Henologic si ousiologic in constructia metafizicii. Grecia si Evul mediu - Gheorghe Vlăduțescu
Gheorghe Vlăduţescu
- Scrieţi un comentariu
Gheorghe Vlăduțescu resistematizează – în acest volum – istoria greacă și istoria medievală, pornind de la o distincția între modelul henologic și modelul ousiologic, în încercarea de a cuprinde chiar și cele mai subtile distincții, precizări și derivate ale ontologiei și metafizicii.
1564P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității: 2015-03-31
- Descriere
- Date tehnice
- Comentarii
- Prezentarea editiei
- Date editoriale
- Subiectul
- Despre autor
- Dosarul cartii
Metafizica este de invenție greacă. Metafizica, fie ca „știință postfizică”, fie ca „știință care cercetează realitățile transfizice (foarte răspândită în Evul Mediu) se întemeiază pe o anume înțelegere a prepoziției meta.Meta înseamnă și „după” dar și „în mijlocul” a ceva.Meta indică faptul de a fi al ființei în-sine, în limitele descrierii ontologice trans-fizică, de îndată ce
este altceva, analitic.
Ca în orice istorie, precizează acad. Gheorghe Vlăduțescu, și în aceea a metafizicii, „rupturile” nu întrerup devenirea și nu lasă în urmă ceea ce, temporal, este anterior. Istoria, fiind într-un sistem, devenire a acestuia prin continuă sporire, extensiv și intensiv, „trecutul” pierde sensul temporal. Mai înainte nu este în timp, ci fenomenologic, ceea ce este mai în profunzime în constituția omului ca ființă istorică. Metafizica grecilor, susține acesta, nu este a unui timp; ea este parte a metafizicii în ordinea sistemului, singura în care este una. „Altfel, temporalizant, istoria ei, istoria științelor, istoria artelor, istoria religiilor, istoria omului însuși ca ființă politică n-ar fi altceva decât o succesiune de evenimente, în care mai puternică este discontinuitatea”.
Profesorul Gheorghe Vlăduţescu este membru al Academiei Române, în primul rând, pentru cât şi cum a susţinut, prin aport propriu, cercetarea filosofiilor vechi în cultura română. Onoarea nu a oprit strădania, dimpotrivă. Această carte poartă o didactică înaltă, este o sinteză pe care numai o experienţă intelectuală de lungă durată pe un subiect fundamental, o poate da. Subiectul este unul şi substanţa, ontologia şi metafizica, toate derivatele şi corelatele lor; s-ar putea spune că este tratat în întregul lui tematic; avem aici o explicaţie de prim ordin pe care, prin distincţii şi precizări puse într-o formă uimitor de simplă şi de clară, autorul o aduce în faţa noastră ca pe un dar, ca pe o graţie pe care orice om preocupat de aceste lucruri, de fapt, o merită.
Cartea poate fi o lectură deosebit de utilă, atât celor care de abia încep studiul, cât şi avansaţilor care umblă, încă, după o clarificare supracalificată.
Autor | Gheorghe Vlăduţescu |
Specificații autor | Profesor Emerit, conducător de doctorat la Facultatea de Filosofie şi membru al Academiei Române |
Anul publicării | 2014 |
Format | 140 x 200 mm |
Nr. pagini | 180 |
Colecția | Studii si eseuri - Filosofie |
eBook | 1374 |
ID Hard Cover | 1374 |
Gen | Filozofie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Sociologie si filozofie |
ISBN | 978-973-596-951-6 |
Categoria: emblematic Europa
Din categoria lucrărilor catalogate Emblematic Europa fac parte cărțile din patrimoniul cultural european care sunt istoric fundamentale sau contributive și care s-au bucurat de versiuni noi de traducere, de ediții ilustrate, de forme noi de editare. Cultura română respiră și în prezent în cultura europeană pe care o asimilează specific. Capodoperele născute în epoci și culturi diferite în Europa au devenit în timp emblematice pentru spiritul continentului, considerat în istoria și întinderea lui demensurată azi pe globul pământesc. Fiecare carte din această categorie este marcată cu un timbru ilustrativ pentru perioada sau contextul în care a apărut și s-a afirmat. În cazul în care opera este considerată capodoperă, faptul este consemnat pe timbrul emblematic eu: capodoperă a culturii europene.
Scrierile metafizice au exercitat o influență majoră asupra culturii europene, de-a lungul timpului. În timp ce ontologia a fost centrată într-un singur termen, acela al ființei, metafizica a presupus, în corelativitate, neființa.
Cu ceva ani în urmă, pe seama unui curs ținut la Facultatea de filosofie a Universității din București, încercam, în Tipuri de metafizici medievale (în Teologie și metafizică în cultura evului mediu, 2003), o refacere tipologică a istoriei sale. Tipurile, în funcție de mulți factori, pot fi mereu altele. De aceea interesează mai puțin identitatea lor și mai mult metoda.
În cele ce urmează, am resistematizat altfel istoria greacă și istoria medievală, pornind de la o distincție cu care se lucrează adesea, între modelul henologic și modelul ousiologic (vd. Reale, Il concetto... passim). Asemenea oricărei alte resistematizări, și aceasta este convențională. Dar care „istorie” nu este astfel? Până și cea mai slabă dintre toate, istoria succesivistă (evenimențială) este o convenție. Problema, deci, nu este aceasta, ci alta, anume care convenție poate fi mai operațională.
Metafizica (greacă μετά (meta) = „după”, φυσικά (phisiká) = „cele despre natură”) este un domeniu al filosofiei al cărui obiect de studiu îl constituie explicarea naturii lumii. Este studiul ființei și ființării, deci al realității. Ca principale subiecte în discuțiile metafizice se pot enumera: Dumnezeu, Nemurirea, Libertatea, Sufletul, Firea/Existența, Spiritul, Natura. Metafizica adresează gândirii întrebări de tipul, „Care este natura realității?”, „Există Dumnezeu?” sau „Care este locul omului în Univers?”.
O ramură esențială a metafizicii este ontologia, investigarea categoriilor de lucruri care există în lume și a relațiilor dintre acestea. Metafizicianul încearcă să clarifice noțiunile prin care oamenii înțeleg lumea, incluzând existența, noțiunea de obiect, proprietatea, spațiul, timpul, cauzalitatea, interconexiunile și posibilitatea.
Termenul metafizică a fost asociat pentru a caracteriza și subiecte care sunt „deasupra” sau „în afara” acestei lumi fizice.
Termenul „metafizică” folosit într-un sens peiorativ, având denominarea de senzațional, supranatural, asociat cu alte științe cum ar fi spiritismul, „citirea” în cristale, rune sau tarot, prezicerea viitorului, ocultismul, etc. nu este recunoscut de filosofia academică.
Ca în orice istorie și în aceea a metafizicii, „rupturile” nu întrerup devenirea și nu lasă în urmă ceea ce, temporal, este anterior. Istoria, fiind într-un sistem, devenire a acestuia prin continuă sporire, extensiv și intensiv, „trecutul” pierde sensul temporal. Mai înainte nu este în timp, ci fenomenologic, ceea ce este mai în profunzime în constituția omului ca ființă istorică. Metafizica grecilor, de aceea, nu este a unui timp; ea este parte a metafizicii în ordinea sistemului, singura în care este una. Altfel, temporalizant, istoria ei, istoria științelor, istoria artelor, istoria religiilor, istoria omului însuși ca ființă politică n-ar fi altceva decât o succesiune de evenimente, în care mai puternică este discontinuitatea.
Dar istoria este continuitate, nu însă în sens ficționalist. În concept tare, continuitatea înseamnă integrareasimilare, ceea ce presupune devenirea însăși a sistemului. Prin urmare, nu numai ceea ce urmează se îndreaptă către ceea ce este mai înainte, dar și evenimentele anterioare tind, prin deschidere, către ceea ce vine după ele. Aceasta întrucât ceea ce urmează provine fie și în parte din ceea ce precede.
Evul Mediu este alt „timp” al istoriei care, asemenea oricăror altora, se construia pe verticală, în limitele autonomiei sale structurale. Dacă n-ar fi el însuși n-ar mai fi termen într-o relație istorică. Nu rezultă printr-o devenire în logică evoluționistă a vechilor structuri. Dar el însuși, tocmai prin aceasta, era în măsură să-și asume istoria.
...
Punct și de la capăt. Socrate
Filosofii lumii lui îi păreau lui Socrate a aduce „cu niște nebuni, așa cum se deosebesc prin părerile lor. Într-adevăr, printre nebuni unii nu se tem chiar de ceea ce ar trebui să se teamă, pe când alții se tem și de ceea ce n-ar trebui...”. Filosofii, unii sunt moniști, alții pluraliști, unii mobiliști, alții imobiliști (Xenofon, Convorbiri memorabile, I, 1).
Cu dominantă ontologică monismul și imobilismul, cu deschidere către metafizică pluralismele și mobilismul, în complementaritate, toate acestea se presupun. De aceea, în egală măsură, sunt adevărate, niciuna neavând a fi singura adevărată ori vreuna oricare, doar falsă. De fapt, ele țin de o altă logică, decât cea bivalentă. Opuse, însă, comunicația pare a fi blocată și ieșirea din situație imposibilă.
Pentru a ieși din înfundătură, mintea noastră trebuie să facă două mișcări: una, cea dintâi, de suspendare („punere între paranteze”) a oricărei cunoștințe, iar cea de-a doua, reflexia „eidetică” asupră-și. Examenul fenomenologic face ca mintea să se cerceteze nemijlocit și să-și identifice structurile menite s-o încredințeze de faptul de a fi, generic, una.
Ca ontologie și metafizică, pentru a ști dacă și cum sunt posibile, filosofia trebuia să fie, mai înainte de orice, o cercetare de sine a minții. Altfel spus, ca ireductibilul în ordine absolută (ontologic) să poată fi gândit necontradictoriu, era nevoie ca mintea însăși să-și identifice structurile ultime și anterioare oricărei cunoștințe. Este ceea ce va fi întreprins Socrate.
Metoda sa, maieutică, în doi timpi: eironeia, ca suspendare a cunoștințelor și gnothi sauton, cunoașterea de sine, avea ca scop conducerea minții către structurile sale ireductibile și, de aceea, întemeietoare. Suspendarea – epokhé, cum aveau să-i zică mai târziu scepticii, era legitimată de agnosticismul metodic: lumea, în temeiul său, nu poate fi cunoscută, nici nu trebuie, interdicția fiind predeterminată divin. Socrate întărea, recurgând la zei, o regulă a metodei. De altfel, încă Parmenides impunea ideea agnostică, menită instituirii ontologic.
În sine, una, ilimitată, indeterminată, peste tot și mereu aceeași, ființa nu putea fi cunoscută din interior; așa cum avea să impună interdicția gödeliană, sistemul nu are cum să fie cunoscut din lăuntru. Ființa, de aceea, poate fi doar gândită și încă, apofatic: nenăscută, nepieritoare, fără margini, indivizibilă, necompusă... Altceva decât acognosticismul, acesta presupunând incognoscibilitatea, agnosticismul, dimpotrivă, participă la instituirea ființei, nu însă cogniționist, ci speculativ. Faptul acesta de a fi speculativă conferă filosofiei ca metafizică și ontologie dimensiunea critică, esențială, logic chiar anterioară celeilalte, constructiviste. Critică deci prin condiție, filosofia cu Socrate o impunea ca metodă. În acest fel se poate vorbi de socratism ca marea tăietură istorică.
Prof. univ. dr. Gheorghe Vlăduţescu (n. 1937) este doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti din anul 1971, cu o teză despre inducţia aristotelică. De-a lungul carierei, a publicat peste 20 de volume pe teme de filosofie antică (ontologie, metafizică, etică), filosofia culturii, istoria ideilor filosofice, precum şi filosofie românească. În prezent, ţine un curs masteral de istoria filosofiei greceşti şi romane. Prof. univ. dr. Gheorghe Vlăduţescu este Profesor Emerit, conducător de doctorat la Facultatea de Filosofie şi membru al Academiei Române.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
Gheorghe Vlăduțescu analizează istoria greacă și istoria medievală, pornind de la o distincția între modelul henologic și modelul ousiologic.
10 alte produse din aceeași categorie
Urfaust - Johann Wolfgang von Goethe -...
Prima versiune a materialului dramatic publicat de însuși Goethe a apărut în 1790 cu titlul „Faust. Un fragment” conține Urfaust într-o formă puternic revizuită, care a fost completată în anii următori de „Prologul în Rai”, „Pact cu Mefisto” și „Noaptea Valpurgienului” și publicat în cele din urmă în 1808 ca „Faust. 1. Parte” de Goethe.80,00 leiTragica istorie a Doctorului Faust. The...
Doctor Faustus, tragedie în cinci acte de Christopher Marlowe, publicată în 1604, dar jucată pentru prima dată cu un deceniu mai devreme. Lucrare dramatică care explorează tema ambiției și consecințele urmăririi cunoașterii interzise prin povestea tragică a personajului său principal, Dr. Faustus, un savant care caută să obțină cunoștințe și putere...68,00 lei„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiParmenide Texte și comentarii - Ediție...
Parmenide este recunoscut ca fiind primul gânditor din istoria culturii occidentale care a exprimat clar dualismul fundamental existent în Univers între Ființă și Aparență. Căile lui Parmenide au căpătat un sens simbolic și, de la Platon la Beaufret, formează un topos nobil frecventat atât de savanții acribici, cât și de filosofii speculativi sau eseiștii...99,00 lei 110,00 leiSur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.150,00 lei
Metafizică și etică - Adriana Neacșu
Studiile din lucrarea de față au apărut de-a lungul mai multor ani în diverse reviste de specialitate și volume colective. În vederea cuprinderii în acest volum de autor, variantele lor inițiale au fost supuse revizuirii și, uneori, restructurării.42,00 leiARHITECTURA EXISTENȚEI Teoria elementelor...
În încercarea de a organiza logic diferitele contribuții speciale ale cercetării ontologiei analitice, Ilie Pârvu evidențiază, în acest volum, rolul categoriilor formale, categorii-operatori, în determinarea structurii logice a lumii.89,00 leiÎnțelesul suferinței umane la Eschil,...
Tragediile celor trei mari poeți, Eschil, Sofocle și Euripide sunt în primul rând artă. Dar ele au și o filosofie, sunt monumente de limbă, fără ele mitologia grecilor ar fi mai săracă; ele depun mărturie pentru morala grecilor, pentru mentalitate.73,80 lei 82,00 leiActul creației - Arthur Koestler,...
Cartea are drept punct de pornire un fenomen care este în același timp simplu și complex, în care un proces intelectual subtil este semnalat printr-un reflex fiziologic vulgar: fenomenul râsului. Umorul este un lucru evaziv, ca și curcubeul; și totuși, studiul spectrului colorat a furnizat repere pentru structura elementară a materiei151,20 lei 168,00 leiÎngândurări, învolburări, întrezăriri-...
Ceea ce mintea caută fără încetare în aceste pagini este textul-gând care nu poate fi povestit, rezumat, prescurtat sau tradus mental explicit, cu toate nuanțele descărcate, cu sensurile decriptate, cu tot eșafodajul ideatic străluminat și direct formulat.51,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Critica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.162,00 lei 180,00 leiFilosofia în Grecia veche - Gheorghe...
Filosofia în Grecia veche prezintă în mod special acei termeni care, puşi în semnificaţie de antici, aveau să constituie „fondul de bază” al limbajului filosofic european. Este o realizare deosebită, unică până acum, ce va fi apreciată de către iubitorii de filosofie.161,10 lei 179,00 leiDespre viețile și doctrinele filozofilor -...
Unicitatea cărții constă în faptul că este una dintre puținele operele care s-au păstrat de la înțelepții Antichității eline; mai mult, ea cuprinde numeroase mărturii – bazate pe izvoare originale sau directe – despre autori ale căror texte fie s-au pierdut, fie s-au transmis fragmentar.153,00 lei 170,00 leiActul creației - Arthur Koestler,...
Cartea are drept punct de pornire un fenomen care este în același timp simplu și complex, în care un proces intelectual subtil este semnalat printr-un reflex fiziologic vulgar: fenomenul râsului. Umorul este un lucru evaziv, ca și curcubeul; și totuși, studiul spectrului colorat a furnizat repere pentru structura elementară a materiei151,20 lei 168,00 leiIstoria filosofiei în texte alese –...
Cartea așează cronologic filosofii și filosofi, citând texte semnificative. Ne pune în contact direct cu ideile și limbajul filosofiilor antice și medievale, cu esențialul doctrinelor. Avem aici o mare artă a compunerii erudite, un îndemn și o cale de formare intelectuală.145,80 lei 162,00 lei
Platon.Operele platonice. Perioadele a...
Este o exegeza savantă a operei lui Platon in trei volume. Marele clasicist german, in primul volum, priveste platonismul din perspectiva celor mai interesanti termeni dezvoltati in dialogurile de tinerete si maturitate ( )…. Este o sinteză nemaivăzută pâna aici, erudită, bine gândită, inspirată.129,60 lei 144,00 leiPlaton.Adevărul ființei și realitatea...
Este o exegeza savantă a operei lui Platon in trei volume. Marele clasicist german, in primul volum, priveste platonismul din perspectiva celor mai interesanti termeni dezvoltati in dialogurile de tinerete si maturitate ( )…. Este o sinteză nemaivăzută pâna aici, erudită, bine gândită, inspirată.106,20 lei 118,00 leiMetafizica - Aristotel, traducere Gheorghe...
Metafizica este una din lucrările principale ale lui Aristotel și o operă esențială a filosofiei europene. Cartea a avut o influență majoră în istoria ideilor și, alături de alte scrieri ale lui Aristotel, a stat la baza gândirii europene occidentale.106,20 lei 118,00 leiDespre cer – Aristotel
Ediție bilingvă a tratatulului cosmologic principal al lui Aristotel care conține teoria sa astronomică care a dominat istoria timp de nouăsprezece secole.106,20 lei 118,00 leiPaideia volumul I - Werner Jaeger, trad....
Paideia este o operă savantă vestită între europeni; ea ne arată cum s-a format spiritul grec, sedus de poezia Iliadei, de povestea Războiului Troiei în care se glorifică olimpianismul, virtuțile si regulile aristrocratiei militare ahee. Sunt descrise evoluțiile lor în panelenismul așa format, prin aspirație la perfecționism și educatie, prin paideia.102,60 lei 114,00 lei
Urfaust - Johann Wolfgang von Goethe -...
Prima versiune a materialului dramatic publicat de însuși Goethe a apărut în 1790 cu titlul „Faust. Un fragment” conține Urfaust într-o formă puternic revizuită, care a fost completată în anii următori de „Prologul în Rai”, „Pact cu Mefisto” și „Noaptea Valpurgienului” și publicat în cele din urmă în 1808 ca „Faust. 1. Parte” de Goethe.80,00 leiTragica istorie a Doctorului Faust. The...
Doctor Faustus, tragedie în cinci acte de Christopher Marlowe, publicată în 1604, dar jucată pentru prima dată cu un deceniu mai devreme. Lucrare dramatică care explorează tema ambiției și consecințele urmăririi cunoașterii interzise prin povestea tragică a personajului său principal, Dr. Faustus, un savant care caută să obțină cunoștințe și putere...68,00 leiIdentităţi în Balcani şi loc de origine....
Rândurile care urmează sunt scrise având ca infrastructură tematică antropologia locului. La un nivel și mai profund, meta-tematic, locul, iar nu spațiul, reprezintă una dintre categoriile conceptuale antropologice fundamentale și o condiție de posibilitate a oricărui tip de antropologie.40,00 leiProvidenţa Divină - George Remete
Această lucrare este, probabil, prima monografie în limba română privind purtarea de grijă a lui Dumnezeu față de om și față de lume.54,00 lei
Secretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Prin opera sa, Watteau ne face să întrevedem care îi era sufletul: pentru acest ftizic singuratic, restul era tăcere, iar viața o taină pe care și-o ținea ascunsă chiar față de puținii săi prieteni. Ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pămînt visând cu intensitate și avînd foarte puține legături adevărate cu epoca.18,00 lei 20,00 leiNumai online Preț redus!Viața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
În această lucrare, atît eseu, cît și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit firii sale de artist.18,00 leiNumai onlineViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
„Pieter își mai privi o dată atelierul. Văzu din nou lupta dintre Grași și Slabi, un proiect pentru „Drumul Calvarului”, o schiță pentru „Uciderea Pruncilor” și într-un ungher un portret în peniță al lui Jan Nagel. Îl luă de pe perete, îl puse în buzunar și ieși pe neașteptate. Odată urcat în diligența care avea să-l lase la Bruxelles, desfăcu portretul...22,50 lei 25,00 leiNumai online Preț redus!„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiSecretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Watteau ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pământ visând cu intensitate și având foarte puține legături adevărate cu epoca. Vom vedea cât de puțin l-au înțeles contemporanii, chiar atunci când îl lăudau.38,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.162,00 lei 180,00 lei
Calendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale și se regăsește și în Spațiul și timpul.115,00 leiPsihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.24,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei