Paideia Polonia în schimbare (e-book) - Przemysław Czapliński E-book 15,00 lei Mărește

Polonia în schimbare (e-book) - Przemysław Czapliński

Przemysław Czapliński

e-book

Pryemysław Czapliński (n.1962) este profesor la Facultatea de Filologie Polonă a Universităţii „Adam Mickiewicz” din Poznań, Polonia. 

Mai multe detalii

E00001852

Numai online

15,00 lei cu TVA

Pryemysław Czapliński (n.1962) este profesor la Facultatea de Filologie Polonă a Universităţii „Adam Mickiewicz” din Poznań, Polonia. Cunoscut critic şi istoric literar, a publicat, printre altele, volumele: Ślady przełomu. O prozie polskiej 1976 – 1996 (Urme ale perioadei de răscruce. Despre proza polonă 1976-1996), Cracovia, 1997; Nostalgie w prozie lat dziewięćdziesiątych (Nostalgii în proza anilor nouăzeci), Cracovia, 2001; Świat podrobiony. Krytyka i literatura wobec nowej rzeczywistości (Lumea contrafăcută. Critica şi literatura faţă în faţă cu noua realitate), Cracovia, 2003; Efekt bierności. Literatura w czasie normalnym (Efectul pasivităţii. Literatura în vremuri de normalitate, Cracovia, 2004; Powrót centrali. Literatura w nowej rzeczywistości (Reântoarcerea centrului. Literatura în noua realitate), Cracovia, 2007. A fost distins cu mai multe premii, printre altele Meritul Cultural „Gloria Artis”.
Polonia în schimbare. Modernitatea târzie şi marile noastre naraţiuni constituie o reuşită analiză a celor mai importante teme şi idei în literature polonă din ultimele decenii (1986-2008), repunând în discuţie cele trei concepte fundamentale din perioada iluministă (libertate, egalitate, fraternitate) în contextual modernităţii şi al postmodernităţii. Autorul se opreşte asupra umor motive mai puţin abordate în literatură: evreul, femeia, homosexualul, securistul, colaboratorul vechiului regim etc., considerate persoane “ciudate” în mentalul colectiv, trecute sub tăcere sau adeseori discriminate.

“Încep cu fraternitatea, deoarece literatura după anul 1989 a tratat libertatea ca fiind dată, iar fraternitatea ca fiind problematică. Revenirea la întrebările cu privire la libertate a condus la noi diagnoze ale puterii, dar şi la reînnoirea naraţiunii pe tema «Solidarităţii» ca mişcare socială care a luptat pentru libertate şi care nu a elaborat ideea gospodăririi ei. Închei cartea discutând problematica egalităţii care pare să joace un rol cheie în reflecţiile despre modernitate, devenind totodată un câmp minat pentru ideile discutate. Societatea care ar dori să abandoneze ideea de rezolvare a inegalităţii ar trebui să declare cu voce tare indiferenţa faţă de ideile solidarismului, iar societatea care va încerca să facă faţă inegalităţilor cu siguranţă va întâmpina rezistenţă din partea adepţilor libertăţii. Sau afirmăm că suntem, orice s-ar spune, străjeri ai fraţilor şi surorilor noastre, sau recunoaştem că omul este liber”. Przemysław Czapliński

AutorPrzemysław Czapliński
Anul publicării2015
Format140 x 200 mm
Nr. pagini408
ColecțiaStudii şi eseuri critica
Hard Cover1145
ID eBook1145
ISBN978-606-748-060-3

Scrieţi un comentariu

Polonia în schimbare (e-book) - Przemysław Czapliński

Polonia în schimbare (e-book) - Przemysław Czapliński

Pryemysław Czapliński (n.1962) este profesor la Facultatea de Filologie Polonă a Universităţii „Adam Mickiewicz” din Poznań, Polonia. 

Scrieţi un comentariu

10 alte produse din aceeași categorie