Tratat despre ființă E-book 30,00 lei View larger

Tratat despre ființă

Corneliu Mircea

e-book

E00001965

Online only

30,00 lei tax incl.

Lucrarea lui Corneliu Mircea reprezintă strădania de a elabora, la un înalt nivel speculativ, un sistem al gândirii Fiinţei, încercând să propună, într-un mod nou şi original, relaţia dintre logos, Fiinţă şi Neant – cum prea bine se ştie, o problemă a filosofiei perennis, de la gândirea greacă şi până în prezent. În contextul situaţiei actuale a metafizicii şi ontologiei, efortul acesta nu este nicidecum o îndrăzneală minoră, atunci când ultima încercare de a gândi sistematic problematica aceasta îi aparţine lui Hegel, cu toate consecinţele ce decurg de aici pentru istoria filosofiei.
Implicarea realităţii pe care o presupun aşa-numitele „ştiinţe pozitive” deschide un orizont nou, la fel ca şi încercarea lui Mircea de a gândi Fiinţa ca Prezenţă şi revelare a logos-ului în alt mod decât a fost gândit acesta de idealismul german, ori cum ne-a fost dat de întemeierea greacă a ontologiei. Se poate spune, în general, că tocmai punerea experienţei concrete în legătură cu dezvoltarea speculativă a conceptualizării constituie una dintre forţele fundamentale ale gândirii lui Mircea.
Deschiderea ontonomă, schiţată deja în capitolul introductiv, reprezintă, fără îndoială, o cale de acces originală spre problema Fiinţei. Autorul şi-a cucerit, fără putinţă de tăgadă, propria poziţie şi prin disputa cu fenomenologia şi cu gândirea heideggeriană a Fiinţei.
Forţa speculativă a gândirii sale este remarcabilă. În ciuda înaltului nivel abstractiv, intenţia şi realizarea metodică a lucrării sunt clare. Pe lângă importanţa încercării sale de înnoire a ontologiei – supusă, astăzi, dezbaterii analitico-lingvistice şi semantice ori deconstructivismului – întrezăresc în primul rând faptul că, spre deosebire de totalitatea încercărilor, adesea doar dibuitoare, ale filosofiei postmarxiste, a fost reluată o tradiţie care se ştie îndatorată marelui spirit al filosofiei occidentale.

Peter Kampits,
profesor la Institutul de Filosofie al Universităţii din Viena

AuthorCorneliu Mircea
Publication date2015
Format140 x 200 mm
Hard Cover1412-tratat-despre-fiina-corneliu-mircea-9786067480887.html
ID eBook1412-tratat-despre-fiina-corneliu-mircea-9786067480887.html
ISBN978-606-748-088-7

Write a review

Tratat despre ființă

Tratat despre ființă

Write a review