biserica română unită cu roma, greco-catolică/istorie, patrimoniu și spiritualitate

Editura Paideia

Volumul de față reprezintă o tentativă necesară pentru a repune la locul său- în istoria țării și conștiința neamului românesc - existența și misiunea Bisericii Greco-Catolice.

Mai multe detalii

Nou

180,00 lei cu TVA

  • Hardcover, supracopertă cu clape
  • Alba lucioasa
  • Cusut cu ață, cotor drept

   Volumul de față reprezintă o tentativă necesară pentru a repune la locul său- în istoria țării și conștiința neamului românesc - existența și misiunea Bisericii Greco-Catolice. După o lungă ocultare determinată de istoriografia regimului totalitar, după ani de ignoranță, de prejudecăți sau de întârzieri reparatorii de după căderea comunismului, o asemenea lucrare caută să prezinte Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică în arealul religios al României contemporane.

Fără contribuția Bisericii Greco-Catolice și a personalităților ei, Statul Român, identitatea națională și cultura română nu s-ar fi concretizat în formele pe care le cunoaștem astăzi, pentru că „fără Unirea [religioasă] de la 1700, nici Unirea de la 1918 nu ar fi existat”. Astfel, cei șapte episcopi martiri - beatificați de Papa Francisc la Blaj, în 2 iunie 2019 - alături de martirii și mărturisitorii credinței Bisericii Greco-Catolice, precum și numeroși eroi ai patriei, au plătit scump pentru acest crez al lor sufletesc.

Prezentul Bisericii Române Unite cu Roma stă sub semnul cuvântului Papei Francisc spus în 2 iunie 2019, la Sfânta Liturghie de la Blaj: „Duceți lumina Evangheliei la contemporanii noștri și să continuați să luptați, ca acești Fericiți, împotriva acestor noi ideologii care apar. Să fiți mărturisitori ai libertății și ai milostivirii, făcând să prevaleze fraternitatea și dialogul asupra diviziunilor, incrementând fraternitatea de sânge, care își găsește originea în perioada de suferință în care creștinii, divizați în decursul istoriei, s-au descoperit a fi mai apropiați și mai solidari”.

                     Cardinal

            +Lucian Mureșan

          Arhiepiscop Major al Bisericii Române 

          Unite cu Roma, Greco-Catolică

          Arhiepiscop și Mitropolit de Alba Iulia și Făgăraș

Această Biserică, prin lucrarea ei spirituală, ca și prin opera ei educativă, a făcut posibilă, alături de ceilalți factori care au contribuit la aceasta, edificarea conștiinței naționale și realizarea marelui ideal al unității naționale în anul de grație 1918. Istoria Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică ilustrează astfel lupta românilor pentru libertate și demnitate națională; aspirațiile ei au fost, veacuri la rând, aspirațiile românilor, iar lucrarea ei în societate – prin școli, prin instituțiile caritabile, prin marile ei personalități, care au marcat definitiv cultura română, a adus o nestimabilă contribuție la edificarea societății și a statului român modern.Publicarea unor astfel de materiale, alături de demersurile de restaurare și înnoire a patrimoniului cultelor, de investițiile în lucrarea socială și educativă a acestora constituie pentru noi toți o adevărată pedagogie a diversității, tot mai necesară într-o societate globalizată marcată de analfabetismul religios, de ignorarea istoriei și a rădăcinilor religioase -iudeo-creștine – ale valorilor centrale ale construcției europene.Toate aceste demersuri sunt și urgente pentru a reafirma, în spațiul european, acele valori care ne leagă și care fac mai puternică orice societate: pluralismul, respectul față de diversitate, recunoașterea contribuției credințelor religioase la edificarea societății moderne, șa construirea solidarității sociale și a binelui comun.

                        Victor Opaschi Secretar de stat pentru Culte

AutorEditura Paideia
Anul publicării2019
Format240x300
Nr. pagini204
ColecțiaEmblematic România
ISBN978-606-748-294-2
GenReligie
SubgenReligiile lumii
LimbaRomana
Tip formatFizic
Subiect principalLacase de cult
CategorieStiinte umaniste

Scrieţi o recenzie

biserica română unită cu roma, greco-catolică/istorie, patrimoniu și spiritualitate

biserica română unită cu roma, greco-catolică/istorie, patrimoniu și spiritualitate

Volumul de față reprezintă o tentativă necesară pentru a repune la locul său- în istoria țării și conștiința neamului românesc - existența și misiunea Bisericii Greco-Catolice.

Scrieţi o recenzie