Ganduri filosofice frante – cugetari vieneze – Radu Patrascu, coordonator Vasile Morar
Radu Pătrașcu, coordonator Vasile Morar
- Scrieţi un comentariu
Cartea cuprinde lucrarea de liicență, disertația și articole publicate în ziare ale filosofuluiRadu Pătrașcu, precum și gândurile familiei și a celor cunoscuți privind viața și gândirea acestui tânăr filosof – a cărui viaţă a fost curmată în chip absurd şi tragic, într-un groaznic accident petrecut în ziua de 21 aprilie 2002.
2284P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
- Descriere
- Date tehnice
- Comentarii
- Prezentarea editiei
- Subiectul
- Despre autor
- Editare / Traducere
- Dosarul cartii
Cartea prezintă gândirea filosofului român, Radu Pătrașcu, și temele sale de cercetare: „Cititorule, pregăteşte-te să vezi cum s-a dezvoltat gândirea unui tânăr filosof român timp de doar un deceniu atât cât i-a îngăduit destinul să fie pe pământ. Întâmplător-neîntâmplător, tocmai tema destinului l-a preocupat, alături de cea a iubirii şi a morţii, apoi şi în tot răstimpul creativităţii sale filosofice, cu certitudine, una de excepţie. Laboratorul gândirii sale merită să fie cunoscut pentru că este exemplar. Baza acestei exemplarităţi derivă din încrederea sa, fără de nicio rezervă, în capacitatea facultăţii omeneşti de a judeca şi de a cuprinde adevărul, binele şi frumosul: oricând şi oriunde acestea apar în viaţa şi creaţiile fiinţelor umane. Era un spirit clasic, trecut prin neliniştile semnalate de romantism, dar, finalmente-optimist, era un utopist treaz – aidoma marilor moralişti, pentru el, Cioran în primul rând”.
Vasile Morar, coord. lucrării.
Autor | Radu Pătrașcu, coordonator Vasile Morar |
Anul publicării | 2019 |
Format | 140 x 200 mm |
Nr. pagini | 256 |
Colecția | Studii si eseuri - Filosofie |
eBook | 2132-ganduri-filosofice-frante-cugetari-vieneze-radu-patrascu-coordonator-vasile-morar-9786067482911.html |
ID Hard Cover | 2132-ganduri-filosofice-frante-cugetari-vieneze-radu-patrascu-coordonator-vasile-morar-9786067482911.html |
Gen | Filozofie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Sociologie si filozofie |
ISBN | 978-606-748-291-1 |
Categoria: emblematic romania
În categoria Emblematic România se înscriu toate lucrările publicate de editura Paideia care sunt întru totul reprezentative sau semnificative pentru cultura română și formarea intelectuală a românilor.Însemnul editurii prin care este indicată această categorie este un timbru a cărui grafică sugerează domeniul în care lucrarea poate fi considerată ca emblematică. Dacă este o operă de primă mărime și importanță se adugă în timbru specificația capodoperă a culturii române.
Cartea prezintă gândirea unui tânăr filosof român, temele sale de cercetare și subiectele care l-au pasionat.
A fost o vreme când – departe de ochii şi foşnetul lumii, într-o întâlnire hieratică desfăşurată pe fundalul Alpilor elveţieni – cel mai mare poet de limbă germană îi înmâna celui mai mare poet de limbă franceză traducerea proprie a celui mai personal poem de până atunci al meridionalului, într-o caligrafie definitivă, aşternută pe o hârtie rară, legată în piele de bou. Suprem omagiu al unui spirit delicat, acest gest simbolic păstra ceva din pietatea cu care vechii pictori japonezi schimbau între ei autoportrete. (La un nivel transindividual acest dar nu era altceva decât reverenţa unei limbi în faţa alteia.) Aceste vremuri, dincolo de insolitul apropierii liderilor a două literaturi distincte, au o notă defunctă care nu poate scăpa azi nimănui: ele sunt irepetabile. Mai precis – când ne gândim la Rilke sau la Valéry, nu puterea lor de invenţie verbală ni se pare iremediabil pierdută, nu valoarea lor ca poeţi ni se pare unică (deşi este în gradul cel mai înalt), ci atitudinea pe care au înţeles să o aibă faţă de poezie ni se pare imposibil de recuperat. Atunci, la începutul secolului al XX-lea, într-o epocă tulbure din punct de vedere stilistic, când toate formulele academice erau aruncate peste bord şi fiecare căuta tonul autentic, marea poezie era aşteptată, fie activ, printr-un continuu travaliu spiritual (cazul lui Valéry, steril 20 de ani până în momentul „Tânăra Parcă”), fie pasiv, ca inspiraţie cvasi-divină (cazul lui Rilke, mut opt ani până la „Elegiile Duineze”).
Astăzi, candoarea pe care orice invocare a Muzelor o presupune a dispărut. Poeţii de profesie semnează cu editurile contracte pentru mai multe volume în avans. În genere, este pentru prima oară în istoria artei când artiştii îşi planifică inspiraţia. Poezia a devenit un exponat mai mult sau mai puţin de lux în vitrina pestriţă a Abteilung-ului „Cultură” din industria de divertisment. Victimă sigură a agresivităţii proprii oricărei curiozităţi unidimensionale, poezia nu va mai fi abandonată pe mare (nu va mai fi acea bouteille à la mer de care vorbea Celan), ci va rămâne ferm ancorată la ţărm. Creator şi paznic totodată al propriei creaţii, poetul nu se va opri aici; ştiind că Muzeul acordă operelor un plus de prestigiu, el se va strădui să-şi asigure nu numai o largă difuzare, ci şi patină; va deveni primul curator avizat al propriei opere, primul în măsură să-i dea o explicaţie en connaisseur. Mai mult estetician decât creator, mai mult negustor decât producător, el va lua cunoştinţă foarte repede de unul dintre adevărurile eterne ale comerţului: totul poate intra în sfera vandabilului. Totul, atât cezurile elegante ce pot constitui fragranţa specială a unei maniere, cât şi nararea declicului iniţial ce le-a făcut posibile; atât creaţia pură şi simplă, cât şi povestea naşterii acestei creaţii (iată pe scurt şi originea happening-ului).
În 1980, la Bad-Homburg Cannstatt, s-a decretat moartea esteticii ca disciplină filosofică. Obligat să renunţe la natura sa schizofrenică, artistul nu va mai avea de ales de-acum decât între întoarcerea la gratuitatea actului creator şi tăcere.
Radu Pătraşcu „Dilema” nr. 434 (22-28 iunie 2001)
Buddhism şi dans
„Când mergi la un concert trebuie să laşi totul acasă şi să speri. Apoi să începi să asculţi. Şi vei vedea dacă se întâmplă ceva sau nu. Dacă se întâmplă, eşti liber. Dacă însă vrei cu tot dinadinsul să ia naştere ceva, acel ceva nici nu va lua naştere în mod liber, nici nu va izvorî din tine. E greu să înţelegi asta când eşti european. Dar muzica nu înseamnă nimic altceva.”
Sergiu Celibidache
Sosit la Berlin în 1936, Sergiu Celibidache va studia nouă ani, în paralel, muzica şi filosofia. Urmarea primei pasiuni: un doctorat cu o teză despre Josquin des Pres şi 414 concerte în alţi nouă ani, începând cu 1945, la pupitrul uneia dintre cele mai prestigioase orchestre din lume, Filarmonica din Berlin, dirijând astfel chiar mai mult decât Hans von Bülow, fondatorul orchestrei. Urmarea celei de-a doua înclinaţii: doctorat în filosofie cu o teză despre gândirea asiatică, o legătură spirituală trainică cu un guru berlinez care petrecuse mulţi ani în India, deprinderea buddhismului Zen şi a unei gândiri sistematice în care totul, de la fiziologie la cele mai rafinate procese intelectuale, stă într-o strictă interdependenţă. Apoi, consecinţele directe: modul de viaţă (cu plimbări la cinci dimineaţa, hrană vegetariană, tăceri prelungite), dispreţul pentru tehnică şi discuri, exigenţa ieşită din comun cu care se referă la melomani (numai cel care e în stare să perceapă simultan începutul şi sfârşitul – principiu preluat din buddhismul Zen – poate avea momente autentice de extaz muzical).
Dar interiorizarea fanatică şi stăpânirea până în cele mai mici detalii a gramaticii muzicale nu îi epuizează personalitatea. Cine ar fi intrat la sfârşitul anilor ’40 în sălile de concert din Berlin ar fi găsit la pupitru mai mult decât un dirijor: un temperament. O dorinţă excesivă de vizualizare a frazei muzicale îşi găsea expresia în dansul magic al unei siluete perfecte. Cunoştinţele coregrafice, auzul fin şi dragostea pentru jazz aduse din România îşi găseau o sublimare desăvârşită: la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Berlin, în afară de dirijat, Celibidache mai făcea un lucru: dansa. Cu dreapta ţinea tactul, în vreme ce cu stânga încerca, printr-o gestică inspirată, să obiectiveze conţinutul ideatic al bucăţii muzicale. Pielea mată, dinţii strălucitori, mimica seducătoare, fizicul de balerin, talentul felin – dura foarte puţin ca spectatorul să cadă în transă. Concertele lui (toate mărturiile concordă în acest punct) erau electrizante, fără precedent...
Radu Pătraşcu „Actualitatea”( 6-7.09.1996)
Cioran sau paradoxul unui destin
Scriitor care încă de la primele sale cărţi apărute în România a şocat prin incandescenţa stilului şi a gândurilor, Cioran are darul de a epata. Drogat de suferinţa care este percepută plenar la toate nivelurile, el doreşte să epuizeze numeroasele faţete ale existenţei umane, precum şi resursele unei limbi care, oricât ar fi de bogată, îşi are limitele ei – iată una dintre obsesiile fiului preotului din Răşinari. Cine ar fi crezut că, schimbându-şi limba de creaţie, eseistul va mai putea reedita acel tensionat spasm interior, având şi handicapul francezei, atât de exactă şi rece, cum el însuşi o defineşte? Şi totuşi performanţele sunt repetate: Cioran obţine, în 1950, premiul „Rivarol” pentru „Précis de décomposition”, o „explozie” cum îi place lui să o numească, carte scrisă de patru ori, până la versiunea finală. Stilul perfect, gândurile pătimaşe şi intransigente se regăsesc în toate eseurile din cele zece cărţi apărute la Paris, în Editura Gallimard.
Cioran detestă sistemele filosofice: el nu este un filosof, ci un gânditor – poet al muzicalelor peisaje extatice. Nu prin filosofie, ci prin poezie, muzică şi pictură se poate supravieţui disperării. Şi totuşi efervescenţa torentului său interior îşi cerea un echilibru organic. Autorul l-a găsit în prezenţa continuă a gândului sinuciderii, ca unică alternativă viabilă în faţa unei existenţe sfârtecate de imposibilitatea de a crede orbeşte în ceva. Cu toate că, atât în prima sa carte în limba franceză, din 1949, cât şi în ultima sa carte de cugetări, acceptă că singura raţiune de a trăi este însuşi faptul că viaţa nu are niciun sens, Cioran supravieţuieşte şi creează în continuare. Deşi, după fiecare carte, şi-a jurat să nu mai înceapă alta, deşi consideră că a supravieţui unei cărţi distrugătoare e penibil pentru autorul ei, obsesiile exprimate şi obiectivate l-au ajutat să treacă dintr-un an într-altul. De patru ani, din 1987, scriitorul nu a mai scris nicio carte, nu a mai creat nimic, în afară de câteva pamflete politice. Să fi devenit pentru eseist mărturisirea că „Renunţarea este singura formă de acţiune care nu înjoseşte” pe care o întâlnim în ultima sa carte – Aveux et Anathèmes – un crez asumat? Să nu fie în stare vulcanicul pamfletar să-şi poarte până la capăt propriul destin? La 8 aprilie, Cioran a împlinit 80 de ani. Fie ca ilustrul octogenar să-mi infirme îndoielile!
Radu Pătraşcu „Viitorul”, nr. 12 (joi, 11 aprilie 1991)
Despre autorul Radu Pătraşcu suntem obligaţi să vorbim folosind timpul trecut, pentru că, din nenorocire, viaţa sa a fost curmată în chip absurd şi tragic, într-un groaznic accident petrecut în ziua de 21 aprilie 2002, când, tânărul filosof, nu împlinise încă nici 28 de ani de viaţă.
Radu Patrașcu a urmat cursurile Facultăţii de Filosofie din Bucureşti, şi la doar 22 de ani devenea absolvent al acesteia cu o teză de licenţă în care a tradus şi comentat trei texte ale filosofului Georg Simmel (1858-1918): Problema destinului („Das Problem des Schicksals”), Pentru o metafizică a morţii („Zur Metaphysik des Todes”) şi Fragment despre dragoste („Fragment über die Liebe”). Între 1998-1999 a urmat cursurile de master „Cultură şi civilizaţie germană” în cadrul Institutului de Studii Româno-Germane, Universitatea Bucureşti (documentare în vederea lucrării „Disoluţia paradigmei moderne în spaţiul de cultură german”): cu profesori din Austria, Germania şi România, toate cursurile, seminariile, lucrările şi examenele fiind desfăşurate în limba germană.
Vasile Morar (n.1946) este profesor la Universitatea din București, unde predă etica, estetica, violența în istorie (Holocaust și terorism), etica în afaceri și politică. A dezvoltat în cărțile sale conceptul de morală elementară, concept introdus în literatura etică de coordonatorul tezei sale de doctorat, profesorul Niculae Bellu. Printre cărțile sale se numără Moralități elementare (2001, 2004), Etica în afaceri și politică (2006), Morala elementară - stări, praguri,virtuți (2011). Vasile Morar s-a afirmat în domeniul filosofiei, moralei și eticii în cadrul Universității din București, pe care a absolvit-o în anul 1967 și în care și-a luat doctoratul în Filosofie, sub coordonarea Prof. univ. dr. Niculae Bellu cu teza Sensul normativității în etica teoretică, în anul 1983. Din anul 1995 este Profesor universitar la Catedra de Istorie a Filosofiei și Filosofie a Culturii, Universitatea București. În anul 1983 a primit Premiul Academiei Române Simion Bărnuțiu pentru publicarea tratatului de Estetică. În anul 2001 a primit prestigiosul Premiu Mircea Florian că urmare a editării importantei lucrări Morala elementară.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
Coordonatorul vol. este prof. univ. dr. Vasile Morar.
10 alte produse din aceeași categorie
Postmodernismul. Studii, eseuri și...
Dimensiunea socială, culturală și religioasă a postmodernismului este vastă și complexă, prin urmare nu poate fi cuprinsă într-o monografie. De aceea și noi considerăm cartea pe care o propunem ca fiind o simplă introducere în temă. Ne adresăm tuturor cititorilor interesați, specialiști sau nu, să cunoască aspecte esențiale ale civilizației și culturii...78,00 leiTranscendență și imanență - Ion Popescu
Atâta de polisemice prin diversitatea semnificărilor, transcendența și imanența nu pot fi bine înțelese decât prin exercițiu dialogal prin care părțile pe cât se instituie, pe atâta se presupun reciproc.34,00 leiD I V I N U L - Ediția a II-a, revăzută și...
În urmă cu aproximativ 2600 de ani, cineva l-ar fi întrebat pe vestitul Thales: „ce este Zeul?” Ce ar fi răspuns primul dintre înțelepți? Ceea ce este fără de început și fără de sfârșit, oferind astfel o determinație inteligibilă Celui-mai-presus-de-orice-determinație.48,00 leiFrământări existențiale - Corneliu Negru
„Omul este o cianură de emoții și senzații, purtând în fiecare umbră a ființei sale amprenta efemeră a existenței. Ca un pictor nocturn al sufletului său, în nopțile de insomnie, omul își trăiește propria sa maladie a existenței, o senzație continuă de disconfort și anxietate, rememorând frânturi ale autenticității sale fracturate.”28,00 leiPraxis şi tradiţie. Eseu despre o...
Eseul abordează problema raportului dintre acţiunea umană (praxis) şi tradiţie, pornind de la concepţia dualistă asupra istoriei fundamentată pe o metodologie sintetică, metafizică şi dialectică deopotrivă.26,00 lei
Paideia vol. I-II - Werner Jaeger, trad....
Paideia este o operă savantă vestită între europeni; ea ne arată cum s-a format spiritul grec, sedus de poezia Iliadei, de povestea Războiului Troiei în care se glorifică olimpianismul, virtuțile si regulile aristrocratiei militare ahee. Sunt descrise evoluțiile lor în panelenismul așa format, prin aspirație la perfecționism și educatie, prin paideia.198,00 leiPaideia volumul II - Werner Jaeger, trad....
Paideia este o operă savantă vestită între europeni; ea ne arată cum s-a format spiritul grec, sedus de poezia Iliadei, de povestea Războiului Troiei în care se glorifică olimpianismul, virtuțile si regulile aristrocratiei militare ahee. Sunt descrise evoluțiile lor în panelenismul așa format, prin aspirație la perfecționism și educatie, prin paideia.114,00 leiTratat despre spirit. Ediția a doua,...
„Cercetând hotarele sufletului, nu le vei găsi, oricare ar fi calea pe care ai merge; atât de adânc logos are” spusese, odinioară, profundul Heraclit. De ce nu aș putea afla hotarele sufletului? Să fie, într-adevăr, spiritul gânditor fără de margini? După cum se vede, câmpul cercetării s-a deschis dintr-o dată, neașteptat de vast.55,00 leiÎn amintirea profesorului Alexandru Boboc...
Cartea de față este, așadar, atât un omagiu adus aceluia care i-a ajutat să se formeze intelectual și profesional, cât și o mărturie a problemelor și temelor filosofice care l-au interesat și și-au găsit loc în cărțile și studiile celui pe care îl omagiem.40,00 leiArta astrală - Corneliu Mircea
Ce este arta? Ce semnificație are obiectul numit „operă de artă” și de ce îl numim astfel? De ce vorbim despre „frumos” și ce semnificație are? Cu alte cuvinte, ce înseamnă, de fapt, frumusețea?39,00 lei
Psihologi români din secolul XX - e-book -...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT60,00 leiNumai onlinePsihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiPostmodernismul. Studii, eseuri și...
Dimensiunea socială, culturală și religioasă a postmodernismului este vastă și complexă, prin urmare nu poate fi cuprinsă într-o monografie. De aceea și noi considerăm cartea pe care o propunem ca fiind o simplă introducere în temă. Ne adresăm tuturor cititorilor interesați, specialiști sau nu, să cunoască aspecte esențiale ale civilizației și culturii...30,00 leiNumai onlinePostmodernismul. Studii, eseuri și...
Dimensiunea socială, culturală și religioasă a postmodernismului este vastă și complexă, prin urmare nu poate fi cuprinsă într-o monografie. De aceea și noi considerăm cartea pe care o propunem ca fiind o simplă introducere în temă. Ne adresăm tuturor cititorilor interesați, specialiști sau nu, să cunoască aspecte esențiale ale civilizației și culturii...78,00 leiSărbătorile evreiești - ebook - Carmen...
Lucrarea de față este un modest eseu prin care am încercat să răspund unor întrebări, ceea ce a dus la apariția altora. Acesta este, însă, un lucru minunat, printre primele pe care le-am învățat cu ocazia studiului Bibliei, a culturii și civilizației ebraice.10,00 leiNumai online
Sărbătorile evreiești - Carmen Petrescu
Lucrarea de față este un modest eseu prin care am încercat să răspund unor întrebări, ceea ce a dus la apariția altora. Acesta este, însă, un lucru minunat, printre primele pe care le-am învățat cu ocazia studiului Bibliei, a culturii și civilizației ebraice.29,00 leiBucătăria de vară a românului - Studii...
Două dintre cele mai apetisante volume ale cunoscutului om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman: Etnoculinarul românesc, un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand și Bucate, vinuri și obiceiuri românești, cea mai completă și savuroasă carte de bucate și povești românești.247,00 leiTăcerea narciselor. Farmecul de a fi trăit...
Cartea prezintă, cu nostalgie și cu umor, sufletul copilului și apoi al tinerei care descoperă lumea.28,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.30,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Concepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 leiDespre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.17,20 leiPsihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia23,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei