Paideia Familii de boieri mari şi mici din Valahia - Octav George Lecca Istorie 99,00 lei Mărește

Familii de boieri mari şi mici din Valahia - Octav George Lecca

Octav George Lecca

Cartea prezintă cercetarea întreprinsă de Octav George  Lecca cu privire la componența micii și marii boierimi din Valahia și constituie un suport informațional de referință pentru toți cei interesați de istoria neamului și de structura socio-politică a principatelor. 

Mai multe detalii

1915P

Nou

99,00 lei cu TVA

Cronica familiilor boierești din  Valahiei – atent cercetată de Octav George Lecca – cuprinde în paginilie sale de referință nume ale unor boieri precum: Bibescu, Brâncoveanu, Cantacuzino, Nottara, Șutu etc. a căror biografie, fapte și momente cheie, pe care le-au generat sau la care au fost martori, reîntregesc tabloul cadrul al realitățiilor acelor vremuri. Toate aceste „biografii de referință” ale micii și marii boierimi a acelor vremuri sunt atent studiate și prezentate publicului cititor, în vol. Familii de boieri mari şi mici din Valahia, vol. ce privește, în fapt, istoria politicii premoderne.  

Lecturând această carte vom afla informații inedite despre originea, priviilegile sau rolul jucat de boierime în guvernarea principatelor. De pilă, despre famila Șută vom află că are originea „fanariotă și veche din Epir, de unde pe timpul lui Mahomed II, acest sultan ar fi îndemnat pe unele familii din provincie, printre care se afla și șuțu, să se stabilească la Constantinopol, dându-li-se oarecari privilegii. Un scriitor francez, Du Verdier, vorbind de bibliotecile din timpul său la Constantinopol, zice că un ION ȘUȚU avea o bogată colecție de manuscrise (la 1585). Numele primitiv al familiei pare a fi acel de DRACO și prin acesta sunt chiar denumiți în decrete imperiale turcești și în timpuri mai noi. După Byzantios, autorul unei lucrări asupra Constantinopolului „Șuțu ar veni de la ȘOUDJI sau împărțitor al apelor orașului”, deoarece unul dintre moșii lor împlinise această funcțiune”.

AutorOctav George Lecca
Specificații autoristoric, scriitor român, doctor în filosofie
Anul publicării2016
Format100 x 240 mm
Nr. pagini382
ColecțiaEmblematic România
eBook1963-familii-de-boieri-mari-si-mici-din-valahia-octav-george-lecca-9786067480924.html
ID Hard Cover1963-familii-de-boieri-mari-si-mici-din-valahia-octav-george-lecca-9786067480924.html
GenStiinte umaniste
SubgenIstorie
LimbaRomana
Tip formatFizic
Perioada istoricaEvul mediu
Subiect principalIstorie sociala si culturala
CategorieStiinte umaniste
Sub-CategorieIstorie
ISBN978-606-748-092-4
Nota 
2021-01-30
Familii de boieri mari si mici din Valahia

Volumele scrise de Octav George Lecca despre istoria familiilor de boieri din Valahia și Moldova nu reprezintă doar un obiect important de studiu, pentru toți cei interesați de istoria acestui neam, ci și o reamintire a originilor noastre premoderne. Personal, fac trimitere la aceste volume de câte ori elevii îmi solicită informații suplimentare asupra unor nume mari precum Sturdza sau Rosetti. Am donat cu drag aceste cărți bibliotecii șc. și mă bucur că elevii mei le lecturează cu drag.
Aștept noi apariții editoriale, pe subiecte istorice, de la această editură dragă sufletului meu.

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Familii de boieri mari şi mici din Valahia - Octav George Lecca

    Familii de boieri mari şi mici din Valahia - Octav George Lecca

    Cartea prezintă cercetarea întreprinsă de Octav George  Lecca cu privire la componența micii și marii boierimi din Valahia și constituie un suport informațional de referință pentru toți cei interesați de istoria neamului și de structura socio-politică a principatelor. 

    Scrieţi un comentariu

    Organizată după următoarele trei criterii: cronologic, regional și etnic, cartea include inventarul familiilor boierești din Valahia și reprezintă un suport de date util atât pentru reprezentanții cercurilor academice, cât și pentru publicul larg, interesat să-și sedimenteze informațiile privind istoria neamului.

    Categoriaemblematic romania

    În categoria emblematic România se înscriu toate lucrările publicate de editura Paideia care sunt întrutotul reprezentative sau semnificative pentru cultura română și formarea intelectuală a românilor.

    Cartea repezintă o sursă importantă de informații cu privire la trecutul Valahiei, reușind să înglobeze, în paginilie sale, aspecte importante despre viața boierească și modul de organizare al principatelor. 

    Țara Românească sau Rumânească, cunoscută istoric și ca Ungro-Vlahia (Zemli Ungrovlahiskoi în actele slavone) și  în limbile străine Valahia (germană Walachei, engleză Wallachia, franceză Valachie...) este un stat apărut în Evul Mediu, al cărui teritoriu a fost inițial limitat în nord de Munții Carpați și de o linie pornind din Munții Vrancei până la răsărit de cetatea Chilia inclusiv (mai târziu de râurile Milcov, Putna și Siret), în sud de Dunăre de la Turnu-Severin până la Silistra inclusiv, iar la est de Marea Neagră (mai târziu de Dunăre și de limitele raialei Ibrahilei sau Proilavonului, adică Brăilei). Locuitorii săi foloseau endonimul de „rumâni”, exonimele uzuale utilizate până în epoca modernă fiind „vlahi” sau mai savant și recent „valahi”. Moldovenii îi numeau „munteni”.

    În zilele noastre, denumirea se referă exclusiv la zona geografică din sudul României moderne, dintre Dunăre, Carpați și râurile Milcov, Putna și Siret.

    Țara Românească a existat între secolele al XIV-lea și secolul al XIX-lea timp de mai bine de 500 de ani, ea începându-și existența ca stat independent odată cu Bătălia de la Posada în jur de 10 noiembrie 1330, și încheindu-și existența ca stat (devenit autonom dar tributarImperiului Otoman) la data de 24 ianuarie/5 februarie1862, când, după trei ani de uniune personală cu Moldova, s-a unit cu această țară pentru a forma bazele României moderne.

    BRÂNCOVEANU-Familie aflată în ţară de la finele secolului al XVII-lea.

    Originea ei este o branşă din Brancovici, ilustră familie princiară sârbă, al cărei strămoş legendar este BRAN, fiul lui Muntimer, războinici sârbi (sec. X). MLADEN VOIVODUL, cu care începe filiaţia lor sigură, trăia prin anul 1325 şi a avut ca fiu pe BRANKO, senior al Ohridei şi sevastocrator (1365).

    NOTTARA-Familie greacă bizantină, ai cărei membri sunt cunoscuţi de prin secolul al XV-lea. Un NOTTARAS (v. Ducas), era socrul unui Kantacuzen, cu care fu omorât de sultanul Mahomed după luarea Constantinopolei. Acest Nottara, după scriitorii bizantini, era fiul lui NICOLA NOTARAS mare dragoman, înainte de căderea sub turci, pe la începutul secolului al XV-lea.

    ŞUŢU-Originea familiei e fanariotă şi veche din Epir, de unde pe timpul lui Mahomed II, acest sultan ar fi îndemnat pe unele familii din provincie, printre care se afla şi Şuţu, să se stabilească la Constantinopol, dându-li-se oarecari privilegii.Un scriitor francez Du Verdier, vorbind de bibliotecile din timpul său la Constantinopol, zice că un ION ŞUŢU avea o bogată colecţie de manuscrise (la 1585).Numele primitiv al familiei pare a fi acel de DRACO şi prin acesta sunt chiar denumiţi în decrete imperiale turceşti şi în timpuri mai noi. După Byzantios, autorul unei lucrări asupra Constantinopolului: „Şuţu ar veni de la ŞOUDJI sau împărţitor al apelor oraşului”, deoarece unul dintre moşii lor împlinise această funcţiune.

      

    Octav-George Lecca (1881-1969) a fost fiul ofițerului de cavalerie George Lecca (1842- 1899) și al Elizei Habudeanu (fiica serdarului Nicolae Habudeanu și a Alexandrei Bărbătescu) și nepotul artistului Constantin Lecca. A fost istoric, scriitor român, doctor în filosofie și drept, ofițer de cavalerie (în primul război mondial), magistrat, om politic conservator (apropiat al lui Alexandru Marghiloman). S-a căsătorit cu baroneasa englezoaică Vera Blackett.

         

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: