Etica în afaceri. Concepte, teorii, situaţii morale - Vasile Morar, Dan Crăciun, Vasile Macoviciuc
Vasile Morar – coordonator, Dan Crăciun, Vasile Macoviciuc
Accesorii
Cutii
Etui carton negru 25,00 lei |
Această carte prezintă mai multe argumente care susţin necesitatea unui comportament moral în afaceri şi pertinenţa criteriilor etice în adoptarea deciziilor manageriale.
2339P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
Fiecare industrie trebuie să se confrunte cu comportamente etice la locul de muncă. Indiferent dacă o persoană dorește să urmeze o carieră în afaceri, educație, serviciu public sau militar, va avea nevoie de o înțelegere tematică a eticii și a impactului pe care îl vor avea deciziile sale asupra organizației și asupra vieții oamenilor. Reputatul profesor Vasile Morar ilustrează cele mai bune abordări pentru dezvoltarea competenței noastre etice. Această carte îndeamnă la o reflecție profundă asupra modului în care acțiunile unei afaceri afectează nu doar prețul și profitul, ci bunăstarea angajaților, a clienților, a furnizorilor, a comunității locale, a societății mai mari, a altor națiuni, și a mediului înconjurător. De asemenea, echipează cititorii cu cunoștințele pragmatice de care au nevoie pentru a identifica și rezolva dilemele etice, de a înțelege propriile comportamente etice, dar și ale altora și de a promova comportamentul etic în organizația lor.
Ipoteza centrală a cărţii poate fi redată prin conceptul de morală elementară. În chip simplificat aceasta înseamnă că orice activitate umană (inclusiv, deci, sfera afacerilor şi viaţa publică) solicită un element de moralitate; acest element seamănă cu „elementele” din celebrul tablou al lui Mendeleev, în sensul că, aşa cum niciun element chimic nu poate lipsi din natură, tot astfel, din tabelul moralităţii nu pot lipsi elemente precum: presupoziţia existenţei celorlalţi, intenţia bună, capacitatea empatizării, tendinţa spontană sau raţională de a universaliza maxima voinţei tale, şi, bineînțeles, rezultatul, consecinţa faptelor noastre. De aceea, afacerile adevărate sunt însoţite în mod necesar, într-o societate democratică, de moralitate elementară.
Cartea cuprinde capitole ca Fundamentele eticii și natura afacerilor, Normele morale, Valorile morale, De le înclinații psihologice la atitudini morale, Competiție și cooperare, Afacerile și responsabilitatea morală, Afaceri și consumatori, Afaceri și angajați, Etica în afacerile internaționale etc.
„Am prezentat în această carte mai multe argumente care susţin necesitatea unui comportament moral în afaceri şi pertinenţa criteriilor etice în adoptarea deciziilor manageriale. În bună măsură am fost preocupaţi de critica anumitor imagini şi reprezentări false, care deformează înţelegerea corectă a iniţiativei private, împiedicându-ne să recunoaştem aplicabilitatea argumentelor morale obişnuite în mediul de afaceri. În primul rând am plecat de la ideea că omul de afaceri responsabil nu poate schimba lumea şi societatea în ansamblul ei, dar poate face colţişorul său de lume, care depinde şi de deciziile sale, un pic mai bun decât ar fi dacă el nu s-ar strădui câtuşi de puţin să-l schimbe în bine.”
Vasile Morar
„Secolul XX va fi etic sau nu va fi deloc.”
Gilles Lipovetski
„Etica este, înainte de toate, un anumit mod de gândire.”
Robert C. Solomon şi Kristine Hanson
Autor | Vasile Morar – coordonator, Dan Crăciun, Vasile Macoviciuc |
Anul publicării | 2017 |
Editie speciala | Da |
Format | 200 x 280 mm |
Tip Coperta | Speciala |
Nr. pagini | 780 |
Colecția | Cărţilor de seamă |
eBook | 2263-etica-in-afaceri-concepte-teorii-situatii-morale-vasile-morar-dan-craciun-vasile-macoviciuc-9786067481495.html |
ID Hard Cover | 2263-etica-in-afaceri-concepte-teorii-situatii-morale-vasile-morar-dan-craciun-vasile-macoviciuc-9786067481495.html |
Gen | Filozofie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Sociologie si filozofie |
ISBN | 978-606-748-149-5 |
Bine scrisă
Aceasta este o carte bine scrisă, care oferă studenților universitari o înțelegere de bază a eticii la locul de muncă.
Categoria: emblematic romania
Din categoria lucrarilor catalogate Emblematic România fac parte cartile din patrimoniul cultural romanesc care sunt istoric fundamentale sau contributive si care s-au bucurat de editii speciale.
Însemnul editurii prin care este indicată această categorie este un timbru a cărui grafică sugerează domeniul în care lucrarea poate fi considerată ca emblematică. Dacă este o operă de primă mărime și importanță se adugă în timbru specificația capodoperă a culturii române.
Într-o lume în care problemele etice sunt din ce în ce mai răspândite, această carte prezintă mai multe argumente care susţin necesitatea unui comportament moral în afaceri şi pertinenţa criteriilor etice în adoptarea deciziilor manageriale. Este scrisă de un reputat profesor universitar român, deschizător de drumuri în domeniul eticii.
Incadrarea in serii si colectii: editie magnum
Etica în afaceri sau etica afacerilor reprezintă o disciplină în cadrul eticii aplicate, care se ocupă cu analiza din punct de vedere moral a modului în care actorii economici (firmele, acționarii, angajații, cumpărătorii etc.) acționează. Ea a apărut la începutul secolului al XX-lea în Statele Unite ale Americii ca urmare a extinderii aplicabilității teoriilor etice dincolo de spațiul general al „acțiunii umane”.
Etica în afaceri este una din ramurile specializate ale eticii aplicate, care se preocupă cu principiile morale şi cu problemele morale sau etice care apar în cadrul mediului de afaceri. Ea reflectă filosofia aferentă mediului de afaceri, o ramură a filosofiei care se preocupă cu aspectele filosofice, politice şi etice ale economiei şi mediului de afaceri.
Este important de ştiut că în multe state, ca de exemplu în Statele Unite ale Americii, companiile, în special cele mari, au statut legal de persoană, cu toate drepturile şi datoriile pe care le implică acest status.
Problemele etice care intră în sfera eticii în afaceri includ, printre altele, drepturile şi datoriile prezente în relaţiile dintre o companie şi angajaţii, furnizorii, clienţii şi vecinii săi, precum şi responsabilitatea pe care o are o companie faţă de acţionarii săi.
Principalele modalităţi de implementare a eticii în afaceri sunt politicile interne ale companiilor şi ofiţerii de etică. În ceea ce priveşte politicile interne ale companiilor, acestea fac de obicei parte din programe mai largi de etică şi conformitate şi au ca obiect principal conduita etică a angajaţilor. Ele pot lua forma unei declaraţii generale de intenţie a companiei, dacă sunt scrise într-un mod foarte general, sau a unui cod de conduită, dacă detaliază modul în care trebuie să se comporte angajaţii în diverse situaţii. În ceea ce priveşte ofiţerii de etică, aceştia au responsabilitatea de a evalua implicaţiile etice ale activităţii companiei la care lucrează, de a face recomandări în legătură cu politicile etice ale acesteia, precum şi de a disemina informaţii legate de etică între ceilalţi angajaţi ai companiei în cauză. O altă importantă îndatorire a ofiţerilor de etică este de a descoperi sau chiar a preveni acţiunile lipsite de etică sau, în unele cazuri, ilegale.
Pentru ca în mediul de afaceri să se vadă o schimbare în bine în ceea ce priveşte etica, trebuie să existe în cadrul tuturor companiilor o cultură organizaţionala care să încurajeze mereu respectarea unui set unitar de valori morale şi un comportament etic, lucru care poate fi realizat doar prin efortul comun al tuturor actorilor din mediul de afaceri.
Autorii acestui volum au hotărât, acum câţiva ani buni, să-şi reunească eforturile lor intelectuale – din domeniul teoretic al unei discipline străvechi, etică – într-o amplă carte, apropiată ca structura şi conţinut, de un manual sau, poate, chiar de un tratat...Teoreticieni redutabili, din care amintim: Karl-Otto Apel, Jurgen Habermas, Hans Jonas, Richard T. De George, John Donaldson, Gilles Lipovetsky, Alasdair MacIntyre, Jean Mousse Jeffrey Olen, Vincent Barry, James Rachels, Robert Solomon, William Show, Peter Singer André Comte-Sponville, Niculae Bellu, ş.a. discută în chip aprofundat două posibilităţi interconectate: pe de o parte, este vorba de o lărgire a fruntariilor eticii – etica mediului, ecologică, etica feministă, etica relaţiilor de afaceri etc. – şi, pe de altă parte, nu poate fi omisă o deplasare, izvorâtă din însăşi natura civilizaţiei actuale, de la un caracter mai degrabă marginal al valorilor morale înspre un loc central al acestora, în competiţia deloc purtată cu menajamente venită dinspre valorile ştiinţifico-tehnice sau politico-juridice.Deocamdată suntem la un început al acestei deplasări. Ce trebuie schimbat pentru ca dominaţia tradiţională a sferei utilitare-ştiinţifice şi tehnice, adânc înrădăcinată în mersul istoriei să facă, totuşi, posibilă revalorizarea valorilor morale, până acolo încât ele să devină centrale, ca preocupare şi interes pentru instituţiile societăţilor viitoare? Sigur este cazul unei schimbări de paradigmă, iar dacă aceasta a început deja să se producă, atunci un semn palpabil este această nevoie de etică dincolo de înţelesurile de până acum. Or, această nevoie de a gândi etic şi de a acţiona moral asupra a orice angajează supravieţuirea vieţii pe pământ include, se ştie deja acest lucru, nu numai un demers homocentric, ci şi o extensie a reflecţiei spre fiinţele non-umane prin intermediul eticilor bio-centrice. În acest sens, din multele luări de poziţie din ultimul deceniu, merită amintită interpretarea lui André Comte-Sponville, din cartea sa Le capitalism est-il moral? Sur quelques ridicules et tyranies de notre temps (2004). Raţionamentul său redat prescurtat sună astfel: atât morala, cât şi etica trebuie să fie apărate de tendinţele anexioniste ale celorlalte „ordine” – de cel ştiinţific-tehnic-economic (care funcţionează sub categoria posibil-imposibil), de cel politic (care este centrat pe categoria legitim-ilegitim) şi de cel juridic (care funcţionează sub categoria legal-ilegal). Eticianul francez demonstrează convingător că morala este cea care limitează din exterior, prin datorie şi interdicţie, primele două „ordine”, iar etica, la rândul ei, este instanţa cea mai înaltă şi ultima care, prin iubire (inclusiv ca iubire raţională pentru umanitate şi întreaga natură), limitează şi judecă, atât valorile utilitar-economice, cele ştiinţifico-tehnice, cele juridico-politice, dar, evident, supune examenului judecăţii sale şi valorile morale propriu-zise. Ce rezultă de aici? Întâi de toate că nu trebuie să confundăm „ordinele” (de pildă, cineva poate să respecte prescripţiile legale şi cu toate acestea să fie un ticălos legalist, căci, în fond, nu există lege juridică prin care să se interzică egoismul, răutatea şi, cu excepţiile legate de contractele comerciale, legea juridică nu interzice nici măcar minciuna). Iar, în al doilea rând că, dacă punem valorile economice, de exemplu, să le subordoneze pe cele morale, vom ajunge la o „barbarie ultra-liberală”. De asemenea, în al treilea rând, dacă valorile politice sunt cele dominante, ceea ce rezultă de aici va fi o „barbarie politică”. În fine, dacă însăşi morala şi etica se vor considera pe ele ca fiind „pure şi dure” faţă de toate celelalte „ordine”, atunci nu poate fi evitată, nici pe de o parte „barbaria moralizatoare”, nici pe de altă parte „barbaria eticistă” sau cea „angelică”. Care este soluţia de principiu pentru a lămuri, în mod coerent şi consistent, problemele care se ivesc din aceste poziţii fundamentale? Credem că rezonabilă va fi acea soluţie prin care ni se cere, prin apel la argumente de primă şi de ultimă instanţă, să admitem că nu morala este cea care determină preţurile şi că nu valoarea datoriei este cea care impulsionează şi întreţine economia; ci, în primul caz, legea cererii şi ofertei este cea care stabileşte preţurile, iar în al doilea caz, nu virtutea (fie ea şi a datoriei necondiţionate) va fi cea care creează valoarea, ci munca o va face. Prin urmare, se poate pleca de la această propoziţie cu valoare de adevăr greu de contestat, dacă reuşim să nu confundăm sau să încurcăm „ordinele” menţionate, anume că, în fond, capitalismul nu este nici moral, nici imoral, ci este, din această perspectivă fundamentală, pur şi simplu, amoral.O atare judecată este de natură să limpezească multe alte probleme legate de felul în care discutăm despre cum reuşim sau nu să supunem un fenomen, afacerile, unei cercetări venite din exterior. Or, această analiză este întreprinsă cu mijloacele specifice celor trei tipuri de etici admise în mod convenţional: etici de gradul I (valoric normative), etici de gradul al II-lea (meta-etică) şi etici de gradul al III-lea (etici aplicate). De asemenea, revenind cu discuţia la tema (cum este capitalismul şi cum sunt afacerile) din perspectiva celor trei tipuri de demers etic, putem răspunde în următorii termeni: morală, în societatea capitalistă actuală nu poate veni exclusiv din economie, ci dintr-o viziune etică asupra a orice „produce” economia: bunuri (atât cum se întâmplă acest lucru dar, mai ales, cine şi de ce beneficiază sau nu de ele); atitudini faţă de cei care produc bunuri, le distribuie sau le utilizează (ce efecte au asupra indivizilor sau grupurilor care au interese specifice) şi, deloc la sfârşit, deprinderi şi obişnuinţe de viaţă (care, evident, sunt fie virtuoase, fie vicioase). Devine, astfel, comprehensibilă această idee recognoscibilă atât în studiile ultime ale unui economist celebru, precum Joseph Stiglitz, cât şi în opera unui etician de talia gânditorului francez mai înainte pomenit: „nu contaţi pe piaţă pentru a fi morală în locul vostru”. Mai exact: într-un sistem capitalist global, afacerile pot fi şi trebuie să fie gândite, în orizontul cel mai înalt şi cuprinzător al reflecţiei umane, cel etic, nu numai, cum se întâmplă adeseori, în cel al judecăţii şi al faptei economice. Este tot mai evident că, pe de o parte, s-a structurat deja un domeniu teoretic distinct, etica în afaceri care s-a desprins şi s-a autonomizat faţă de ceea ce era, la începuturi, etica economică; pe de altă parte, etica în afaceri, ca disciplină matură a acumulat, ea însăşi, o vastă şi profundă cazuistică, de care ţin seama, deopotrivă, şi managerii şi oamenii politici autentici, dar şi economiştii cei mai „purişti”.
Ca atare, ne preocupă, deloc fără temei, două lucruri egal de relevante: a) şi cum anume teoriile etice (eticile virtuţii, eticile deontologice, utilitarismul, în cele mai cunoscute variante ale sale – acţional, normativ, al preferinţei, al bunăstării – dar, deopotrivă şi „ultima venită”, etica grijii) radiografiază afacerile şi le „sancţionează premial” şi b) în acelaşi timp, ne interesează şi „câtă etică” sau „câte elemente morale” pot fi depistate în desfăşurarea afacerilor. Aceste două observaţii fundamentale se vor regăsi în cartea de faţă în afirmarea, în varii ocazii, a acestei idei: cine reuşeşte să urmeze marile teorii etice va fi o fiinţă morală, una demnă de respect şi admiraţie, iar cine locuieşte în etic – evitând în chipul cel mai firesc cu putinţă formalismul conformist sau ostentaţia moralizatoare – poate lărgi, alături de alţii aidoma lui, fruntariile moralităţii, mărind, totodată, după cum am mai specificat deja, şi locul moralei în cuprinsul tensionat al valorilor sociale şi spirituale.
Vasile Morar (n.1946) este profesor la Universitatea din București, unde predă etica, estetica, violența în istorie (Holocaust și terorism), etica în afaceri și politică. A dezvoltat în cărțile sale conceptul de morală elementară, concept introdus în literatura etică de coordonatorul tezei sale de doctorat, profesorul Niculae Bellu. Printre cărțile sale se numără Moralități elementare (2001, 2004), Etica în afaceri și politică (2006), Morala elementară - stări, praguri,virtuți (2011).
Vasile Morar s-a afirmat în domeniul filosofiei, moralei și eticii în cadrul Universității din București, pe care a absolvit-o în anul 1967 și în care și-a luat doctoratul în Filosofie, sub coordonarea nu mai puțin ilustrului Prof. univ. dr. Niculae Bellu cu teza Sensul normativității în etica teoretică, în anul 1983. Din anul 1995 este Profesor universitar la Catedra de Istorie a Filozofiei si Filozofie a Culturii, Universitatea Bucuresti. Morala elementară - stări, praguri,virtuți
În anul 1983 a primit Premiul Academiei Române Simion Bărnuțiu pentru publicarea tratatului de Estetică. În anul 2001 a primit prestigiosul Premiu Mircea Florian ca urmare a editării importantei lucrări Morala elementară.
Edițiile speciale sunt în fapt creații editoriale, cărți obiect, făcute în tiraj limitat (specificat pe un timbru aplicat pe forzațul cărții). În nomenclatorul Paideia ele fac parte din clasa midi care se caracterizează prin folosirea îmbinată a unor materiale suport rare și deosebite (hârtia manuală, hârtia ivoir, piele, pânză, calc), cu o legătorie manuală remarcabilă prin originalitate și distincție. O notă aparte o conferă ilustrația, elementul decorativ, galeriile de imagini, aplicate prin tehnici diverse care produc surpriză și emoție îndelungată cititorului. Conțin întotdeauna și o ilustrație detașabilă pe suport valoros (hârtie ivoir, manuală) drept cadou.
Deși extrem de elaborate, aceste cărți sunt accesibile oamenilor cultivați atenți la marile opere ale lumii, la istorie, la diversitatea creației umane.
Ediții speciale Magna (cărți de referință):
Edițiile speciale Magna sunt cărți de format mare (20/28), cu textul paginat în larg, aerisit, elegant, sunt cărți care stau bine pe masa de lucru și pot fi consultate comod și profesionist. În acest format apar, de regulă, capodopere ale culturii române și europene, lucrări de referință deosebit de valoroase. Prin concept ele îmbină plăcerea lecturii cu studiul aprofundat.
Legătoria se distinge prin supracoperta parțială grea, aplicată excentric la piciorul cărții. Această inovație face ca lucrarea să fie suplă la deschidere și, în același timp, să stea bine închisă chiar după o îndelungată răsfoire.
Magna este o carte foarte elaborată care oferă mult, foarte mult, pentru un cost modic.
10 alte produse din aceeași categorie
Urfaust - Johann Wolfgang von Goethe -...
Prima versiune a materialului dramatic publicat de însuși Goethe a apărut în 1790 cu titlul „Faust. Un fragment” conține Urfaust într-o formă puternic revizuită, care a fost completată în anii următori de „Prologul în Rai”, „Pact cu Mefisto” și „Noaptea Valpurgienului” și publicat în cele din urmă în 1808 ca „Faust. 1. Parte” de Goethe.80,00 leiTragica istorie a Doctorului Faust. The...
Doctor Faustus, tragedie în cinci acte de Christopher Marlowe, publicată în 1604, dar jucată pentru prima dată cu un deceniu mai devreme. Lucrare dramatică care explorează tema ambiției și consecințele urmăririi cunoașterii interzise prin povestea tragică a personajului său principal, Dr. Faustus, un savant care caută să obțină cunoștințe și putere...68,00 lei„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiUn român - împărat al Ţării de Foc -...
ROMÂNII ÎN ISTORII EXTRAVAGANTE Julius PopperUn român - împărat al Țării de Foc140,00 leiParmenide Texte și comentarii - Ediție...
Parmenide este recunoscut ca fiind primul gânditor din istoria culturii occidentale care a exprimat clar dualismul fundamental existent în Univers între Ființă și Aparență. Căile lui Parmenide au căpătat un sens simbolic și, de la Platon la Beaufret, formează un topos nobil frecventat atât de savanții acribici, cât și de filosofii speculativi sau eseiștii...110,00 lei
Sur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.150,00 leiL’Europe Unie. De l’idée à la foundation -...
Volumul de fațã reprezintă, fără nici o îndoială, un eveniment editorial unic în peisajul publicisticii românești, comparabil doar cu opera similară și pe același tărâm a lui Grigore Gafencu.120,00 leiCraii de curtea – veche. Gallants of the...
„Una din acele cărți rare care i-au pus în mare încurcătură pe criticii literari. (...) Compus din mai multe narațiuni paralele, romanul sfida toate clișeele genului asa cum îl interpreta critica interbelică. (...) Nu vă spun cine și câți sunt Craii. Formați-vă singuri o părere, dupa ce citiți romanul!” (Nicolae Manolescu)80,00 leiEtnoculinarul românesc. Preparate de pește...
Cunoscutul om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman, ne pune înainte o savuroasă trecere în revistă a celor mai apetisante rețete de mâncăruri românești, dimpreună cu povestea lor. Un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand.150,00 leiL’Empereur Titus - Eugen Cizek
Volumul prezent este invitația concretă pentru o lectură deosebit de interesantă, totodată un periplu elegant prin aristocrația imperiului roman, influențată de monarhiile orientale, dintre care numim ca modele pe Alexandru cel Mare, și Marcus Antonius.80,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Urfaust - Johann Wolfgang von Goethe -...
Prima versiune a materialului dramatic publicat de însuși Goethe a apărut în 1790 cu titlul „Faust. Un fragment” conține Urfaust într-o formă puternic revizuită, care a fost completată în anii următori de „Prologul în Rai”, „Pact cu Mefisto” și „Noaptea Valpurgienului” și publicat în cele din urmă în 1808 ca „Faust. 1. Parte” de Goethe.80,00 leiTragica istorie a Doctorului Faust. The...
Doctor Faustus, tragedie în cinci acte de Christopher Marlowe, publicată în 1604, dar jucată pentru prima dată cu un deceniu mai devreme. Lucrare dramatică care explorează tema ambiției și consecințele urmăririi cunoașterii interzise prin povestea tragică a personajului său principal, Dr. Faustus, un savant care caută să obțină cunoștințe și putere...68,00 leiIdentităţi în Balcani şi loc de origine....
Obiectul volumului este configurat de procesele identitare generate de dislocare/ relocare. Cristalizarea unor identități având ca reper central locul de origine, locul pe care indivizi și populații întregi au fost nevoite să-l părăsească, reprezintă expresia finală a traumei în discuție.40,00 leiProvidenţa Divină - George Remete
„Fără argumentarea pertinentă, solidă și convingătoarea Providenței, teologia „e admirabilă, e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire!”. Oamenii n-au nevoie de teorii despre Dumnezeu, ci de ajutorul lui Dumnezeu, iar aceasta este și menirea teologiei.”54,00 leiSecretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Prin opera sa, Watteau ne face să întrevedem care îi era sufletul: pentru acest ftizic singuratic, restul era tăcere, iar viața o taină pe care și-o ținea ascunsă chiar față de puținii săi prieteni. Ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pămînt visând cu intensitate și avînd foarte puține legături adevărate cu epoca.20,00 leiNumai online
Viața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
În această lucrare, atît eseu, cît și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit firii sale de artist.18,00 leiNumai onlineViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
„Pieter își mai privi o dată atelierul. Văzu din nou lupta dintre Grași și Slabi, un proiect pentru „Drumul Calvarului”, o schiță pentru „Uciderea Pruncilor” și într-un ungher un portret în peniță al lui Jan Nagel. Îl luă de pe perete, îl puse în buzunar și ieși pe neașteptate. Odată urcat în diligența care avea să-l lase la Bruxelles, desfăcu portretul...25,00 leiNumai online
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Psihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale și se regăsește și în Spațiul și timpul.115,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.24,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei