Piatra filosofala - Radu Dragan
Radu Drăgan
Spaţiul pare să fie cel mai inaccesibil dintre concepte. S-ar părea că este primul principiu al gândirii, dar este greu de spus ce este el însuşi. Oricât de îndrăzneaţă părea să fie, aporia kantiană n-a rezolvat dilema.
1100P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității: 2015-03-31
- Descriere
- Date tehnice
- Comentarii
- Prezentarea editiei
- Date editoriale
- Subiectul
- Despre autor
- Dosarul cartii
Cum a evoluat, în timp, filosofia naturală și gândirea științifică cu privire la noțiunea de spațiu? Ce contribuții au adus alchimiștii, filosofii hermetișii, în dezvoltarea acestui concept?
Potrivit lui Radu Drăgan, felul în care înţelegem spaţiul, aşa cum îl experimentăm şi astăzi, datorează mult filosofiei hermetice a Renaşterii.
Radu Drăgan analizează modul în care conceptul de spaţiu s-a transformat, trepat, datorită hermetiştilor, pentru a servi drept bază filosofiei naturii în care omul era intermediarul între lume şi divinitate şi, alchimiştilor, pentru a fonda o concepţie foarte concretă despre divinitatea.
Doctrina spaţială a alchimiei din Renaştere ascundea o indelebilă urmă milenaristă: acapararea totalităţii spaţiului lumii. Mitul călătoriei alchimice face parte integrantă din Naturphilosophia care începe să se dezvolte în această perioadă (ceea ce se numea pe atunci Pansophia) şi a jucat un rol de loc neglijabil la instaurarea acestui model spaţial care continuă să rămână în vigoare – cel al spaţiului nelimitat în care se poate înainta la infinit.
„A parcurge spaţiul înseamnă a-l stăpâni; dacă Piatra «este» Totul şi dacă acest «Tot» e în primul rând spaţiul, echivalenţa între călătorie şi alchimie se impune în mod natural. Parcursă, întinderea e experimentată, trăită, stă - pânită. Ea încetează să mai fie o abstracţiune şi dobândeşte, prin tridimendionalitate, o realitate indeniabilă. «Spaţiul» devine ceva concret şi real. Analogia cu procesul de transmutare e frapantă: ca şi el, acesta reprezintă experi - mentarea traiectului platonician de la Idee la real, de la Sufletul lumii la aurul alchimic. Ca orice proiect milenarist, această proiecţie a utopiei în spaţiul real nu se face fără violenţă. Scenariul creării Pietrei era calchiat după cel al iniţierii: materia «moare» şi «învie» în atahanor; adeptul călător trebuie să îndure o mulţime de pericole înainte de a ajunge în Ţara făgăduinţei şi aceste încercări însoţesc, imitându-le, transformările materiei.
În mod paradoxal, a zdrobi bariera stelelor fixe şi a imagina lumea ca un „tot” înseamnă a construi un înveliş în jurul acestui „tot” ca şi cum, pentru hermetişti, noţiunea de limită şi cu ea cea de interioritate ar fi fost o inevitabilă cursă logică. Cea mai bună probă este noţiunea de athanor - mundus, vasul alchimic construit după imaginea universului mare, unde Sufletul lumii se materializează şi devine Piatra.
(...)
„Este adevărat că alchimistul pretinde că stăpâneşte timpul; dar, pentru el, acesta nu este decât rezultatul faptului că stăpâneşte spaţiul. Pentru această gândire simbolică, fiecare din aceşti doi termeni este inversul celuilalt: a stăpâni întregul spaţiu înseamnă a aboli timpul. Acesta este însă semnul puterii absolute a lui Dumnezeu, care stăpâneşte tot spaţiul şi pentru care timpul n-are nici o semnificaţie. La fel ca şi şamanul din anumite civilizaţii primitive, care ajunge într-o clipă pe tărâmul morţilor parcurgând distanţa considerabilă care îl separă de lumea celor vii, alchimistul îşi închipuie că stăpâneşte alteritatea care era pentru şaman lumea spiritelor. Pentru alchimist, alteritatea este întrupată în Piatra filosofală...”
Autor | Radu Drăgan |
Anul publicării | 2010 |
Format | 140 x 200 mm |
Nr. pagini | 528 |
Colecția | Studii si eseuri - Filosofie |
eBook | 1270-piatra-filosofala-9789735966010.html |
ID Hard Cover | 1270-piatra-filosofala-9789735966010.html |
Gen | Filozofie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Sociologie si filozofie |
ISBN | 978-973-596-601-0 |
Piatra filosofală
Alchimia este o formă de cunoaștere protoștiințifică, care studiază transformarea substanței și a spiritului.
Categoria: emblematic Europa
Din categoria lucrărilor catalogate Emblematic Europa fac parte cărțile din patrimoniul cultural european care sunt istoric fundamentale sau contributive și care s-au bucurat de versiuni noi de traducere, de ediții ilustrate, de forme noi de editare. Cultura română respiră și în prezent în cultura europeană pe care o asimilează specific. Capodoperele născute în epoci și culturi diferite în Europa au devenit în timp emblematice pentru spiritul continentului, considerat în istoria și întinderea lui demensurată azi pe globul pământesc. Fiecare carte din această categorie este marcată cu un timbru ilustrativ pentru perioada sau contextul în care a apărut și s-a afirmat. În cazul în care opera este considerată capodoperă, faptul este consemnat pe timbrul emblematic eu: capodoperă a culturii europene.
Alchimia este o formă de cunoaștere protoștiințifică, care studiază transformarea substanței și a spiritului.
Pe de o parte, am vrut să arătăm consecinţele dezvoltărilor teoretice ce ţin de perioada care ne interesează şi care au ajuns doar mai târziu la expresia lor ultimă; este cazul conceptului de athanor mundus, prezentat, într-o manieră mai explicită decât în textele anterioare, în Le vrai cours de Physique din 1653 al lui Barlet.
Pe de altă parte, voiam să punem în lumină (mai ales în cazul lui Planiscampy) decăderea semnificativă a marilor probleme legate de spaţiu după primul sfert al secolului XVII. Doar nouă ani separă publicarea Viridariumului lui Daniel Stolcius (1624), reluare onestă a subiectelor marilor cărţi precedente, Les Douze Clefs a lui Basil Valentin, Atalanta lui Michael Maier (1617) şi Opus medico-chymicum de Daniel Mylius (1618) între altele, de L’ouverture de l’escolle transmutatoire (1633) a lui Planiscampy care, în afara câtorva pasaje, este un amestec pretenţios şi contradictoriu de idei prost digerate venite de peste tot; dar, chiar prin aceasta, această lucrare este mărturia preţioasă a unei întregi epoci.
Alchimia este o formă de cunoaștere protoștiințifică, dar și o artă ocultă, specifică etapelor din vechime ale istoriei cunoașterii umane (antichitate și Evul Mediu), care avea trei obiective principale:
-transmutația metalelor în aur și argint
-crearea unui homunculus, un om artificial
-obținerea unei substanțe magice (o licoare sau o pulbere numită piatra filosofală) care să permită obținerea panaceului (poțiune care să vindece toate bolile).
Când metalurgia egipteană a fuzionat cu filosofia greacă și cu misticismul Orientului Mijlociu, în secolul I, a luat naștere alchimia, predecesoarea chimiei moderne.
De aici reiese că alchimia nu era doar o formă de investigare a naturii, ci și o disciplină filosofică și spirituală. Noțiuni din chimie, metalurgie, fizică, medicină (științe aflate în fază incipientă) se combină cu cele din astrologie, religie, spiritualism, misticism, semiotică și artă.
În epoca actuală, alchimia prezintă interes doar pentru istoria științei, pentru dimensiunile ei mistice, ezoterice și pentru artă, ca generatoare de motive și subiecte.
Hermes Trismegistul a fost un alchimist legendar din Alexandria, adesea înfățișat cu un trident care reprezintă razele iluminării sale. Inițiații care îi urmează învățăturile sunt cunoscuți sub numele de ermetici.
Hermes Trismegistus a fost asimilat cu zeul Thot pentru egipteni, Hermes pentru greci și Mercur pentru romani, fiind identificat de unii chiar cu Moise. Este considerat inventatorul scrisului și al limbajului, al magiei, al astronomiei și al alchimiei.
În islam, unde alchimia a fost privită ca o moștenire a profeților dinainte, Hermes Trismegistul este identificat cu Enoh-Idrīs.
În „Discurs”, Hermes Trismegistul îi dezvăluie lui Asclepios că Dumnezeu nu are nume, sau mai curând le are pe toate, deoarece el este în același timp Unu și Întregul. Bucurându-se în veci de fecunditatea celor două sexe, el dă mereu naștere la tot ceea ce a avut intenția să procreeze.
„- Cum, Trismegiste, spui că Dumnezeu are ambele sexe?
- Da, Asclepios, și nu numai Dumnezeu, ci și toate ființele însuflețite și vegetale...”
Am încercat să înţelegem evoluţia unei idei: modul în care conceptul foarte abstract de «spaţiu», moştenit de gândirea occidentală din Timaios şi din Fizica lui Aristotel, s-a metamorfozat, datorită hermetiştilor de la sfârşitul Renaşterii, pe de o parte, pentru a servi drept bază filozofiei naturii în care omul era intermediarul între lume şi divinitate şi, pe de altă parte, graţie în parte operei alchimiştilor, pentru a fonda o concepţie foarte concretă despre divinitatea însăşi, înainte de a intra, odată cu Leibniz şi Kant, într-un proces invers de «re-idealizare».
Antiaristotelismul savanţilor Renaşterii este notoriu; ceea ce Frances Yates remarca cu privire la Bruno (care afirma că Aristotel era incapabil de a surprinde „magia profundă” şi era fie un pedant, fie cineva care a înţeles, dar nu a îndrăznit să spună ce a înţeles) este o poziţie împărtăşită de majoritatea hermetiştilor epocii sale, chiar dacă în scrierile acestora găsim rareori aceeaşi virulenţă. Unul dintre reproşurile dominicanului vizează chiar natura logică, şi nu naturală, a ordinii aristoteliciene a elemen - telor; or, cum am remarcat deja, această structură cosmologică era un element-cheie a doctrinei alchimice a materiei.
Era ea doar „logică”, cum afirmă Bruno (într-o „străfulgerare a intuiţiei” spune Yates)? În lumina ştiinţei moderne, aceasta ar părea evident. Dar nimic nu este mai puţin sigur; structura profundă a materiei continuă să rămână un mister. Nu e greu de înţeles că, pentru Bruno, la fel ca pentru Paracelsus înaintea lui, reproşul nu viza „logica”, ci lipsa de profunzime metafizică şi de magie şi el este, din acest punct de vedere, perfect justificat.
Dar este foarte instructiv să constatăm cum, în timp ce îi blamează pe grămăticii pedanţi, hermetiştii construiesc sisteme „logice” al căror raport cu realitatea rămâne la fel de simbolic. Coerenţa propriului demers le-ar fi impus respingerea oricărei formalizări şi a proptelelor numerologiei, fie ea mistică, şi sprijinirea doar pe revelaţie. Rareori s-a întâmplat aşa: hermetiştii au căutat întotdeauna un sprijin şi o confirmare în structurile numerice, matematice. Ei căutau întotdeauna sprijinul structurilor formale pentru a explica ceea ce era, în ochii lor, un adevăr imposibil de a fi comunicat altfel.
Alchimiştii nu fac excepţie; dar ceea ce caracterizează demersul lor este faptul că aceste structuri formale se referă în primul rând la spaţiu. Perechile de contrarii puse în scenă în procesul alchimic sunt simboluri figurative moştenite dintr-o veche tradiţie, la care se ajunsese printr-un joc de corespondenţe şi de echivalenţe, dintre care unele sunt evidente şi uşor de descifrat, în timp ce altele rămân obscure. Dar faptul că, imediat ce a fost tehnic posibil, a fost resimţită nevoia de a reprezenta şi de a „dramatiza” procesul alchimic cu ajutorul simbolurilor figurative, în gravuri şi embleme, demonstrează natura cu adevărat spaţială a logicii jocului contrariilor, pe care simpla descriere textuală şi metatextuală nu putea, singură, s-o explice.
Lansarea volumului „Piatra Filosofală” - autor Radu Drăgan
„Lucrarea publicată la Ed. Paideia reprezintă versiunea în limba română a tezei sale susținută pentru dobândirea celui de al doilea doctorat în Franța.
Fără îndoială ne face mare plăcere să menționăm evenimentul dar, în primul rând ne onorează și de ce să nu spunem, ne surprinde plăcut, prezența lui într-o arie de competență atât de vastă cum este cea a alchimiei - învecinată adesea cu magia și cu filozofia.
În partea a III-a, „De la locuința alchimică la cetatea ideală” sunt menționate și interesante conexiuni ale alchimiei cu profesia noastră.
„... alchimistul însuși este investit cu o putere divină. Nu există nici o distanță între simbol și obiectul său: obiectul se simbolizează el însuși, se identifică cu simbolul său și devine lucrul pe care îl simbolizează. Astfel, Piatra, o entitate metafizică, devine o casă, un oraș, o cetate.
Se vor constitui ficțiuni arhitecturale corespunzând acestor criterii abstracte și uneori aceste ficțiuni vor deveni realitate.”
Închei cu acest citat ca o invitație adresată arhitecților români de a încerca să-l "recupereze" cultural pe Radu Drăgan - sintagma îi aparține arh. Ioan Augustin, din prezentarea pe care a făcut-o autorului, în câteva cuvinte elogioase”.
arh. Mircea Ochinciuc
Radu Dragăn este un arhitect care și-a înființat compania, Drăgan Architecture, la Paris. S-a născut la București, unde a absolvit Institutul de Arhitectură Ion Mincu, în 1992. Radu este, de asemenea, doctor în antropologie socială și etnologie, (EHESS, la Paris) și membru al Ordinului francez al arhitecților.
Dragan Architecture dezvoltă proiecte de arhitectură în Europa și China, dar Arabia Saudită este locul în care se găsesc cele mai multe proiecte ale sale.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
Alchimiștii și filosofii hermetiști au fost interesați asupra naturii corporale a divinităţii, asupra existenţei vidului şi a continuităţii lumii, în încercarea lor de a cuprinde semnificația deplină a spațiului și a metamorfozei.
10 alte produse din aceeași categorie
Postmodernismul. Studii, eseuri și...
Dimensiunea socială, culturală și religioasă a postmodernismului este vastă și complexă, prin urmare nu poate fi cuprinsă într-o monografie. De aceea și noi considerăm cartea pe care o propunem ca fiind o simplă introducere în temă. Ne adresăm tuturor cititorilor interesați, specialiști sau nu, să cunoască aspecte esențiale ale civilizației și culturii...78,00 leiTranscendență și imanență - Ion Popescu
Atâta de polisemice prin diversitatea semnificărilor, transcendența și imanența nu pot fi bine înțelese decât prin exercițiu dialogal prin care părțile pe cât se instituie, pe atâta se presupun reciproc.28,90 lei 34,00 leiD I V I N U L - Ediția a II-a, revăzută și...
În urmă cu aproximativ 2600 de ani, cineva l-ar fi întrebat pe vestitul Thales: „ce este Zeul?” Ce ar fi răspuns primul dintre înțelepți? Ceea ce este fără de început și fără de sfârșit, oferind astfel o determinație inteligibilă Celui-mai-presus-de-orice-determinație.48,00 leiFrământări existențiale - Corneliu Negru
„Omul este o cianură de emoții și senzații, purtând în fiecare umbră a ființei sale amprenta efemeră a existenței. Ca un pictor nocturn al sufletului său, în nopțile de insomnie, omul își trăiește propria sa maladie a existenței, o senzație continuă de disconfort și anxietate, rememorând frânturi ale autenticității sale fracturate.”28,00 leiPraxis şi tradiţie. Eseu despre o...
Eseul abordează problema raportului dintre acţiunea umană (praxis) şi tradiţie, pornind de la concepţia dualistă asupra istoriei fundamentată pe o metodologie sintetică, metafizică şi dialectică deopotrivă.22,10 lei 26,00 lei
Paideia vol. I-II - Werner Jaeger, trad....
Paideia este o operă savantă vestită între europeni; ea ne arată cum s-a format spiritul grec, sedus de poezia Iliadei, de povestea Războiului Troiei în care se glorifică olimpianismul, virtuțile si regulile aristrocratiei militare ahee. Sunt descrise evoluțiile lor în panelenismul așa format, prin aspirație la perfecționism și educatie, prin paideia.198,00 leiPaideia volumul II - Werner Jaeger, trad....
Paideia este o operă savantă vestită între europeni; ea ne arată cum s-a format spiritul grec, sedus de poezia Iliadei, de povestea Războiului Troiei în care se glorifică olimpianismul, virtuțile si regulile aristrocratiei militare ahee. Sunt descrise evoluțiile lor în panelenismul așa format, prin aspirație la perfecționism și educatie, prin paideia.114,00 leiTratat despre spirit. Ediția a doua,...
„Cercetând hotarele sufletului, nu le vei găsi, oricare ar fi calea pe care ai merge; atât de adânc logos are” spusese, odinioară, profundul Heraclit. De ce nu aș putea afla hotarele sufletului? Să fie, într-adevăr, spiritul gânditor fără de margini? După cum se vede, câmpul cercetării s-a deschis dintr-o dată, neașteptat de vast.55,00 leiÎn amintirea profesorului Alexandru Boboc...
Cartea de față este, așadar, atât un omagiu adus aceluia care i-a ajutat să se formeze intelectual și profesional, cât și o mărturie a problemelor și temelor filosofice care l-au interesat și și-au găsit loc în cărțile și studiile celui pe care îl omagiem.40,00 leiArta astrală - Corneliu Mircea
Ce este arta? Ce semnificație are obiectul numit „operă de artă” și de ce îl numim astfel? De ce vorbim despre „frumos” și ce semnificație are? Cu alte cuvinte, ce înseamnă, de fapt, frumusețea?39,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Cunoasterea prin tacere -vol.1-5- George...
Bine sau rău, ne intră în fire, ca, parafrazând o vorbă de-a vechilor greci, să prindem în discursivitatea noastră raţională şi iraţionalul, să zicem că ştim că nu ştim, să demonstrăm că demonstraţia nu e posibilă. În fine, să vorbim pe îndelete despre tăcere.122,40 lei 144,00 leiTimpul artistic si poetica memoriei -...
Volumul de fata al profesorului Virgil Soptereanu (Universitatea din Bucuresti) constituie o continuare a studiilor de literatura rusa prin care s-a facut cunoscut.66,73 lei 78,51 leiCunoasterea prin tacere.Tacerea ca arta....
Ca fiinţă, tăcerea nu există în abstract, inform, nedeterminat, ci numai încorporată în formele concrete ale spiritului uman.56,95 lei 67,00 leiCultura si civilizatie polona. Secolul al...
Constantin Geambașu este doctor în științe filologice, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, unde predă cursuri de literatură polonă, sec. XIX-XX, cultură și civilizație polonă, literatură comparată, imagologie și mentalități slave, teoria și practica traducerii, stilistică funcțională.56,10 lei 66,00 lei
Estetica operei de arta - Gheorghe Ceausu
Pe parcursul acestei lucrări, Gheorghe Ceaușu analizează noțiunea de operă de artă, ca obiect specific în lumea obiectelor culturale și de civilizație; ca „realitate” și „concept”.49,30 lei 58,00 leiTimp şi idealism. Metafizica timpului la...
Adrian Niță prezintă în acest studiu argumentele şi contraargumentele privitoare la timp, spaţiu, substanţă şi Dumnezeu, din perspectiva cercetării lui Kant și Leibniz asupra problematicii timpului.48,64 lei 57,22 leiPoetica imaginii. O fenomenologie a...
Poetica imaginii este o investighare a fenomenelor originare care nu se arată, care sunt încă învăluite în mister.47,60 lei 56,00 leiDimensiuni morale ale căsătoriei în...
Doctorul în filosofie,Virgil Nicolae analizează în acest vol., elementele definitorii ce compun semnificațiile, caracteristicile și conceptele istorico-morale asupra căsătoriei, în lumea islamică.47,60 lei 56,00 leiSpiritul de finete. Cincisprezece...
„În spiritul de fineţe, principiile sunt la îndemâna oricui şi în faţa ochilor tuturor. Nu e nevoie să întoarcem capul şi nici să ne străduim în vreun fel. Nu ne trebuie decât o vedere bună, dar cu adevărat bună; căci principiile sunt atât de subtile şi de numeroase încât e aproape cu neputinţă să nu ne scape câteva. ”. Blaise Pascal47,16 lei 55,49 lei
Postmodernismul. Studii, eseuri și...
Dimensiunea socială, culturală și religioasă a postmodernismului este vastă și complexă, prin urmare nu poate fi cuprinsă într-o monografie. De aceea și noi considerăm cartea pe care o propunem ca fiind o simplă introducere în temă. Ne adresăm tuturor cititorilor interesați, specialiști sau nu, să cunoască aspecte esențiale ale civilizației și culturii...78,00 leiSărbătorile evreiești - ebook - Carmen...
Lucrarea de față este un modest eseu prin care am încercat să răspund unor întrebări, ceea ce a dus la apariția altora. Acesta este, însă, un lucru minunat, printre primele pe care le-am învățat cu ocazia studiului Bibliei, a culturii și civilizației ebraice.10,00 leiNumai onlineSărbătorile evreiești - Carmen Petrescu
Lucrarea de față este un modest eseu prin care am încercat să răspund unor întrebări, ceea ce a dus la apariția altora. Acesta este, însă, un lucru minunat, printre primele pe care le-am învățat cu ocazia studiului Bibliei, a culturii și civilizației ebraice.29,00 lei
Bucătăria de vară a românului - Studii...
Două dintre cele mai apetisante volume ale cunoscutului om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman: Etnoculinarul românesc, un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand și Bucate, vinuri și obiceiuri românești, cea mai completă și savuroasă carte de bucate și povești românești.247,00 leiTăcerea narciselor. Farmecul de a fi trăit...
Cartea prezintă, cu nostalgie și cu umor, sufletul copilului și apoi al tinerei care descoperă lumea.28,00 leiDiscursul despre patrimoniul cultural -...
Cum definim patrimoniul cultural şi cui îi revine responsabilitatea de a-l proteja?29,00 leiPsihologia educației - coordanator Marin...
Cartea probează capacitatea autorului de valorificare a unui volum mare de informații științifice situate la linia de intersecție intradisciplinară și interdisciplinară existentă între psihologie (generală, a vârstelor, cognitivă, socială) și pedagogie (teoria educației, teoria instruirii, teoria curriculumului).15,00 leiNumai onlineTranscendență și imanență - Ion Popescu
Părintele Popescu vine, în această carte, ca teolog care dialoghează cu filosofia în primul rând pentru teologie, dar și în al doilea, pentru filosofia însăși.Atâta de polisemice prin diversitatea semnificărilor, transcendența și imanența nu pot fi bine înțelese decât prin exercițiu dialogal prin care părțile pe cât se instituie pe atâta se presupun...15,00 leiNumai online
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.30,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Concepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 leiDespre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.17,20 leiIisus Hristos, iubirea trădată. Vol.1:...
Într-o manieră cu totul originală, autorul propune descoperirea adevărului conform căruia oricât ar fi de falsificată și trădată, „iubirea nu cade niciodată”.60,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia23,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei