Imaginariile politicului - Jean-Jacques Wunenburger

Jean-Jacques Wunenburger

E vorba de a ne întreba dacă nu cumva o parte a imaginarului n-ar fi cel mai bun susţinător al raţionalităţii, şi, în acelaşi timp, un zid de apărare împotriva pervertirii gândirii.

Mai multe detalii

1872P

Nou

35,00 lei cu TVA

Societatea politică spre deosebire de „socialitate” – care provine în mod spontan din nevoile, obișnuințele și moravurile oamenilor – este o construcție artificială, deliberată și conștientă.

 Ce reprezintă și cum se manifestă imaginarul politic? Iată întrebarea pilon care stă la baza lucrării lui Jean-Jacques Wunenburge.

Lucrarea cuprinde în primele două părți, o abordare antropologică asupra imaginarului politic, prezentându-i istoria: natura, formele și condițiile. Consecințele gândirii „politicului”; reflecția filosofică, care are ca scop clarificarea și clasificarea faptelelor „politicului” sunt prezentate la final, în încercarea lui Jean-Jacques Wunenburge de a surprinde, într-un mod cât mai obiectiv și exhaustiv posibil, „stratul” imaginar în domeniul politicului.

Trei mari idei rezultă din această cercetare a imaginarului politic:

1) Marii gânditori au elaborat, de-a lungul timpului, în special, în Europa, „un ideal de viață colectivă ce se sprijină pe beneficiile inventării instituției politicului pentru a asigura reușita vieții umane în societate”.

2) Antropologia imaginarului are, printre altele, rolul de a aminti că valorile politice sunt relative, iar „promisiunile unei salvări doar prin Cetate sunt poate iluzii dezastruoase”.

3) Incursiunea prin imaginarul politic, propusă de Jean-Jacques Wunenburge, determină, în rândul cititorilor „nevoia de a reexamina și a reevalua locul și rolul imaginației în viață fiecăruia”.

Potrivit autorului: „Amintiri ale trecutului, povestiri patriotice, reprezentări ale unei autorități, angajamente într-o rezistență față de o putere, speranță într-un viitor mai bun mobilizează altceva decât percepția și concepția abstractă. Imaginația ne permite să ne dăm un sens povestind o istorie de viață (individuală sau colectivă), să acceptăm o ordine asigurată de legi, să interpretăm semne și coduri ce stabilesc legături comune, să ne închipuim concret idealuri atemporale (ființă liberă, viață dreaptă, pace). Imaginația politică confirmă, la nevoie, faptul că omul trăiește din viziuni, previziuni, visuri, idealuri, ce nu ar deveni niciodată obligații potrivite unei rațiuni fără perpetua sa energie creatoare, aceea care umple golurile lăsate de natură și de realitate. Fără o facultate de a gândi irealul, suprarealul, am fi privați de libertate, care nu se exprimă niciodată mai mult decât atunci când putem refuza ceea ce există, dându-ne o imagine a posibilităților, decât inversând timpul destinului printr-o voință capabilă să schimbe ordinea lucrurilor”.

AutorJean-Jacques Wunenburger
Traducator/editorIonel Buse, Laurentiu Ciontescu-Samfireag
Anul publicării2015
Format95 x 205 mm
Nr. pagini156
ColecțiaFilosofie
eBook1861-imaginariile-politicului-jean-jacques-wunenburger-9786067480788.html
ID Hard Cover1861-imaginariile-politicului-jean-jacques-wunenburger-9786067480788.html
GenFilozofie
LimbaRomana
Tip formatFizic
CategorieStiinte umaniste
Sub-CategorieSociologie si filozofie
ISBN978-606-748-078-8
Nota 
2021-02-07
Imaginariile politicului

O carte de excepție, realizată într-un format practic! Un subiect de maximă actualitate!

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Imaginariile politicului - Jean-Jacques Wunenburger

    Imaginariile politicului - Jean-Jacques Wunenburger

    E vorba de a ne întreba dacă nu cumva o parte a imaginarului n-ar fi cel mai bun susţinător al raţionalităţii, şi, în acelaşi timp, un zid de apărare împotriva pervertirii gândirii.

    Scrieţi un comentariu

    Categoriaemblematic europa

    Din categoria lucrărilor catalogate Emblematic Europa fac parte cărțile din patrimoniul cultural european care sunt istoric fundamentale sau contributive și care s-au bucurat de versiuni noi de traducere, de ediții ilustrate, de forme noi de editare. Cultura română respiră și în prezent în cultura europeană pe care o asimilează specific. Capodoperele născute în epoci și culturi diferite în Europa au devenit în timp emblematice pentru spiritul continentului, considerat în istoria și întinderea lui demensurată azi pe globul pământesc. Fiecare carte din această categorie este marcată cu un timbru ilustrativ pentru perioada sau contextul în care a apărut și s-a afirmat. În cazul în care opera este considerată capodoperă, faptul este consemnat pe timbrul emblematic eu: capodoperă a culturii europene.

    Jean-Jacques Wunenburge realizează, în această lucrare, o analiză complexă, asupra unei subiect cu implicații directe în modul de organizare al societății umane: imaginația politică; imaginație ce confirmă,

    „la nevoie, faptul că omul trăiește din viziuni, previziuni, visuri, idealuri, ce nu ar deveni niciodată obligații potrivite unei rațiuni fără perpetua sa energie creatoare, aceea care umple golurile lăsate de natură și de realitate”.

    Analiza noastrã în ceea ce privește politicul își propune sã ținã cont de dimensiunea nonraționalã a acestuia în vederea descoperirii originilor, a funcțiunilor, promisiunilor și a riscurilor sale. Este vorba, asadar, sã ne situãm undeva în afara filosofiei politice dominante, care vizeazã un ideal pur de raționalitate, pentru a
    explora practicile mai putin cunoscute, prost interpretate sau diabolizate, pentru a înțelege, de asemenea, concepțiile filosofice contrare sau chiar paradoxale. Miza acestui traseu este dublã: din momentul în care, în societãțile noastre occidentale, politicul este în crizã și a pierdut din eficiența si legitimitatea sa, trebuie sã ne întrebãm dacã acesta nu poate fi cumva reinterpretat dintr-un alt punct de vedere decât cel care a dominat, în orice caz, ultimele trei secole. O altã hermeneuticã a politicului, mai blândã, mai complexã nu s-ar impune oare, spre a ne ajuta sã regândim, ba chiar sã reîntemeiem altfel politicul? Pe de altã parte, construind o anume teorie
    a politicului ar fi mai bine sã înțelegem unele forme sau figuri ale nonraționalitãții, care n-ar mai putea fi astfel reduse fortat la formele caricaturale la care le-a adus un anume rationalism imperialist. Politicul nu ne-ar putea dezvãlui el, astfel, un aspect si o eficacitate a nonraționalului care ar putea autoriza, începând de aici, și alte
    reevaluãri în alte domenii cum ar fi arta, religia, tehnica sau etica? Nu este vorba, evident, de a nega dimensiunea incoercibilã a raționalitãtii civice, nici de a cauționa un fel de irationalism funciar al puterii care ar conduce la derive neliniștitoare. Viața publicã cere, ca orice formã a dezvoltãrii vieții spiritului, o stãpânire a lucrurilor prin recurgerea la spiritul critic, la ideile universale, la normele formulate într-un limbaj clar șidistinct. E vorba numai de a ne întreba dacã apologia și exaltarea unilateralã a rațiunii politice sunt suficiente pentru a rezolva problema conviețuirii în Cetate, și dacã nu constituie o rãtãcire sau o frânã a împlinirii destinului politic al umanitãții.

    Pasiunile necesare în rãzboi, fidelitatea fațã de strãmoși, curajul onoarei, respectul fațã de instituții, sentimentele altruiste, sensibilitatea democraticã etc., constituie, fãrã îndoialã, realitãți antropologice de care viața politicã n-a
    putut, pânã acum, sã facã, fãrã dificultate, economie sau abstracție. Existã, astfel, loc pentru un studiu al pasiunilor juste compatibile – ba chiar necesare – în viața bunã a unui stat.
    Ne vom limita, în aceastã lucrare, la imaginația și imaginarul politic pentru a le stabili cauzele și efectele, pentru a le determina diferitele manifestãri, ocurențe, contexte și a le evalua funcțiile și finalitãțile .Analiza unor fapte și teorii va conduce în mod inevitabil la a gãsi o opoziție între formele pozitive și negative, faste și nefaste. Putem întrevedea chiar din prezent problema criticã subsecventã? Ce forme de imaginar pot fi considerate compatibile cu
    exercițiul unei raþionalitãți politice, care o pot fecunda, facilita, ba chiar mlãdia? Ce forme, dimpotrivã, riscã sã inhibe, ba chiar sã perverteascã exercițiul acestei rațiuni? Altfel spus, e vorba de a ne întreba dacã nu cumva o parte a imaginarului n-ar fi cel mai bun susținãtor al raþionalitãții, și, în acelaȘi timp, un zid de apãrare împotriva pervertirii gândirii.

    Traducere din francezã de Ionel Bușe și Laurenþiu Ciontescu-Samfireag
    Ediție îngrijitã de Ionel Bușe

    Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.

    Această lucrare a apărut în colaborare cu Centrul de Studii asupra Imaginarului și Raționalității Mircea Eliade, Universitatea din Craiova, director prof.univ. Ionel Bușe; traducerea (din franceză) fiind realizată  de Ionel Bușe și Laurențiu Ciontescu-Samfireag.

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: