Cler și cultură în principatele dunărene (1600-1774) - Iolanda Țighiliu
Iolanda Țighiliu
Această carte reconstituie însemnătatea activității clerului românesc, din secolele XVII-XVIII, pentru viața religioasă și spirituală a poporului românesc.
2412P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
Iolanda Ţighiliu prezintă, în acest volum, locul și rolul Bisericii – în special contribuția slujitorilor sfintelor altare – în viața spirituală a neamului românesc.
De la truditorii ctitorii care și-au dedicat timpul creațiilor arhitectonice bisericești, la munca cărturarilor și a isihaștilor și până la efortul pictorilor și gravorilor – care erau închinați slujirii sfintelor altare –
volumul evidențiază strădania clerului românesc și a Bisericii strămoșești, pentru conservarea valorilor creștine.
Până în 1989, precizează autoarea, „un singur domeniu a rămas interzis investigației istorice, cel al vieții religioase. Într-o epocă ce s-a proclamat cu trufie atee, credința și biserica au fost deliberat împinse în zone periferice cercetării. Într-o epocă în care chiar cuvântul biserică nu putea fi tipărit, istoricii fiind obligați să-l înlocuiască prin diferite sintagme, precum locaș de cult sau așezământ de cultură, într-o perioadă în care din fotografia unei biserici nu trebuia să se vadă crucea, singura modalitate de a recupera, pentru știința istorică, secole întregi cu excepționale valori creștine și spirituale era abordarea lor, mai ales, sub raport artistic (...).
Clerici și mireni au dat Bisericii martiri și sfinți, de n-ar fi să-i pomenim aici decât pe domnitorul Ţării Românești, Constantin Brâncoveanu și pe mitropolitul său, Antim Ivireanul, înfrățiți în câmpul culturii, dar și în moartea de mucenici. Ei au știut și au demonstrat cu munca și viața lor, precum toți cărturarii ce i-au precedat în acest demers, că valoarea unui popor se afirmă durabil numai în cultură, iar ei au aparținut unei singure și perene categorii, cea a aristocrației spiritului”.
„Religio est modus cognoscendi et colendi Deum/ Religia este modul de a cunoaște și de a cinsti pe Dumnezeu” – Fericitul Augustin.
Autor | Iolanda Țighiliu |
Specificații autor | profesor universitar doctor, la Facultatea de Istorie și Științe Politice |
Anul publicării | 2021 |
Format | 95 x 205 mm |
Nr. pagini | 454 |
Colecția | Emblematic, Cărți de referință. Istorie |
eBook | 2361-cler-i-cultura-in-principatele-dunarene-1600-1774-iolanda-ighiliu-9786067484304.html |
ID Hard Cover | 2361-cler-i-cultura-in-principatele-dunarene-1600-1774-iolanda-ighiliu-9786067484304.html |
Gen | Stiinte umaniste |
Subgen | Istorie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Perioada istorica | Evul mediu |
Subiect principal | Istorie sociala si culturala |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Istorie |
ISBN | 978-606-748-430-4 |
Cler și cultură
Așa cum specifică și autoarea, cartea evidențiază munca mitropoliților, a episcopilor, a egumenilor, a preoților de mir și a monahilor pentru păstrarea sentimentului religios.
Categoria: emblematic romania
În categoria Emblematic România se înscriu toate lucrările publicate de editura Paideia care sunt întru totul reprezentative sau semnificative pentru cultura română și formarea intelectuală a românilor.Însemnul editurii prin care este indicată această categorie este un timbru a cărui grafică sugerează domeniul în care lucrarea poate fi considerată ca emblematică. Dacă este o operă de primă mărime și importanță se adugă în timbru specificația capodoperă a culturii române.
Lucrarea evidențiază componenta fundamental creștin-ortodoxă a Bisericii strămoșești și modul în care decurgea viața spirituală a acestui neam, în sec. XVII-XVIII.
Paginile următoare, pornind de la rezultatele muncii predecesorilor mei, mireni și clerici, se doresc o pioasă restituire a unei imagini cât mai veridice a ceea ce a însemnat locul și rolul Bisericii, și în special al slujitorilor sfintelor altare în viața religioasă și spirituală a neamului. Fără a-mi propune să întocmesc un inventar al tuturor creațiilor clericilor, m-am oprit, cu precădere, asupra aspectului cultural-religios încercând să-i relev, pe cât posibil, direcțiile majore și să-i surprind momentele principale de evoluție.
Mărturisesc că am dorit să așez la locul cuvenit componenta fundamental creștin-ortodoxă a Bisericii strămoșești și să scot în evidență în special truda, de aleasă și nobilă cinstire, pe care mitropoliți, episcopi, egumeni, simpli preoți de mir și neștiuți monahi au depus-o zi de zi, după știința și priceperea fiecăruia, întru păstrarea sentimentului religios al semenilor, singurul în măsură să-i întărească și să le mențină echilibrul lăuntric într-o vreme bântuită, adeseori, de multe și felurite stihii.
Autoarea
...
Istoria creștinismului în România a început în secolele II-III. În prezent în România sunt prezente mai multe culte și biserici creștine, majoritatea românilor aparținând Bisericii Ortodoxe, spre deosebire de celelalte popoare latine ce aparțin în marea lor majoritate Bisericii Catolice.
Conform istoricului Tertulian (150-220) numele lui Cristos ajunsese să fie cunoscut în vremea sa inclusiv „popoarelor din Galia, Marea Britanie, sarmaților, dacilor, germanilor și sciților”, iar aceasta în condițiile în care populațiile respective erau inițial păgâne. Academicianul Constantin C. Giurescu a dat ca exemplu Legiunea a V-a Macedonica, care a staționat o vreme în Palestina, înainte de a fi mutată la Troesmis și apoi la Potaissa, pe teritoriul actual al României.
Perioada creștinării timpurie a populațiilor nord-dunărene, oricare ar fi ele, a lăsat puține mărturii arheologice și documentare în afara Dobrogei, majoritatea dovezilor fiind mai ales de natură lingvistică, iar rarele obiecte cert creștine, cum este Donariul de la Biertan, fiind interpretabile și ca simple tezaurizări fără semnificație religioasă pentru posesori. Din aceste motive, s-a vorbit uneori de populații "criptocreștine", iar perioada este în controversă între istoriografia bisericii, care afirmă prezența timpurie a creștinismului ca parte integrantă a etnogenezei poporului român, și istoriografia academică, pentru care nordul Dunării a fost o parte din Barbaricum, păgân până în secolul VIII. După istoricul creștinismului și arheologul Pr. Ion Barnea, au existat două moduri de difuzare treptată a creștinismului popular de limbă latină, mai tardive, printre Dacii liberi și printre Vlahii (Proto-Românii) din nordul Dunării: pe de-o parte păstoritul (transhumanța reprezentând, an de an, o cale de schimburi culturale între zona carpatică, Balcani și zona pontică), și pe de altă parte negustorii (care se deplasau cu stofe, mirodenii, mătase și produse manufacturate la nord de Dunăre, de unde se întorceau în imperiul roman de răsărit,bizantin, cu sare și aur). Lipsa unor lăcașuri de cult în anumite perioade poate fi explicată și prin persecutarea creștinilor latinofoni de către slavii păgâni și apoi de către păgânii avari, pecenegi, cumani și tătari.
Nicolae Iorga a scris despre cruci (troițe) și biserici că „Pe timpurile mai vechi decât domniile noastre, până și bisericile de lemn erau foarte rare. Atunci, în jurul unei astfel de cruci se făcea toată slujba. Ea înlocuia biserica, o rezuma în ce avea mai caracteristic. Pentru creștinii timpurii, noțiunea de biserică nu implica existența unui edificiu construit special, ci doar comunitatea de credincioși.
Clerici și mireni au dat Bisericii martiri și sfinți, de n-ar fi să-i pomenim aici decât pe domnitorul Ţării Românești, Constantin Brâncoveanu și pe mitropolitul său, Antim Ivireanul, înfrățiți în câmpul culturii, dar și în moartea de mucenici. Ei au știut și au demonstrat cu munca și viața lor, precum toți cărturarii ce i-au precedat în acest demers, că valoarea unui popor se afirmă durabil numai în cultură, iar ei au aparținut unei singure și perene categorii, cea a aristocrației spiritului.
Iolanda Țighiliu este profesor universitar doctor, la Facultatea de Istorie și Științe Politice, din cadrul Univ. Ovidius.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
Autoarea conturează, în acest volum, diferitele niveluri de cunoaștere dogmatică și de instruire pe care se aflau oamenii Bisericii, în perioada 1600-1774.
9 alte produse din aceeași categorie
Englezul, francezul, spaniolul - Salvador...
Fiecare dintre aceste trei popoare aduce lumii un punct de vedere, un fel de-a fi și de-a gândi propriu. Într-un anumit sens, această varietate a rasei umane (...) în Europa, explică varietatea istoriei. Pentru că ordinea cronologică în care figurează în istorie hegemoniile succesive a Spaniei, Franței și Angliei, nu se datorează unui capriciu al...46,00 leiAurul la români - Radu Lungu
Teritoriul actual al Romaniei a fost binecuvantat cu imbelsugate zacaminte de aur, cu unele dintre cele mai bogate resurse de sare din lume, precum si cu indestulatoare panze „freatice” de naft (țiței).43,00 leiPatriarhul Miron Cristea – o viață – un...
Opera întâiului patriarh al Bisericii Ortodoxe române este și astăzi din ce în ce mai actuală. Volumul conține 502 pagini, autorul fiind președintele reales al secției Proză a Asociației Scriitorilor din București.65,00 leiBiografia lui Agricola. Începuturi ale...
Magnificul talent al istoricului roman, ca și ideile lui remarcabile, se dezvăluie încă din Agricola, opuscul dominat de gravitas taciteică, aproape lirică, prin excelență situată sub semnul esteticii sublimului. Eugen Cizek29,00 leiAntonescu–Hitler Caucazul și Crimeea -...
Jipa Rotaru, Zodian Vladimir, Leonida Moise și Teofil Oroian readuc în atenția cititorilor rivalitatea dintre Rusia şi Ucraina asupra peninsulei Crimeea, precum și istoria zbuciumată a acestei peninsule, în timpul celui de-al doilea Război Mondial.46,00 lei
Geneza Europei comunitare. Mesajul...
Prin activitatea și efortul depus în vederea întemeierii unei Europe cu puternice valori democratico-creștine, George Ciorănescu ocupă un loc de seamă în lista personalităților marcane ale țării și ale spațiului european.44,00 leiItalia şi România spre unitatea naţională....
Cartea prezintă etapele de renaştere naţională ce au avut loc în Italia şi România – în secolulul XIX şi începutul secolului XX – în contextul unei generale tendinţe europene de manifestare a libertăţii politice, a independenţei şi a unităţii Statului modern, democratic.43,00 leiRegele Ferdinand „Întregitorul”...
Constantin I. Stan prezintă, în acest volum, portretul regelui Ferdinand I, supranumit şi „Întregitorul“, „făuritorul Marii Uniri” și rolul său marcant în istoria naţională.77,00 leiMareşalul Antonescu la Odessa - Jipa...
Mareşalul Antonescu la Odessa.Grandoarea și amărăciunea unei victorii este radiografia tulburătoare a unui timp istoric marcat de eroism și suferință.47,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Simbolismul inimii în Shivaismul...
Simbolismul inimii în Shivaismul Kashmirian. Doctrina recunoașterii instantanee a naturii divine ca act soteriologic. Obiectul lucrării este clar delimitat și limitat de către autoare: domeniul Shivaismului din Kashmir, doctrină ce reflectă aspectul transcendent al divinității.20,00 leiSimbolismul inimii în Shivaismul...
Simbolismul inimii în Shivaismul Kashmirian. Doctrina recunoașterii instantanee a naturii divine ca act soteriologic. Obiectul lucrării este clar delimitat și limitat de către autoare: domeniul Shivaismului din Kashmir, doctrină ce reflectă aspectul transcendent al divinității.38,00 leiDespre zvonuri și taină - Ștefan I. Nenițescu
Volumul de faţă reproduce textul lucrării Despre zvonuri şi taină, păstrat sub forma unei dactilograme (datate prin menţiunea: 24 iulie, Sinaia - 28 octombrie, Bucureşti, 1970), pe care autorul şi-a făcut corecturile manuscrise.20,00 leiDespre zvonuri și taină - Ștefan I. Nenițescu
Volumul de faţă reproduce textul lucrării Despre zvonuri şi taină, păstrat sub forma unei dactilograme (datate prin menţiunea: 24 iulie, Sinaia - 28 octombrie, Bucureşti, 1970), pe care autorul şi-a făcut corecturile manuscrise.38,00 lei2024-2025. Mesia este român. Despre...
Mesia s-a născut în România. S-a născut în noiembrie 2024. Are 62 de ani. Cum s-a întâmplat acest miracol? O parte din răspunsuri se află în această cercetare „de reacție rapidă”.40,00 lei
Umanitatea în mentenanță. Diagnoza...
Viața e cadrul în care un mamifer capabil de spirit poate învăța cum să devină om.15,00 leiUmanitatea în mentenanță. Diagnoza...
Viața e cadrul în care un mamifer capabil de spirit poate învăța cum să devină om.18,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Calendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale și se regăsește și în Spațiul și timpul.115,00 leiPsihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiSpatiul si timpul in traditiile romanesti...
Acest volum este poate cea mai importantă consemnare unitară a patrimoniului imaterial al poporului român, este o reconstrucţie migăloasă a imaginii lumii după credinţele şi tradiţiile populare româneşti în format monumental. Cuprinde cele două publicații -Reprezentări ale spaţiului în credinţele populare româneşti și Calendarele poporului român.228,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei