Fenomenul și nimicul I. Proiectul fenomenologic – concept și aplicații – Viorel Cernica
Viorel Cernica
- Scrieţi un comentariu
Volumul nu este doar o introducere în fenomenologie, cât o introducere în filosofie pe calea fenomenologiei.
2507P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
- Descriere
- Date tehnice
- Comentarii
- Prezentarea editiei
- Date editoriale
- Subiectul
- Despre autor
- Dosarul cartii
Lucrarea de față este proiectată ca o introducere în studiul filosofiei; autorul însă a țintit, de asemenea, să scoată la iveală o cale posibilă de filosofare sau de reconstrucție filosofică. Titlul lucrării conține o indicație în privința acestei căi: este vorba de calea fenomenologică. Așadar, nu vom încerca aici o introducere în fenomenologie, cât o introducere în filosofie pe calea fenomenologiei.
Volumul este structurat în două părți. În prima, Locul proiectului fenomenologic în reconstrucția filosofică, este stabilită semantica termenului „proiect fenomenologic” prin formularea regulii fenomenologice după care în orice discurs filosofic se trece de la positum (ceea ce este dat) la fenomen (datul reconstruit), de la conștiința-simț-comun la conștiința filosofică și, în termenii lui Husserl, de la atitudinea naturală la atitudinea fenomenologică; în partea finală a primului capitol este prezentată formula fenomenologică husserliană și diferențele dintre aceasta și „fenomenologia” practicată în această lucrare. Prin „proiectul” fenomenologic husserlian este tehnicizat limbajul fenomenologic și sunt formulate reguli ale căii fenomenologice (ale unei anumite căi fenomenologice). În spațiul fenomenologiei husserliene este rostuit actul redobândirii de sine a omului, căci prin tehnica pusă la punct de Husserl se deschide singurul orizont care face posibilă filosofarea: subiectivitatea transcendentală.
Partea a doua, Modelări ale atitudinii fenomenologice, ilustrează, prin câteva cazuri, regula despre începutul fenomenologic și meontologic al filosofiei. Vor fi prezentate, din perspectiva acestei reguli, ca exemplificări ale proiectului fenomenologic: 1) proiectul antropologic kantian, în care omul este reconstruit ca persoană și personalitate, ca ființă sensibilă și ființă inteligibilă, pe temeiul diferenței dintre positum (gândit de către Kant ca lucru-în-sine) și fenomen; 2) proiectul nonjudicativ hegelian, potrivit căruia identitatea ființei, conceptul însuși, scapă logicii obișnuite în spațiul căreia judecata este forma logică fundamentală, conceptul putând fi doar obiectul conștiinței filosofice, nu și al celei comune; 3) proiectul fenomenist comtean, dominat de complexul umbrei; 4) proiectul hedonologic al lui J. St. Mill, în care se argumentează condiția morală a utilității; 5) proiectul existențial kierkegaardian ce are drept proprietate fenomenologică reconstrucția omenității ca spontaneitate; universalul uman nu este ceva ca un substrat (subjectum), ci este evenimentul prin care ne confirmăm ființa, aflată inițial doar ca promisiune; 6) proiectul ethologic soloviovian, a cărui fibră fenomenologică constă în „descrierea” drumului omului către universal, către Dumnezeu-omul; 7) proiectul spiritologic hasdean, înlăuntrul căruia este „fenomenologizată” trecerea conștiinței comune către conștiința filosofică; 8) proiectul meontologic nietzscheean prin care este reconstruit (valorizat) nimicul; este vorba despre un experiment filosofic sub semnul căruia se află o bună parte din filosofia secolului al XX-lea și care are ca temei ideea revalorizării tuturor valorilor ca expresie a atitudinii fenomenologice veritabile.
Autor | Viorel Cernica |
Specificații autor | filosof român, profesor de filosofie, cercetător afiliat al Academiei Române, eseist și poet |
Anul publicării | 2022 |
Format | 95 x 205 mm |
Nr. pagini | 352 |
Colecția | Studii si eseuri - filosofie |
eBook | 2610-fenomenul-i-nimicul-i-proiectul-fenomenologic-concept-i-aplicaii-viorel-cernica-9786067486582.html |
ID Hard Cover | 2610-fenomenul-i-nimicul-i-proiectul-fenomenologic-concept-i-aplicaii-viorel-cernica-9786067486582.html |
Limba | Romana |
ISBN | 978-606-748-657-5 |
Categoria: emblematic Europa
Din categoria lucrărilor catalogate Emblematic Europa fac parte cărțile din patrimoniul cultural european care sunt istoric fundamentale sau contributive și care s-au bucurat de versiuni noi de traducere, de ediții ilustrate, de forme noi de editare. Cultura română respiră și în prezent în cultura europeană pe care o asimilează specific. Capodoperele născute în epoci și culturi diferite în Europa au devenit în timp emblematice pentru spiritul continentului, considerat în istoria și întinderea lui demensurată azi pe globul pământesc. Fiecare carte din această categorie este marcată cu un timbru ilustrativ pentru perioada sau contextul în care a apărut și s-a afirmat. În cazul în care opera este considerată capodoperă, faptul este consemnat pe timbrul emblematic eu: capodoperă a culturii europene.
Prof. univ. dr. Viorel Cernica demonstrează – în acest volum – modul în care fenomenologia exprimă posibilitatea infinită a actului filosofic de a zăbovi în ființa sa.
Lucrarea descrie semnificația fenomenologiei și regula despre începutul fenomenologic și meontologic al filosofiei, din perspectiva filos. Viorel Cernica.
Filosofia (din greaca antică: φιλοσοφία, philosophia, „iubire de înțelepciune”) este studiul întrebărilor generale și fundamentale, precum cele despre existență, cunoaștere, valori, rațiune, minte și limbaj.
Fenomenologia (din limba greacă: phainómenon și logos = studiul fenomenelor) este un curent filosofic din secolul al XX-lea, care încearcă să descrie structura experienței – așa cum este reprezentată în conștiință – nu ca fapte, ci ca esență a lucrurilor (eidos), fără să apeleze la teorii sau la metodele altor discipline, cum ar fi științele naturii.
Conceptul de fenomenologie apare mai întâi la Hegel, care în 1807 a publicat lucrarea „Phänomenologie des Geistes” (Fenomenologia spiritului). Fenomenologia modernă își are rădăcinile în psihologia descriptivă a lui Franz Brentano și se bazează în mare măsură pe concepțiile lui Husserl, expuse mai ales în opera sa capitală, „Ideen zu einer reinen Phänomenologie und phänomenologischen Philosophie” (Idei pentru o fenomenologie pură și pentru o filosofie fenomenologică, 1913).
Fenomenologia a fost mai departe dezvoltată de Martin Heidegger în Germania și de Maurice Merleau-Ponty și Jean-Paul Sartre în Franța, ceea ce a dus la apariția existențialismului.
Fenomenologia în concepția lui Husserl se poate defini ca o metodă științifică de gândire transcendentală, prin care să se ajungă la structurile universale ale experienței. Husserl se bazează pe principiul de intenționalitate emis de Franz Brentano, care afirmă că particularitatea conștiinței constă în faptul că este totdeauna conștiința a ceva. Se ajunge la diferența între noetic, ceea ce ține de actele conștiinței (a crede, a voi, a iubi...) și noematic, ceea ce apare în urma actului noetic (ceea ce este crezut, voit, iubit...).
Fenomenologii ilustrează, astfel, dorința lor de a înțelege fenomenele în expresia lor pură prin fundamentarea relațiilor intenționale. Husserl spera ca prin această metodă să elibereze filosofia de „criza de gândire”, care caracteriza începutul secolului al XX-lea.
INTRODUCERE
Lucrarea de față este proiectată ca o introducere în studiul filosofiei; autorul însă a țintit, de asemenea, să scoată la iveală o cale posibilă de filosofare sau de reconstrucție filosofică. Titlul lucrării conține o indicație în privința acestei căi: este vorba de calea fenomenologică. Așadar, nu vom încerca aici o introducere în fenomenologie, cât o introducere în filosofie pe calea fenomenologiei. Tocmai pentru că există un asemenea scop, va trebui să elucidăm statutul metodologic și, desigur, pe cel sistematic (aporetic) ale fenomenologiei. Orizontul discursului este structurat de ideea fenomenologiei ca act ce deschide filosofarea, ce face posibilă reconstrucția filosofică. (În contextul de față, „filosofarea” și „reconstrucția filosofică” sunt termeni sinonimi.) Prin fenomenologie (ca rostire despre fenomen) obținem o „locuire” (poziționare) din care poate porni filosofarea. Într-un fel, orice filosofie este, în începutul său, fenomenologie. Care este temeiul puterii fenomenologiei de a institui actul filosofic? Ce constituție are actul de filosofare, în începutul său, pentru ca el să fie „fenomenologic”? Ce susținere avem pentru ideea începutului fenomenologic al filosofiei, dincolo de argumente, în spațiul conștiinței filosofice proprii gândirii moderne? Iată întrebări ce susțin discursul de față.
Titlul lucrării se referă indirect la fenomenologie; direct este vizat „proiectul fenomenologic”. Nu vom putea însă elucida problemele instituirii proiectului fenomenologic, ale structurii și prezenței sale în „istoria” gândirii, înainte de a ne lămuri în privința aporeticii fenomenologiei. Tocmai de aceea lucrarea poate fi socotită și ca o introducere în fenomenologie. Vom lucra însă nu cu înțelesul „tehnic”, restrâns, al acestui termen, ci cu unul mai larg, care să ne îngăduie să cuprindem în orizontul său însuși actul filosofării, mai cu seamă condițiile care îl fac posibil. Un asemenea proiect pare a avea o nuanță „critică”, în sens kantian; căci va trebui să dezvăluim condițiile de posibilitate ale actului filosofării. Nu vom face însă „filosofie critică” în strict sens kantian, dar vom face „critică” în sens de înaintare către temeiul actului de filosofare, sesizând continuu limitele conștiinței noastre în punerea întrebării filosofice.
De altminteri, într-o bună parte a acestei lucrări ne vom ocupa de problema trecerii conștiinței de la exercițiul său ca simț comun la acela filosofic; nu este vorba despre o simplă trecere, despre părăsirea unui obiect și adoptarea altuia, cât despre o convertire a conștiinței, act care o va trece în alt orizont: aceleași lucruri pe care ea le-a avut ca obiect înainte devin elementele unui topos cu alte dimensiuni decât cel anterior.
Filosofia apare ca o sumă de întrebări despre lucruri comune, adică despre lucruri neproblematice pentru simțul nostru comun. Fiecare filosofie pare a se închide într-un corpus de cunoștințe. Dar este ascunsă, pentru cei care privesc în acest chip filosofia, calea prin care au fost deschise problemele ce au condus la acele cunoștințe. Prețuirea peste măsură a cunoștinței, atunci când este vorba despre filosofie, ține de îndreptarea conștiinței către obiect, ca operație originară a sa, dar și de o anume proprietate căpătată, în exercițiul său, de conștiința omenească: aplecarea sa către comoditate, tradusă, paradoxal, în pornirea nestăpânită către achiziționarea de cunoștințe și prețuirea acestora în funcție de posibilitățile lor de folosire, utilitatea fiind valoarea dominantă, cea care pune sub reguli spațiul cunoașterii.
Dar fiecare filosofie pornește dintr-o întrebare și fiecare are o cale de convertire a conștiinței, de trecere a acesteia de la condiția sa de simț comun la aceea de conștiință filosofică. Nu trebuie nici măcar să ne închipuim că, în exercițiul său filosofic, conștiința noastră funcționează în regim de simț comun, conferind, necondiționat, evidență și obiectivitate „lucrurilor exterioare”. Dar dacă se petrece această trecere, atunci ne putem întreba: Care este calea prin care conștiința înfăptuiește saltul de la simțul comun la interogația filosofică? Este vorba despre o dinamică proprie sau despre intervenția unei „puteri” exterioare care o constrânge, de fapt, să facă acest salt? Originaritatea actului de convertire este mai profundă decât orice operație filosofică. De asemenea, asupra sa pare să existe o poziție comună a celor profesionalizați în domeniile filosofiei; cei ce „lucrează” filosofic știu că nu le este de folos conștiința neîntrebătoare, adică simțul comun. Originaritatea acestui act probează, în plus, faptul că filosofia nu este contemplare (theoria) din primul său moment, ci este eveniment, „survenire”, rupere a zăgazurilor evidenței sensibile.
De asemenea, orice filosofie include în structura sa o anume indicație practică privind, cum spunea Platon, pregătirea pentru moarte. Nu este vorba, desigur, despre vreo practică de evaziune din imediat, despre o tehnică mistică ce cuprinde reguli stricte; filosofia vizează evaziunea, dar din chingile simțului comun, și, de asemenea, ea are legătură cu mistica, dar nu printr-o tehnică anume, ci prin consecința exercițiului conștiinței filosofice: aruncarea către absolut. Indicația practică reprezintă tocmai chipul (aspectul) cel mai ascuns al filosofiei, dar, totodată, dovada „utilității” sale. Dacă filosofia ne pregătește pentru moarte, cum aprecia Platon – și, înaintea sa, Socrate –, atunci ea, de fapt, ne pregătește pentru viață. Căci faptul de a suporta gândul morții aparține vieții, iar conștiința firescului morții, a acceptării ei cu seninătate, se integrează vieții. Tocmai această situație existențială, proprie celui care se pregătește pentru moarte prin filosofie, convins fiind că filosofia este calea potrivită pentru o astfel de pregătire, pune viața într-o ordine, îi determină relieful. Lumea este, pentru cel „pregătit pentru moarte”, într-o altă structură, chiar într-o altă stare, cu o altă lumină, decât pentru cel nepregătit. Este greu să dezvăluim indicația practică a unei filosofii – acesta fiind aspectul ei cel mai ascuns – dar trebuie să o așteptăm cu nădejdea că se va arăta, să o căutăm chiar, pentru că „teoria”, ceea ce se vede ca punere în formă a cunoștințelor, nu este singurul fapt din orizontul filosofiei. Mai mult, teoria însăși este expresia parcurgerii căii către sine de către filosof, în fond, a lămuririi sale în privința rostului propriei existențe. Filosofia este un discurs reflexiv, adică referitor la cel ce îl desfășoară, având sensul pregătirii acestuia pentru sfârșitul vieții sale. Tocmai de aceea filosofia are o relație intimă cu nimicul, fiind, în începutul său, nu doar fenomenologie, ci și meontologie (me-onta (gr.) = ne-ființe). Filosofia experimentează spațiul celui-ce-nu-se-află-printre-lucruri, iar chipul acestei experimentări, cu semnele cunoștințelor pe el, este mai vizibil decât cel al indicației practice privind pregătirea pentru moarte.
...
ÎNCHEIERE
Lucrarea de față poate fi socotită o încercare de regândire a statutului fenomenologiei. Totuși, autorul a țintit doar să re-instituie semantica termenului „fenomenologie”, în așa fel încât să fie deschisă o cale către ceea ce este filosofia însăși. De ce tocmai pornind de la fenomenologie am putea reîntâlni filosofia? Ce anume ne îngăduie să nădăjduim la o astfel de deschidere? Iată întrebări care rezultă din demersurile puse la cale în această lucrare, întrebări ce au întreținut tonusul discursului. Așadar, nu mi-am propus să demonstrez ceva anume: o idee, un gând etc. Am urmat un semn: fenomenologia nu poate fi indiferentă față de tentația deschiderii unei căi filosofice (care este calea către topos-ul originar al filosofiei), de vreme ce ea rostește despre fenomen, adică tocmai despre cel aflat ca atare în fața mea, înfățișat mie și, totodată, despre mine, cel deschis către el. Dar acest dat din fața mea este „cel-ce-se-arată-pe-sine-ca-sine-însuși” (Heidegger) întreg? Se află el cu totul lui în această ipostază a sa care îmi este accesibilă mie direct? Nu ascunde el totuși ceva, poate chiar acel ceva care îl face să fie astfel, să semene cu un dat? Deține el, ca apariție, puterea de a se arăta că este și așa cum este? Întrebările acestea nu pot fi desprinse de un orizont care s-a deschis prin chiar formularea gândurilor: orizontul logos-ului, al rostirii (esențiale), al cuvântului rostitor. A rosti despre fenomen înseamnă a-l deipostazia pe acesta, adică a-l scoate din condiția datum-ului pentru a-l reînnoi cu propria-i ființă, ascunsă inițial. Dar înseamnă, totodată, a-l nega: a nu-i lega soarta de apariția sa. Primul sens este însăși fenomenologia; cel de-al doilea este meontologia.
Atâta vreme cât interesul celui care vorbește este de a înțelege lucrurile, fenomenologia are o șansă; la fel și meontologia; iar prin ele, prinde ființă filosofia. Și despre ce am putea vorbi cu sens, dacă nu doar despre „lucruri”, adică despre ceea ce ne este dat direct, fără intermedieri, în fața noastră? Numai că rostirea nu se oprește la suprafața văzută a „lucrurilor”; ea țintește dincolo de apariție, trimițând rostitorul înspre un loc în care capătă chip un demers ale cărui cumpăniri cer prietenia înțelepciunii. Toți filosofii despre care am vorbit au făcut acest experiment al rostirii despre „lucruri” întru prietenia înțelepciunii.
Din acest demers au rezultat proiecte filosofice – de fapt, filosofia reprezintă spațiul în care proiecția lucrului în limbă devine rostire – ale căror dominante, totdeauna rezultate printr-o proiecție originală a lucrului în limbă, sunt aceleași: positum-ul și fenomenul, conștiința comună și conștiința filosofică, atitudinea naturală și atitudinea fenomenologică. Faptul că am așezat alături filosofi atât de deosebiți capătă acum un fundament și, prin urmare, îndreptățire.
Deschide și B.P. Hasdeu spațiul atât de tăinuit al filosofiei? Pune el în rostire o proiecție a lucrului? A da seama de un astfel de experiment – în cazul în care el chiar a avut loc – nu înseamnă, în primul rând, a-l lua pe Hasdeu numai în sensul conștiinței sale filosofice sau în cel al tradiției legate de interpretarea operei sale. Oricum, nu putem formula răspunsuri tranșante la întrebările acestea, altfel decât activând un model de interpretare potrivit; și aceasta s-a încercat în lucrarea de față. Ceea ce putem ști despre un posibil proiect filosofic dinlăuntrul operei lui Hasdeu poate fi susținut numai pe descoperirea unui sens al acestuia în condiția de‑acum a așteptărilor noastre „culturale”, ceea ce presupune un angajament hermeneutic. Apoi, nu cred că trebuie să excludem din zona semnificativă a interpretării filosofice anumiți autori sau anumite texte doar pentru că tradiția a transmis o anumită evaluare a lor. Orice text este proaspăt atunci când către el se îndreaptă un gând „hermeneutic”.
A scoate la iveală relieful topos-ului originar al filosofiei înseamnă a rosti despre fenomen, dar în așa fel încât să capete prezență aparența fenomenală. De fapt, tocmai trecerea acesteia în cuvânt aruncă o șansă filosofiei înseși. Iar a izbuti într-o astfel de încercare înseamnă a lucra în matricea meontologiei. Prin dezvăluirea aparenței fenomenale însăși apariția fenomenală se înviorează, destăinuindu-se cu mai mult spor rostirii. Fenomenul însuși se împlinește, abia acum fiind cel ce se arată pe sine ca sine însuși. Împlinirea fenomenului în rostire este fenomenologia. Poate trăi filosofia dincolo de fenomenologie și meontologie? Poate, desigur, dar numai dincolo de fenomenologia și meontologia croite aici. Căci ceea ce s-a petrecut în această lucrare este doar gestul unui om care a zăbovit, înfrigurat, pe marginea unei lumini tocmai când aceasta cădea, dezinvolt, peste trunchiul unui lucru ce refuza să se arate doar pe sine și-și dezgolea rădăcinile. Am ajuns la metaforă. Putem să ne minunăm mai bine, nefolosind-o?
Viorel Cernica (n. 1957) este un filosof român, profesor de filosofie, cercetător afiliat al Academiei Române, eseist și poet.
Între anii 1981 și 1985 a urmat studii de filosofie la Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea din București, încheiate în iunie 1985 cu lucrarea Direcții de abordare a problematicii silogistice. Contribuții românești în silogistică.
În 1994 a început studiile doctorale de filosofie la Academia Română, Institutul de Filosofie, finalizate în aprilie 1999 cu teza de doctorat Personalismul energetic și proiectul antropologic kantian.
În anul 1994 a devenit cercetător la Academia Română, Institutul de Filosofie și Psihologie „C. Rădulescu-Motru”, iar în 2007 a ajuns conferențiar la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București.
În 2015 a devenit conducător de doctorate în domeniul filosofiei, cu teza History of Philosophy, Phenomenology of Judgment, Hermeneutics of Culture: Concepts, Methodologies, Applications.
În prezent este profesor universitar la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București și profesor asociat la Universitatea Politehnică din București.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
10 alte produse din aceeași categorie
Gândirea ideii de metodă - Gh....
Volumul reprezintă o lucrare de mari dimensiuni despre ideea de metodă și cuprinde și textele de referință analizate.70,56 leiDespre Pythagora și pythagorei - Philolaos...
Dintre cele mai cunoscute de toţi era învăţătura potrivit căreia sufletul este, după cum spune el, nemuritor iar apoi trece în alte specii de vieţuitoare... aceste opinii Pythagoras le-a introdus cel dintâi în Elada.78,00 leiDespre Pythagora și pythagorei - Fragmente...
Dintre cele mai cunoscute de toţi era învăţătura potrivit căreia sufletul este, după cum spune el, nemuritor iar apoi trece în alte specii de vieţuitoare... aceste opinii Pythagoras le-a introdus cel dintâi în Elada.78,00 leiGorgias - Platon Notă introductivă,...
O traducere de excepție a unuia dintre cele mai cunoscute dialoguri platoniciene.59,00 leiPaideia vol. I-II-III - Werner Jaeger,...
Paideia este o operă savantă vestită între europeni; ea ne arată cum s-a format spiritul grec, sedus de poezia Iliadei, de povestea Războiului Troiei în care se glorifică olimpianismul, virtuțile si regulile aristrocratiei militare ahee. Sunt descrise evoluțiile lor în panelenismul așa format, prin aspirație la perfecționism și educatie, prin paideia.297,00 lei
Paideia volumul III - Werner Jaeger, trad....
Paideia este o operă savantă de mare importanță, care ne arată cum s-a format spiritul grec, sedus de povestea Războiului Troiei în care se glorifică olimpianismul, virtuțile si regulile aristocrației militare ahee. Lucrarea descrie evoluțiile acestor idei prin aspirație la perfecționism și educație, adică prin paideia.114,00 leiPostmodernismul. Studii, eseuri și...
Postmodernismul este mai mult decât un curent literar sau artistic, o caracteristică a gândirii filosofice, ci este chiar o epocă sau un eon existențial, privind omul, societatea, Biserica, dreapta credință și statul, într-un cuvânt o epocă în evoluția omului și a umanității, a culturii și civilizației. De aceea, lucrarea are un caracter interdisciplinar.78,00 leiTranscendență și imanență - Ion Popescu
Atâta de polisemice prin diversitatea semnificărilor, transcendența și imanența nu pot fi bine înțelese decât prin exercițiu dialogal prin care părțile pe cât se instituie, pe atâta se presupun reciproc.34,00 leiD I V I N U L - Ediția a II-a, revăzută și...
În urmă cu aproximativ 2600 de ani, cineva l-ar fi întrebat pe vestitul Thales: „ce este Zeul?” Ce ar fi răspuns primul dintre înțelepți? Ceea ce este fără de început și fără de sfârșit, oferind astfel o determinație inteligibilă Celui-mai-presus-de-orice-determinație.48,00 leiFrământări existențiale - Corneliu Negru
„Omul este o cianură de emoții și senzații, purtând în fiecare umbră a ființei sale amprenta efemeră a existenței. Ca un pictor nocturn al sufletului său, în nopțile de insomnie, omul își trăiește propria sa maladie a existenței, o senzație continuă de disconfort și anxietate, rememorând frânturi ale autenticității sale fracturate.”28,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Platon.Vol. I-III - Paul Friedländer,...
Cele trei volume despre opera lui Platon reprezintă una dintre cele mai importante lucrări ale autorului german Paul Friedländer. Ele curprind o analiză riguroasă și în profunzime a temelor platonice (volumul I) și apoi comentarii detaliate și originale asupra fiecărui dialog platonic în parte (volumele I și II).294,10 lei 346,00 leiSpatiul si timpul in traditiile romanesti...
Acest volum este poate cea mai importantă consemnare unitară a patrimoniului imaterial al poporului român, este o reconstrucţie migăloasă a imaginii lumii după credinţele şi tradiţiile populare româneşti în format monumental.193,80 lei 228,00 leiBucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).153,00 lei 180,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.153,00 lei 180,00 leiEtica în afaceri. Concepte, teorii,...
Această carte prezintă mai multe argumente care susţin necesitatea unui comportament moral în afaceri şi pertinenţa criteriilor etice în adoptarea deciziilor manageriale.152,15 lei 179,00 lei
Filosofia în Grecia veche - Gheorghe...
Filosofia în Grecia veche prezintă în mod special acei termeni care, puşi în semnificaţie de antici, aveau să constituie „fondul de bază” al limbajului filosofic european. Este o realizare deosebită, unică până acum, ce va fi apreciată de către iubitorii de filosofie.152,15 lei 179,00 leiIstoria românilor în secolul XX...
Secolul al XX-lea are cea mai bogată istorie din întreaga existenţă a omenirii. Volumul de față tratează cu luciditate prima partea a secolului, în care România a parcurs o evoluţie extrem de importantă şi contradictorie, care merită să fie cunoscută de toţi cei interesaţi de propriul trecut, de înţelegerea locului şi a rolului românilor în istoria Europei.152,15 lei 179,00 leiBucurestii în date şi întâmplări - Radu...
Cartea Bucureştii în date și întâmplări spune zbuciumata poveste a capitalei noastre, de la primele forme de locuire atestate, până în 1945. Editie integrala147,90 lei 174,00 leiVocabularul instituţiilor indo-europene -...
Autorul prezintă pe scurt, dar sistematic rezultatele uimitoare ale cercetării despre limba rădăcină a culturilor răspândite istoric in arealul euroasiatic (mileniile 4-1 i.e.n.) în ipoteza că radăcinile lingvistice ale acestei limbi reconstituite sunt structurate in raport cu cele derivate; marele savant descrie în lumina acestui vocabular instituțiile...142,80 lei 168,00 leiŞcoala de solomonie - Antoaneta Olteanu
O excepțională lucrare de demonologie consacrată vrăjitoriei, care încearcă sa dea câteva explicații proliferării credințelor în magie din lumea contemporană. Practici de divinație, de magie albă sau neagră, însoțite de instrumentarul tradițional și de agenții recunoscuți ai magiei sunt prezentate contrastiv, pentru a surprinde constantele gândirii umane.137,70 lei 162,00 lei
Gândirea ideii de metodă - Gh....
Volumul reprezintă o lucrare de mari dimensiuni despre ideea de metodă și cuprinde și textele de referință analizate.70,56 leiDespre Pythagora și pythagorei - Philolaos...
Dintre cele mai cunoscute de toţi era învăţătura potrivit căreia sufletul este, după cum spune el, nemuritor iar apoi trece în alte specii de vieţuitoare... aceste opinii Pythagoras le-a introdus cel dintâi în Elada.78,00 leiPeripeţiile bravului soldat Švejk în...
Romanul satiric antimilitarist de notorietate mondială „Peripețiile bravului soldat Svejk” (Osudy dobrého vojáka Švejka, 1921–1923) este o capodopera a lui Jaroslav Hašek și este considerat unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX.86,00 leiNumai onlineDespre Pythagora și pythagorei - Fragmente...
Dintre cele mai cunoscute de toţi era învăţătura potrivit căreia sufletul este, după cum spune el, nemuritor iar apoi trece în alte specii de vieţuitoare... aceste opinii Pythagoras le-a introdus cel dintâi în Elada.40,00 leiNumai online
Despre Pythagora și pythagorei - Fragmente...
Dintre cele mai cunoscute de toţi era învăţătura potrivit căreia sufletul este, după cum spune el, nemuritor iar apoi trece în alte specii de vieţuitoare... aceste opinii Pythagoras le-a introdus cel dintâi în Elada.78,00 leiCerul a coborât - Șerban Madgearu
Ție, Pentru ca tristețile mele să le rostească, să le mângâie și să le alunge pe ale Tale.12,00 leiD I V I N U L (e-book) - Ediția a II-a,...
În urmă cu aproximativ 2600 de ani, cineva l-ar fi întrebat pe vestitul Thales: „ce este Zeul?” Ce ar fi răspuns primul dintre înțelepți? Ceea ce este fără de început și fără de sfârșit, oferind astfel o determinație inteligibilă Celui-mai-presus-de-orice-determinație.15,00 leiNumai onlinePrecum fumul (e-book) - Radu Anton Roman
Am scris Precum fumul destins, într-o deplină libertate interioară, încercând să adun într-o carte tot ce mă obseda. O să vi se pară ciudat, dar învățam să trăiesc, scriind.60,00 leiNumai onlinePeripeţiile bravului soldat Švejk în...
O colecție nemuritoare de incidente ridicole cu un soldat din Primul Război Mondial, care a fost tradusă în peste șaizeci de limbi. Unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX.160,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).153,00 lei 180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.124,10 lei 146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.153,00 lei 180,00 lei
Concepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 leiPsihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiDespre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.20,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei