Despre bărbații iluștri. Introduceri, traduceri și note de Dan Negrescu - Sfântul Ieronim
Sfântul Ieronim
- Scrieţi un comentariu
Istorisirile lui Ieronim sunt fascinante, pline de o înțelegere profundă a unor cazuri. În multe dintre ele se vădește ascuţişul limbii,dar şi al cugetului ieronimian.
2437P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
- Descriere
- Date tehnice
- Comentarii
- Date editoriale
- Subiectul
- Despre autor
- Editare / Traducere
- Dosarul cartii
Fiind adesea citată drept o sursă de informații biografice despre autori creștini antici, cartea Despre bărbații iluștri ne pune înainte evaluări personale ale Sfântului Ieronim despre înaintașii și contemporanii săi. În această paradă a minților luminate, care începe cu apostolii și se încheie cu însuși Sfântul Ieronim, sunt incluși și scriitori eterodocși, dar și anumiți necreștini respectați.
Sfântul Ieronim a scris această lucrare în mănăstirea sa din Betleem, la care se retrăsese după ieșirea sa precipitată din politica ecleziastică romană. Cu toate acestea, a menținut o corespondență cu mai mulți dintre foștii săi colaboratori, precum Dexter (fiul lui Pacianus, episcopul Barcelonei), căruia i-a dedicat lucrarea. Bazându-se pe Istoria bisericească a lui Eusebiu, Sfântul Ieronim încearcă să-și demonstreze erudiția și nobilimea caracterului, punându-și în valoarea ascuţişul limbii, dar şi al cugetului.
Autor | Sfântul Ieronim |
Specificații autor | important teolog creștin, considerat unul din cei patru părinți ai Bisericii de Apus, doctor al Bisericii |
Traducator/editor | Introduceri, traduceri și note de Dan Negrescu |
Anul publicării | 2021 |
Format | 95 x 205 mm |
Nr. pagini | 154 |
Colecția | Cărţilor de seamă |
eBook | 2439-despre-barbaii-ilutri-introduceri-traduceri-i-note-de-dan-negrescu-sfantul-ieronim-9786067484892.html |
ID Hard Cover | 2439-despre-barbaii-ilutri-introduceri-traduceri-i-note-de-dan-negrescu-sfantul-ieronim-9786067484892.html |
Gen | Religie |
Subgen | Catolicism |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Subiect principal | Scrierile Sfintilor Parinti |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Religie |
ISBN | 978-606-748-489-2 |
În legătură cu titlul lucrării (Despre bărbații iluștri) avem câteva mărturii directe ale lui Ieronim care dovedesc că acesta îi aparţine autorului, nefiind al vreunui editor ulterior. Într-una din numeroasele epistole trimise lui Augustin, Ieronim arată: „Îmi spui că ai primit de la un frate cartea mea, ce nu are titlu şi în care îi înşir pe scriitorii bisericeşti, atât greci cât şi latini. Aşadar această carte trebuie numită Despre bărbaţii iluştri sau mai curând Despre scriitorii bisericeşti”. Mai apoi, într-o epistolă către Desiderius, face următoarea precizare: „Am scris cartea Despre bărbaţii iluştri, de la Apostoli şi până în vremea noastră, urmându-i pe Tranquillus şi pe grecul Apollonius; iar după înşiruirea celor mai mulţi, m-am aşezat şi pe mine în capătul volumului ca pe unul născut înaintea sorocului şi mai neînsemnat printre toţi creştinii; am notat acolo, după trebuinţă, cele ce le-am scris până în anul al paisprezecelea al conducătorului Teodosie”. În sfârşit, în prefaţa la Comentariile la Iona, afirmă din nou că a scris o carte cu titlul Despre bărbaţii iluştri. Din mărturisire directă aflăm şi că dedicarea cărţii nu este una topică, adică devenită loc comun, ci una efectivă; într-o lucrare ulterioară (Apologeticul împotriva lui Rufinus ) Ieronim specifică următoarele: „...exact cu zece ani în urmă, când prietenul meu Dexter, care ţinea prefectura pretoriului, m-a rugat să-i alcătuiesc un îndreptar al scriitorilor aparţinători religiei noastre”.
Modelul declarat (o arată şi titlul lucrării) este Caius Suetonius Tranquillus (76-141 p.Ch.) om politic şi istoric roman; s-au păstrat de la el fragmente din De viris illustribus şi din De grammaticis et rhetoribus, iar în întregime Vitaeduodecim Caesarum. Ieronim trebuie să le fi cunoscut, la vremea sa, intacte desigur.
CarteaDespre bărbații iluștri cuprinde o catalogare cronologică în care, cum bine remarca Pierre de Labriolle, nu sunt uitaţi nici cei mai obscuri creştini sau presupuşi creştini (ca să nu-i amintim aici pe cei care în fapt nici nu fuseseră creştini vreodată, dar trezesc admiraţia firească a omului de cultură care a fost Ieronim).
INTRODUCERE
la epistola discipolului înţelept
Îndeobşte cei buni sunt asemenea îngerilor, pe când cei răi, tot asemeni îngerilor, dar celor căzuţi, deci diabolici. Chiar dacă primul care s-a dovedit demn de a fi numit oficial „Doctor Angelicus” a fost abia Thoma d’Aquino337, împărţirea era în fapt clarificată de mult, din timpurile patristice; ne dovedeşte acest lucru Sfântul Ieronim, căruia, indiferent de confesiunea cercetătorului de azi, merită să i se acorde treapta sfinţeniei, nu numai pentru Vulgata, ci şi pentru bunătatea-i înţeleaptă arătată faţă de doctori, de învăţători, adică faţă de cei de la care ai de învăţat ceva, indiferent de micile sau marile lor erori. Mai mult decât oricine, Ieronim ne oferă modelul cărturarului adevărat care ştie, înainte de toate, că a învăţat de la cineva, deci că învăţătorul rămâne doctor, chiar dacă uneori mai şi greşeşte.Într-o ierarhie bine consolidată în aproape două milenii de creştinism, doctorul îşi păstrează, ba chiar îşi întăreşte semantica originară, fiind cel ce are autoritatea de a-i învăţa pe alţii, învăţătorul prin definiţie. Doctor Ecclesiae este deci cel ce a atins un nivel superior întru învăţătura creştină, putând să le-o transmită celor din jur. Este, de regulă, şi Sfânt; dar, om fiind înainte de toate – pentru că aşa cum spune un teolog contemporan „Sfântul reprezintă experienţa normalităţii336 – doctorul îşi poate avea micile lui păcate, uneori, poate, şi mai mari, încadrându-se perfect în acea „ceată a geniilor” despre care Eminescu observa sintetic: „Când Dumnezeu creează de geniuri o ceată,/ Să cerce vrea p’ orcare de-i rău ori de e bun”.
Atunci când Desiderius, prietenul lui Ieronim, vrea să afle câte ceva despre marii învăţători, despre doctori, tălmăcitorul Vulgatei îi trimite o epistolă – nobilul organon al comunicării la distanţă în acele vremuri – în care îşi avertizează cititorul că în ciuda strâmtorilor pe care le va simţi de pretutindeni asemenea Suzanei – totuşi nu vrea să-l respingă pe nici unul căci „fiecare dintre aceia s-a făcut demn de a fi lăudat în privinţa Sfintelor Scripturi”.
Ieronim este un adevărat teolog şi cărturar căci, conştient că perfect e doar Atotputernicul, el consideră că toţi, mai buni sau mai răi, merită să fie mângâiaţi spre „a-l împlini în pace pe fiecare”; şi aceasta pentru că ei toţi sunt învăţători. Ca un discipol înţelept, Ieronim înţelege că, dacă e ceva de învinuit, chiar la un învăţător, aceasta poate fi voinţa lui greşită care îl individualizează negativ şi nu „judecăţile sfătuitoare”. Şi astfel iată-i pe doisprezece învăţători, cu merite şi greşeli, laolaltă, spre mirarea prostească a posterităţii incapabile de a pricepe generozitatea unui ilustru discipol şi – mai puţin – faptul că omenirea a progresat mai mult din eroarea reparabilă decât din perfecţiunea cumplită – cum i-ar spune Noica – moartă deci.
Augustin, Origene, Eusebius şi Heliodor, dar şi Pelagius şi diabolicul Iovinian, în sfârşit, Iulian Africanul şi Favonius întregesc seria doctorală prezentată de un ilustru discipol care are înţelepciunea de a lua de la fiecare ceea ce este bun şi care, hrănit întâi la conviviumul clasicilor, a ştiut să aleagă între obrăznicia afirmării erostratice – atât de contemporană şi nouă – şi adevărul esopic după care limba este şi cel mai bun şi cel mai rău lucru al omului; iar din învăţătura iudaică, faptul că şi diavolul e un înger; căzut însă ceva mai jos.
DAN NEGRESCU
...
CAPITOLUL XXIII
Iustin filosoful, ivindu-se din oraşul Neapole al Palestinei, în chiar veşmântul filosofilor – tată fiindu-i Bachius Bătrânul – a trudit nespus de mult pentru religia lui Cristos: într-atât încât le-a dăruit chiar o carte lui Antoninus Pius şi fiilor, ba chiar şi senatului (o apologie mai cuprinzătoare), scrisă împotriva păgânilor şi fără a se sfii de dezonoarea crucii; o altă carte le-a oferit-o urmaşilor aceluiaşi Antoninus, M. Antoninus Verus şi L. Aurelius Commodus. Se mai păstrează un alt volum al său (Cuvântare către greci) împotriva păgânilor, în care polemizează în legătură cu natura demonilor; de asemenea un al patrulea volum împotriva păgânilor, căruia i-a pus titlul Index; dar şi un altul despre conducerea singulară a lui Dumnezeu şi o altă carte cu titlul Psalm; o alta Despre suflet.
Dialogul împotriva iudeilor este cel pe care l-a purtat împotriva lui Tryphon, conducătorul evreilor; dar şi împotriva lui Marcion are însemnate volume de care aminteşte Irineu în cartea a patra din Împotriva ereziilor; o altă carte, de care aminteşte în Apologia dată lui Antoninus Pius, este Împotriva tuturor ereziilor.
După ce a susţinut o aprigă discuţie filosofică la Roma şi l-a înfruntat pe Crescens Cinicul – care le aruncase multe blasfemii creştinilor – dovedindu-l mâncău şi temător de moarte, dar şi poftitor de nemăsură şi desfrânări, a fost învinuit, atât prin strădania aceluia, cât şiprin vicleşuguri, că este creştin şi şi-a vărsat sângele pentru Cristos.
EPISTOLĂ CĂTRE DESIDERIUS
Despre cei doisprezece învăţători
Frate al meu Desiderius, doreşti cu ardoare să-ţi vorbesc acum cât mai vădit – precum despre luminătorii ce strălucesc în întreaga boltă de peste lume – câte ceva despre scriitorii care au avut puterea să ne aducă din întunecimi (ce împiedică înţelegerea, din pricina minţii trupeşti) la strălucirea cercetării spiritului, o seamă de lucruri.
Mă tem însă ca, nu cumva, printr-o nedreaptă judecată a preoţilor, să se împlinească în mine cugetarea Suzanei fiica lui Helchia, ce spune: strâmtori mi se arată de peste tot. Asemeni îmi am şi eu strâmtorile. Căci de aş vrea să-l resping pe vreunul din aceştia, mi-aş stârni potrivnici şi duşmănii de pretutindeni. Dacă însă nu voi voi să scriu, niciodată nu vei da peste ceea ce mi-ai cerut.
Oricum, se pare că e mai bine să învinuieşti voinţa unuia doar, decât să treci cu vederea şi să dispreţuieşti judecăţile sfătuitoare ale multora, căci fiecare dintre aceia s-a făcut demn de a fi lăudat în privinţa Sfintelor Scripturi; şi astfel, pe toţi îi voi mângâia în câteva cuvinte, blând şi cu întreaga dragoste, spre a-l împlini pe fiecare în pace.
I
Augustin episcopul, zburând precum acvila printre piscurile munţilor – nesocotind cele ce se fac la poalele lor – cu strălucitoare vorbire vesteşte măreţele întinderi ale cerurilor, aşezarea pământurilor şi învârtejirea apelor la un loc. Căci cel ce vrea să se caţere în copacul roditor, se zoreşte pe nesimţite să apuce poamele mai mari de sus, lăsându-le celor sărmani ramurile cele mai apropiate. Nouă însă, celor ce suntem sărmani, neputincioşi şi mai neînsemnaţi, ne va fi bine de vom avea tăria să le culegem pe cele mai de jos.
II
Ilarie, episcopul Romanilor, luceafăr şi candelă a Bisericilor, preţioasă piatră spre care abia urcă cele muritoare, vorbeşte despre toate cu frumos cuvânt şi rost de aur. Chiar dacă unele dintre ale sale s-au putut prăpădi de-a lungul drumului, e totuşi mare rodul născut de el din Scripturi.
...
Ieronim, născut Sophronius Eusebius Hieronymus, (n. cca. 347, Stridon, Dalmația - d. 30 septembrie 420, Betleem, în Palestina), a fost un important teolog creștin, considerat unul din cei patru părinți ai Bisericii de Apus, doctor al Bisericii.
Este bine cunoscut ca traducător al Bibliei din limba greacă, ebraică și aramaică în limba latină la cererea Papei Damasus I de revizuire a traducerilor vechi a Sfintei Scripturi. Ieronim a fost sanctificat în Biserica Romano - Catolică și recunoscut ca Doctor al Bisericii. De asemenea, Ieronim a fost sanctificat și de Biserica Ortodoxă, fiind numit Fericitul Ieronim.
Pe lângă traducerea Bibliei, Ieronim a scris comentarii teologice, expuneri istorice și dogmatice. Ieronim ne vorbește astfel despre Papa Anastasie I ca fiind un bărbat de o mare sfințenie, a cărei avere era sărăcia. Printre Scrisorile Papei Inocențiu I, este una adresată către Sf. Ieronim și Ioan, Episcop al Ierusalimului, care are ca subiect condamnarea acțiunilor ereziei numite Pelagianism în Betleem.
În tradiția artistică a Bisericii Romano-Catolice, se obișnuiește ca Ieronim, patronul erudiției teologice, să fie reprezentat în calitate de cardinal lângă episcopul Augustin, arhiepiscopul Ambrozie și papa Grigore I cel Mare Dialogul. În picturile din secolele ulterioare, Ieronim este înfățișat ca un pustnic sumar îmbrăcat, având în chilia sa numai crucea, craniul și Biblia. Pălăria roșie de cardinal din pictura lui Rubens indică rangul acordat de Biserica Romano-Catolică.
Traducere: PROF. UNIV. DR. DAN NEGRESCU
STUDII UNIVERSITARE ŞI POSTUNIVERSITARE:
Ani: 1972 - 1976
Studii: Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara
Limba şi literatura română
Limba şi literatura latină
PARCURS ACADEMIC:
Ani: 1990-1991
Calitatea / funcția: asistent titular de limba şi literatura latină - Facultatea de Litere şi
Filosofie a Universităţii de Vest din Timişoara
Ani: 1991-1996
Calitatea / funcția: lector de limba şi literatura latină - Facultatea de Litere şi Filosofie a
Universităţii de Vest din Timişoara
Ani: 1992
Calitatea / funcția: doctor în filologie
Ani: 1996-2003
Calitatea / funcția: conferenţiar de limba şi literatura latină - Facultatea de Litere şi Filosofie
a Universităţii de Vest din Timişoara
Ani: 1996 - prezent
Calitatea / funcția: şeful Catedrei de Limbi Clasice, apoi al Colectivului de Filologie Clasică -
Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii de Vest din Timişoara
Ani: din 2003
Calitatea / funcția: profesor universitar de limba şi literatura latină - Facultatea de Litere şi
Filosofie a Universităţii de Vest din Timişoara
Ani: din 2007
Calitatea / funcția: conducător de doctorate în domeniul filologie - Facultatea de Litere şi
Filosofie a Universităţii de Vest din Timişoara
Ani: 2010-2011
Calitatea / funcția: director al Şcolii Masterale - Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii
de Vest din Timişoara
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent, aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
10 alte produse din aceeași categorie
Prelegeri de istorie a filozofiei vol. I,...
Prelegeri de istorie a filozofiei - Georg Wilhelm Friedrich Hegel, trad. de D.D. Roşca199,00 leiPrelegeri de istorie a filozofiei Vol. II...
Prelegeri de istorie a filozofiei Vol. II - Georg Wilhelm Friedrich Hegel, trad. de D.D. Roşca Platon / Aristotel / Filozofia elenistică106,00 leiPrelegeri de istorie a filozofiei Vol. I -...
Prelegeri de istorie a filozofiei Vol. I - Georg Wilhelm Friedrich Hegel, trad. de D.D. Roşca Introduceri Filozofia înainte de Socrate De la Sofişti la Socratici116,00 leiUrfaust - Johann Wolfgang von Goethe -...
Prima versiune a materialului dramatic publicat de însuși Goethe a apărut în 1790 cu titlul „Faust. Un fragment” conține Urfaust într-o formă puternic revizuită, care a fost completată în anii următori de „Prologul în Rai”, „Pact cu Mefisto” și „Noaptea Valpurgienului” și publicat în cele din urmă în 1808 ca „Faust. 1. Parte” de Goethe.80,00 leiTragica istorie a Doctorului Faust. The...
Doctor Faustus, tragedie în cinci acte de Christopher Marlowe, publicată în 1604, dar jucată pentru prima dată cu un deceniu mai devreme. Lucrare dramatică care explorează tema ambiției și consecințele urmăririi cunoașterii interzise prin povestea tragică a personajului său principal, Dr. Faustus, un savant care caută să obțină cunoștințe și putere...68,00 lei
„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiParmenide Texte și comentarii - Ediție...
Parmenide este recunoscut ca fiind primul gânditor din istoria culturii occidentale care a exprimat clar dualismul fundamental existent în Univers între Ființă și Aparență. Căile lui Parmenide au căpătat un sens simbolic și, de la Platon la Beaufret, formează un topos nobil frecventat atât de savanții acribici, cât și de filosofii speculativi sau eseiștii...110,00 leiSur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.150,00 leiMetafizică și etică - Adriana Neacșu
Studiile din lucrarea de față au apărut de-a lungul mai multor ani în diverse reviste de specialitate și volume colective. În vederea cuprinderii în acest volum de autor, variantele lor inițiale au fost supuse revizuirii și, uneori, restructurării.42,00 leiARHITECTURA EXISTENȚEI Teoria elementelor...
În încercarea de a organiza logic diferitele contribuții speciale ale cercetării ontologiei analitice, Ilie Pârvu evidențiază, în acest volum, rolul categoriilor formale, categorii-operatori, în determinarea structurii logice a lumii.89,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Prelegeri de istorie a filozofiei vol. I,...
Prelegeri de istorie a filozofiei - Georg Wilhelm Friedrich Hegel, trad. de D.D. Roşca199,00 leiEuclid Elemente, vol I - Ediție anastatică
Multă vreme numele lui Euclid era sinonim cu Geometrie. Elementele lui Euclid sunt cartea cea mai bătrână pentru cultura științifică a omenirii; altă operă complectă mai veche ca dânsa nu este de cât Biblia, vechiul Testament.88,00 leiPrelegeri de istorie a filozofiei Vol. II...
Prelegeri de istorie a filozofiei Vol. II - Georg Wilhelm Friedrich Hegel, trad. de D.D. Roşca Platon / Aristotel / Filozofia elenistică50,00 leiPrelegeri de istorie a filozofiei Vol. II...
Prelegeri de istorie a filozofiei Vol. II - Georg Wilhelm Friedrich Hegel, trad. de D.D. Roşca Platon / Aristotel / Filozofia elenistică106,00 leiPrelegeri de istorie a filozofiei Vol. I -...
Prelegeri de istorie a filozofiei Vol. I - Georg Wilhelm Friedrich Hegel, trad. de D.D. Roşca Introduceri Filozofia înainte de Socrate De la Sofişti la Socratici55,00 lei
Prelegeri de istorie a filozofiei Vol. I -...
Prelegeri de istorie a filozofiei Vol. I - Georg Wilhelm Friedrich Hegel, trad. de D.D. Roşca Introduceri Filozofia înainte de Socrate De la Sofişti la Socratici116,00 leiIntroducere în studiul limbii persane...
Lucrarea reprezintă o introducere în studiul limbii persane și este destinată acelora care doresc să-și îmbunatățească elementele de bază ale acestei limbi străine, să dobândească ușurința de a întrține o conversație nepretențioasă.55,00 leiUrfaust - Johann Wolfgang von Goethe -...
Prima versiune a materialului dramatic publicat de însuși Goethe a apărut în 1790 cu titlul „Faust. Un fragment” conține Urfaust într-o formă puternic revizuită, care a fost completată în anii următori de „Prologul în Rai”, „Pact cu Mefisto” și „Noaptea Valpurgienului” și publicat în cele din urmă în 1808 ca „Faust. 1. Parte” de Goethe.80,00 leiTragica istorie a Doctorului Faust. The...
Doctor Faustus, tragedie în cinci acte de Christopher Marlowe, publicată în 1604, dar jucată pentru prima dată cu un deceniu mai devreme. Lucrare dramatică care explorează tema ambiției și consecințele urmăririi cunoașterii interzise prin povestea tragică a personajului său principal, Dr. Faustus, un savant care caută să obțină cunoștințe și putere...68,00 leiIdentităţi în Balcani şi loc de origine....
Obiectul volumului este configurat de procesele identitare generate de dislocare/ relocare. Cristalizarea unor identități având ca reper central locul de origine, locul pe care indivizi și populații întregi au fost nevoite să-l părăsească, reprezintă expresia finală a traumei în discuție.40,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Calendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale și se regăsește și în Spațiul și timpul.115,00 leiPsihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.24,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei