Paideia Despre interpretare (e-book) - Aristotel (trad.Traian Braileanu) E-book 13,50 lei Mărește

Despre interpretare (e-book) - Aristotel (trad.Traian Braileanu)

Traian Brăileanu

Orice vorbire este semnificantă nu însă ca un instrument natural ci aşa cum s-a mai spus, convenţional.....„Socrate este alb – Socrate nu este alb”.

Mai multe detalii

E00002175

Numai online

15,00 lei cu TVA

Afirmaţia sau negaţia privitoare la cele trecute sau prezente, sunt ori adevărate ori false, dar, în mod necesar, numai acelea în care se enunţă universal despre universale sau în care subiectul este luat individual: în deosebire la cele care se enunţă, tot despre universale, dar un universal nu mai este necesar. Căci, dacă orice afirmaţie sau orice negaţie este adevărată sau falsă, atunci orice trebuie să fie sau să nu fie. În urmare, dacă unul zice despre una că va fi, iar altul tăgăduieşte, este limpede că doar unul din ei spune adevărul, de îndată ce orice afirmaţie sau orice negaţie este adevărată sau falsă. Aceasta întrucât simultan nu pot fi amândouă.

Orice vorbire este semnificantă nu însă ca un instrument natural ci aşa cum s-a mai spus, convenţional. Dar nu oricare este indicativă, ci numai aceea în putinţă de a fi adevărată sau falsă, ceea ce, totuşi, nu le este propriu tuturor, rugămintea, de exemplu, care este o rostire însă nici adevărată nici falsă. Alte e feluri de vorbire le lăsăm de o parte, cercetarea lor, în deosebore de aceea enunţiativă, revin mai degrabă retoricii şi poeticii.

Ca toate propoziţiile contradictorii care enunţă despre universal în mod universal, însă, cu necesitate una este adevărată şi alta falsă, ceea ce este valabil şi pentru cele în care se enunţă ceva despre singulare: „Socrate este alb – Socrate nu este alb”. Dacă însă ele privesc ceva universal, dar nu în chip universal, nu întotdeauna una este adevărată, iar cealaltă falsă, putându-se spune că, în acelaşi timp, „omul este alb” şi că „omul nu este alb”, că „omul este frumos” şi că „omul nu este frumos”, întrucât, dacă este urât el nu este frumos şi dacă devine ceva înseamnă că nu este încă.

AutorTraian Brăileanu
Anul publicării2017
Format95 x 205 mm
Nr. pagini64
ColecțiaEmblematic România,Cărți de Referință. Etnologie
Hard Cover1758-despre-interpretare-aristotel-traian-braileanu-9786067481747.html
ID eBook1758-despre-interpretare-aristotel-traian-braileanu-9786067481747.html
ISBN978-606-748-174-7
Nota 
2021-01-31
Despre interpretare

Această carte trebuie citită de oricine este interesat de limbă, lingvistică sau, pur și simplu, de filosofie în general..

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Despre interpretare (e-book) - Aristotel (trad.Traian Braileanu)

    Despre interpretare (e-book) - Aristotel (trad.Traian Braileanu)

    Orice vorbire este semnificantă nu însă ca un instrument natural ci aşa cum s-a mai spus, convenţional.....„Socrate este alb – Socrate nu este alb”.

    Scrieţi un comentariu

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: