Ce este «nihilismul»? Nietzsche în interpretări moderne-Fr. Nietzsche, M. Heidegger, G. Colli, M. Montinari, J. Simon
Fr. Nietzsche, M. Heidegger, G. Colli, M. Montinari, J. Simon
Volumul cuprinde interpretările unor gânditori precum Heidegger, Colli, Montinari sau Simon asupra filosofiei lui Nietzsche și a semnificației conceptului de nihilism în istoria gândirii.
2322P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
- Descriere
- Date tehnice
- Comentarii
- Prezentarea editiei
- Subiectul
- Despre autor
- Editare / Traducere
- Dosarul cartii
Această lucrare cuprinde traducerea unor texte inedite și oferă o interpretare amplă asupra operei lui Nietzsche și a conceptului de nihilism.
Parcurând lucrarea, cititorii vor descoperi cum Heidegger, Colli, Montinari sau Simon analizează sistemului filosofic conceput de Neitzsche, accentuând modul în care acesta a cercetat ontologia umană și imperiul voinței.
Nihilismul, din perspectiva lui Neitzsche, este o stare de spirit care pune sub semnul întrebării natura a tot ceea ce este clădit, la nivel conceptual și faptic, de către om. Filosofia sa îndeamnă la analizarea setului de valori stabilit, și menținut prin tradiții, punând accent pe faptul că omul este cel care crează, și nimic nu se află în afara sa.
„În principal tema nihilismului este tratată ca «nihilism european» (Nietzsche, Heidegger ș.a.) implicând de fapt critica lumii moderne, dar și propria «depășire» (Überwindung des Nihilismus), căci «nihilismul european» este pentru Nietzsche „întreaga istorie a gândirii europene” și poate fi depășit, dar, „depășirea nu poate să fie iarăși obiect al unei morale a imperativului sau a unei încordări morale”, ci perspectiva unei ontologii morale, luată sub specia devenirii (J. Simon, Nietzsche und das Problem des europäischen Nihilismus, în: „Nietzsche-Kontrovers”, 1984, p. 16, 17). Fondul concepției lui Nietzsche, sub formula «Überwindung des Nihilismus» (Depășirea, învingerea nihilismului) îl constituie valoricul, creația, nu forța: „Eu însumi am căutat o justificare estetică: cum e posibilă urâțenia lumii: Eu am luat voința către frumos, către persistența în forme asemănătoare ca un mijloc de păstrare temporară – și salvare: fundamentul îmi pare însă ceea ce este Etern‑Creator (das Ewig-Schaffende), legat de suferință ca ceea ce trebuie să fie Etern‑Distrugător (das Ewig-Zerstören-Mussende)” (Fr. Nietzsche, Nachgelassene Fragmente 1885‑87, în: SW 12, p. 113)”.
Autor | Fr. Nietzsche, M. Heidegger, G. Colli, M. Montinari, J. Simon |
Traducator/editor | Alexandru Boboc |
Specificatii traducator/editor | Profesor Emerit al Facultăţii de Filosofie |
Anul publicării | 2020 |
Format | 95 x 205 mm |
Nr. pagini | 280 |
Colecția | Colectia cartilor de referinta |
eBook | 2284-ce-este-nihilismul-nietzsche-in-interpretari-moderne-fr-nietzsche-m-heidegger-g-colli-m-montinari-j-simon-9786067483246.html |
ID Hard Cover | 2284-ce-este-nihilismul-nietzsche-in-interpretari-moderne-fr-nietzsche-m-heidegger-g-colli-m-montinari-j-simon-9786067483246.html |
Gen | Filozofie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Sociologie si filozofie |
ISBN | 978-606-748-324-6 |
Ce este nihilismul?
Lucrarea Ce este nihilismul? oferă puncte de sprijin în cercetarea și interpretarea operei lui Nietzsche.
O carte importantă pentru toți pasionații de filosofie, și nu numai. O recomand!
Categoria: emblematic europa
Din categoria lucrărilor catalogate Emblematic Europa fac parte cărțile din patrimoniul cultural european care sunt istoric fundamentale sau contributive și care s-au bucurat de versiuni noi de traducere, de ediții ilustrate, de forme noi de editare. Cultura română respiră și în prezent în cultura europeană pe care o asimilează specific. Capodoperele născute în epoci și culturi diferite în Europa au devenit în timp emblematice pentru spiritul continentului, considerat în istoria și întinderea lui demensurată azi pe globul pământesc. Fiecare carte din această categorie este marcată cu un timbru ilustrativ pentru perioada sau contextul în care a apărut și s-a afirmat. În cazul în care opera este considerată capodoperă, faptul este consemnat pe timbrul emblematic eu: capodoperă a culturii europene.
Cartea reprezintă un important instrument de studiu pentru toți cei interesați de istoria gândirii și, cu precădere, de sistemul filosofic conceput de Neitzsche.
Nihilismul este una din cele mai mari teme ale gândirii europene; publicarea textelor inedite din acest volum contribuie, astfel, la promovarea tradiției și culturii europene.
Nihilismul reprezintă un curent filosofic care promovează ideea potrivit căreia totul este lipsit de sens, viața neavând niciun scop, valorile fiind inexistente, precum și autoritatea. Deși nihilismul nu este complet îmbrățișat de niciun filosof, acesta se regăsește, în anumite proporții în viziunea mai multor gânditori sau scritori, fiind asociat adesea cu stări pesimiste sau marcate de angoase.
Denumirea de nihilism provine de la latinescul nihil, care înseamnă nimic. Termenul a devenit popular odată cu nuvela lui Ivan Turgheniev, Părinți și copii, în care scriitorul rus descria atitudinea personajului Bazarov, de negație totală față de tot ceea ce îl înconjura. De altfel, în Rusia a activat o mișcare revoluționară, la sfârșitul secolului al XIX-lea, care refuza autoritatea statului, a bisericii sau a familiei. În filosofie, primele forme ale nihilismului pot fi identificate la reprezentanții scepticismului, care practic contestă anumite teorii considerate a fi adevărate.
Neitzsche se află printre filosofii cei cunoscuți care sunt asociați parțial cu nihilismul. Pentru acesta nu există ordine obiectivă sau structură ce trebuie respectată, în afară de aceea pe care o creăm; nu există valori întemeiate, nu există adevăruri care nu pot fi negate, și, în general totul este permis.
Nietzsche critică valorile fundamentale ale societății ultra-raționalizate în care trăia, ajungând la negarea principiilor enciclopediste ce exclud vitalismul existenței.
Cea dintâi utilizare filosofică a cuvântului «Nihilism» provine probabil de la Fr. H. Jacobi. În scrisoarea sa către Fichte se află deseori cuvântul «Nichts». Astfel ne spune:
«Într-adevăr, dragul meu Fichte, nu trebuie să mă simt contrariat, dacă Dv, sau oricine ar fi, vrea să numească Chimärismus, ceea ce eu opun idealismului, pe care îl consider Nihilism...» (Fr. H. Jacobi̕ s Werke, 3. Bd., Leipzig, 1816, p. 44; aus: Jacobi an Fichte, apărut prima dată în toamna lui 1799).**
Cuvântul «nihilism» survine în circulație mai târziu prin Turgeniev, ca nume pentru concepția după care este accesibil numai ceea ce este accesibil în percepția sensibilă, adică existent (Seiende) ființând real, și altceva nimic mai mult. Cu aceasta este negat tot ceea ce se fundează pe tradiție și autoritate și pe certă valabilitate. Pentru această concepție se întrebuințează adesea denumirea de «pozitivism». Cuvântul «nihilism» a fost utilizat de Jean Paul, în scrierea sa «Vorschule der Ästhetik», §§ 1 și 2, pentru desemnarea poeziei (Dichtung) romantice ca nihilism poetic. Pe lângă aceasta este de comparat Prefața lui Dostoievski la alocuțiunea sa despre Pușkin (1880, WW., hrsg. von Moeller e.d. Bruck II. Abt., Bd. XII, 95 urm.). Pasajul în chestiune sună astfel:
«În ceea ce privește alocuțiunea mea, țin să mărturisesc că în ea am vrut să prezint următoarele patru aspecte ale semnificației lui Pușkin pentru Rusia:
1. Că Pușkin a fost primul care, cu spiritul său profund, pătrunzător și înțelegător, și din inima sa cu adevărat rusească a descoperit fenomene morbide semnificative în inteligența noastră, în societatea noastră măcinată din temelii, care pare să se situieze mult deasupra poporului, și a prezentat-o întocmai așa cum este. El a conoscut-o și a vrut să o prezinte plastic în fața ochilor tipul negativ al omului nostru rus: om care nu poate avea liniște, și care nu se poate mulțumi cu nimic din ceea ce există; care nu are încredere în patria sa natală și în forțele acestui pământ, care neagă până în fundamentele ultime Rusia și se neagă pe el însuși (mai exact, clasa sa socială, întreaga viziune despre lume a intelectualității la care aparține și el și care s-a desprins de pământul natal); om care nu vrea să mai aibă nimic comun cu contemporanii săi, și care suferă sincer sub toate acestea. Aleco și Onegin al lui Pușkin au o mulțime de astfel de trăsături, așa cum și sunt ei înșiși evocați în literatura noastră».
Pentru Nietzsche numele «nihilism» înseamnă însă esențialmente «mai mult». Nietzsche vorbește despre «nihilismul european». Cu aceasta el nu vizează pozitivismul care se manifestă către jumătatea secolului 19 și extinderea lui geografică asupra Europei; «european» are aici o semnificație istorică și exprimă tot atât de mult cât și «occidentul» în sensul istoriei occidentale. Nietzsche utilizează termenul «nihilism» ca nume pentru mișcarea istorică recunoscută pentru întâia dată de el, deja dominantă în secolul aflat în derulare, și determinantă pentru secolul care se apropie, a cărei interpretare esențială el o prelua în propoziția scurtă «Gott ist tot»; Aceasta vrea să spună: «Dumnezeul creștin» și-a pierdut puterea asupra existentului (das Seiende) și asupra menirii omului.
Pentru Nietzsche nihilismul nu este însă nici o opinie înlocuitore a ceva, și nici «eveniment» istoric printre altele, care se poate marca istoricește. Nihilismul este mai degrabă acel eveniment (Ereignis) îndelungat durabil în care adevărul despre existent în genere se schimbă în mod esențial și prin aceasta se ajunge în cele din urmă la un sfârșit.
Friedrich Wilhelm Nietzsche (n. 15 octombrie 1844, Röcken - d. 25 august 1900, Weimar) este unul dintre cei mai importanți filosofi al secolului al XIX-lea. A exercitat o influență remarcabilă, adesea controversată, asupra gândirii filosofice a generațiilor ce i-au urmat.
Martin Heidegger (n. 26 septembrie 1889, Meßkirch, Baden – d. 26 mai 1976, Freiburg im Breisgau) a fost un unul din cei mai importanți filosofi germani din secolul al XX-lea. Lucrarea sa capitală, „Sein und Zeit” („Ființă și timp”, 1927), a contribuit la reconsiderarea fenomenologiei. Opera sa a exercitat o influență hotărâtoare asupra gândirii unei serii de filosofi ca Hans-Georg Gadamer, Maurice Merleau-Ponty, Jean-Paul Sartre, Emmanuel Levinas, Jacques Derrida și Hannah Arendt.
Giorgio Colli a fost un filosof, filolog și istoric italian. A predat filosofia antică la universitatea din Pisa timp de treizeci de ani.
Mazzino Montinari a fost un savant italian și unul dintre cei mai remarcabili cercetători ai operei lui Friedrich Nietzsche.
Josef Simon a fost un filosof german contemporan și profesor al Universității din Bonn, născut în Hupperath. A cercetat diferite teme filosofice și a scris pe larg despre metafizică, epistemologie, filosofia idealismului german și despre diverși filosofi, în principal despre Kant, Hamann și Nietzsche.
Alexandru Boboc (1930- 2020) a fost un filosof român, membru titular al Academiei Române din 2012.
În anul 1964 a obţinut titlul de doctor în Filosofie de la Universitatea din Bucureşti, specializându-se în istoria filosofiei moderne şi contemporane, filosofia culturii şi a valorilor, semiotică şi filosofia limbajului. De-a lungul ultimelor decenii, Profesorul Boboc s-a afirmat ca un specialist în sfera studiilor kantiene, a istoriei filosofiei şi filosofiei moderne, cu un interes deosebit pentru gânditori ca: Descartes, Leibniz, Hegel, Kierkegaard, Schopenhauer, Nietzsche, Dilthey, Husserl, Scheler, N. Hartmann. A coordonat peste 50 de teze de doctorat. În anul 1998, Academia Internaţională de Drept Economic şi Arte Audiovizuale din Chişinău i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. A fost membru al Academiei Române.
În principal tema nihilismului este tratată ca «nihilism european» (Nietzsche, Heidegger ș.a.) implicând de fapt critica lumii moderne, dar și propria «depășire» (Überwindung des Nihilismus), căci «nihilismul european» este pentru Nietzsche „întreaga istorie a gândirii europene” și poate fi depășit, dar, „depășirea nu poate să fie iarăși obiect al unei morale a imperativului sau a unei încordări morale”, ci perspectiva unei ontologii morale, luată sub specia devenirii (J. Simon, Nietzsche und das Problem des europäischen Nihilismus, în: „Nietzsche-Kontrovers”, 1984, p. 16, 17).
Fondul concepției lui Nietzsche, sub formula «Überwindung des Nihilismus» (Depășirea, învingerea nihilismului) îl constituie valoricul, creația, nu forța: „Eu însumi am căutat o justificare estetică: cum e posibilă urâțenia lumii: - Eu am luat voința către frumos, către persistența în forme asemănătoare ca un mijloc de păstrare temporară – și salvare: fundamentul îmi pare însă ceea ce este Etern-Creator (das Ewig-Schaffende), legat de suferință ca ceea ce trebuie să fie Etern-Distrugător (das Ewig-Zerstören-Mussende)” (Fr. Nietzsche, Nachgelassene Fragmente 1885-87, în: SW 12, p. 113).
Pentru un răspuns posibil la întrebarea: „Ce este nihilismul?”, redăm în continuare texte de referință în clarificare și înțelegerea temei, începând (în mod firesc) cu Nietzsche și Heidegger, pe firul cărei se integrează, într-o operă de interpretare ce depășește simplul studiu de exegeză, și contribuțiile proprii scrierile lui G. Colli, M. Montinari și J. Simon.
Menționez că este vorba de texte inedite (în spațiul culturii noastre), prin a căror traducere (și comentare) am încercat să ofer exegezei viitoare câteva puncte de sprijin în cercetarea și interpretarea operei lui Fr. Nietzsche și a direcțiilor de gândire contemporană care își află în această operă surse de inspirație pentru participarea la reconstrucția modernă în filosofie.
A. Boboc
10 alte produse din aceeași categorie
Prelegeri de istorie a filozofiei vol. I,...
Prelegeri de istorie a filozofiei - Georg Wilhelm Friedrich Hegel, trad. de D.D. Roşca199,00 leiPrelegeri de istorie a filozofiei Vol. II...
Prelegeri de istorie a filozofiei Vol. II - Georg Wilhelm Friedrich Hegel, trad. de D.D. Roşca Platon / Aristotel / Filozofia elenistică106,00 leiPrelegeri de istorie a filozofiei Vol. I -...
Prelegeri de istorie a filozofiei Vol. I - Georg Wilhelm Friedrich Hegel, trad. de D.D. Roşca Introduceri Filozofia înainte de Socrate De la Sofişti la Socratici116,00 leiUrfaust - Johann Wolfgang von Goethe -...
Prima versiune a materialului dramatic publicat de însuși Goethe a apărut în 1790 cu titlul „Faust. Un fragment” conține Urfaust într-o formă puternic revizuită, care a fost completată în anii următori de „Prologul în Rai”, „Pact cu Mefisto” și „Noaptea Valpurgienului” și publicat în cele din urmă în 1808 ca „Faust. 1. Parte” de Goethe.80,00 leiTragica istorie a Doctorului Faust. The...
Doctor Faustus, tragedie în cinci acte de Christopher Marlowe, publicată în 1604, dar jucată pentru prima dată cu un deceniu mai devreme. Lucrare dramatică care explorează tema ambiției și consecințele urmăririi cunoașterii interzise prin povestea tragică a personajului său principal, Dr. Faustus, un savant care caută să obțină cunoștințe și putere...68,00 lei
„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiParmenide Texte și comentarii - Ediție...
Parmenide este recunoscut ca fiind primul gânditor din istoria culturii occidentale care a exprimat clar dualismul fundamental existent în Univers între Ființă și Aparență. Căile lui Parmenide au căpătat un sens simbolic și, de la Platon la Beaufret, formează un topos nobil frecventat atât de savanții acribici, cât și de filosofii speculativi sau eseiștii...110,00 leiSur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.150,00 leiMetafizică și etică - Adriana Neacșu
Studiile din lucrarea de față au apărut de-a lungul mai multor ani în diverse reviste de specialitate și volume colective. În vederea cuprinderii în acest volum de autor, variantele lor inițiale au fost supuse revizuirii și, uneori, restructurării.42,00 leiARHITECTURA EXISTENȚEI Teoria elementelor...
În încercarea de a organiza logic diferitele contribuții speciale ale cercetării ontologiei analitice, Ilie Pârvu evidențiază, în acest volum, rolul categoriilor formale, categorii-operatori, în determinarea structurii logice a lumii.89,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Prelegeri de istorie a filozofiei vol. I,...
Prelegeri de istorie a filozofiei - Georg Wilhelm Friedrich Hegel, trad. de D.D. Roşca199,00 leiEuclid Elemente, vol I - Ediție anastatică
Multă vreme numele lui Euclid era sinonim cu Geometrie. Elementele lui Euclid sunt cartea cea mai bătrână pentru cultura științifică a omenirii; altă operă complectă mai veche ca dânsa nu este de cât Biblia, vechiul Testament.88,00 leiPrelegeri de istorie a filozofiei Vol. II...
Prelegeri de istorie a filozofiei Vol. II - Georg Wilhelm Friedrich Hegel, trad. de D.D. Roşca Platon / Aristotel / Filozofia elenistică50,00 leiPrelegeri de istorie a filozofiei Vol. II...
Prelegeri de istorie a filozofiei Vol. II - Georg Wilhelm Friedrich Hegel, trad. de D.D. Roşca Platon / Aristotel / Filozofia elenistică106,00 leiPrelegeri de istorie a filozofiei Vol. I -...
Prelegeri de istorie a filozofiei Vol. I - Georg Wilhelm Friedrich Hegel, trad. de D.D. Roşca Introduceri Filozofia înainte de Socrate De la Sofişti la Socratici55,00 lei
Prelegeri de istorie a filozofiei Vol. I -...
Prelegeri de istorie a filozofiei Vol. I - Georg Wilhelm Friedrich Hegel, trad. de D.D. Roşca Introduceri Filozofia înainte de Socrate De la Sofişti la Socratici116,00 leiIntroducere în studiul limbii persane...
Lucrarea reprezintă o introducere în studiul limbii persane și este destinată acelora care doresc să-și îmbunatățească elementele de bază ale acestei limbi străine, să dobândească ușurința de a întrține o conversație nepretențioasă.55,00 leiUrfaust - Johann Wolfgang von Goethe -...
Prima versiune a materialului dramatic publicat de însuși Goethe a apărut în 1790 cu titlul „Faust. Un fragment” conține Urfaust într-o formă puternic revizuită, care a fost completată în anii următori de „Prologul în Rai”, „Pact cu Mefisto” și „Noaptea Valpurgienului” și publicat în cele din urmă în 1808 ca „Faust. 1. Parte” de Goethe.80,00 leiTragica istorie a Doctorului Faust. The...
Doctor Faustus, tragedie în cinci acte de Christopher Marlowe, publicată în 1604, dar jucată pentru prima dată cu un deceniu mai devreme. Lucrare dramatică care explorează tema ambiției și consecințele urmăririi cunoașterii interzise prin povestea tragică a personajului său principal, Dr. Faustus, un savant care caută să obțină cunoștințe și putere...68,00 leiIdentităţi în Balcani şi loc de origine....
Obiectul volumului este configurat de procesele identitare generate de dislocare/ relocare. Cristalizarea unor identități având ca reper central locul de origine, locul pe care indivizi și populații întregi au fost nevoite să-l părăsească, reprezintă expresia finală a traumei în discuție.40,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Calendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale și se regăsește și în Spațiul și timpul.115,00 leiPsihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.24,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei