Paideia Locul calatorului. Simbolica spatiului in Rasaritul crestin - Anca Manolescu Arte & arhitecturi 39,00 lei Mărește

Locul calatorului. Simbolica spatiului in Rasaritul crestin - Anca Manolescu

Anca Manolescu

ebook

Pornind de la schițarea unor elemente de topologie contemplativă și de geografie simbolică în Răsăritul creștin, Anca Manolescu identifică valoarea simbolică și noetică a spațiului, ilustrată, în principal, prin materialul furnizat de (creștinismul răsăritean) reformulat!

Mai multe detalii

0975P

Nou

39,00 lei cu TVA

 Locul sau geografia simbolica oferă o hartă de repere, de urme, de proiecții sensibile ale unor spații ce se dezvoltă după logica inevidentă, dar riguroasă a experienței interioare. Acest „spațiu” plin de înalte semnificații e un centru de vibrație între două lumi extrem diferite; iar, dacă vibrația e actualizată interior, el devine un punct al comunicației lor.

Cum apare, cum se „naște“ un asemenea loc distribuit vertical pe trei niveluri (loc vizionar, loc simbolic, loc sacru), și în ce constă comunicarea între aceste niveluri pe care el o poate oferi? Ține ea doar de metaforă sau, dimpotrivă, participă din plin la metabolismul căutării și întîlnirii Celui dorit?

AutorAnca Manolescu
Specificații autordoctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti
Anul publicării2002
Format145 x 200 mm
Nr. pagini238
ColecțiaSpaţii imaginate
eBook1294
ID Hard Cover1294
GenArhitectura
LimbaRomana
Tip formatFizic
Subiect principalTeoria arhitecturii
CategorieArta si fotografie
Sub-CategorieArhitectura
ISBN973-596-081-8
Nota 
2021-02-27
Locul călătorului. Simbolica spaţiului în Răsăritul creştin – A

Percepția spațiului poate fi clasificată după o schemă în doi timpi: într-un prim moment – de ruptură față de lume (și de vechile forme religioase instituite) –, în momentul unui nou început atras puternic spre zenit, spațiul e considerat o categorie indiferentă, virtual deja depășită; într-un al doilea moment, de dezvoltare istorică a unei religii, el e pus la lucru cu maximum de profit.

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Locul calatorului. Simbolica spatiului in Rasaritul crestin - Anca Manolescu

    Locul calatorului. Simbolica spatiului in Rasaritul crestin - Anca Manolescu

    Pornind de la schițarea unor elemente de topologie contemplativă și de geografie simbolică în Răsăritul creștin, Anca Manolescu identifică valoarea simbolică și noetică a spațiului, ilustrată, în principal, prin materialul furnizat de (creștinismul răsăritean) reformulat!

    Scrieţi un comentariu

    Arhitectura bisericească sau arhitectura ecleziastică se referă la arhitectura lăcașelor de cult creștine. Ea a evoluat în cei două mii de ani de Crestinism. De asemenea, datorită diferitelor rituri bisericești, stilurile arhitecturale bisericești diferă mult, cele mai importante stiluri fiind:

     

    -Stilul romanic, este un stil apărut în secolul X , și este specific mai ales Bisericii Romano-Catolice ;

    -Stilul bizantin, este un stil apărut prin secolul V în Imperiul Roman de Răsărit (Bizantin) și este specific Bisericii Ortodoxe ;

    -Stilul slavon, este un stil apărut prin secolul IX în statele slave ca Rusia și este specific Bisericii Ortodoxe ;

    -Stilul gotic, este un stil apărut prin secolul XIII în Franta și este specific Bisericii Romano-Catolice și Bisericilor Protestante ;

    -Stilul renascentist sau Baroc, este un stil apărut în Epoca Renașterii în secolul XVI în Italia și este specific Bisericii Romano-Catolice ;

    Anca Manolescu (n. 1953, Bucureşti) este doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti. A fost cercetător la Muzeul Ţăranului Român (1990–2002). În prezent este cercetător şi editor al Arhivei André Scrima de la Colegiul Noua Europă, Institutul de Studii Avansate, din Bucureşti.
    Cărţi: „Locul călătorului“. Simbolica spaţiului în Răsăritul creştin (Paideia, Bucureşti, 2002), Europa şi întâlnirea religiilor. Despre pluralismul religios contemporan (Polirom, Iaşi, 2005), Jurnal de inactualităţi (Paideia, Bucureşti, 2006), Nicolas de Cues ou l’autre modernité (L’Har mattan, Paris, 2010), Stilul religiei în modernitatea târzie (Polirom, Iaşi, 2011).

    Lucrarea de față e rezultatul unei teze de doctorat și s-a născut din admirație: admirație față de strategia de studiu pe care Andrei Pleșu o aplică faptelor spirituale, depistînd acele centre de sens, delicate și hotărîtoare, care transformă o problematică într-un organism. E o strategie care izbutește să surprindă, fără a stînjeni, circulația sensului între temele cele mai concrete și cele mai inefabile, care deschide înțelegerea către savoarea unității, către prezența incontestabilă a lui Unu în toate fragmentele acestei lumi. A urma, a încerca pe cont propriu o asemenea metodă: iată ambiția (vanitoasă) a lucrării mele. Iar ceea ce în ea e, poate, cît de cît izbutit se datorează libertății cu care metoda lui e asociată: libertatea, respectată, a obiectului de studiu; libertatea în care îl învață să se așeze pe cercetător.

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: