Filosofia formelor simbolice - Ernst Cassirer
Ernst Cassirer
- Scrieţi un comentariu
„Formă simbolică înseamnă nu numai universul conceptual abstract al cunoașterii, ci și lumea intuitivă a artei, precum și cea a mitului sau a limbii, (...) așa cum a spus Goethe, o revelare care pornește dinspre interior spre exterior”.
1898P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
Pornind de la principiile gândirii kantiene (critica cunoașterii), Cassirer dezvoltă în Filosofia formelor simbolice o teorie a culturii prin care afirmă că rolul creator al semnelor și al simbolurilor (critica culturii). Potrivit acestuia, limba, mitul, religia, arta sau știința sunt forme simbolice, prin care omul se manifestă și exprimă. Prin urmare, omul trebuie înțeles ca animal simbolic și nu ca animal rațional, filosofiei revenindu-i sarcina de a analiza și înțelege multitudinea manifestărilor pe care acesta le realizează: „Dacă întreaga cultură se dovedește activă în crearea unor universuri spirituale de imagini, a anumitelor forme simbolice, scopul filosofiei nu constă în a se reîntoarce în spatele tuturor acestor creații, ci mai degrabă în a le înțelege și a le face conștiente în principiul lor formativ de bază. Abia în sceastă conștiință conținutul vieții se ridică la forma sa adevărată”.
„Mitul și arta, limbajul și știința sunt, în acest sens, marcări (Prägungen) către ființă: ele nu sunt simple copii ale unei realități existente, ci reprezintă marile linii directoare ale mișcării spirituale, ale procesului ideal, în care ceea ce este real se constituie pentru noi ca unu și multiplu, ca o multitudine de configurații care, totuși, în cele din urmă, prezintă coeziune printr-o unitate a semnificației”.
Autor | Ernst Cassirer |
Specificații autor | filosof german neokantian |
Traducator/editor | Alexandru Boboc |
Specificatii traducator/editor | Profesor Emerit al Facultăţii de Filosofie |
Anul publicării | 2015 |
Format | 95 x 205 mm |
Nr. pagini | 250 |
Colecția | Filosofie |
eBook | 1935-filosofia-formelor-simbolice-ernst-cassirer-9786067480863.html |
ID Hard Cover | 1935-filosofia-formelor-simbolice-ernst-cassirer-9786067480863.html |
Gen | Filozofie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Sociologie si filozofie |
ISBN | 978-606-748-086-3 |
Categoria: emblematic europa
Din categoria lucrărilor catalogate Emblematic Europa fac parte cărțile din patrimoniul cultural european care sunt istoric fundamentale sau contributive și care s-au bucurat de versiuni noi de traducere, de ediții ilustrate, de forme noi de editare. Cultura română respiră și în prezent în cultura europeană pe care o asimilează specific. Capodoperele născute în epoci și culturi diferite în Europa au devenit în timp emblematice pentru spiritul continentului, considerat în istoria și întinderea lui demensurată azi pe globul pământesc. Fiecare carte din această categorie este marcată cu un timbru ilustrativ pentru perioada sau contextul în care a apărut și s-a afirmat. În cazul în care opera este considerată capodoperă, faptul este consemnat pe timbrul emblematic eu: capodoperă a culturii europene.
Filosofia formelor simbolice, una din cele mai importante opere a lui Ernst Cassirer, contribuie la promovarea semnificației și importanței culturii umane, în spațiul european.
În realizarea lucrării Filosofia formelor simbolice, filosoful neokantian Ernest Cassirer a pornit de la principii kantiene, în vederea elaborării unei teorii a culturii prin care afirmă că limba, mitul, arta sau știința sunt forme simbolice. Interpretate în acest mod, toate aceste simboluri nu mai trebuie înțelese ca derivate ale unei legi universale a naturii umane și nici raportate la o instanță exterioară lor.
Un simbol (latină, symbolum, greacă, σύμβολον - simbolon) este o reprezentare a unui lucru, concept sau calitate. Semn convențional sau grup de semne convenționale folosit în știință și tehnică și care reprezintă sume, cantități, operații, fenomene, formule. Folosirea și manipularea simbolurilor permite comunicarea și explorarea relațiilor existente între lucruri, concepte și însușiri.
Cultura reprezintă o moștenire ce se transmite cu ajutorul codurilor de comunicație specifice cum sunt gesturile ori cuvintele, scrisul și artele, mass media (presa, radioul, televiziunea), media interactivă (telefonul). În același fel se transmit gesturile, ritualurile, cunoștințele teoretice, normele abstracte, religia. Cultura poate fi însușita prin diverse forme ale memoriei subiective (reflexe, cuvinte, imagini) dar și prin intermediul memoriei obiective (obiecte, peisaje, cărți, numere, reguli).
Uzul popular al cuvântului cultură în multe societăți occidentale poate reflecta chiar caracterul stratificat al acelor societăți. Mulți folosesc acest cuvânt pentru a desemna bunuri de consum ale elitelor și activități cum ar fi bucătăria, arta sau muzica. Alți folosesc eticheta de „cultură înaltă” pentru a o distinge pe aceasta de cultura „joasă”, desemnând toate bunurile de consum care nu aparțin acestei elite.
Teoreticienii culturii din secolul al optsprezecelea și începutul secolului al 19-lea și foarte mulți dintre cei de azi identifică cultura și civilizația pe care adesea le opun naturii. Astfel oamenilor cărora le lipsesc semnele culturii înalte par adesea mai naturali și observatorii critică sau dimpotrivă apără elementele culturii înalte care ar inhiba „natura umană”.
La sfârșitul secolului al XIX-lea antropologii au propus o definiție mai amplă a culturii, definiție care să poată fi aplicată mai multor tipuri de societăți. Ei au definit cultura drept natura umană și au observat că aceasta își are rădăcinile în capacitatea universal umană de a clasifica experiențele, de a le codifica și de a comunica simbolic. În consecință, societățile izolate dezvoltă culturi proprii, originale, dar componente ale diferitelor culturi locale se pot răspândi cu ușurință de la o comunitate la alta.
Critica rațiunii devine astfel critică a culturii. Ea caută să înțeleagă și să dovedească cum întreg conținutul culturii, întrucât este mai mult decât un simplu conținut izolat, este întemeiat într-un principiu general al formei, are drept premisă o faptă originară a spiritului (subl. ns.). Abia aici teza de bază a idealismului își găsește propria și deplina confirmare. Atâta timp cât reflecția filosofică se referă numai la analiza formei pure a cunoașterii și se limitează la această temă, tot atâta timp nu poate fi complet distrusă nici forța concepției naiv-realiste despre lume.
Ernst Cassirer (n. 28 iulie 1874, Breslau – d. 13 aprilie 1945, New York) a fost un filosof german neokantian. S-a născut la Breslau, in Germania (astăzi Wroclaw, Polonia), într-o familie de evrei înstăriți. A început prin a studia dreptul la Universitatea din Berlin (1892), dar s-a reorientat către literatură și filosofie, urmând și cursuri de istorie, filologie și științe la universitățile din Leipzig, Heidelberg și München.
Din 1896 a fost unul din studenții lui Herman Cohen la Universitatea din Marburg, la „școala neokantiană” al cărei exponent de seamă a devenit mai târziu. În 1899 a obținut doctoratul, iar în 1906 un post de Privatdozent la Berlin.
Reputația lui a crescut constant: în 1914 a primit Medalia „Kuno Fischer” a Academiei din Heidelberg pentru lucrarea Das Erkenntnisproblem. După război a ocupat un post de profesor titular la proaspăt înființata Universitate din Hamburg.
Anii de profesorat la Hamburg au marcat trecerea lui Cassirer de la marile teorii ale filozofiei (concretizate in monumentala Das Erkenntnisproblem in der Philosophie und Wissenschaft der neueren Zeit, 3 vol., 1906–1920 si Substanzbegriff und Funktionsbegriff, 1910) la limbă, mituri, artă și cultură.
Opera lui principală în această direcție, Philosophie der symbolischen Formen, a fost publicată în trei volume: Die Sprache (Zur Phänomenologie der sprachlichen Form) în 1923, Das mythische Denken in 1925 si Phänomenologie der Erkenntnis în 1929.
În Filosofia formelor simbolice Cassirer a aplicat principiile gândirii kantiene în direcția elaborării unei teorii a culturii prin care afirma ca limba, miturile, religia, arta, știința sunt forme simbolice, de unde și conceptul de om ca „animal simbolic”.
Alexandru Boboc (1930- 2020) a fost un filosof român, membru titular al Academiei Române din 2012.
În anul 1964 a obţinut titlul de doctor în Filosofie de la Universitatea din Bucureşti, specializându-se în istoria filosofiei moderne şi contemporane, filosofia culturii şi a valorilor, semiotică şi filosofia limbajului. De-a lungul ultimelor decenii, Profesorul Boboc s-a afirmat ca un specialist în sfera studiilor kantiene, a istoriei filosofiei şi filosofiei moderne, cu un interes deosebit pentru gânditori ca: Descartes, Leibniz, Hegel, Kierkegaard, Schopenhauer, Nietzsche, Dilthey, Husserl, Scheler, N. Hartmann. A coordonat peste 50 de teze de doctorat. În anul 1998, Academia Internaţională de Drept Economic şi Arte Audiovizuale din Chişinău i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. A fost membru al Academiei Române.
10 alte produse din aceeași categorie
Dimensiunea morală a existenţei umane. O...
Ce este morala şi cum este ea posibilă? În ce constă forţa ei socială şi care sunt limitele ei? Cercetarea etică a fost de timpuriu confruntată cu aceste întrebări.34,68 lei„Vietile paralele” ale personajelor...
Filosofia înaintează ca în metafora lui Bergson, zăpada în bulgărele de zăpadă. Dacă, totuşi, rămâne în urmă (într-un timp determinant) ceva, este ceea ce ţine, platonician, de prima scufundare.29,00 leiPolitica - Aristotel
Omul este destinat prin natura sa nu numai pentru a trăi o existenţă biologică, ci și pentru bine şi pentru fericire. Fericirea presupune o independenţă maximă faţă de constrângerile materiale pe care individul este incapabil să o obţină singur şi care nu este pe deplin realizată decât în comunitatea politică.80,00 leiPlaton.Operele platonice. Prima perioadă...
Este o exegeza savantă a operei lui Platon in trei volume. Marele clasicist german, in primul volum, priveste platonismul din perspectiva celor mai interesanti termeni dezvoltati in dialogurile de tinerete si maturitate ( )…. Este o sinteză nemaivăzută pâna aici, erudită, bine gândită, inspirată.65,00 leiNumai onlineCum mureau filosofii în Grecia veche -...
Lucrarea prezintă cultul morții și semnificația acestui concept în cadrul vechii culturi grecești; având ca punct central exemplificarea „morților” unor mari gânditori, precum: Thales din Milet, Philolaos din Crotona, Zenon din Elea sau Democrit.33,00 lei
Metafizica idealista a budhismului...
Vijñānavāda este una dintre cele două mari ramuri ale Mahāyānei, budhismul nordic, cealaltă fiind Mādhyamika. Diferenţa între cele două şcoli ţine de modul în care fiecare din ele demonstrează vacuitatea experienţei149,00 leiOameni de însemnătate crucială:...
Pornind de la întrebarea „De ce tocmai Socrate, Buddha, Iisus şi Confucius au avut o atât de uriaşă influenţă asupra omenirii şi nu alţii?” Karl Jaspers prezintă, în această lucrare coordonatele existențiale ale celor mai atipice „tipologii” umane, care au dominat istoria și timpul, a căror influență se răsfrânge, neîncetat asupra prezentului.34,00 leiCritica puterii de judecare - Immanuel Kant
Critica puterii de judecare completează proiectul critic al lui Kant și abordează problemele de estetică dintr-o perpectivă care este în continuare actuală și relevantă. Lucrarea include o imagine de ansamblu asupra întregului sistem critic al lui Kant, aranjat în forma sa finală.81,00 leiDespre înţelepciunea anticilor - Francis...
Despre înțelepciunea anticiloreste una dintre cele mai importante scrieri moderne și o încercare al lui Bacon de a oferi o viziune relevantă asupra unor teme diverse precum morala, filosofia, religia, politica, știința și arta. Deși scrisă acum câteva sute de ani, această lucrare este încă foarte relevantă și pătrunzătoare.52,00 leiExpunere despre metodă - René Descartes
O lucrare revoluționară, care a modificat cursul gândirii și concepția asupra adevărului, Expunere despre metodă cuprinde ideile fundamentale ale filosofiei carteziene; idei care vor marca începutul Rațonalismului în Filosofia Modernă.35,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Fotografii de familie, Călător prin două...
Ceea ce am simțit nevoia să pun pe hârtie nu am gândit să fie nici literatură, nici filosofie, nici comentarii istorice sau politice. Berdiaev scria undeva: N-am avut niciodată arta de a trăi, viața mea n-a fost o operă artistică. Niciodată n-am jucat-o.58,00 leiExpunere despre metodă - René Descartes
O lucrare revoluționară, care a modificat cursul gândirii și concepția asupra adevărului, Expunere despre metodă cuprinde ideile fundamentale ale filosofiei carteziene; idei care vor marca începutul Rațonalismului în Filosofia Modernă.15,00 leiNumai onlineFaire la cuisine à la paysanne en Roumanie...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.60,00 leiNumai onlineRomanian recipes wines and customs - Radu...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.81,00 lei
Faire la cuisine à la paysanne en Roumanie...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.80,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.81,00 leiFaire la cuisine à la paysanne en Roumanie...
Radu Anton Roman a fost un jurnalist, scriitor și realizator TV, cunoscut mai ales pentru emisiunile pe teme culinare.60,00 leiNumai onlinePolitica - Aristotel
Omul este destinat prin natura sa nu numai pentru a trăi o existenţă biologică, ci și pentru bine şi pentru fericire. Fericirea presupune o independenţă maximă faţă de constrângerile materiale pe care individul este incapabil să o obţină singur şi care nu este pe deplin realizată decât în comunitatea politică.60,00 leiNumai onlineIstoria Universităţii „Politehnica” din...
Lucrarea, o adevărată operă monumentală, parcurge, cu detaliile şi precizia specifice ingineriei, toate etapele istorice ale uneia dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din România.50,00 leiNumai online
O poetica a artei actorului - Analiza...
Poetică sau poetică a artei actorului? Ce reprezintă arta actorului? Care sunt principiile călăuzitoare din spatele apariţiilor teatrale? Ion Cojar a fost cel care a fondat școala românească de metodă în arta actorului, călăuzit de principiul „procesul, nu succesul”.20,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.30,00 leiConcepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 leiIisus Hristos, iubirea trădată. Vol.1:...
Cartea "Iisus Hristos, iubirea trădată" este scrisă de un teolog universitar, specialist în telogie dogmatică.50,00 leiBucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).150,00 lei
Critica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.78,96 leiDespre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiPsihosomatica între medicină şi cultură -...
Oltea Joja, doctor în psihologie, psiholog clinician și cercetător științific la Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon din București, este profesor asociat la Universitatea Titu Maiorescu și deține titlul de Grandparent în psihoterapie cognitiv-comportamentală al Federației Române de Psihoterapie.30,00 leiCodul Anticlasic (limbajul modern al...
Potrivit autorului, arhitectura modernă, născută în polemica susținută cu neoclasicismul, dacă nu este structurată ca limbaj, riscă să regreseze către arhetipuri beaux-arts-iste uzate de îndată ce se va fi încheiat ciclul avangardei.14,40 leiRetrofuturism: - Spatiul sacru astazi -...
Volumul cuprinde articole ale autorului apărute de-a lungul timpului în Dilema veche și dialogul cu Î.P.S. Arhiepiscopul Chrysostomos despre arhitectură, artă și spațiul sacru din Biserica ortodoxă, în cuprinsul căruia, printre altele, se ating și punctele cele mai „dureroase” cu privire la starea actuală a temei.32,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...28,80 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.35,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia23,12 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.34,68 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.25,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.24,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.45,60 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei