Istoria creşterilor şi a descreşterilor Curţii Othman(n)ice (e-book) - Dimitrie Cantemir

Dimitrie Cantemir

Istoria creșterilor si a descreșterilor Curții Othmannice de Dimitrie Cantemir cuprinde istoria Іmpеrіuluі Otoman, de la formarea lui până la anul 1711. Această excepțională traducere este prima după originalul latin, fiind o faptă de înaltă ştiinţă săvârşită de către profesorul Dan Sluşanschi.

Mai multe detalii

E00002340

Numai online

75,00 lei cu TVA

Elaborată între anii 1714-1716, Istoria creșterilor și a descreșterilor Curții Othmannice este o lucrarе dе іѕtorіе unică a Іmpеrіuluі Otoman. Dimitrie Cantemir, fiu şi frate de domnitor moldovean, el însuşi ajuns pe tronul Moldovei, după o tinereţe trăită la Constantinopol în contact strâns cu factorii politici majori ai Imperiului Otoman, bun cunoscător al culturii islamice, propune o nouă abordare, bazată pe cunoaşterea directă a realităţilor turceşti, cu atât mai incitantă cu cât era făcută din perspectiva creşterii si descreşteriiSublimei Porţi. Dimitrie Cantemir a scris această lucrare în latină, care era limba științifică a culturilor occidentale. Cartea a interesat enorm, de la bun inceput, fiind prima cercetare de proporții legată de un fenomen care devenise o urgență a timpului: creșterile și descreșterile acestui imperiu agresor, victorios și amenințător, constituiau un mister alarmant pentru savanții și cancelariile epocii și preocupau în cel mai înalt grad statele europene.

Istoria creșterilor și a descreșterilor Curții Othmannice cuprinde evenimentele de la constituirea Imperiului Otoman în jurul anului 1300 sub sultanului Osman I până la primele decenii ale sec. al XVIII-lea. Ea este divizată în două părţi,  prima – până în 1672, a doua – după acesta din urmă dată, până către 1711. Materia este expusa conform domniile sultanilor. Mai valoroasă este considerată a doua parte a Istoriei, pe care Dimitrie Cantemir o cunoştea ca participant şi martor ocular la evenimentele descrise. Deosebit de valoroase sunt comentariile pe care autorul le face cu ocazia descrierii numeroaselor evenimente şi personalităţi din Imperiu implicate în procesul istoric, în care sunt expuse sau caracterizate personalităţi ale istoriei otomane. Aici, autorul înserează informaţii ce ţin de istoria Moldovei, de procesul de subjugare a acesteia şi de luptele duse de Țările Române contra otomanilor. Prin această lucrare Dimitrie Cantemir încerca să atragă atenţia asupra necesităţii închegării unei alianţe a ţărilor europene împotriva expansiunii turceşti. În acelaşi timp, autorul are cuvinte de laudă pentru unele aspecte ale culturii poporului turc.

Istoria creșterilor și a descreșterilor Curții Othmannice, prin ediţiile engleze (1734-1735, 1756), franceză (1743) şi germană (1745), a cunoscut o largă circulaţie în mediul politic şi ştiinţific al întregii Europe fiind apreciată drept cel mai bun tratat de istorie a turcilor de până la încеputul ѕеcoluluі al ΧІΧ-lea.

Această lucrare a fost citită, preţuită şi folosită în scrierile lor de către Voltaire, Byron, Victor Hugo și i-a adus lui Dimitrie Cantemir faima europeană, situându-l printre marii cărturari ai vremii.

 

Manuscrisul latin al acestei lucrări a fost descoperit în urmă cu câteva decenii de regretatul prof. Virgil Cândea în biblioteca Universității Harvard din S.U.A. Ediţia de acum, publicată de Editura Paideia, este prima traducere după manuscrisul latin al lui Dimitrie Cantemir, fiind o faptă de înaltă ştiinţă săvârşită cu o meticulozitate rară de către profesorul Dan Sluşanschi, în ideea că orice amănunt este semnificativ şi la fel de important ca lucrarea însăşi.

 

„La 300 de ani de la apariţia versiunii franceze, abia acum literatura istorică de bază în limba română se îmbogăţeşte cu acest tratat, graţie iniţiativei intelectuale de vocaţie naţională pe care a avut-o şi a dus-o strălucit până la capăt, cu ultima suflare, la modul propriu, eminentul clasicist al Universităţii Bucureşti Dan Sluşanschi.”

prof. dr. Ion Bănşoiu, directorul editurii Paideia

 

Lucrările lui Dimitrie Cantemir conţin un şir de principii metodologice ce ţin de cercetarea ştiinţifică şi de filosofie a istoriei care îl ajută să discearnă adevărul, punând la temelie un număr cât mai mare de izvoare istorice, dar şi ţinând cont de opiniile exprimate de alţi istorici în problemele luate în dezbatere. Prin opera sa istorică Dimitrie Cantemir a făcut un salt enorm în ştiinţa istorică naţională punând temeliile istoriografiei noastre moderne şi contemporane.  

AutorDimitrie Cantemir
Specificații autordomnul Moldovei (martie-aprilie 1693 și 1710 - 1711), mare cărturar al umanismului românesc
Traducator/editorDan Sluşanschi
Specificatii traducator/editorspecialist în filologie clasică şi indoeuropenistică,profesor doctor la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti
Anul publicării2021
Editie specialaDa
Format200 x 280 mm
Tip CopertaSpeciala
Nr. pagini608
ColecțiaCărţilor de seamă
Hard Cover2160-istoria-cresterilor-si-a-descresterilor-curtii-othmannice-dimitrie-cantemir-9786067483567.html
ID eBook2160-istoria-cresterilor-si-a-descresterilor-curtii-othmannice-dimitrie-cantemir-9786067483567.html
ISBN978-606-748-574-5

Scrieţi un comentariu

Istoria creşterilor şi a descreşterilor Curţii Othman(n)ice (e-book) - Dimitrie Cantemir

Istoria creşterilor şi a descreşterilor Curţii Othman(n)ice (e-book) - Dimitrie Cantemir

Istoria creșterilor si a descreșterilor Curții Othmannice de Dimitrie Cantemir cuprinde istoria Іmpеrіuluі Otoman, de la formarea lui până la anul 1711. Această excepțională traducere este prima după originalul latin, fiind o faptă de înaltă ştiinţă săvârşită de către profesorul Dan Sluşanschi.

Scrieţi un comentariu

10 alte produse din aceeași categorie