biserica română unită cu roma, greco-catolică/istorie, patrimoniu și spiritualitate

Posted By: Carmen Bolda On: Thursday, October 31, 2019 Comment: 0 Hit: 364

arhiepiscopia și mitropolia de alba-iulia și Făgăraș

  Mitropolitul ortodox al Bălgradului, Atanasie Anghel (1697-1713), a fost cel care alături de cei 38 de protopopi ai săi au semnat actul de unire cu Biserica Romei la Alba Iulia în 1700.

Reședința Episcopiei românilor uniți a fost mutată la Făgăraș, iar conform Bulei Rationi Congruit dată de Papa Inocențiu al XIII-lea, la 17 august 1723, episcopia a primit titulatura: „de Făgăraș”.

 După anul 1740, emanciparea clerului și formarea unei conștiințe naționale românești au fost favorizate de trimiterea primilor tineri români pentru a studia la Roma. Acest fapt a contribuit la ridicarea nivelului cultural al românilor uniți din Transilvania, excluși până atunci din viața politică și culturală a provinciei. Episcopul Inocențiu Micu, primul român căruia i s-a permis să participe la lucrările Dietei principatului, a militat pentru ca românii din Transilvania să aibă drepturi egale cu celelalte naționalități.

Petru Pavel Aron (1752-1764) a deschis Școlile Blajului, în 1754, precedate de înființarea Tipografiei de la Blaj (1747).

Prin Bula Ecclesiam Christi ex omni lingua, a Papei Pius al IX-lea, Biserica Română Unită cu Roma a fost ridicată în 1853 la rang de Arhiepiscopie și Mitropolie, iar Eparhiile greco-catolice românești au fost scoase de sub jurisdicția Arhiepiscopiei de Esztergom. Episcopiile sufragane nou înființatei Mitropolii erau cea de Oradea Mare și încă alte două, recent înființate, cele de Gherla și de Lugoj.

arhiepiscopia și mitropolia de alba-iulia și făgăraș

Comentarii

Lasa un comentariu