Emblematic Romania Spirit și libertate - Nikolai Berdiaev E-book 15,00 lei Mărește

Spirit și libertate - Nikolai Berdiaev

Nikolai Berdiaev

Istoria spiritului uman mărturiseşte că de fapt calitatea aspiraţiilor şi a aptitudinilor spirituale nu este în proporţie cu perfecţiunea şi sfinţenia, cum înfăţişează predominant Biserica.

Mai multe detalii

E00002232

Numai online

15,00 lei cu TVA

Apariţia creştinismului a fost condiţia trecerii de la religia obiectivă şi populară la religia subiectivă şi individuală. Dar cu timpul, creştinismul s-a răspândit şi cristalizat într-o religie obiectivă şi populară, socială şi colectivă. Tocmai această formă a creştinismului suferă acum o criză.

Viaţa religioasă trece printr-o fază subiectivă şi individuală ce nu poate fi ultima şi care trebuie depăşită. Sunt două stări sufleteşti ce se înfruntă în cursul întregii istorii a umanităţii şi care sunt înţelese cu dificultate. Prima aparţine colectivului, majorităţii sociale şi exterioare, ea predomină în istorie, cealaltă aparţine individualităţii spirituale, minorităţii alese şi semnificaţia sa e mult mai ascunsă în istorie. Le-am putea numi: starea „democratică” şi starea „aristocratică”.

Istoria spiritului uman mărturiseşte că de fapt calitatea aspiraţiilor şi a aptitudinilor spirituale nu este în proporţie cu perfecţiunea şi sfinţenia, cum înfăţişează predominant Biserica. Există o ierarhie naturală a temperamentelor spirituale şi a darurilor spirituale.

Oamenii „spirituali” să nu se supraaprecieze, să nu se mândrească faţă de oamenii „psihici”, deoarece nu sunt mai buni şi cu merite mai multe. În majoritatea cazurilor, aceştia sunt mai nefericiţi în lume; poartă răspunderi dintre cele mai grele; îi sfâşie cele mai mari contradicţii interioare şi câştigă cu mult mai multă dificultate deplina armonie a personalităţii ca şi echilibrul cu lumea ce-i înconjoară. Sunt mai singuratici.

AutorNikolai Berdiaev
Anul publicării2018
Format95 x 205 mm
Nr. pagini446
ColecțiaStudii si eseuri - Filosofie
Hard Cover1807-spirit-i-libertate-nikolai-berdiaev-9786067481419.html
ID eBook1807-spirit-i-libertate-nikolai-berdiaev-9786067481419.html
ISBN978-606-748-141-9
Nota 
2021-01-30
Spirit și libertate

Berdiaev consideră omul ca fiind lucrarea lui Dumnezeu. Destinul său se creează și evoluează prin experiența directă cu viața, „în luptele spiritului”. Omului i se dă posibilitatea să-și depășească propriile slăbiciuni și să reînceapă o viață nouă, transfigurată. Viața capătă o dimensiune spirituală și toate crizele și libertățile omului au o conotație religoasă, didactică, de autocunoaștere și reîntoarcere la Dumnezeu.
Este prima carte a acestui filosof rus, pe care o citesc! Mă bucur că am descoperit acest autor! Recomand cu plăcere cărțile publicate de Editura Paideia. Vă asigur că veți găsi adevărate comori culturale!

  Scrieți-vă propria părere

  Scrieţi un comentariu

  Spirit și libertate - Nikolai Berdiaev

  Spirit și libertate - Nikolai Berdiaev

  Istoria spiritului uman mărturiseşte că de fapt calitatea aspiraţiilor şi a aptitudinilor spirituale nu este în proporţie cu perfecţiunea şi sfinţenia, cum înfăţişează predominant Biserica.

  Scrieţi un comentariu

  10 alte produse din aceeași categorie

  Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: