale si povestiri germane, și legenda țesută în jurul numelui său, într-un album complet ilustrat cu imagini de epocă.
2516P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
Legenda lui Vlad Țepeș are încă în zilele noastre un succes uriaș. Dar cine a fost cu adevărat acest personaj istoric extraordinar și cât este poveste și cât adevăr în istorisirile despre faptele sale? Aducând drept mărturie cronicile vremii și relatările contemporanilor, cartea răspunde la aceste întrebări și la multe altele, într-un stil atrăgător și concis, fiind îmbogățită cu numeroase ilustrații color de epocă.
Latura „legendară” a personalităţii lui Vlad Ţepeş reţine pe domnul Ţării Româneşti exclusiv prin porecla tatălui său, „fabulaţiile” unei literaturi culte, dar şi populare, în circulaţie în a doua jumătate a secolului al XV-lea, numindu-l pur şi simplu „Dracula”. Cei care aveau interesul să-l discrediteze au scos în evidenţă comportamentul crud şi demoniac al voievodului valah, punând cu bună știință accentul pe apelativul „Dracul”.
Porecla, care aparţinuse tatălui său, se născuse de fapt din relaţia cu imaginea „dragonului” (balaurului). Or, în vremea lui Vlad Ţepeş, porecla „Dracul” a fost pervertită în mod insidios: prin disimularea sensului său iniţial de „dragon” (balaur) şi a transcrierilor lui româneşti din acea vreme („Draculea”, „Drăculea” etc.); prin punerea în evidenţă a înţelesului (sensului strict lingvistic) al omonimului său neolatin românesc de drac, care însă, prin evoluţie semantică, însemna „diavol” în limba română. Această asociere a poreclei paterne de „Dracul” cu teroarea ce ar fi inspirat acţiunile sale „diavoleşti” a servit drept instrument politico-diplomatic duşmanilor lui Vlad Ţepeş.
Radu Lungu
Autor | Radu Lungu |
Anul publicării | 2022 |
Editie speciala | Da |
Format | 200 x 280 mm |
Tip Coperta | Speciala |
Nr. pagini | 100 |
Colecția | Emblematic România |
Tip format | Fizic |
Perioada istorica | Epoca clasica |
Subiect principal | Istorie regionala |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Istorie |
ISBN | 978-606-748-673-5 |
Categoria: emblematic romania
În categoria Eblematic România se înscriu toate lucrările publicate de editura Paideia care sunt întru totul reprezentative sau semnificative pentru cultura română și formarea intelectuală a românilor.
Însemnul editurii prin care este indicată această categorie este un timbru a cărui grafică sugerează domeniul în care lucrarea poate fi considerată ca emblematică. Dacă este o operă de primă mărime și importanță se adugă în timbru specificația capodoperă a culturii române.
Legenda lui Vlad Țepeș are încă în zilele noastre un succes uriaș. Dar cine a fost cu adevărat acest personaj istoric extraordinar și cât este poveste și cât adevăr în istorisirile despre faptele sale? Aducând drept mărturie cronicile vremii și relatările contemporanilor, cartea răspunde la aceste întrebări și la multe altele, într-un stil atrăgător și concis, fiind îmbogățită cu numeroase ilustrații de epocă.
etimologia supranumelui dracul
În 1408, regele Sigismund de Luxemburg al Ungariei înfiinţa Ordinul Dragonului, a cărui emblemă era un balaur încolăcit la picioarele crucii creştine. Ordinul era constituit în vederea luptei contra ereziei creştine (mai ales husite), dar şi a organizării luptei cruciate împotriva expansiunii otomane. Vlad – tatăl lui Vlad Ţepeş şi pretendent la tronul Ţării Româneşti – a devenit membru al Ordinului în 1431, la Nürnberg, în Germania. Ajuns domn în 1436, Vlad a utilizat în mai multe circumstanţe semnul Dragonului: fie pe două emisiuni monetare ale Ţării Româneşti, fie pe sigilii de cancelarie domnească sau sculptat în piatră (la turnul clopotniţă al bisericii Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului de la Curtea de Argeş). Un supranume corespunzând apartenenţei lui Vlad la Ordinul Dragonului trebuie să se fi impus încă înainte de urcarea sa pe tronul Ţării Româneşti, din moment ce un document intern, emis în 1436, vorbeşte de „voievodul Draculia (sic)” tocmai înscăunat.
Remarcăm faptul că în perioada 1431-1436, în aşteptarea unei ocazii favorabile, pretendentul Vlad locuise cea mai mare parte a timpului în Transilvania, cu siguranţă la Sighişoara (Schässburg), în zonă germanofonă (săsească), ori cuvântul german Drache se traduce prin „dragon”. Un document din 1452 emis la Buda de Iancu de Hunedoara în latina medievală – una din limbile de cultură ale vremii alături de slavonă (slava veche) – pomeneşte pe Vlad (viitorul domn Vlad Ţepeş), fiul răposatului voievod „Dracwl” (Dracul), cuvântul latin draco traducându-se prin „dragon”, „balaur”.
Semnalăm, în sfârşit, faptul că apelativul „Dracul” a fost utilizat de către unele izvoare ale vremii pentru a desemna pe urmaşii lui Vlad Dracul, precum Radu „cel Frumos”, „celălalt Draculea (sic)” (cf. cronicarilor Chalcocondil, Bonfini), Vlad Ţepeş însuşi numindu-se pur şi simplu „Drakulya” în 1475. Documentele româneşti – hrisoave de cancelarie (acte domneşti) şi cronici – posterioare
domniilor lui Vlad şi ale omonimului său fiu, pentru a-i distinge, îi vor semnala pe tronul Ţării Româneşti oficializându-le poreclele deja în circulaţie, aceea de „Dracul” pentru primul, de „Ţepeş” pentru al doilea („cel care trage în ţeapă”). În ceea ce-i priveşte, cei doi domni au utilizat titulatura simplă de „Vlad” în documentele oficiale de cancelarie emise în timpul domniei lor.
Latura „legendară” a personalităţii lui Vlad Ţepeş reţine pe domnul Ţării Româneşti exclusiv prin porecla tatălui său, „fabulaţiile” unei literaturi culte, dar şi populare, în circulaţie în a doua jumătate a secolului al XV-lea numindu-l pur şi simplu „Dracula”. Cei care aveau interesul să-l discrediteze, fie „refugiaţii politici” din sudul Transilvaniei (pretendenţi sau boieri), fie oraşele săseşti Braşovul şi Sibiul, fie anturajul lui Mathias Corvin, au scos în evidenţă comportamentul crud şi demoniac al voievodului valah, punând cu bună ştiinţă accentul pe apelativul „Dracul”. Porecla, care aparţinuse tatălui său, se născuse, aşa cum s-a subliniat, din relaţia cu imaginea „dragonului” (balaurului). Or, în vremea lui Vlad Ţepeş, porecla „Dracul” a fost pervertită în mod insidios: prin disimularea sensului său iniţial de „dragon” (balaur) şi a transcrierilor lui româneşti din acea vreme („Draculea”, „Drăculea”, „Draculia” etc.); prin punerea în evidenţă a înţelesului (sensului strict lingvistic) al omonimului său neolatin românesc de drac, care însă prin evoluţie semantică însemna (ca şi astăzi de altfel) „diavol” în limba română. Această asociere a poreclei paterne de „Dracul” cu teroarea ce ar fi inspirat acţiunile sale „diavoleşti” a servit drept instrument politico-diplomatic duşmanilor lui Vlad Ţepeş.
...
cronicari munteni
radu popescu
Între 1728-1729, cronicarul muntean Radu Popescu a sfârşit redactarea Istoriei domnilor Ţărâi
Româneşti (de la descălecat până la 1728). Acest fiu al Mariei Băleanu, ajuns mare vornic (mare dregător cu sarcini judecătoreşti) în vremea fanariotului Nicolae Mavrocordat (februarie-noiembrie 1716, 1719-1730), scrie în spirit partizan bălenesc, anti-cantacuzinesc. Istoria lui Radu Popescu este
ultima din genul cronisticii medievale muntene. Precum „anonimul cantacuzinesc” (Stoica Ludescu), pentru veacurile de început ale istoriei Valahiei, Radu Popescu se foloseşteşi el de o variantă a vechiului letopiseţ oficial al Ţării Româneşti, redactat în secolul al XVI-lea şi compilat pe vremea lui Matei Basarab. Radu Popescu intenţiona însă să dea o replică poziţiilor exprimate în „Letopiseţul Cantacuzinesc”, adăugând numeroase alte surse documentare, precum Letopiseţul Ţării Moldovei al lui Grigore Ureche (cca 1590-1647), cronici greceşti şi săseşti, un izvor turcesc utilizat ulterior şi de Dimitrie Cantemir (1673-1723); aceste „adausuri” conferă noii redactări amplitudine documentară, volum şi perspectiva unei istorii a Ţării Româneşti „deschisă” istoriei celorlalte două ţări române.
În ceea ce privişte domnia lui Vlad Ţepeş, Radu Popescu, precum „anonimul cantacuzinesc”, abia îl menţionează pe crudul domn, folosind aceeaşi sursă documentară, o variantă de secol XVII a vechii cronici oficiale a Ţării Româneşti.
„Domnia lui Vlad-vodă, leat 6920 <1412!>:
După moartea Mircii-vodă, au luat domniia Vlad-vodă, carele s-au poriclit Ţepeş. Acesta au făcut mănăstirea Snagovului şi cetatea de la Poienari. Făcut-au târgoviştenilor mare pedeapsă, pentru o vină ce avusese, că făcuse unui frate al lui Vladului-vodă un necaz. Pentru aceia au trimis slujitori, şi, în zioa dă Paşte lovindu-i, au prinsu şi pe bărbaţi, şi pă muieri, şi feciorii, şi fetele, ămpodobiţi fiind, i-au dus la cetatea Poienerii, de au lucrat până li s-au spart hainele” (Cronicari munteni, ediţie îngrijită de Mihail Gregorian, studiu introductiv de Eugen Stănescu, Bucureşti, Editura pentru Literatură, 1961, vol. I, p. 242-243).
dracula în universul popular german
povestiri despre voievodul dracula
Prima difuzare (sub formă de copie manuscrisă sau de tipăritură) a pamfletului anonim menit să-l discrediteze pe Vlad „Ţepeş” în faţa Europei centrale şi occidentale, text numit Povestire despre voievodul Dracula (Geschichte Dracole Waide), trebuie să fi avut loc în cursul anului 1463, imediat după „depunerea” lui Vlad Ţepeş. O a doua perioadă de difuzare a „versiunii occidentale” în limba germană a naraţiunii despre voievodul Dracula corespunde celor paisprezece broşuri (ediţii) în 4-8 foi despre „istoria voievodului Dracula” (Die Geschichte Dracole Waide), tipărite (graţie invenţiei lui Gutenberg), între anul 1488 şi mijlocul secolului al XVI-lea, în oraşele germane Nürnberg, Lübeck, Bamberg, Leipzig, Augsburg, Strassburg, Hamburg. Ele se adresau unui public german larg (un fel de „best-seller” în epocă), de unde caracterul lor de carte populară. Traducerea de faţă în limba română aparţine Adelei Perju, bibliotecar principal la secţia de manuscrise şi carte rară a Bibliotecii Academiei Române; tălmăcirea a fost făcută după ultimul incunabul al relatărilor germane despre Dracula, tipărit sub formă de broşură la Strassburg, în 1500, de către Mathias Hupfuff (apud Radu Florescu, Raymond McNally, În căutarea lui Dracula, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 1992, pp. 153-161). (Incunabulum, „leagăn”, se spune despre o lucrare tipărită, anterioară anului 1500.) Această versiune de la 1500 a naraţiunii despre Dracole Waide pare să fie cea mai completă „ediţie” în limba germană (incunabulul de la 1500este reprodus, împreună cu studiul lui Constantin I. Karadja, „Incunabulele povestind despre cruzimilelui Vlad Ţepeş”, în volumul Închinare lui Nicolae lorga, cu prilejul împlinirii vârstei de 60 de ani, Cluj,Editura Institutului de Istorie Universală, 1931, p. 202-206).
Edițiile speciale sunt în fapt creații editoriale, cărți obiect, făcute în tiraj limitat (specificat pe un timbru aplicat pe forzațul cărții). În nomenclatorul Paideia ele fac parte din clasa midi care se caracterizează prin folosirea îmbinată a unor materiale suport rare și deosebite (hârtia manuală, hârtia ivoir, piele, pânză, calc), cu o legătorie manuală remarcabilă prin originalitate și distincție. O notă aparte o conferă ilustrația, elementul decorativ, galeriile de imagini, aplicate prin tehnici diverse care produc surpriză și emoție îndelungată cititorului. Conțin întotdeauna și o ilustrație detașabilă pe suport valoros (hârtie ivoir, manuală) drept cadou.
Deși extrem de elaborate, aceste cărți sunt accesibile oamenilor cultivați atenți la marile opere ale lumii, la istorie, la diversitatea creației umane.
Ediții speciale Magna (cărți de referință):
Edițiile speciale Magna sunt cărți de format mare (20/28), cu textul paginat în larg, aerisit, elegant, sunt cărți care stau bine pe masa de lucru și pot fi consultate comod și profesionist. În acest format apar, de regulă, capodopere ale culturii române și europene, lucrări de referință deosebit de valoroase. Prin concept ele îmbină plăcerea lecturii cu studiul aprofundat.
Legătoria se distinge prin supracoperta parțială grea, aplicată excentric la piciorul cărții. Această inovație face ca lucrarea să fie suplă la deschidere și, în același timp, să stea bine închisă chiar după o îndelungată răsfoire.
Magna este o carte foarte elaborată care oferă mult, foarte mult, pentru un cost modic.
10 alte produse din aceeași categorie
„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiUn român - împărat al Ţării de Foc -...
ROMÂNII ÎN ISTORII EXTRAVAGANTE Julius PopperUn român - împărat al Țării de Foc140,00 leiParmenide Texte și comentarii - Ediție...
Parmenide este recunoscut ca fiind primul gânditor din istoria culturii occidentale care a exprimat clar dualismul fundamental existent în Univers între Ființă și Aparență. Căile lui Parmenide au căpătat un sens simbolic și, de la Platon la Beaufret, formează un topos nobil frecventat atât de savanții acribici, cât și de filosofii speculativi sau eseiștii...110,00 leiSur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.150,00 leiL’Europe Unie. De l’idée à la foundation -...
Volumul de fațã reprezintă, fără nici o îndoială, un eveniment editorial unic în peisajul publicisticii românești, comparabil doar cu opera similară și pe același tărâm a lui Grigore Gafencu.120,00 lei
Craii de curtea – veche. Gallants of the...
Mateiu Caragiale (1885-1936) a fost un autor, istoric al heraldicii, poet și scriitor român, întâiul născut al lui Ion Luca Caragiale. S-a născut la București, fiind fiul lui Ion Luca Caragiale și al Mariei Constantinescu.80,00 leiEtnoculinarul românesc. Preparate de pește...
Cunoscutul om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman, ne pune înainte o savuroasă trecere în revistă a celor mai apetisante rețete de mâncăruri românești, dimpreună cu povestea lor. Un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand.150,00 leiL’Empereur Titus - Eugen Cizek
Volumul prezent este invitația concretă pentru o lectură deosebit de interesantă, totodată un periplu elegant prin aristocrația imperiului roman, influențată de monarhiile orientale, dintre care numim ca modele pe Alexandru cel Mare, și Marcus Antonius.80,00 leiARHITECTURA EXISTENȚEI Teoria elementelor...
În încercarea de a organiza logic diferitele contribuții speciale ale cercetării ontologiei analitice, Ilie Pârvu evidențiază, în acest volum, rolul categoriilor formale, categorii-operatori, în determinarea structurii logice a lumii.89,00 leiÎnțelesul suferinței umane la Eschil,...
Tragediile celor trei mari poeți, Eschil, Sofocle și Euripide sunt în primul rând artă. Dar ele au și o filosofie, sunt monumente de limbă, fără ele mitologia grecilor ar fi mai săracă; ele depun mărturie pentru morala grecilor, pentru mentalitate.82,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiSecretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Prin opera sa, Watteau ne face să întrevedem care îi era sufletul: pentru acest ftizic singuratic, restul era tăcere, iar viața o taină pe care și-o ținea ascunsă chiar față de puținii săi prieteni. Ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pămînt visând cu intensitate și avînd foarte puține legături adevărate cu epoca.38,00 leiViața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
În această lucrare, atît eseu, cît și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit firii sale de artist.34,00 leiViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
„Pieter își mai privi o dată atelierul. Văzu din nou lupta dintre Grași și Slabi, un proiect pentru „Drumul Calvarului”, o schiță pentru „Uciderea Pruncilor” și într-un ungher un portret în peniță al lui Jan Nagel. Îl luă de pe perete, îl puse în buzunar și ieși pe neașteptate. Odată urcat în diligența care avea să-l lase la Bruxelles, desfăcu portretul...41,00 lei
Mutația semnelor - René Berger
Lectura operează astfel simultan pe două piste, tocmai cum primim şi noi mesajele mediului înconjurător, prin verb şi imagine. Pe de altă parte, exemplele sînt destinate mai puţin să ilustreze, să confirme sau să precizeze o demonstraţie, cît să orienteze observaţia şi cercetarea.68,00 leiParmenide Texte și comentarii - Ediție...
Parmenide este recunoscut ca fiind primul gânditor din istoria culturii occidentale care a exprimat clar dualismul fundamental existent în Univers între Ființă și Aparență. Căile lui Parmenide au căpătat un sens simbolic și, de la Platon la Beaufret, formează un topos nobil frecventat atât de savanții acribici, cât și de filosofii speculativi sau eseiștii...50,00 leiNumai onlineSur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.60,00 leiNumai online
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Psihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.24,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei