Praxis şi tradiţie. Eseu despre o concepţie dualistă asupra istoriei - Paul-Florin Marica
Paul-Florin Marica
- Scrieţi un comentariu
Eseul abordează problema raportului dintre acţiunea umană (praxis) şi tradiţie, pornind de la concepţia dualistă asupra istoriei fundamentată pe o metodologie sintetică, metafizică şi dialectică deopotrivă.
2553P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
În acest eseu încercăm să abordăm problema raportului dintre acţiunea umană (praxis) şi tradiţie, pornind de la concepţia dualistă asupra istoriei fundamentată pe o metodologie sintetică, metafizică şi dialectică deopotrivă.
Analiza noastră începe de la studierea relaţiei dintre om şi natură, înţeleasă ca element central al devenirii posibile a structiurii duble a societăţii, în cadrul căreia se desfăşoară dinamica relaţiei dialectice dintre praxis şi tradiţie. Încercăm să surprindem aici raportul istoric dintre om şi natură, dintre spirit şi materie, în toate aspectele sale dorind prin aceasta să întrezărim un sens al devenirii sale.
Următorul capitol, despre dubla structură a societăţii urmăreşte diacronic şi sincronic modul în care se presupun reciproc şi interacţionează cele două ansambluri de relaţii care formează societatea umană: structura socio-culturală şi structura politică şi juridică.
Pornind de la acest context continuăm, în cadrul aceluiaşi capitol, analiza raportului dintre acţiunea umană (praxis), înţeleasă ca unire a spiritului cu materia aflate permanent în consens sau conflict, şi tradiţie, concept pe care îl utilizăm aici în accepţiunea sa cea mai largă, ca experienţă a popoarelor transmisă din generaţie în generaţie.
Paralel cu această relaţie, pe care noi o considerăm chintesenţa istoriei socio-culturale, construim şi o istorie foarte sintetică a ideologiilor politice pe care o vedem ca un proces a cărui finalitate posibilă poate fi, în opinia noastră, evoluţia către centrismul ideologic, în forma sa totală, absolută sau, în scenariul mai pesimist, spre o nouă formă de totalitarism generat de actualele tare ale societăţii contemporane.
În ultimul capitol propunem o viziune nouă, dualistă în formă şi metafizică în conţinut, asupra rolului egal al elitelor şi al maselor în procesul creării Istoriei, pe care o considerăm un rezultat al activităţii comune a acestor două categorii social-istorice, prin praxis-ul şi tradiţia pe care acestea le desfăşoară şi le conservă sau le asigură o devenire de la simplu la compex, îmbinând condiţionalitatea istorică şi activitatea conştientă, subiectivă.
Tot aici, în acest ultim capitol al eseului, dorim să identificăm, în strânsă legătură cu tema eseului şi în măsura posibilităţilor pe care ni le îngăduie mecanismul extrem de complex al procesului de creştere a complexităţii societăţii, misiunea istorică pe care o au elitele şi masele în actualul context social-politic mondial şi, în perspectivă, în viitorul posibil al devenirii Omului.
Lucrarea de față tratează în profunzime traseul sinuos al istoriei, oferind argumente raționale curentului centrist exprimat prin praxis și tradiție, tradiția ajungând să fie o rezultantă, de fapt, a praxis-ului care a concentrat, prin eliminarea aspectelor neesențiale și dăunătoare din viața oamenilor, valorile creatoare în lanțuri evolutive. Sunt amintite și susținute idei conform cărora arta, ca formă de cunoaștere, dezvoltă și înfăptuiește coeziunea comunitară, precum și impactul catastrofal al intervenției omului în echilibrul naturii prin defrișări necontrolate, industrializare excesivă, ori modificări genetice.
Apreciez ca notabilă ținuta științifică a lucrării și meticulozitatea alcătuirii acesteia.
Marius Mărăcinescu, membru U.Z.P.R.
Autor | Paul-Florin Marica |
Anul publicării | 2023 |
Format | 140 x 200 mm |
Nr. pagini | 98 |
eBook | 2673-praxis-si-traditie-eseu-despre-o-conceptie-dualista-asupra-istoriei-paul-florin-marica-9786067487985.html |
ID Hard Cover | 2673-praxis-si-traditie-eseu-despre-o-conceptie-dualista-asupra-istoriei-paul-florin-marica-9786067487985.html |
Gen | Filozofie |
Subgen | Eseu |
Limba | Romana |
Categorie | Stiinte umaniste |
ISBN | 978-606-748-796-1 |
Prefaţă
Abordarea curajoasă a acestei teme, pe care filosofii o evită în ultima vreme, mi se pare de interes, cu atât mai mult cu cât autorul face o incursiune bine documentată în perioada de început a tratării acestui subiect, în secolul trecut, atunci când conflictul ideologic între societatea capitalistă și cea comunistă se năștea odată cu ascensiunea curentelor proletare ale maselor mari de oameni, gata să accepte schimbarea statală pentru avantaje materiale imediate. Astfel, doctrinele socialiste răspund acestor nevoi ale proletariatului cu mare eficiență, dată fiind starea tensionată creată de intenția hegemonizării politice și militare de către actorii puternici ai veacului. Faptul că eseul dezbate și susține pragmatic consensul și contradicția la nivelul materiei și al spiritului, denotă ideea avangardistă a progresului prin împletirea acestor două determinante. Se amintește că știința ca formă de revelație divină se oferă omului în funcție de etapele istorice încât societatea să poată accesa descoperirile tehnice, asumându-și-le în formă creatoare, cu scopul ca, în cele din urmă, să ni se dezvăluie sensul existenței. Este, așadar, de înțeles de ce Dumnezeu a oferit omenirii gradual forme de cunoaștere compatibile cu nivelul de înțelegere al momentului istoric respectiv.
De remarcat rămâne conduita modestă a abordării atitudinii divine a cărei cenzură transcendentă poate fi uneori penetrată și accesată prin modul tainic prin care Dumnezeu își face simțită prezența în istorie, spune autorul eseului. Cum bine susține în continuarea acestei idei și că schimbarea poate să însemne și progres, dar și distrugere, în funcție de scopul folosirii cunoștințelor accesate și valorificate.
Conceptul de centrism ideologic pe care îl promovează lucrarea de față este, cu adevărat, teza cea mai bine argumentată și susținută și istoric, prin teoriile de avangardă. Dualitatea amintită, consens-contradicție, își are sorgintea în creația omului ca ființă duală, rațională și emoțională. Înapoindu-ne la tema lucrării, praxis-ul și tradiția, în complexitatea lor, sunt coordonatele existenței societății omenești și ale progresului în accepțiuni diferite, oarecum, admițând că, și capitalismul și comunismul încearcă prin mijloace specifice doctrinelor lor, să asigure progresul și bunăstarea.
Lucrarea de față tratează în profunzime traseul sinuos al istoriei, oferind argumente raționale curentului centrist exprimat prin praxis și tradiție, tradiția ajungând să fie o rezultantă, de fapt, a praxis-ului care a concentrat, prin eliminarea aspectelor neesențiale și dăunătoare din viața oamenilor, valorile creatoare în lanțuri evolutive. Sunt amintite și susținute idei conform cărora arta, ca formă de cunoaștere, dezvoltă și înfăptuiește coeziunea comunitară, precum și impactul catastrofal al intervenției omului în echilibrul naturii prin defrișări necontrolate, industrializare excesivă, ori modificări genetice.
Apreciez ca notabilă ținuta științifică a lucrării și meticulozitatea alcătuirii acesteia.
Marius Mărăcinescu, membru U.Z.P.R.
Introducere. Despre metodă
Acest eseu tratează problema relaţiei dintre practică şi tradiţie în context social-istoric. Concomitent, vom propune prin această analiză o nouă concepţie asupra istoriei, un dualism istoric fundamentat pe o metodă sintetică metafizic-dialectică, diferită de dialectica hegeliană, dar şi de cea marxistă.
Opusă atât metafizicii, cât şi dialecticii, metoda noastră concepe istoria ca un tot unitar în care fenomenele şi evenimentele se influenţează reciproc şi în sensul general al devenirii sociale, care este complexificarea, transformarea de la simplu la complex, ca rezultat posibil al conflictului şi consensului contrariilor.
Spre deosebire de dialectică, noi concepem obiectele şi procesele în complexificarea lor istorică, dar nu într-un progres necesar de la inferior la superior, ci doar într-o devenire de la simplu la complex, progresul fiind o posibilitate şi nu o „necesitate istorică”.
Principiul fundamental al concepţiei noastre despre istorie este dualitatea substanţială a lumii. Bazându-ne atât pe spiritualitate, cât şi pe datele ştiinţelor contemporane, vrem să demonstrăm că în lumea noastră există două substanţe fundamentale – spiritul şi materia – care reprezintă substratul tuturor proceselor şi fenomenelor istorice.
Istoria este expresia varietăţii şi complexităţii materiei şi spiritului în mişcarea lor permanentă. Lumea materială şi cea spirituală se condiţionează reciproc, fără ca una sau cealaltă să aibă un rol determinant.
În cadrul activităţilor umane, spiritul devine conştient de relaţiile dintre om şi natură şi de relaţiile socioculturale (dintre oameni), dar la rândul său poate să le transforme conform scopurilor, intereselor sau valorilor sale.
Praxis-ul reprezintă unirea spiritului cu materia prin activitatea oamenilor. Prin praxis, oamenii îşi dezvoltă spiritul şi creativitatea, dobândesc experienţă, descoperă mediul înconjurător, creează lucruri noi, dezvoltă ştiinţa şi tehnica. Dar cel mai important lucru este că principalul produs al praxis-ului, dar şi al Revelaţiei Divine, este Tradiţia, experienţa popoarelor transmisă, mai mult sau mai puţin fidel, de la o generaţie la alta.
Dualismul istoric se opune concepţiilor idealiste care susţin că substanţa fundamentală a lumii este spiritul, ideea, desconsiderând materia care, în concepţia noastră, este mediul de manifestare a spiritului creat de Demiurg pentru desăvârşirea acestuia în timp, prin istorie. La rândul ei, materia este transformată prin spirit, prin activitatea şi creativitatea umană, acestea din urmă contribuind la complexificarea mediului natural.
Spre deosebire de materialismul istoric, pe de altă parte, concepţia noastră nu neagă existenţa transcendenţei, adică a lui Dumnezeu, şi nu oferă un rol secundar ideilor, cum o fac marxiştii, afirmând că „existenţa determină conştiinţa” (Marx). Marxismul a fost o etapă în istoria gândirii care a adus anumite contribuţii, dar care nu a trecut testul timpului. El trebuie depăşit definitiv, însă, nu prin neomarxism, ci prin dualismul istoric.
Noi vom prelua, totuşi, în mod critic, unele idei valoroase din opera lui Marx (legate în special de critica sistemului capitalist), combinându-le cu dezvoltările cunoaşterii şi ale practicii istorice de până în prezent. Nu negăm, deci, faptul că în concepţia noastră asupra istoriei există şi influenţe marxiste, dar concluziile noastre politice sunt diferite. Dacă Marx şi Engels prevedeau un viitor comunist al omenirii, noi vom propune două scenarii posibile despre evoluţia societăţii în viitor: unul optimist, în care omenirea se va îndrepta către o soluţie centristă, adică o întoarcere dialectică la tradiţie, şi un scenariu pesimist în care oamenii vor alege să meargă în continuare pe calea barbariei capitalismului hedonist şi consumerist, a alienării şi a materialismului ateu ce vor duce spre un deznodământ sumbru.
În ceea ce priveşte problematica adevărului şi a cunoaşterii, dualismul istoric, propus de noi, consideră că spiritul poate să cunoască şi să înţeleagă lumea şi procesele sale lăuntrice în mod treptat, istoric şi în limitele impuse de Divinitate.
Deşi cunoaşterea nu este cumulativă (Karl Popper), prin Revelaţie, Praxis şi Tradiţie, oamenii au reuşit totuşi să-şi dezvolte spiritul, să-l complexifice mai exact, până la etapa actuală de existenţă istorică a societăţii.
Prin praxis, acţionând asupra mediului natural, cultural, social sau politic, oamenii au dobândit cunoştinţe şi experienţe pe care au reuşit, sau nu, să le trasmită prin Tradiţie, prin educaţie sau chiar prin practica însăşi.
Praxis-ul se desfăşoară atât în câmpul activităţilor fizice, cât şi spirituale, în agricultură, industrie, cercetarea ştiinţifică, cultură şi artă, în activităţile politice şi din domeniul justiţiei.
Procesul cunoaşterii nu este liniar, în istorie el având numeroase suişuri şi coborâşuri, dar prin praxis şi tradiţie s-au verificat şi transmis, s-au descoperit şi redescoperit multe informaţii şi cunoştinţe noi sau vechi, dar care, din diverse motive, s-au pierdut în timp şi au fost scoase la lumină, sau au fost înlocuite de alte idei şi sisteme de gândire mai relevante pentru diversele grade de complexificare a societăţii.
În concepţia noastră, ştiinţa este o formă a Revelaţiei prin care Divinitatea ne dezvăluie treptat, în măsura capacităţilor noastre cognitive, adevărul despre creaţia Sa, cu scopul ca, în cele din urmă, să ni se dezvăluie sensul existenţei.
În vremurile din trecut, Dumnezeu a folosit alte forme de cunoaştere prin care să transmită oamenilor adevărurile sale eterne, precum: religia, arta, istoria şi filosofia. În timpurile moderne, în concordanţă cu noul nivel de înţelegere al oamenilor şi de noul context istoric, spiritul a adăugat şi ştiinţa în rândul formelor de cunoaştere, ajungând ca acesta să predomine în zilele noastre.
Cercetând natura şi societatea, oamenii de ştiinţă, filosofii, istoricii şi artiştii au observat că unele lucruri, fenomene sau procese sunt interconectate, depind unele de altele sau sunt izolate. Studiul acestor conexiuni şi al izolării ne ajută să înţelegem mai bine mecanismul extrem de complex al istoriei.
Conexiunea şi autonomia lucrurilor coexistă în contradicţie şi, în acelaşi timp, în consens una cu cealaltă. Această teză pe care o propunem pentru dezvoltarea dualismului istoric este importantă pentru demersul nostru de a analiza corect relaţia dintre praxis şi tradiţie.
Fiind în conexiune sau izolate, obiectele sau procesele realităţii se generează, se transformă sau se conservă, după cauzalităţi sistemice interne sau externe.
În opoziţie cu dialectica marxistă, şi pornind de la criticile aduse acesteia de Karl Popper, Raymond Aron şi alţii, dualismul nostru respinge teza determinismului istoric şi consideră că procesele sau evenimentele istorice pot fi posibile sau întâmplătoare, niciodată necesare (adică inevitabile şi supuse unor aşa-zise „legităţi” imuabile).
Singurul lucru necesar, credem noi, este complexificarea istorică a societăţii umane, necesitate generată tocmai de raportul dintre probabilitate şi hazard, a conflictului şi consensului contrariilor, a schimbărilor cantitative şi a salturilor calitative, într‑un cuvânt, de mecanismul complex al istoriei şi de intervenţia punctată a Divinităţii prin intermediul oamenilor.
Prin conflictul şi consensul contrariilor înţelegem, conform concepţiei noastre, cauza principală care stă la baza devenirii sociale, caracteristica universală a tuturor fenomenelor şi proceselor istorice.
Toate elementele care formează mecanismul complex al istoriei sunt alcătuite din laturi contrarii sau se află în contradicţie şi consens unele cu altele.
Noul şi vechiul, tradiţia şi praxis-ul, progresul şi regresul, pozitivul şi negativul etc. coexistă şi se află concomitent în conflict dialectic, generând astfel schimbări în societate, unele lucruri dezvoltându-se, iar altele dispărând.
Consensul şi conflictul generează schimbarea socială după mecanisme proprii, fiecare acţionând asupra realităţii sociale în moduri diferite, fertilizând sau forţând atmosfera socială în direcţia devenirii istorice a societăţii.
În istoria societăţii, consensul şi conflictul sunt izvorul schimbării sociale, al complexificării istorice, dar schimbările pot fi la rândul lor de două feluri: cantitative (sau evolutive) şi calitative (sau progresive).
Spre deosebire de schimbările cantitative, cele calitative nu sunt neapărat necesare, inevitable. Progresul, aşa cum am mai spus, nu este implacabil, ci doar posibil. Atunci când se creează condiţiile favorabile, se întrunesc criteriile necesare, când apare cel mai înalt grad de posibilitate, se produce progresul (definit ca salt calitativ).
Evoluţia lucrurilor poate favoriza posibilitatea unui salt calitativ, dar aici intră în calcul şi intervenţia umană sau hazardul şi, nu în ultimul rând, intervenţia Divină. Dar Istoria societăţii şi desfăşurarea evenimentelor istorice nu pot fi explicate doar prin voinţa Divină. Dumnezeu acţionează în istorie prin oameni, dar, în acelaşi timp, nu încalcă liberul arbitru al acestora. Oamenii sunt personajele principale ale propriei lor istorii, creatorii reali ai Istoriei, deoarece o implicare exclusivă a lui Dumnezeu ar încălca principiul liberului arbitru.
Pe de altă parte, aceasta nu înseamnă că Dumnezeu nu are niciun rol în sensul Istoriei, ci că acţiunea sa nu încalcă libertatea oamenilor. Modul tainic în care Dumnezeu îşi face prezenţa în Istorie, fără a încălca libertatea oamenilor, este deocamdată inaccesibilă cunoaşterii umane, dar revoluţia ştiinţifico-spirituală va crea posibilitatea de a înţelege mai clar acest fenomen fundamental.
Dumnezeu, elitele şi masele au roluri specifice în procesul istoric, fiecare contribuind diferit la edificiul Istoriei. Concepţia dualistă asupra Istoriei consideră că providenţialismul exagerat, adică ideea că întreaga Istorie este decisă de Divinitate este greşită deoarece aceasta este o teorie fatalistă, care neagă importanţa agentului uman şi care este deopotrivă neteologică şi neştiinţifică.
Paul-Florin Marica a studiat la Universitatea „Lucian Blaga”, Facultatea de Istorie și Patrimoniu „Nicolae Lupu”, Sibiu.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent, aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
10 alte produse din aceeași categorie
„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiParmenide Texte și comentarii - Ediție...
Parmenide este recunoscut ca fiind primul gânditor din istoria culturii occidentale care a exprimat clar dualismul fundamental existent în Univers între Ființă și Aparență. Căile lui Parmenide au căpătat un sens simbolic și, de la Platon la Beaufret, formează un topos nobil frecventat atât de savanții acribici, cât și de filosofii speculativi sau eseiștii...110,00 leiSur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.150,00 leiMetafizică și etică - Adriana Neacșu
Studiile din lucrarea de față au apărut de-a lungul mai multor ani în diverse reviste de specialitate și volume colective. În vederea cuprinderii în acest volum de autor, variantele lor inițiale au fost supuse revizuirii și, uneori, restructurării.42,00 leiARHITECTURA EXISTENȚEI Teoria elementelor...
În încercarea de a organiza logic diferitele contribuții speciale ale cercetării ontologiei analitice, Ilie Pârvu evidențiază, în acest volum, rolul categoriilor formale, categorii-operatori, în determinarea structurii logice a lumii.89,00 lei
Înțelesul suferinței umane la Eschil,...
Tragediile celor trei mari poeți, Eschil, Sofocle și Euripide sunt în primul rând artă. Dar ele au și o filosofie, sunt monumente de limbă, fără ele mitologia grecilor ar fi mai săracă; ele depun mărturie pentru morala grecilor, pentru mentalitate.82,00 leiActul creației - Arthur Koestler,...
Cartea are drept punct de pornire un fenomen care este în același timp simplu și complex, în care un proces intelectual subtil este semnalat printr-un reflex fiziologic vulgar: fenomenul râsului. Umorul este un lucru evaziv, ca și curcubeul; și totuși, studiul spectrului colorat a furnizat repere pentru structura elementară a materiei168,00 leiÎngândurări, învolburări, întrezăriri-...
Ceea ce mintea caută fără încetare în aceste pagini este textul-gând care nu poate fi povestit, rezumat, prescurtat sau tradus mental explicit, cu toate nuanțele descărcate, cu sensurile decriptate, cu tot eșafodajul ideatic străluminat și direct formulat.51,00 leiDespre viețile și doctrinele filozofilor -...
Unicitatea cărții constă în faptul că este una dintre puținele operele care s-au păstrat de la înțelepții Antichității eline; mai mult, ea cuprinde numeroase mărturii – bazate pe izvoare originale sau directe – despre autori ale căror texte fie s-au pierdut, fie s-au transmis fragmentar.170,00 leiGânduri despre Constantin Noica - Ionel Bușe
Interculturalitatea nu este un rezultat, ci un proiect deschis al gândirii, limbii şi imaginaţiei culturilor. Întru poate fi traseul antropologic al acestui proiect simbolic în care s-ar regăsi, deopotrivă, Identitatea şi Alteritatea, Estul și Vestul, ca șansă a regenerării Europei înseși.39,00 lei
„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiSecretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Prin opera sa, Watteau ne face să întrevedem care îi era sufletul: pentru acest ftizic singuratic, restul era tăcere, iar viața o taină pe care și-o ținea ascunsă chiar față de puținii săi prieteni. Ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pămînt visând cu intensitate și avînd foarte puține legături adevărate cu epoca.38,00 leiViața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
În această lucrare, atît eseu, cît și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit firii sale de artist.34,00 leiViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
„Pieter își mai privi o dată atelierul. Văzu din nou lupta dintre Grași și Slabi, un proiect pentru „Drumul Calvarului”, o schiță pentru „Uciderea Pruncilor” și într-un ungher un portret în peniță al lui Jan Nagel. Îl luă de pe perete, îl puse în buzunar și ieși pe neașteptate. Odată urcat în diligența care avea să-l lase la Bruxelles, desfăcu portretul...41,00 lei
Mutația semnelor - René Berger
Lectura operează astfel simultan pe două piste, tocmai cum primim şi noi mesajele mediului înconjurător, prin verb şi imagine. Pe de altă parte, exemplele sînt destinate mai puţin să ilustreze, să confirme sau să precizeze o demonstraţie, cît să orienteze observaţia şi cercetarea.68,00 leiParmenide Texte și comentarii - Ediție...
Parmenide este recunoscut ca fiind primul gânditor din istoria culturii occidentale care a exprimat clar dualismul fundamental existent în Univers între Ființă și Aparență. Căile lui Parmenide au căpătat un sens simbolic și, de la Platon la Beaufret, formează un topos nobil frecventat atât de savanții acribici, cât și de filosofii speculativi sau eseiștii...50,00 leiNumai onlineSur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.60,00 leiNumai online
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Psihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale și se regăsește și în Spațiul și timpul.115,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.24,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei